Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Сбирки по интереси => Слободно време => Гозбици и пиенье => Темата е започната от: MuffDaddy в Април 07, 2009, 10:55:32



Титла: За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: MuffDaddy в Април 07, 2009, 10:55:32
А да заформим тука една дискусиа. Какво е вашато мнение относно тава де у еденьето и пиеньето (т.е. хранително-фкусовата промишленос) почнаа да турат целата мИндилеева таблица, разни Е-та, консерванти, стабилизатори, елвеатории секакви други клесове, да го еба?


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Самотока в Април 07, 2009, 11:01:06
никуга азе не употребевам -
бащъ ми има неква алергиа от тиа консерванте и зарад него чета етикетете

само бира пиам - що още не моа да си а вара сам си - ма ще се науча ...

ми в таа тема къ да туриме генетично бъзиканите храни - още повече и тава мраза - /доно напраат генетическа банка с оргиналните ръстениа и животни /


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: masok в Април 08, 2009, 11:01:14
ха они и бирата съсипааа........едно време бира за 3-дни и прокиш..............сеа 3 месеца..............кисело млеко за 5 дни бомбаш ша гръмне...сеа мое седи  и дваисет дена...................шпек салам  на 10-15 ден се умирисваше ..........сеа и он мое седи с месеци.............е да го ева >:(...................сал се питам що и бирата напраиа така,а сам се редил да връщам шишета на баща ми(и компания) и им зимам пресна бира ,и они за една вечер я пиеха и играеха на карти........................ебаго,,,,,,,ако помните ловеше пръца ли от оздоле..................и кой пиеше тава после сраньеееееееееееееее ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Дръмон в Април 08, 2009, 11:04:25
Я съм съгласен с изрода по-горе ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: masok в Април 08, 2009, 11:05:43
ооооооооооооо ма ти тука ли си бре омразеееееееее ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: ПЕРГИШИН в Април 08, 2009, 11:08:54
Иам един познат де работи у цех за разни смрадове. Та он разспраа че праиле есенции за ракиа,вино,бира и секакви други.Я отньега си зиам една де смръди на кукуруз  за рибъркък. Та днешното еденье и пиенье нема ништо истинско, ако неси го излекал из кочиньята ели магазата  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Самотока в Април 08, 2009, 11:12:49
е па да де - ма азе съм зимвал домате от оландеа - па дома домата от градината е 10 пъти по ароматен и сичко - еба го къ ги прават - ако ониа не умеа та напраат домате - азе ли къде ма мръзи да поливам


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: masok в Април 08, 2009, 11:25:01
не си ял домат биволско сръце(тава е сорт)нема такъф у свето верваи ми...............масло баце, студен с могу сол и рикията у герано истинала...........удриииииииииии дръж се пено за ритлите че пущам воловете по инерцияяяяяяя ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Самотока в Април 08, 2009, 11:27:19
е ка да не съм - баба ми на пловдивското село /лека и пръс/ само такива гледаше - и 2-3 лехи за буркани от друг сорт къде са белат лесно - хахахахаха

ми дедата на пловдивското село /лека му пръс/ праеше анасонлиика рикиа от грозгье они не пиат винце -  78 града - он си а пиаше - разреждаше а с вОда и она седеше синкава в чашката


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: ПЕРГИШИН в Април 08, 2009, 11:28:49
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D Укапаса деаба и доматете и рикиата  ;D ;D ;D ;D ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: masok в Април 08, 2009, 11:29:59
оооо тия де са белат са консерва домат ;)они връват с сиренье овче............



п.п.абе секаф домат е убав със сиренье го ева.................. ;D                                                 овче :o


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Самотока в Април 08, 2009, 11:31:31
вида азе къ ще изкелеферчиме и таа тема - ма дако - тука е слобода на словото ...


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Самотока в Април 08, 2009, 11:36:05
... и така ...
бащъ ми въдеше еднъ уфца - те така за ягнета за гьоргьовден
и летно време я дава на чобан - а зимно време си а гледа дома и такаа... летно време одеше да зима млеко за таа уфца - 20тина кила и в тава село Коста Перчово при едни познати и тама една баба Тодора /лека и пръс/ го праеше на сирьене - епа немаше по убово от тава сирьене - ма бабичката умря и уфцата умря а бащата оди с мене за риба ...


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: masok в Април 08, 2009, 11:36:57
нема бе баце сал си каааме кое е убаво...................се едно не сил пил сураво млеко от овца ели па кисело де баба ти го е праила ,ели сиренье де е сирила у дръвенио съд.....................от ги не ева днешните майстори сиреньяре............они немое убодът кучката у гъзо...........и мешат ли мешат секви омразе ........а ние гньетем...........................................ненам дали съм прав ма я си купуем едно сиренье овче на пръшевица и ми аресва....................поне от време на време (според прътидата )ми мирише на овца........................................хихиихииих


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Самотока в Април 08, 2009, 11:41:01
сичко а фалш
баба ми на село /лека и пръс/ въдеше 7-8 офци - такъв е табиета на селото - и бил съм малечък - и с брачед ми - бабата ни праеше млеко с ориз - ама млекото офче натурално - сабаалем точено от офцете ... нема друго ... аромат и фкус - аиде съга смеите ми са че не съм оргинален от резервата ...  и имам селски произход


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: masok в Април 08, 2009, 11:43:54
а млечница ял ли си бе.............................с пресно млеко от овцата или кравата?


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Самотока в Април 08, 2009, 11:44:46
е де - предишни а ми пост е точно за тава ...


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: masok в Април 08, 2009, 11:47:02
опаааааааааааа изфинявам се :)


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Самотока в Април 08, 2009, 11:49:17
хм - на лозенцето мисла да сада 20тина дръфчета - праски , каисии , круши - те така за ватамини ...


