Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Сбирки по интереси => Специализирани дискусии => Здраве => Темата е започната от: Bushman в Март 02, 2012, 11:00:11Титла: Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Bushman в Март 02, 2012, 11:00:11
Начи реко да пущим такава тема, секи да сподели кво прай за здраве и дълголетие и да обмениме опит. Ама не кой кво е чул от некой си, ами проверени работи. Що кога човек е на 25 години нищо му не пречи - ни цигари, ни пиенье, ни мазно, ни стрес, ни лежанье по цел ден... Ама кога мине 40-така треба да се замисли. Що ниа кво прайме - продаваме си здравето за пари (они пъ едни пари...) и послем същите тиа пари ги даваме за лекарства.

Я ги глеам мойте колеги - нема грип да ги подмине, секи месец са болнични - оно са бронхити, оно са ангини, оно са усложнениа и секво... И едвам одат, кога нема асансиор - полвин час не моат стигнат етажа, на сека площадка почиват. От колите си не слазат, без месо не седат на маса, по неколко кафета сабаалем, и пиенье сека вечер. Кога идеме на преглед секи реве от нещо - един имал кръвно, друг - холестерол, трети - захар. И я бе същия, ама добре, че я се усети на време, улена у форма съга съм добре.

Та викам - да обмениме опит тука кво мое се напрай по въпроса. Оно номера не е само да се живеа длъго, за кво ти е да влачиш некоа мръсна болес години на ред? Фатката е да бъдеш здраф и да те не ловат болести - това разбирам я под "качествен живот". Да имаш много енергиа и мерак за разни убави работи, да изпитваш радос от живота и секи ден да се будиш със усмивка - те това да постигнеме.

Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Колеба в Март 02, 2012, 11:31:09
За тава си абсоютно прав - нормалното тегло е предпоставка за по-здравословен живот, сравнено с извъннорменото било то над или под. А па за начина на живот, тва къде живеаш, с кво са занимаваш, кво ядеш, тва са основни факторе и моо са кажат мого неща.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Дзверъ Джули в Март 02, 2012, 11:38:25
Убава темица сте замислили. Браво, момчета.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Bushman в Март 02, 2012, 12:21:44
Пъ като е убава и мое да се рече много - пишете бре, кво чекате? Я че ви каем изводи, къде самичък съм стигнал до тех, от личен опит, пъ вие ако сакате - зимайте ги напредвид....

Съга че ви напишем за "предпазваньето" от болести. Що го слагам у кавички - ами що ти нема как от сичко да се предпазиш. Бактерии и вирусе фръчат насекъде покрай тебе, ти ги едеш със раната, дишаш ги със въздуа, пиеш ги със водата. Кога се набуташ у рейса сабалем и сте като сардели у кутиа - как че се препазиш от некой болен, къде кашля срещу тебе? Ами раковите клетки, къде си живеат у секи жиф организъм - а предпази се от тех, да те видим?

Начи предпазванье от болести нема, ами ти треба ИМУННА СИСТЕМА (ИС). Она че следи и че те предпазва от сичко вредно, къде поемаш. Друг начин (за мене) нема. Убавото е, че човек си се ражда със такава система и она си е много добра. Лошото е, що ниа самички си е поразваме имунната система на организма... Три за (според мене) факторите, къде ни съсипват ИС, и ние самички си ги прайме и трите:

1. Стрес - Блокира имунната система и прай така, че секви бактерии и вредни клетки да се развиват на спокойствие, колко си сакат. Това е пръвото и основното. Нали сте чули, що некой преживел силен стрес, и он (стреса) му "отключил" рака, диабета, ревматизма? Нещо таково става - стреса ти блокира ИС и послем е въпрос на време да те налегне некоа мръсна болес. Начи - треба да се избегва стреса на сека цена или да се сведе до минимум. Как на практика да става това - мое да ви напишем моя опит, ама че бъде по-натам. Има начини да се живеа по-спокойно и у нашто шибано време. Дето се вика - Сички болести са от ядове, и баш така си е.

2. Химиа. Ниа зорлем прекаляваме със неа, и вътрешно, и външно. Пиаме секви антибиотици, едеме рана с консерванти, мажеме се със кво ли не. Отделно, дето неаме поредстава кво има у раната и водата ни, и по-добре че не знааме... Треба да се намали химиата до минимум. Я лекарстава съм ги забранил у назе - само аспирин може, ако ти е зле. Антибиотици да не видим. Не е зор постоянно да пръскате из дома дезодоранти, исфрълете миризливката от колата, манете секви ароматизатори от пералнята и миялната машина. Таа химия ужким мирише на цвеке, ама си е отрова, да знаате.

