Малко летература

Кой сака да си купи неко книшка през интернеда, да влаза туке:

1994

"Не казвай на майка си"

Гугълски реклами

Старт arrow Летература и други заебавки arrow Вино "Резерват Северозапад" специална селекция
Вино "Резерват Северозапад" специална селекция
Оценка: / 10
Най-слабНай-дОбар 
04-03-2011
Почнахме ние подготовката за събитието. Не е шега работа, не може на представянето на такава книга да почерпиш ората с купешки пиеньета. От магазиня можеш да си купиш добра водка или уиски, ама убавото домашно червено вино можеш да си го купиш само директно от производитела. И почнахме да умуваме - откъде да си купим червено винце десет килца за почерпка на гостите на предстоящото шоу. Ша ма извиняват белослатинчени, ама редко некой от тех ша произведе качествено вино. На белото има един майстор и от него получихме дарение неколко килца - да не се бъркат фамилиите, белото вино е произведено от други Берови, не от художника, който ще видите по-доле ка се е уилил на една снимка. Ама на червено вино не успехме да са сетим за никой майстор. Или турат много захар и после езика ти са залепва, или има кисела жилка и могат да го пият само Спасените... И тогава Иван рече "У Габаре прават убаво вино. От добри сортове грозде." И почнахме да мислим на кого от Габаре да звъннем. След Зарезан е трудно да се намери останало такова количество добро вино. Сестрата вика чакай да се обада на едни хора.

И в неделя след интервютата, които давахме по телевизорете относно шоуто в понеделник, дигнахме сестрата и айде на Габаре. Нали са двайсетина километре. Жената ни чакаше още на шосето у центъра, за да ни помогне да стигнем до къщата. Спрехме пред тех. Излезнаха да ни посрещнат и другите. Стопанинът бай Цеци ни покани да седнем. Кюмбето бумтеше. И ние си знаехме кво ни чака. Нема как да влезнеш у селска къща и да те не поканат на масата. Отделно от тава те знаат, че ще имат гости и са се подготвили, не иде да кажеш айде давай тубата и да бегаме. Па и нали стоката требва пръво да се опита.

Обаче не може да седнеш те таке и да пиеш една чаша вино само, нали така. Бай Цеци вика, че бил направил и убава ракийка. Къде педесеипет градуса. Нарезаха две подкови домашен суджук за мезе. Налеха ни по една ракийка и се разбрахме със сестрата тя да кара на връщане.

Дрътите ора по село много обичат да им иде некой такъв отдалеко и да го напоят добре. Да го налеат като фитириа. И да му се радват. И да му разправат житието си. На втората ракия вече излизах до нужника по къс ръкав, а да беше минус десет навънка. Додеа на масата и мръвките. Обаче нали сме от града и хората не знаят дали обичаме лук и носат лука в отделна паница. Абе я турнете тоа лук у тавата с месото, кви граждани сме па баш ние! Преди два часа разправа бай Цеци му са била оярила едната коза с две яренца. Ии, викам, ша ида да ги вида, откога не съм виждал новородени ярета. Ама ше додеме с тебе, че кучето е зло и се спуща. Я нали съм вече зажабил и викам нема кво да идвате с мене. Я съм му приятел на кучето. Зимах за откуп две оглозгани ребра от тавата и тръгнах навънка.

И си припомних некогашните детски години, когато и при баба чувах блеенето на овците, крекането на гъските, всички тия успокояващи звуци, недоверчивите към странични хора погледи на кучето...

И все така по тениска си излазах навънка. А вътре онава кюмбе напраило жега. Бай Цеци донел канчок вино за опитване на стоката. Край кюмбето внукът му малкият Цеци турил едно парче суджук между две филии и нагъва. Селска закуска за шампиони. Сипахме си винце. Пръво го опита Беров художника и рече, че виното е един път. После го опитах я и потвърдих, нема такова вино. На третото канче погледнах къде часовника на стената и установих, че вече повече от четири часа седиме тука. А е едно убаво, благо, приспивно, уютно, неземно, не ти се тръга. Бех отнесъл папурката. У превод - вече се бех качил на черешата. Беров и той. Сестрата се държеше. И като усетих, че настъпва Големият Глад, викам айде банда да ставаме, че стана никое време.

От десетте литра вино у Бела Слатина до нощта оцелеха осем. Беров изнамери от мазето литрови бутилки от едно време. И сътвори етикетите. Да е жив и здрав бай Цеци и всички негови роднини!

И те така те. Всички харесаха червеното вино на другия ден. Даже и ние се повторихме. Бай Цеци е у средата на долната снимка. Озъбиле сме се на тръгванье. Канени сме на сбор у Габаре наесен.

 
< Предходна   Следваща >

Запитвания

Четете ли летература на мобилни устройства - киндъле, айпаде и подобни
 

Тениски с надписи по поръчка


Ако ви требва тениска със спецялен надпис на наш език, пишете ни на Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите , уточняваме размери и подробности и пращаме!

 
Служебна поща: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите
 

ЛАФ НА МЕСЕЦА

Он е много добър човек, ма кво му стана та приби баща си!?

Всички права запазени. Използването на материали от сайта с каквато и да е цел е възможно според Закона за авторското право и сходните му права. Пръво питайте, после пипайте.