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Плъхоубиец в Април 08, 2009, 11:53:24
"Биволско срце домат" е да си издеш пръстите, ебем ти благиа сорт. Кинеш од градината, плакнеш на чешмата и ръпаш. Благо, све едно шекер има на нйего. Я като отодим на село и едем пресно сиранйе и кисело млеко, нищо опщо нема с купешките даноне и "на баба и на дядо". На биволицата си е друго... А най обичам да си откинем дуди и малини.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: masok в Април 09, 2009, 12:08:09
не плакнеш на чешмата оти ше избега убаото...............сал го кинеш и леко затръкаш от синио камик дека е пръскан и едеш,едеш,едешшш,едеш


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Плъхоубиец в Април 09, 2009, 12:10:22
Може и така, затръкаш от камизолката и ръпаш. Мале, кви убови сортове имаше... Съга сорта е грцки, турски и дзандзибарски.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: its в Април 09, 2009, 12:30:56
У целата схема сал едно ми не е ясно - турат уж у месищата и млекото разни растителни добавки, та да е по-евтино. После кад окнуше сви туриа оделен щанд за теквие продукти и они два пути по скупи. Е кво е той? Ми ли смо балами или они мислу, че смо?


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: its в Април 09, 2009, 12:36:52
А колко до пиеньето - не знам. Не смо остаили до съг вино да ни се порази, та не знам колко са му консервантите. Ми дом само вино пиеьмо, ама како си требе. И кад ми рече некой, че у отелът имало канцерогенни вещества ми дое да му дзудзнем йедън у пралицуту. Я от кво се помним пием теквой вино, бащу ми и он, баба, деда - сви....Но у Резерватът да не йе останул жив човек ако от отел се мреше. Они ни трую с кво ли не па после вреву глупости...


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: masok в Април 09, 2009, 12:53:26
отеля е добро вино..............сал дека могу ора го не приемат и я незнам що..........мое сал да ти каам що дом сека годин се тура едно буре таквоз вино 300кила...........оно расло у длъги дел и пито у стубел...........................................едно време пра деда ми праеше от бел отел вино кат зеиьетинь,кат го точиш от бурето се едно олио баце...........нема такова,къ я от тава сам се напивал и сам драл пръчо сал я си знам :P ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: its в Април 09, 2009, 01:26:03
Но те той е вино, ама що блюеш после - не знам. Я колко съм изпила, да съм га сбирала - море би напраила, ама никада не съм блювала. А белото е еликсир! Ако и ма неко и му е остануло - пратете бутилку, че ошкъд не съм пила теквой.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Дръмон в Април 09, 2009, 08:29:41
Но те той е вино, ама що блюеш после - не знам. Я колко съм изпила, да съм га сбирала - море би напраила, ама никада не съм блювала. А белото е еликсир! Ако и ма неко и му е остануло - пратете бутилку, че ошкъд не съм пила теквой.
не си блювала що не си испила колку Стубелската ала... ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: masok в Април 09, 2009, 06:23:56
сал да каем що тва беше у младите ми годин коги настроивах организмо колко да изпие ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: MuffDaddy в Април 10, 2009, 08:58:47
"Биволско срце домат" е да си издеш пръстите, ебем ти благиа сорт. Кинеш од градината, плакнеш на чешмата и ръпаш. Благо, све едно шекер има на нйего. Я като отодим на село и едем пресно сиранйе и кисело млеко, нищо опщо нема с купешките даноне и "на баба и на дядо". На биволицата си е друго... А най обичам да си откинем дуди и малини.

Еее като тоа домат нема! А то ониа са некви измислени сортове, де са праени куто с обратната стран -- у штайгата да траат сума ти време, а иначе немат ни мирис ни фкус, тричави ени такива...
А сиренйето, мноо видове от купешкото сам ви казвал, не е никво сиренйе, ами си е направо миренье щото му турат некъв клес, незнам къв точно беше, да зрее по-бързо, ама то аромата му са губи от тава


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: nerezo в Април 10, 2009, 09:21:12
 а да каам и я за доматете дали ви е напраило впечатление че са  като плсмасови да ги еба  и имат вътре едно като неква жила каде сърцевината се едно бръстиш шума!


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Самотока в Април 10, 2009, 09:53:09
те днеска ги сях за разсад - не признавам модерни сортове - сбира си мама семена есенеска и за домате и за краставици , и за чушчици - люти и сладки - сортове заванати от една време , ебем ти я хибридни сортове съвременни -


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: nerezo в Април 10, 2009, 10:03:52
кааш да со ги едът американците тиа пласмасе!ниа си знаеме къ да си поосадиме оригинал нали а не они да ми распрааааят че са много по издръжливи били ньиньите сортове що ако и ти слагаш пласмаса у земята къ нема да издръжи а даже нема и да поливаш.само береш оформяш с шмиргело и едеш


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Пръвака в Април 10, 2009, 11:28:23
кво вика Самотока, мама (да а жива и здрава да ни учи на акъл мене и жената) още у началото на февруари сее у пререзано шише от минерална вода и специална земя семки от домати, после ги пресажда по два стръка у кофичка от кисело млеко и ги тура (стръковете ) до джама и они куту поръстът ги садим навънка кво са си със земята у кофичката (пикиранье му са вика на тава) и ги завиваме с найлон (све едноа оранжерия) и после рано-рано имаме пресни ама истински домати  ;D ;D ... верноа че е амалогия, ама си заслужава ......... доматите немат нищо общо с тиа къде ги продават у магазиньете.........