3. Хигиена. Тука я разбирам ПРЕКАЛЕНАТА хигиена. Ниа оставаме ИС да бездейства и она се атрофира, спира да работи. Съга сичко ни е антибактериално или бактерицидно - и ИС става мръзлива. Я й дайте работа, да се поддръжа у форма! Я например никога не си мием ръцете преди яденье, неко път даже ми лепне и ми е гадно, ама тръпим. Плодовете и зенчуците само ги преплакнем набръже на чешмата. За мене не е проблем да едем нещо, къде е паднало на земята, да доедем на друг човек раната, даже със неговата лъжица и без да е мием. Ни прах ме бръка, ни тиня, моем да легнем да спим на земята и да пием вода от Дунава. Чул съм един лаф у Родопите - ако сакаш детето ти да бъде здраво, не му мий абълката, а му е търколи по тревата - помислете що така викат ората. И забележете - у къща, къде има куче или друго животно, къде оди навънка и рови у боклука - по-редко боледуват ората.

Начи я си представам мойта ИС като глутница влъци - они са се гладни и злобни, ръмжът и се зъбат, даже един друг се глеат на криво... Само да им се мерне неко бацил - они го погават и го завират у кучи гъз, гонат го до дупка и нема оставанье... Затова и я ги дръжим малко гладни - да бъдат зли. Аде кажете ми, ако си ракова клетка - къ че се заселиш у тоа организъм и колко време че устискаш да се размножаваш? Че те надушат ония ми ти гладни зъбати дзверове и - дупе да ти е яко...


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Буба Лида в Март 02, 2012, 12:44:55
Темата е наистина многу убава, неам много време сега да пишем длъго, но при пръва възможност ще си каам мнението по горните три точки.
Не знам дали е правилно или не, но едно от нещата които правя е да пиа всеки или почти всеки ден аспирин. Не миа а навредило до сега.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Дзверъ Джули в Март 02, 2012, 12:50:00
За стреса сам абсолютно съгласна. Обаче кажи начин как да се предпазим от него. То не е стрес да не те блъсне кола, да не останеш без работа, абе стрес има навсякъде. Кога слушаш новините, кво ти казват, еди колко си коли запалени, еди кой си убит. Е, как да избягаме ут тоа стрес. За раковите клетки мое да говорим до второ пришествие. Мое дисертациа да напишем. Да му еб... мамата на тоа рак. Хване ли тъ не пуща. Я си задавам въпроса, защо Бг е на пръвите места у секви класации. То не е за инфаркт, то не е за инсулт, то не е онкологични заболевания. Ако сме нормална дръжава, сичко да ни е поне малко по реда си, мислим, че процентите на теа болести нема да е такъв. За имията кво да кажем, то ние сме вече пълни с какво ли не. Я помна мойта пра баба. Живе до 98 години. Ядеше сичко, на обяд и вечер по чаша вино задължително. Сутрин кафе задължително с цигара. Не връви на сухо тава каве.  На обяд пак каве с цигара. Вечер пак същото. В промеждутъка само цигара, щото така си успокояваме нрвите.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Чвора в Март 02, 2012, 01:12:15
Цигарата и алкохола не решават нито един проблем.Независимо от самовнушението.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Дзверъ Джули в Март 02, 2012, 01:46:22
Знам, че е така. Но както при наркотиците, така и при цигарите, се получава зависимост. Трябва воля да си спрат теа цигари, но явно при мене липсва воля. По-точно е съсредоточена в друга посока. Волята да живея.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Bushman в Март 02, 2012, 02:14:15
Ами оно си е ясно, що българете сме на пръво место по сички болести - зарди стреса. И що баш СЗ България е с най-висок процент онкологиа - същата работа. Ниа сме изложени на п;овече стрес, зарди икономическата и политическата опстанофка и оно се отразява на здравето ни - кък да бъде иначе... Постоянно сме у криза, постоянно - инфлациа, беднотиа и престъпност, безработица те дебне, набутал си се със заеми от банката и не знааш колко години и праи ква лихва че ги връщаш, като идеш на бензиностанциата се чудиш къ мое нафтата да е 3 лева килото, и те така... И докъде се тюхкаш и се фръгаш като изгорен - току виж те налегнала некоа болес и те загробила за неколко месеца.

Начи я мислим, къде се пак има начин да се пребори стреса, поне донекъде. Треба човек да мое барем да спи спокойно, демек - некой притеснения моат и треба да отпаднат. Например:

1. Притесняваш се за родителите си. Они са вече дръти и живеат на село или у некой малък градец, а ти си фанал по София или чужбина. Начи треба да се подготвиш психически, що тиа ора че идат, един ден. Не е въпроса дали, а кога. Никой го неще това, ама оно че стане и това си е естествен ход на нещата. Ти кво моеш да напрайш реално за тех? Да им помогнеш с некой лев, да се не притесняват за раната и за топлото си. Да им се обаждаш по-често, кога моеш. Да ги не притесняваш и да ги не товариш с твоите си проблеми. Да прикааш с некой близък човек да им помага, да им пазарува кога треба. Да прикааш със некоа жена да ги гледа, ако легнат на легло. И това е, друго не моеш да напрайш за тех. Ако си напрайл горното, другото е Божа работа, и да се притесняваш, и да не спиш по цела нош - файда нема...