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Самотока в Април 10, 2009, 11:36:34
ън тъ така ... същото е ... верно си а амалогиа ... ма куту напраи салата летоска и смръди на благо у целата къщя ... пъ за лучеца и домашната кулибарска кокошчица вече съм списвал отначало у форума ...
ебем я тава за пиле - прилично е на пиле, почти смръди на пиле, ям го ма не а благо - дако е охладено пилешко ... ееее стареца деда ми едно време /лека му пръс/ гледаше кокошки - те тава беа кукошки а не куту съга - много им едех ечанцата вътре в кукошката - ма тава вече сме го писале да са не пуфтарям ... тц ... а децата по градищата немат датство съга - кънтър старик , кънтъре мънтъре - фалш е сичко ...


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Пръвака в Април 10, 2009, 11:50:35
и Я писа негде по напреди за тиа домати къде съа ги продават ........ та да се не пофтарам......... Един приятел ми вика че пилешките крилца къде съга ги прудават у магазиньете били много добри да ги прпрепръжиш у фитюрника до кафенко .......и Я са подлъга по ньего и си зима и кво са указа  ::) ::) ... они половината биле ваксинирани с вода (да тегнат повече) и колко и да ги пръжиш немоа да станат рупкави (кои знаа от кви дръти кокошки са ги резале тиа крила, да ги еба ) ...та нее ли си домашно - заеби го !!!!!!!


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Плъхоубиец в Април 11, 2009, 09:15:21
Ами белиа лук дето го продават, един голем такъв като ябълка, он е китайски и нема никъф вкус. Неа ли си оня ситния ароманет бели лук, дето си го садиме, сери у нйего. А я обичах, баба ми като мея домати за ютаница, да гребнем из тавата с една шака и да си куснем. И чайтъ от липата на двора нема нищо опщо с онеа купешките уж липови чайеве. И зелен орей да склъцаш с един камик кво е убово...


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Пръвака в Април 11, 2009, 11:09:54
........... и да  си ужлътиш ръцете (от орея ) та после немоа да са измиеш цела неделя  ;D ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Aврам в Април 12, 2009, 05:35:52
Оно у Германиа примерно е забранено да се тура сол у каймата кага се прудава на магазина.Така она мое да се разбере дали е пресна.Консервантите ни обричат на застояла рана.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Колеба в Април 16, 2009, 12:21:01
тц ... а децата по градищата немат датство съга - кънтър старик , кънтъре мънтъре - фалш е сичко ...

Баце тука ма разплака.. ка ма яд, за сичкото дека туке си прикаате, за сино ми и брат му, они сегъ съ кат дошле от Ньо Йорк ..
НИкога нема да сетат тва дека неиа сме имале, домашна крава деда ми и баба ми, овци 7-8, 2 кози, заеци божеее - некога додеа от софиа да награждеват бабичката за една годин бе предала 1000Кг  живо тегло, они дождаа специалисте ги разпитват ка ги гледа точчно и ква ингиа технологиата, кокоши грамада, сега ... божее, нема таква нищета, ако не сме ние бабичката да а умрела одавна

За консервантете сака да кажа, я един приател имам и неговата клесунгерица у щатско праила такива проучваниа да го еба, оплакваниа, они ората яле и расле с тия консерванте нема разгражданье, тва не гние у гроба проблем с гобните места и гробишата станал ... нема базик, мн трудно са разгражда, та те така те, сегъ кат сме яле от тия лайна за разлика от аврама, ще си останеме мумии да го еба форевър ! Амин, сера на сичките тия нови технологии и консерватне, по добро от натуралното и иситинското нема !


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Самотока в Април 16, 2009, 09:13:39
язе поече нема да кусна нищо фашливо - ебал съм ги в химикалете , ... ебем язе таа затра ...


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: nikoia в Април 16, 2009, 09:18:48
Че то нема нищо истинско вече.

http://www.blizodobebeto.com/wp-content/uploads/junk.jpg (http://www.blizodobebeto.com/wp-content/uploads/junk.jpg)

Тава е лавка у столично училище.
Нема като едно време кифла, баница, геврек, айрян, боза... Има 100 вида боклуци и 50 вида оцветени сокове.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: torlak в Април 16, 2009, 09:39:46
язе поече нема да кусна нищо фашливо - ебал съм ги в химикалете , ... ебем язе таа затра ...

Ма я тука у София неам касмет. Мижим и не мислим кво едем, що иначе трее са затрием отглади.

Па еднаж улучи ена крмча, каде ми сервираа ратофи у гавечето, кои не беа химизирани. Оно си проличе по вкуса веднагически. И я не може са сдржа, па зе та казувам на софеанеца до мене що тава те а истинска рана, що неа химиа втре и що за први пут от каде 12 годин улучвам да даат такава те у софийска крчма. Тоа ма не разбра и са изцепи, що северозапада па са бил проявил у мене и тоа пут по отношение на раната. Ма неаше с кво пудходящо а го зацела, да го еба.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: torlak в Април 16, 2009, 09:41:09
И ш му са не знае и форум. Ма изфрли та са убрка.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Самотока в Април 16, 2009, 09:43:16
... с кво пудходящо а го зацела, да го еба...

с некое манарче например

па ако у мене запре да са проевева северозапада барем за един миг , азе би са притеснил сирьозно че нящо съм заболел и не моа поече да измислявувам шашкънии


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: torlak в Април 16, 2009, 09:52:07
Оно полицаите ма отучиа от тоа убов навик. Ся манарче само дома и га са улучи да иам време да поскитора по горите на северозапада.

Си напира северозападното да са проявява. Ма зех да а разумевам ената част от онаа песен: "Ай ъм литъл елиън, инглиш ман ин Ню Йорк." ели квоту там беше.





Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Колеба в Април 16, 2009, 11:48:28
Я па са сети кат питале синковеца у градината "как се прави млякото ? он ги отговорил от каутланд го зимаме " и те така децата растат сбръкани още от минички ...
ма те водих го на село да му покажа ка са дои крава, че и она дава млеко


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Krisy в Януари 31, 2010, 03:51:12
Това са оцветители на храни!

Номер Химическо наименование Кратък коментар
Е 100 Curcumin   Има оранжево - жълт цвят. Получава се от корените на растението куркума (тюрмерик), но може да се произведе и по синтетичен път. Използва се в сирена, маргарин, печени сладкиши.
Е 101 Riboflavin, Riboflavin - 5' - phosphate Витамин В2 и оцветител. В естествен вид се съдържа в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците. Използва се в състава на маргарини и сирена.
Е 102 Tartrazine
FD&C Yellow № 5 Провокира пристъпи на астма и уртикария при деца. Има връзка и с туморите на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите, обриви и хиперактивност. Чувствителността към тартразин е свързана с тази към аспирин. Използва се в оцветените напитки, сладкиши, сладка и мармалади, корнфлекс, снакс, консервирана риба, сухи супи. Забранен е в Норвегия и Австрия.
Е 104 Quinoline Yellow FD&C Yellow № 10 Използва се в червила, продукти за коса, одеколони, в голям брой лекарствени средства. Причинява дерматит. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
Е 107 Yellow 7G Има жълт цвят. Препоръчва се избягването му. Хора страдащи от астма може да имат алергична реакция към него. Използва се в безалкохолните напитки. Забранен в Австралия и САЩ.
Е 110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S, FD&C Yellow № 6 Получава се по синтетичен път. Използва се в зърнени продукти, печени тестени изделия, снакс, сладолед, напитки и замразени храни, а също в някои медикаменти като: Berocca, Polaramine, Ventolin - сироп и др. Страничните ефекти са: уртикария, ринит, запушване на носа, алергии, хиперактивност, тумори на бъбреците, увреждане на хромозомите, болка в корема, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, отвращение към храна. Установено е завишаване на случаите на тумори при животни. Забранен в Норвегия.
Е 120 Cochineal, Carminic acid, Carmines Има червен цвят. Получава се от насекоми. Използва се рядко. Препоръчва се избягване на консумацията му.
Е 122 Azorubine, Carmoisine Има червен цвят. Получава се от въглищен катран. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. Влиза в състава на сладкарски изделия, марципани, кристалите на желатина. Забранен в Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
Е 123 Amaranth,
FD&C Red №2 Получава се от билкови растения от семейство Amaranthaceae. Използва се в кексове, плодово ароматизирани пълнежи, кристалите на желатина. Може да провокира пристъп на астма, екзема и хиперактивност. При опити с някои животни предизвиква увреждане на плода и вътреутробна смърт. Възможно е да води и до формиране на тумори. Забранен в САЩ, Русия, Австрия и Норвегия.
Е 124 Ponceau 4R, Cochineal Red A, FD&C Red №4 Получава се от въглищен катран и азо багрила. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. При животни води до образуване на тумори. Забранен е в САЩ и Норвегия.
Е 127 Erythrosine,
FD&C Red № 3 Има червен цвят. Използва се в консервирани череши, замразени плодове, карамелизирани смеси, сладкиши, печени изделия, снакс. Може да предизвика чувствителност към светлина, да доведе до повишаване нивото на хормоните на щитовидната жлеза и прояви на хипертиреоидизъм. При опити с плъхове е установено причиняване на тумори на щитовидната жлеза. Забранен в Норвегия.
Е 128 Red 2G Забранен в Австралия и много други страни с изключение на Великобритания.
Е 129 Allura red AC,
FD&C Red №40 Има оранжево-червен цвят. Използва се в сладкиши, напитки и подправки, в лекарствени средства и козметични продукти. Получава се по синтетичен път. Въведен за употреба през 80 -те с цел да замести Amaranth. Установена е обаче връзката му с тумори при мишки. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
Е 131 Patent blue V Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
Е 132 * Indigotine, Indigo carmine,
FD&C Blue №2 Обичайна съставка на таблети и капсули. Използва се също в сладоледи, сладкиши, печени изделия, сладкарски изделия, бисквити. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Може да предизвика гадене, повръщане, повишаване на кръвното налягане, зачервяване на кожата, дихателни проблеми и други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
Е 133 Brilliant blue FCF, FD&C Blue Dye №1 Използва се в млечните произведения, сладкиши и напитки. Получава се по синтетичен път. Забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, Норвегия.
Е 140 Chlorophylis, Chlorophyllins Зелено багрило, съдържащо се в естествен вид във всички растения. Използва се за оцветяване на восък и масла използвани в медицината и козметиката.
Е 141 Медни комплекси на Chlorophylis и Chlorophyllins Оцветители на масла. Няма данни за нежелани реакции.
Е 142 Green S Има зелен цвят. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в замразения грах, ментови желета и сосове, галета и кексове. Забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
Е 150 (а) Plain caramel Тъмно кафяво багрило, което се получава от сукроза. Препоръчва се избягване на употребата му. Използва се в стриди, соя, плодови и замразени сосове, бира, уиски, бисквити, туршии.
Е 150 (b) Caustic sulphite caramel виж описаното за Е 150 (а)
E 150 (c) Ammonia caramel виж описаното за Е 150 (а)
E 150 (d) Sulphite ammonia caramel виж описаното за Е 150 (а)
E 151 Brilliant Black BN, Black PN Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в кафявите сосове, боровинкови кексови смеси. Забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
Е 153 * Vegetable carbon Багрило с черен цвят. Пигмент на дървените въглища. Използва се в сладка, кристалите на желатина, сок от сладък корен. В Австралия са забранени само получените от растения деривати. Забранен в САЩ.
Е 154 Brown FK Забранен в САЩ.
E 155 Brown HT (Chocolate) Кафяво багрило. Получава се от въглищен катран и азо багрила. Използва се в шоколадови кексове. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. Смята се, че повишва кожната чувствителност. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
Е 160 (а)* Carotene, alpha-, beta-, gamma- Оранжево-жълто багрило. В човешкия организъм се превръща във витамин А. Натрупва се в черния дроб. Намира се в морковите и други оранжево или жълто оцветени плодове и зеленчуци.
Е 160 (b)* Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin Червено багрило. Добива се от дърво (Bixa orellana). Използва се за оцветяване на тялото и тъкани. Подпомага храносмилането и експекторацията. Използва се за оцветяване на сирена, масло, маргарин, зърнени храни, снакс, сапуни, текстил и лакове за нокти. Може да предизвика уртикария. Препоръчва се избягване на употребата му.
Е 160 (c)* Paprika extract, capsanthin, capsorubin Препоръчва се избягване на употребата му.
Е 160 (d)* Lycopene Съдържа се в доматите и червения грейпфрут. Може да намали риска от туморни заболявания.
Е 160 (е)* Beta-apo-8'-carotenal (C 30) Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции.
Е 160 (f)* Етилов естер на beta-apo-8'-carotenic acid (C 30) Оранжево багрило.Няма данни за нежелани реакции.
Е 161 (b) Xanthophylls - Lutein Жълто багрило, получавано от растения. В естествено състояние се открива в зелените листни зеленчуци, невена и яйчния жълтък.
Е 161 (g)* Xanthophylls - Canthaxanthin Жълто багрило. Може да се получава от животински източници (ретинол). Намира се в някои гъби, ракообразни, риби, перата на фламингото.
Е 162 Beetroot Red, Betanin Пурпурночервено багрило, получавано от червено цвекло. Няма данни за нежелани реакции.
Е 163 Anthocyanins Виолетово багрило, получавано от цветя и други растения. Безвредно е.
Е 170 * Calcium carbonate Минерална сол, която се използва в пасти за зъби, бели бои, прахове за пране. Може да се добива от скали или кости на животни. Понякога се използва за намаляване киселинността на вината и за повишаване устойчивостта на замразените плодове и зеленчуци. Във високи дози е токсичен.
Е 171 Titanium dioxide Бяло багрило, използващо се в пасти за зъби, бели бои. Няма данни за нежелани реакции.
Е 172 Iron oxides and hydroxides Имат черен, жълт или червен цвят. Използват се в наденици, пастет от скариди. Във високи дози са токсични.
Е 173 Aluminium Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
Е 174 Silver Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 175 Gold Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 180 Latolrubine BK Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 181 Tannic acid, tannins Получава се от шикалки и клончета на дъб. В естествен вид се съдържа в чая. Използва се като избистрящо (пречистващо) алкохола вещество.  ;)