2. Притесняваш се за децата си. Как че жиавеат, кво че учат, къде и кво че работат послем? Начи кое ти е дете, че ти бъде се на грижа, ама се замисли - кво реално моеш да напрайш за тех? Докъде са верно деца (до 18 години да речем), те тука им е дома, имат легло и стол на масата, кво за тебе - това и за тех. След това они сатват отделни, самостоятелни ора и ти освен неко съвет, друго не моеш да им каеш. Че праат кво си сакат, че зимат решения, че праат грешки и че си теглат за тех - ти нема как да промениш това. Те дъщера ти - ако сака, че иде да учи у Харвард, ако сака че се ожени у Долно Линьево и тама със мъжъ си че гледат свинье - ти кво моеш да й кажеш, ако неще да те земе акъл от тебе. Та мисилта ми е - остайте ги да се оправат "децата" на 20 и повече години, они си имат глави на раменьете и са вече ора разумни и големи. Иначе кога сбръкат нещо - ти със твоите съвети че изленеш виновен.

3. Притесняваш се от инфлациа, безработица, престъпнос, от кризата и от края на света. Ами нема кво да трепериш, кво за сички - това и за тебе. Важното е да е здрав човек, с другото че с еопрай криво - лево. Докъде работата връви некак - нема да се притеснявам, пъ като се сговняса ептем - тогава че му мислиме. Кво стане, нали така?

4. Притесняваш се за много дребни, ежедневни неща. Ами избегвай причните за тех (да не възникват такиви притеснения). Примерно - не зимай кредити. Ако имаш разни имоти, къде не ги ползваш - продавай за колко пари ти дадът, що това си грижа. Махай лозя, ниви и градини, кво има само да ги мислиш? Ако имаш вещи излишни (стари мебели, дрей, неква железариа) - исфръгай сичко, носи и предвай за вторични. Като си изчистиш дома, таваня, мазето и двора от сичко ненужно - че видиш кво че ти светне. Остави си само една къща и (евентуално) - вила, къде да одиш през почивните дни. Ако имаш стара кола, къде ти създава ядове - маиняй това, давай я на некой да се тръка или изфръгай за скраб. По-добре със колело или с рейса, отколко да се чудиш къде да е прибираш, да й плащаш данък и застраховка сека година и да е разкарваш по сервизите.

5. Създай си време и место само за себе си - за твой кеф и почивка. Кой кво го кефи, важното е да имаш некво хоби, различно от работата. Ако имаш гараж - направи си го по мерак, със музика, ладилник или телевизор. Купи си нещо, къде че те радва, майната им на тия вечни икономии. Да има нещо, къде да бъде само за тебе и да ти създава радос и усоволствие, пъ ако ще на ората да им се види глупаво и смешно.

И други работи моем да напишем, ама аде стига толко за съга...


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: masok в Март 02, 2012, 02:19:12
тук ше я тура таа иконка нема начин.... :) guru


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Койо в Март 02, 2012, 02:22:22
Не пиам кафе повече от 10 години. Сестра ми получава все още паник атаки, кой знае кво е тава, нема нужда да казвам. Рекох й да запре кафето и ще й мине. Я запрех кафето и от тогива не съм имал тава ужасно усещанье.

Ту пуша, ту не пуша. От последните компромати от Ком се види, че съм заман с цигара. От тогива не съм палил. Така карам, на периоди. Оняденка си снимах белиа дроб, че пет дена бех със субфебрилна температура. Нищо, чист е. Било грип, мина ми.

У момента съм запрел и алкохол, и цигари, и месо - поради други лични причини. И се едно ще литна. Коги не ям протеини, спъ като заклан. От една страна сърцето си почива и пулсът е спокоен, абе лекота. От друга страна сека молекула тлъстинка се бори за оцеляване и затава метаболизмът ма кара на спанье, за да се не топът тия тлъстинки.

Човек требва да бъде и малко егоист, като става въпрос за собственото му тело. Тия, де не моо се лишат от месо и животински протеини за известен период от време, изобщо не могат да разберат за кво им приказвам. Усещането за спокойствие е уникално.

Стрес извън юли и август не знам кво е.

Колелото ми решава останалите въпроси.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Буба Лида в Март 02, 2012, 02:36:28


1. Стрес - Блокира имунната система и прай така, че секви бактерии и вредни клетки да се развиват на спокойствие, колко си сакат. Това е пръвото и основното. Нали сте чули, що некой преживел силен стрес, и он (стреса) му "отключил" рака, диабета, ревматизма? Нещо таково става - стреса ти блокира ИС и послем е въпрос на време да те налегне некоа мръсна болес. Начи - треба да се избегва стреса на сека цена или да се сведе до минимум.


Стресът е широко понятие. Когато е в личния живот вероятно може да се сведе до минимум , не знам дали да се  избегне, това си зависи от съответната нагласа на човека за възприемане на негативите или пък съответните му действия да може да успокоява душевните си мисли и терзания и да се настройва на положителна вълна. Знам, че не винаги е възможно, но дълбоките терзания по даден проблем дръпат повече назад отколкото напред и карат човек да се чувства още по-нещастен отколкото е. Тука може много да се пише и то секи според своята си ситуация. За мен работещ метод е когато съм в такъв стрес е да отхвърлям "черните" мисли и да се опитвам да гледам на нещата малко по-светло, обичам да чета разни книжки за позитивното мислене, опитвам се и да прихващам от тях. Опитвам се да тренирам така мисълта си, че първите неща които да попадат в нея са некакви представи за "слънце","топлина" ,"жълто,"обич" и т.н. и когато се изпълни с такива мисли някак ми става по-леко. Много моа да пиша за това, ма нямам сега време, по-натам ще се включвам.