Информацията от: http://chemistry.pmgbs.com/readarticle.php?id=42


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: cybertek в Януари 31, 2010, 03:58:58
еба тиа отрови  :o


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: брусен в Януари 31, 2010, 04:02:12
Ете тва е-едем камънье,кюмур и дръвя и нищо ни нема ;D ;DЯ не видох неко от теа боички да а забранена у България ::)


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Чвора в Януари 31, 2010, 05:04:45
Ма като глеам повечето са забранени  при ония ,,простите" норвежци ;)


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Цони в Януари 31, 2010, 05:12:38
Крисето, ама то има още, Е200+, Е300+. Антиоксиданти, киселини, захари. Един прос лимонов сок, дето си ръсим на цацата, и той има поне 3 Е-та.

http://www.vegebg.org/materiali/razumniat_vegetarianec.html


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Krisy в Януари 31, 2010, 05:19:43
Крисето, ама то има още, Е200+, Е300+. Антиоксиданти, киселини, захари. Един прос лимонов сок, дето си ръсим на цацата, и той има поне 3 Е-та.
Прав си Цони има още много...тава е много малка част от отровите дето ядеме и пиеме!



Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: onufri в Януари 31, 2010, 07:11:02
Много полезен списък, Крисе, мерси! От де го имаш?

Я по принцип чета кво пише на раните и имам неколко нива на преглед. Пръво ниво, без да чета, ако вида, че съдържанието а повече от 2-3 думи не ми са ще могу тава. (Ако не намера друго ели ако мисла, че гаджето ша иска нещо таково, например леб, са връщам  ;D и глеам па ) Тогива глеам дали има такиви Е-та, както и некви същества де ги не знам кви са. Ча тогива глеам за хидрогенирани/втвърдени мазнини (маргарин >:( )захар, глюкоза, глюкозо-фруктозен сироп, и други такиви...


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Krisy в Януари 31, 2010, 07:38:10
Я го уча тава ако искаш некви савети по специално за нещо питай ще се опитам да ти помогна!
Ако ти каам какво съдържа маргарина ша са одариш от челото!!!
В маргарина има ПАВ тава са веществата които свързват мазнината с водата (маргарина съдържа 90% вода) ПАВ са вещества които не се разграждат те се изхвърлят от организна но самото има престояване може да доведе до разклащане на метаболизна или да предизвика алергии и други такива гадове!
Разбирасе всичко е до метаболизъм и здрава имунна система...но лошото е че не само тама има ПАВ, ПАВ има в много храни.
ПАВ са повърхносно активни вещества които праат връзка между вещества които не биха могли да се свържат - мазнината с водата както е маргарина.
Всички сапуни прахове и секвите препарати са ПАВ.В козметиката, лекарствата!
Направо като започнах да уча тоа предмет започнах да изяждам манджите на мама  :) ;)


 


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Койо в Януари 31, 2010, 07:57:32
Направо като започнах да уча тоа предмет започнах да изяждам манджите на мама  :) ;)

Те тава е. Месо незамразявано и необработвано, храни без Е-та, има такиви на пазара, па и у магазинете, по възможност най-малко консерванти и човек нема грижи. Я не съм купувал кренвирши ели па кучешка радост у България никоги. Маани, че са трова мене си, ми да си трова и дечурлиата ли?