За стресът в работната среда ми се струва по-сложно, защото трудно може да игнорираш хората с които работиш, да игнорираш преоблемите които възникват на всяко едно работно място и колкото и да си мислиш за слънце, луна и звезди, страничните фактори и взаимоотношения се оказват по-силни. При нас веднъж годишно се правят профилактични прегледи. Един от първите въпроси в анкетната карта е " Работите ли в стресова среда?". Не знам някой да е отговорил с не от колегите ми. И въпреки всичко тука се опитваме да си направим едно спретнато емоционално място на пребиваване, опитваме се да сме толерантни един към друг, да се уважаваме и определено успяваме за тази част от колектива , които сме на едно ниво. Има един човек от офиса, който посещава йога от миналото лято и опрделено въздейства много добре на всички. Постоянно ни зарежда положителна енергия и е някак по-лесно.
Лично аз започнах да смятам, че йогата е един от начините дето човек може да се освободи до някаква степен от стреса.Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Bushman в Март 02, 2012, 02:59:00
Начи оно стресови фактори винаги е имало и че има, въпроса е ти да не им се поддаваш, да реагираш по-спокойно. Да ви каем - мене казармата много ми "помага" у това. Само като се сетим кво беше у Черниа полк у Марица или у Дисципа у Плевен - сичко почва да ми се види убаво, лесно и приатно. Викам си - щом съм минал през ОНОВА, кво мое да ме уплаши или притесни съга? На четврътит да ме врътът у работата, не моат ме уплашат, ама ич...

Има си ора притеснителни и нервни, те една колежка иам тука на площадката - само да е погледне координатора нещо накриво, и она се сбръква. Таа същата се пази от сичко - от ветър и от слънце, от прах и от дъж, от оси и от змии, абе от кво се сетиш. Ябълката пръво е мие със сапун и послем е бели. Не яде и не пие нищо, къде е пипано от друг човек, ако сакаш да е почерпиш, треба пред неа да отвориш кутиата със бисквити или бутилката и она пръва да си земе. Ако е пипал друг човек - не зима. Излишно е да ви казвам, че таа женица е 5 години по-млада от мене, а е се болна и ендзова, ча мъка ми стаа, като е гледам. А още повече ме лови мъка за мъжа й - чудим се как ли се живее със таково...  ??? ??? Толко ми стаа жал за тоа човек (дип че го не познавам...), че земем неко път да го отменим...


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Чвора в Март 02, 2012, 03:10:16
мани недей ,че щи падне докъ го тръка с автосапун преди да го лапне :green:


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Bushman в Март 02, 2012, 03:15:41
Не бе, я че го отменим по моя си начин, а она - или че мре, или че се оправа... Нали го наета лафа?


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Самотока в Март 02, 2012, 04:22:22
начи тука манко да ви насоча фниманието у правилната посока - требе да са създаде навика на здравословено начин на живот - а то е невазможно и нарочно така е направено - пръво требе да минете у темата А я си утвадам на село , да са деурбанизирате у чиста околно среда и тава е основата на другото , после иде чиста рана , и тн и тава не са еднократни деиствиа а начин на живот


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Bushman в Март 02, 2012, 04:32:22
Апсолютно, мене баш темата за деурбанизациата ме подсети за задравословниа и природосъобразен начин на живот. Ама не моеме сички да фанеме по горите, нема сичките 2 милиона у Софиа да мрът съга. Мое се живе по-здравословно насекъде, а ясно е, що на село си е най-добре.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Буба Лида в Март 02, 2012, 05:23:03
То е ясно, че едва ли от назе некой ще си иде окончателно на село и само там, та е дубре да помислиме и за душевния си комфорт и здраве там дека сме. Я съм сигурна, че секи е открил некакъв начинец да успокоява връхлитащите ни негативи и емоции. Едни ора се справят, други не моат и повличат още повече злини връз гръбо си. Я примерно коги съм ядосана за нещо и за да не станат по-зле нещата се опитвам да преброя до 10 преди да каам квото имам. Това ич неа в синхрон с моята припряност, но от опит знам, че изръса ли кво и кък баш си го мисла определено се натоварвам после повече и ми се налага да мисла  за двойно повече проблеми . Секи има такива момнети, вриме , кипиме и се ядосваме, от нерви ни заболи глава, дигнеме кръвно и т.н. Например пък понякога ми прилошава от умора, стрес, напрежение или некакви лоши мисли и емоции. Аз в такива моменти правя следното, се оглеждам в огледалото и дишам дълбоко. При мен работи това вариант на някакъв  самоконтрол. Коги ме връхлитат черни мисли пък за да ги разкарам от главата си съвсем целенасочено например си наливам бавно чаша вода и пия  на малки глътки и вниманието ми се пренася в това действие и се поразкарват, после правя нещо друго дека да ме отвлече и лека полека ги изчиствам за момента. Всъщност за да се справяме по точка 2 всичко е в главата.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Юбопитка в Март 02, 2012, 06:42:31
начи тука манко да ви насоча фниманието у правилната посока - требе да са създаде навика на здравословено начин на живот - а то е невазможно и нарочно така е направено - пръво требе да минете у темата А я си утвадам на село , да са деурбанизирате у чиста околно среда и тава е основата на другото , после иде чиста рана , и тн и тава не са еднократни деиствиа а начин на живот
абе свързани са нещата, ама не може да се каже баш кое да е първо - дали да се деурбанизираш и да започнеш да живееш здравословно и природосъобразно или обратното. Ората де по някакви причини не могат да се откачат от цивилизацията могат при добро желание да започнат да изграждат у себе си навици за по-добър и качествен живот, и тогава въпросът с отиването на село няма да започва с "дали" а с "кога".