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Чвора в Януари 31, 2010, 08:25:18
я месо си копувам директно от производител-отваам и си купувам телешко от ората от района -иам приател касапин горе у планинските маали и он ми го намира,пилешко дом едеме по изключение и много редко-тава а чиста химия-смески и антибиотици-ако а не вида,че а чръна ровеща на буньището кокошка ич а и не поглеждам....свинско-тава миа мъката-понекоги успевам да си купа от ора,ма по често ми са налага да си зиам от един магазин къде знама че собственика си ги глеа и са чисти-не са като домашните ма месото а свесно и неа бъкано с боклуци..... домате,краставици и заланчуци-за сеги има от Ореово,ели ода при един зарзаватчиа къде знам ,че зима чисти работи.Верно ,че така специално зеленчуците и плодовете излаат манко по-скъпо ма нема начин.....От леба глеам да нема млого от тиа Е с многото цифри и те така....нема къ да са меси дом секи ден ;)


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: onufri в Януари 31, 2010, 08:49:53
Я го уча тава ако искаш некви савети по специално за нещо питай ще се опитам да ти помогна!
Ако ти каам какво съдържа маргарина ша са одариш от челото!!!
В маргарина има ПАВ тава са веществата които свързват мазнината с водата (маргарина съдържа 90% вода) ПАВ са вещества които не се разграждат те се изхвърлят от организна но самото има престояване може да доведе до разклащане на метаболизна или да предизвика алергии и други такива гадове!
Разбирасе всичко е до метаболизъм и здрава имунна система...но лошото е че не само тама има ПАВ, ПАВ има в много храни.
ПАВ са повърхносно активни вещества които праат връзка между вещества които не биха могли да се свържат - мазнината с водата както е маргарина.
Всички сапуни прахове и секвите препарати са ПАВ.В козметиката, лекарствата!
Направо като започнах да уча тоа предмет започнах да изяждам манджите на мама  :) ;)

Кво точно учиш? Химия, Биохимия, Технология на храните? Ша та зарина с въпросе, ша са кълнеш де си ми казала да питам  ;D

Я за маргарина специално тава го не знаех, ма знам че е а само trans fat, а тава го нема у природата и допустимото количество де могат да поемат ората а 0. Теа същите мастни киселини ги има и у повечето бисквиди и други такива печени работи...


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: onufri в Януари 31, 2010, 08:54:12
я месо си копувам директно от производител-отваам и си купувам телешко от ората от района -иам приател касапин горе у планинските маали и он ми го намира,пилешко дом едеме по изключение и много редко-тава а чиста химия-смески и антибиотици-ако а не вида,че а чръна ровеща на буньището кокошка ич а и не поглеждам....свинско-тава миа мъката-понекоги успевам да си купа от ора,ма по често ми са налага да си зиам от един магазин къде знама че собственика си ги глеа и са чисти-не са като домашните ма месото а свесно и неа бъкано с боклуци..... домате,краставици и заланчуци-за сеги има от Ореово,ели ода при един зарзаватчиа къде знам ,че зима чисти работи.Верно ,че така специално зеленчуците и плодовете излаат манко по-скъпо ма нема начин.....От леба глеам да нема млого от тиа Е с многото цифри и те така....нема къ да са меси дом секи ден ;)

сакам и язе така  :'( мама и тате са бъхтат цела годин да глеат животне и зеленчуце, я тука муам купешки боклуци и само 3-4 седмици у годината ям домашно  :'( я и тука си зимам некои Био (демек уж екологично чисти) неща, ма немоа сичко...у Америката куту бех 90% organic рани си купувах, що па там ептен немах вера кво има у другите продукти. Бизонското месо беше убаво  ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: брусен в Януари 31, 2010, 08:56:38
я месо си копувам директно от производител-отваам и си купувам телешко от ората от района -иам приател касапин горе у планинските маали и он ми го намира,пилешко дом едеме по изключение и много редко-тава а чиста химия-смески и антибиотици-ако а не вида,че а чръна ровеща на буньището кокошка ич а и не поглеждам....свинско-тава миа мъката-понекоги успевам да си купа от ора,ма по често ми са налага да си зиам от един магазин къде знама че собственика си ги глеа и са чисти-не са като домашните ма месото а свесно и неа бъкано с боклуци..... домате,краставици и заланчуци-за сеги има от Ореово,ели ода при един зарзаватчиа къде знам ,че зима чисти работи.Верно ,че така специално зеленчуците и плодовете излаат манко по-скъпо ма нема начин.....От леба глеам да нема млого от тиа Е с многото цифри и те така....нема къ да са меси дом секи ден ;)
И язе кат тебе,Док-от бая годин насам-сал домаш ;D ;DТука накъде са обърнеш сал градинки и кочинки домашни...От толко домашно вече ми е се таа,ако жената ми панира парче от лигеня ;D ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Чвора в Януари 31, 2010, 09:03:38
Ееее но да живеаш с 30 годин назаде от Юропата си има и предимство ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: брусен в Януари 31, 2010, 09:11:49
Иди у магазиня и дирни десна клъка от пиле...нема!Я са не бех вглеждал,ама са оказа,че верно разфасовките са сал леви клъки ???Едни деструктивни елементи беа пуснале неверните слухове,че на пилеата,де са за чаркалаци у десните им биат сума си енджекции та стават пилета кат пуйки за отрицателно време ;DПа я си мислих,че десните клъчки ги пращат на дечицата у Сомалия ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: onufri в Януари 31, 2010, 09:19:58
Иди у магазиня и дирни десна клъка от пиле...нема!Я са не бех вглеждал,ама са оказа,че верно разфасовките са сал леви клъки ???Едни деструктивни елементи беа пуснале неверните слухове,че на пилеата,де са за чаркалаци у десните им биат сума си енджекции та стават пилета кат пуйки за отрицателно време ;DПа я си мислих,че десните клъчки ги пращат на дечицата у Сомалия ;D

Еш па ти  :o не съм за замислял за тава, ма ша погледна. я само кълки не купувам, от време на време си зимам цели пилета и они си имат 2 кълки. иначе по-често зимам агнешко, новозеландско, надевам са да а по-добро...