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Койо в Март 02, 2012, 06:52:05
Още Сократ го е рекъл - умереност във всичко. Всека една неумереност води до болести. Те тава е истината, ма ка да запре човек да еде коги му е сладко или па да са налива... Кафето мого го мразим. Рикиа пием, коги с наслада, коги с отвращение. Мааа, тиа каавета де се наливат сички около мене, не моо ги понасам. Вместо кафе препоръчвам черен чай. Ем е по-полезен, ем също като кафето ободрява и съдържа кофеин.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Божура в Март 02, 2012, 08:47:36
Е кво му е па толко вредно на кафето, ако пиеш едно сутрин и едно следобед?
Я кафето ми е мого убаво, направо не моо си представа сутрин да не пия кафе. Мога и без него, ма не вида нещо да ми пречи. Чуствам са добре.

Джули, не праиш добре с тия цигари.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: onufri в Март 02, 2012, 08:56:37
Абе и я свикнах напоследък да пиа кафе на работа, дееба, по 2 до 3 на ден  >:(
ма а убово, дееба, много убово мирише...като тура и млеко, ммм
Иначе има доста "за" и "против" кафето, последно кво бех чел имаше малко повече "за", стига да е био, щото иначе страшно много химикали му фръгат. Ма па определено са спи по-качествено като не пиеш кафе...
Поне енергийни (ред бул и други подобни) вече не пиа. Като студент по време на сесиа съм стигал до 2-3 на ден, а те са много силни...


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: masok в Март 02, 2012, 09:00:14
една гледна точка за кафето......я знам ,че мойте родители са почнали с кафето (тогава е имало леблебиика повече де)през 1974 годин(мое и преди тва да са пиле ненам)......
Днеска са на 60 и 63 годин(живи и здрави да са) па си пият по 2 кафета!!!едно след закуска и едно къде 16.00 часа.......та си мисла ,че кафето е най малкио проблем у тоя натоварен и стресов живот де живеят ората......


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: onufri в Март 02, 2012, 09:02:53
баце, единичните случаи не са показатели, а и твойте родители са още доста млади. Дай Боже още много годин да са живи и здрави и да си пиат кафето!
Моя последниа тренер, на 80 годин, пие некой път вечер в 9 часъ (доку ни чакаше коги одехме да тренираме в една зала, там му даваа кафе на аванта ;D) две кафета и вика, че нема проблем да спи  ;D


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: BEKO в Март 02, 2012, 09:07:15
 Зъ кафето и я сам съ чудил нъ испанците.Дръто,младо пие по секо време кафе у неусвес.Ку а било толко вредну,не вревъм а имът толко млого длъголетници.Я пиа едно дзарани зъ рассънванье и тава а.Пийнъ ли фторо подир пладне-еби гу у съня нощеми.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Божура в Март 02, 2012, 09:11:38
Оланците па пият вечер, след вечеря и разправат, че дори спомагало за разграждането на ранъта. Според мене причината за безсънието не е у кафето.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: masok в Март 02, 2012, 09:12:12
сал да спомена ,че и двамата са с малко болести единио с малко по високо кръвно зарад килата,другия с манати камънье от жлъчката(ели стомаха не помна )преди 23 годин и анемия.......та идеята,ка вика и Онуфри за 80 годишнио не са у кафетата.....тва е едно удоволствие различно у секи етап на развитието и годините на човек.....


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Брутале в Март 02, 2012, 09:13:29
не знам дали а вредно, я имам един приятел каде жули по 5-6 кафета на ден и а бая нервен човек

я лично съм избрал да пиам кога ми са пиа, масово у случайте предпочитам да не пиам - замествам го с билков чай. ма по неко пат ми са допиа и ода си купа от ониа разтворимите на "don cafe" :green:


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Самотока в Март 02, 2012, 09:15:13
я спирам да пиа кафета от лаваца мина на нескафе - обичал съм я таа червената лаваца Куалита Росса - ма цената нема обича вече /7 оиро у лидл италеа - 30 кинта-15 оиро  у кауфленд булгаристан/ и  сеги натегам на чаеве и ми са мислите по бистри и спъ по така - има и нящо положително у кризата - се пак - тцтцтцтцтцт


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Брутале в Март 02, 2012, 09:20:42
пробай неко път якобс монарх, нема да сбъркаш


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Самотока в Март 02, 2012, 09:22:06
 blax - пробал съм гу


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: masok в Март 02, 2012, 09:23:05
сичко е едни говна,сал дека неко ги серат и животинчета...... ;D..... :smeeeh:


п.п. тва неее кат рикията,там сека си я за нея според майстора.......у кафето разлика не намирах 20 годин.....


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Самотока в Март 02, 2012, 09:24:18
чуда са тава лето да бера липоф цвет сас щилката


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: BEKO в Март 02, 2012, 09:28:25
чуда са тава лето да бера липоф цвет сас щилката
Ели боровинки сас багер.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Владимир в Март 02, 2012, 09:51:22
чуда са тава лето да бера липоф цвет сас щилката
Ели боровинки сас багер.
Ели домати с фадрома  ;D.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: apostolicia в Март 02, 2012, 11:06:58
"Не ми пожелавай дълъг живот
до дълбока, дълбока старост.
Пожелай ми навременна смърт
(ако може - и бърза)!"
Станка Пенчева

Я не сакам да живея млого, сакам да умра навреме.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Койо в Март 02, 2012, 11:33:07
Я па сакам да литна с орлите. Такее до сто и дваесе ако моо го докарам, нема да е лоше. Ич не са ми мого даже. Господ здраве да дава.

Кафето верно е удоволствие за ората. Просто я изказвам извънредно субективно мнение. Баща ми пие вечер конска доза и си кръти човечеца спокойно, да а жив и здрав, по дофтуре не оди, на 66 стана оняденка. Бе секи си знае за него си, секи организъм си е уникално нещастен и щастлив. Требва да си знаеш койо е добре за телото ти. И ако видиш признак некакъв - повишаване на кръвно, сърцебиенета и прочие, да зимаш мерки. Тиа мерки поне са по силите на всеки - да си смени храната и да са раздвижи малко. Що тука младоците нема да улезнат да коментират, ама и те ша додат на 40 и ше се замислат над същите въпросе.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: apostolicia в Март 02, 2012, 11:46:31
Коги имаш кола, зареждаш гориво и глеаш да не е кво да а, ми да ти варди двигатело, па нги тураш акумулатор и глеаш да а добър, па на талифоньо - зареждаш му батериата, глеаш да а то добрите и да ти дръжи длъго, па и с лаптопеца така, па тава па онава. А у телото си тураш кво докачиш - секакви боклуци, колко да ти не паднат батериите ептем.
Я ви казах - не сакам да живеем сто иляди годин и през сичките да едем овесени трици, що са полезни и ша ми гарантират тия сто и дваесе годин. Благодаръ! И 60 ша ми стигнат, ама моа ли да си ги изживеа къ я си сакам. Ако може, де.
Сетих се за един виц за двам астарци, къде забоварили печката вкючена, легнали си, а юргано се подпрел на кюмбето, па зел да тлъи. Задушили се старците, умрели и тишли на небото. А тама глеат едни зелени пояни, па едно прохладно и приятно време, па едно цвеке нацъфтело, па един въздух чис и прозрачен, па дживгарчета пеат, па по-насам едни щасливи ора у едни убави и нови дреи се смеат нещо си, па поапват от една маса кво нги душа тегли и попинват кво нги кеф. Питал стареци кво а тава, па му отговорили,
е тава а Райо и сичко тука секи ден а те така - секи еде и пие кво сака, за нищо се не грижи и му не а зор за нищо. Па като се извърне оня ми ти старец и като шибне на бабичката една песница:
- Олелеееейй! Що ма биеш бееейй?
- Море я би ти ебал макята с твойте здравословни коприви и бливочи, моеше да сме дошли тука още преди дваесе годин! 


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: onufri в Март 02, 2012, 11:51:28
Абе некои сме са замислиле отдавна.
Я лично съм писал тука често, че не знам колко ша живеа, колко ми а писано. Най-много сакам да си не губа разсъдъка, що тогива а страшно.
Иначе по принцип са опитвам да живеа здравословно, ма има прекалено много фактори де не зависат от мене, или поне не напълно.
Я до преди 2, 2 годин и нещо си мислех, че съм непукист и живеа много спокойно, ма са оказа, че не е баш така...


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: onufri в Март 02, 2012, 11:54:35
Тава беше отговор за Капитаня.
С Апостолица не съм баш съгласен.
Верно: по-важно е как ша живееш, а не колко.
Ма се пак не е лошо да са грижиш за телото си.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: apostolicia в Март 02, 2012, 11:56:12
Е, така де - не прочете ли кво пише у пръвата час на посто ми? Ама па и да не прекаляваме се пак!