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: брусен в Януари 31, 2010, 09:24:57
И я са не бех вглеждал ;DЖената зема вече сал цели пилета...Земни една клъчка с плешка и я сравни с таа на цело пиле-барем на половина е по-голема....Епа я са наяждах с една-сметай колко са големи ;D ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: onufri в Януари 31, 2010, 09:43:51
И я са не бех вглеждал ;DЖената зема вече сал цели пилета...Земни една клъчка с плешка и я сравни с таа на цело пиле-барем на половина е по-голема....Епа я са наяждах с една-сметай колко са големи ;D ;D

тава са кондоре ели щраусе  ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Цони в Януари 31, 2010, 09:59:13
Иди у магазиня и дирни десна клъка от пиле...нема!Я са не бех вглеждал,ама са оказа,че верно разфасовките са сал леви клъки ???
Ебаси, а на мене друго ми е направило фпечатление, че на кълките има гръбнак и трътка, а кълка без гръбнак нема, и си викам - де са тия плешки без гръбнак и трътка. Десните лазда ги праят на шишчета и панирани хапки, дееба.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Чвора в Януари 31, 2010, 10:06:52
я мисла поста на Брус да го местиме автоматично у ,,Световната кондпирациа" ;) ;D ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: onufri в Януари 31, 2010, 10:08:17
я мисла поста на Брус да го местиме автоматично у ,,Световната кондпирациа" ;) ;D ;D

Айдьее, почна са  ;D сеги вече почнах да си представям кви теории ша са развият и кви доказателства ша са споменават  ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Krisy в Януари 31, 2010, 10:15:18
Кво точно учиш? Химия, Биохимия, Технология на храните? Ша та зарина с въпросе, ша са кълнеш де си ми казала да питам  ;D

 ;D уча химия!
По точно как се получават, синтезират органичните вещвства и по конкретно...биологично активни вещества, ПАВ, багрила - вещества които излъчват флуресценция (това ша ми е дипломата  ;) )...те това са областите с които се занимавам!


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: onufri в Януари 31, 2010, 10:40:17
учи, учи, тава звучи интересно. я са радвам на ората де учат природни науки.
после ша ни разправаш туке за химиите де ги има насекъде  ;D
мене ич ма немаше по химия у даскало.
7. клас имах един учител, Гого Райчев, тоа беше образ невъзможен. за него може сериал да са снима, неколко поколения плевенчани го знаат.
После у гимназията беше добра учителката, ма я съм запомнил от нея само, че за сичко а виновен строежа на атома  ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Божура в Октомври 02, 2010, 07:04:25
Таа тема реших да я възобнова, що наскоро, къкто некои са прочели у Глъчавата, открих топлата вода.

Зима я да пробвам т.нар. био продукти. Чесно казано си мислех, че тия био говна са измислица сал за пари, ма не са оказах права!
Био ейцата имат вкус на домашни еченца, желтъка е тъмно жлт, ча оранджав. Останах много приятно изненадана като си пръжнах неко еченце.
Био пресното млеко има специфичния лек дъх на говна, баш къкто си е от селската крава и съответно е много вкусно.
Пробвах едни сурави телешки наденички, тънки, като наште карначета, с разни подправки. Страотни! Точно все едно тате е пълнил чирвата.
Неска зима пилешки бутчета, реко да ги напраа с бел ориз. Тура да ги вара, а они ако знаете ква жълта мазнина пуснаа, я такава мазнина не съм виждала от детските си години! И едно варене  :o, сакаче дръта кокошка турих. Тука ша отбележа, че пласмасовите бутове обикновено са сваряват за 20-ина минути. И пак специфичния лек дъх на говна  :D!
И цените на тия продукти не са кой знае колко по-високи от обикновените, поне не в Оландеа.

Я направо съм възхитена! И не, не съм станала дистрибутор на био продукти, не сакам да звучи като реклама. Ма виа не знаете кво е да едеш сал пласмаса, забраваш вкуса на истинското. За чревоугодник и лаком човек като мене, тава си е най-лошото наказание.
Знам, че повечето от вазе ви не бръка таа информация, що сте си близо до селата и са снабдявате с истинска ранъ, ма те тия като мене, дека са далече, нека знаат.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Плъхоубиец в Октомври 02, 2010, 08:56:35
Идеме си пак на приказката от чича ми: "Кокошка, коя неа клюцнала говно неа блага!"


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Валери61 в Октомври 02, 2010, 09:23:18
   Да се надяваме че в Оландия верно си ви ранат с биопродукти, ама я съм праил бизнес в производствата на хранителни продукти (основно с безалкохолни, закуски, сладкиши и подобни) и в БГ има едни фирми с които работехме - ТЕХРА , ПИКО, АЛИМКО и др.  Та там имаше секви аромати: На кафе (капнеш го на галета и си праиш кафе и нема разлика), от тогива си зимам само кафе на зърна, на домашна кокошка (се едно че баб ти е заклала черна кокошка), на пиле, на краставица, на краве масло, на мед (глюкоза+фруктоза+аромат+оцветител карамел=0.84лв/кг) и още неколко стотин аромата. Секви подсладители, уплътнители за подсладители (Добавя се при подслаждане с подсладител и дава усещането за по-плътен вкус на напитката, се едно е със захар), ортофосфорна киселина (за подсилване вкуса на колата) и безброй други ефекти. Ка викаше един приятел: -" Абе 60 километра заводи BASF" - сичко може да ти направат. Да неговорим за емулгаторите, подобрителите, набухвателите. Правиле сме козуначна кифла, (без яйца, захар и с жълта боя)  с течен шоколад голема като самун, а тегне само 250гр. и три дена си е мека де че преди малко е праена. Бедна ти е фантазията. ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Чвора в Октомври 02, 2010, 09:37:12
като си я фанем кокошката на дворо и и клъцнем главата с манарчето на дръвнико ,апа жената ели тъщата и опрълат перушта с весник тогива вервам ,че а домашна......иначе а убаво тава че у Оландиа ората съ опитват да праат биопродукте..я даже вервам ,че може би са истински-ониа ора не съ ча толко шашови и лъжливи...не че нема и такиви де,ма тава с ментаците си а наша -Източно Европейска слабос ;D/германците са били исторически принудени да праат ерзац работи,ма тава нги не пречи да продават тиа ерзаци на нашенските шашкъне де праат хранително вкусов алъш-вериш-нарочно използвам турцизма/ ;)