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: onufri в Март 02, 2012, 11:58:57
Бе прочето, ма после ма озадачи.
Между другото, я 4-5 пъти в седмицата закусвам баш овесени ядки. ;D


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: унучка на Тинджулата в Март 03, 2012, 12:08:24
Я па сакам да литна с орлите. Такее до сто и дваесе ако моо го докарам, нема да е лоше. Ич не са ми мого даже. Господ здраве да дава.

Кафето верно е удоволствие за ората. Просто я изказвам извънредно субективно мнение. Баща ми пие вечер конска доза и си кръти човечеца спокойно, да а жив и здрав, по дофтуре не оди, на 66 стана оняденка. Бе секи си знае за него си, секи организъм си е уникално нещастен и щастлив. Требва да си знаеш койо е добре за телото ти. И ако видиш признак некакъв - повишаване на кръвно, сърцебиенета и прочие, да зимаш мерки. Тиа мерки поне са по силите на всеки - да си смени храната и да са раздвижи малко. Що тука младоците нема да улезнат да коментират, ама и те ша додат на 40 и ше се замислат над същите въпросе.
:punk: :punk:
Бъш те такова си е некакво   ;D Нема да го забраа баща ми, у реанимацията на неврохирургията е след една тежка операция на гулем тумор у мозъка, тежко изпитание за сички..... :-\пробужда са он и вика "А одете да ми земете едно кафенце!" Майкя ми реши,че непременно требва да попита доктора,а он естествено рече да забраим за секакви кафета. Баща ми я одека едно убаво и рече ,че он си знае кво му дубре  ;D Одих я из Медицинската академия да му го намера пустото кафе, ама ми беше поръчал и кивита , що чел у "Паралели",че кивито стимулирало мозъка  ;D Пийна си го тайно кафето, па като ръгна по стаите да окуражава другите болни, чувството за хумор не е като да го нема, ората покрай него са чустваха добре от неговите шашкънии, обикаляше ги кат медицинска сестра . Най-много, обаче ма впечатлиха приказките на един циганин. Тава преди операцията, обръснали са му главата на нашия, слезнали сме отвънка да пафкаме цигари и тоа човечец му рече те така :"Пешо, кък влезеш на операцията, така и ша излезеш. Убаво ша го мислиш и оно убаво ша бъде!"  cv


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Буба Лида в Март 03, 2012, 02:39:14
Те това е много верно за мисленето. Къ си мислиш нещата така стават. Я за това залагам на силата на мисълта при справянето с много неща. Не че не моа да ме фанат болести, но със сигурност позитивизма е крачка напред поне в психическото ни равновесие. Я съм забелезала, че коги психически съм нестабилна, имам предвид убременена с нещо, задлъжително се появяват болежки , некак отпущам се и съм предразположена към настинки и секакви такива за кратък период от време. Антибиотици не пиа, разчитам си на аспиринчето. Билковите лекарства предполагам са добри и препоръчителни за определени случай. Не знам дали неа време да почвам да зимам гинкобилоба профилактично, се пак съм надхрълила 40 те и моа да е полезно. Ма те, има дофтори тука, нека препоръчат за ората на теа години.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Bushman в Март 05, 2012, 11:52:40
Начи положителното мисленье е важно и оно дава отражение на целиа организъм - това спор нема. Ама и обратното е верно - кога човек е здрав и се чуфства добре физически - он е некак по-позитивен, весел е, не се едосва лесно и даже да му прекипи некой път - бръже му минава. Сички сме виждале такиви ора, къде им викат "хейтъри" - сичко ги дразни и им пречи, яд ги е на целиа свет и само дират да се заедът с некой. Е, това за мене са болни ора. Она болеста го прай човека злобен, дако он си не е такъв, така мислим... Здравия човек е весел и усмихнат и се не дразни лесно. Не случайно е казано - Здрав дух у здраво тело, нали знаате? Е, има и обратните примери, неко сакат и болен човек да напрай нещо важно и убаво за опществото, те примерно оня учен със количката - Стивън Хокинг. Ама за мене това са изключениа.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Чвора в Март 05, 2012, 12:04:29
http://zdrave-to.blogspot.com/2010/07/0072-kakvo-e-zdrave-spored-szo.html
те тава е научната дефиниция.останалото го пишат разни магьосници и шамане ,да цоцат парици от болните ора...


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Валери61 в Май 04, 2014, 11:55:09
Здравословния начин на живот не е само съблюдаване на начина на хранене и правилния подбор на храните, а и синхрона със заобикалящия ни свят, живи твари и природа. За тези които са любопитни ето една статия за наложената промяна на честотата на основния тон ЛА и възникващите въпроси: - Защо това го прави един министър на пропагандата и то от най-ефективните? Приятно четене и слушане!

http://www.xn--80aapggvibf1ad2i.com/2013/09/osnovnata-chestota-v-muzikata-432-hz.html (http://www.xn--80aapggvibf1ad2i.com/2013/09/osnovnata-chestota-v-muzikata-432-hz.html)


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Божура в Май 04, 2014, 12:49:19
Направо ма заболе главъта доде стигнах средата на таа статия. Все едно да обесняваш питагоровата теорема на куче - нищо не разбирам, ма са чуствам добре като слушам определен вид музика.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Вая в Май 04, 2014, 01:16:28
Слушайте си музиката, която харесвате и изобщо не се притеснявайте за разните му там стандартизации и конспирации. Разликата е толкова малка, че необучено ухо едва ли ще забележи.  :muzika:


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Валери61 в Май 04, 2014, 03:19:07
Не е въпроса дали ще започнете да харесвате друга музика, а в чисто техническите и параметри. Например един прост пример ще ти дам - вземи камертона и иди до пианото, после изсвири тона ЛА и ще видиш как камертона започва да трепти и да издава същия тон - това се вика резонанс. Всяко физично тяло има някаква резонансна честота и когато му се въздейства с нея, то започва да трепти. Та хората казват, че хармонията на земята, природата и живите същества съжителстват добре, в мир и любов, когато са в синхрон, а той се получава при трептене в някои от хармониците на земята. Все едно свириш акорд ла-до-ми-ла, че и още по-нагоре в хармониците им. Когато извадиш някои от основните източници от честотата им се получава дисхармония и Какофония.
Когато честотата им е изместена настъпват описаните явления, най-често усещане като дискомфорт и умора. А немците са от първите изследователи на въздействието на различните честоти върху човека и предаване на информация, чрез въздействащите му вълни. Затова и Гьобелс издава този указ, който после става международен стандарт през 53-та. На базата на тиа начални изследвания на немските учени са стъпили последващите разработки на психотронното оръжие, което 71-74 година е вече факт в поне 6 световни сили, като даже е предсказвано, че третата световна война ще се води с именно такива оръжия. В България масова демонстрация на това оръжие е имало на учението на Варшавския договор ЩИТ 82.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Вая в Май 04, 2014, 04:14:38
Валери, ако имаш предвид мен, аз съм музикант по професия и тия работи са ми известни. Само исках да успокоя Божурка.  ;)


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Божура в Май 04, 2014, 04:33:07
Разбирам, че статията е сериозна и има истина у неги, затова коментара ми нема да а баш на место, ама ша кажа, що и тоо Гьобелс ли а, Гюнтер ли а.. не а свършил добре. И сичките тия, къде са мислат за големи умници и си играат с ората и са бъркат у природата, нема да живеат с орлите и рано или късно ша си платат за стореното.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: мааму стара в Май 04, 2014, 05:11:38
Цитат
... психотронното оръжие, което 71-74 година е вече факт в поне 6 световни сили, като даже е предсказвано, че третата световна война ще се води с именно такива оръжия. В България масова демонстрация на това оръжие е имало на учението на Варшавския договор ЩИТ 82.

       :o :o  Алелеее, па азе баш тугива са ожених - одих чаа на АйТОС, да е крадна-8.септември.1982... Що конвои изпреварвах, що десанте гледах...  сал не разбрах от психотроПНО ли е... ели от психоТРОННО, едва изкарааме 20 годин, мааму стара! :no:


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Юбопитка в Май 06, 2014, 04:51:05
това с тия херцове много интересно! Намерих си в тубата разни песньовки де съм ги слушала хиляди пъти и сега ги преслушвам на слушалки в новата честота. Не знам дали си внушавам, ма верно се усеща разлика. Сякаче с една идея са засилени басите и са намалени оборотите. Някакси по-бавно и по-плътно се усеща като цяло мелодията. Някой друг правил ли е наблюдения да сподели впечатления?


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Валери61 в Май 06, 2014, 08:04:23
Слушах разни мотиви преработени така. Сега чакам една програмка, дека може да преработи цела творба така и да я запише с новата честота.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Божура в Май 06, 2014, 08:07:18
Пущи да чуеме  и ниа.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Валери61 в Май 08, 2014, 09:14:15
Пратиха ми файла за редуциране, та който сака може да му го прата на лични.

П.П. Опитах ама там не може да са прикачва. Некой дека му разбира ка да стане?


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Колеба в Май 08, 2014, 02:54:27
Може и у тубата да го качиш и да дадеш линка.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Валери61 в Май 08, 2014, 03:55:17
Е той е малко нередовен, оти иначе е 20 евро. Затова май на скайповете ше е най-добре. Иначе действа перфектно.


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Колеба в Май 08, 2014, 04:53:51
еми пущи ми го на скайпа


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Пачо в Май 08, 2014, 06:17:55
а ти ми го пущи на мене по скайпа


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Валери61 в Май 08, 2014, 06:26:47
Скаааайп! Скаааайп! Пущам ви гоооо! ;D
Ами да бехте ми пратиле на лични скайповете си! :smeeeh:


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: унучка на Тинджулата в Май 08, 2014, 10:03:06
Не знам кво пущаш, ма щом на опашка са се наредили  :green: и я сакам


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Валери61 в Май 08, 2014, 10:08:06
Наведи са! :green:


Титла: Re:Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...
Публикувано от: Валери61 в Май 08, 2014, 10:15:17
За да са задейства онаа програма требва да имаш инсталирано е те това.  https://get.adobe.com/air/