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Валери61 в Октомври 02, 2010, 09:44:02
   Тава с кокошката от двора си е истинското и знаеш с кво си го ранил, ама мама е далече, а тъщата са спомина и таа боска пресъъна,  та си плющим кво продават. Скоро опитах "Варена наденица-Стара планина" и си е както  ква беше преди, понеже съм помагал на майкя ми у магазина и таа миризма ми са е набила, а и у казармата 21 месеца карах камьона на артелната и сме купувале светъ наденица. Дано са връне културата у производителете, оти иначе немое да ги увардът.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Божура в Октомври 02, 2010, 10:28:32
Лошото е, че стана лукс да едеме нормална рана  :-\.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: BEKO в Октомври 02, 2010, 11:26:01
 За тиа куту моа грацки Валери,къде са по градищатъ шъ дам едно предлужение.Спукойно мое пообиколите вилните зони ели саседните най-близки селиа,да намерите по некуа бабичица-производител и а пазарувате ут негя.Ут баба Пена шъ купиш ечица,Ут лала Вацка-доматец,ут стрина Митра/не таа ут форумъ/-домашно пиленце и те така.Пу тоа начин шъ съ раниш сас нещо качествено.Не знам цените на едно-друго кфи са,мъ ку на магазиня нещо струва един леф и ти предложиш на бабето-производител осемдесе стотинки,вместо дваесетте,предложени от прекупвачъ,я сам сигурен,че ти шъ го купиш.По тоа начин стимулираш и вапросното бабе така,че догодина то шъ насади,насее ели отчува повече ут стоката си.Сека бойна селска бабичка според мене е ф састояние да предложи убава ранъ поне на печес грацки семейства/съда на по мойта майкя,каде а на седамдесе и пет годин/.Важното а само помижду производитея и купувачъ а съ изгради доверие и сигурнус,че кфо а произвадено шъ бъде пласирано и заплатено.Също по тоа начин са преебва и недобросъвесниа прекупвач,а тоа изрод,каде а докарал фносни боклуци а дири пу него си дупки а си ги завира.У общи линии тава а мойто предложение,пъ виа ку решите си гу изменяйте и развивайте по начин най-угоден за вазе.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Чвора в Октомври 02, 2010, 11:35:05
предложението а разумно.Ма требва да а от проверен човек.И друго-научиа се тарикате,че ората дирът селско-и зимат  тава ,онова у по мининки количества на по-висока цена от неко борса, курдисат една бабичка на стол пред селска къща заедно с борсовите домате и  пишат-екологична селска продукциа-па она същите говна като онава на пазаро,сал ,че 2 лева вместо 1 и 20.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: унучка на Тинджулата в Октомври 03, 2010, 02:12:15
За тиа куту моа грацки Валери,къде са по градищатъ шъ дам едно предлужение.Спукойно мое пообиколите вилните зони ели саседните най-близки селиа,да намерите по некуа бабичица-производител и а пазарувате ут негя.Ут баба Пена шъ купиш ечица,Ут лала Вацка-доматец,ут стрина Митра/не таа ут форумъ/-домашно пиленце и те така.Пу тоа начин шъ съ раниш сас нещо качествено.Не знам цените на едно-друго кфи са,мъ ку на магазиня нещо струва един леф и ти предложиш на бабето-производител осемдесе стотинки,вместо дваесетте,предложени от прекупвачъ,я сам сигурен,че ти шъ го купиш.По тоа начин стимулираш и вапросното бабе така,че догодина то шъ насади,насее ели отчува повече ут стоката си.Сека бойна селска бабичка според мене е ф састояние да предложи убава ранъ поне на печес грацки семейства/съда на по мойта майкя,каде а на седамдесе и пет годин/.Важното а само помижду производитея и купувачъ а съ изгради доверие и сигурнус,че кфо а произвадено шъ бъде пласирано и заплатено.Също по тоа начин са преебва и недобросъвесниа прекупвач,а тоа изрод,каде а докарал фносни боклуци а дири пу него си дупки а си ги завира.У общи линии тава а мойто предложение,пъ виа ку решите си гу изменяйте и развивайте по начин най-угоден за вазе.

1970-1975 японските майки измислили една система, дека е известна там като феномена Teikei. В общи линии са прави доставка от един фермер директно на група семейства в града.
Много са разочаровах, коги разбрах таа работа, що си мислех, че ми са е родила гениална идеа ;D Явно майките измислят такива умни неща.  8)Децата ни беха на 4 и като ги остаахме на децка заседвахме с мамките на кафенце сутрин. Та така, обсъждайки кви сокчета, от къде и кво да земаме за децата и да сме сигурни, че ги раним с добра рана, ни са зароди идеата за ЕДНА КОШНИЦА ОТ СЕЛО, пълна със зеленчуци, плодове, сиренце, еченца и....кво доде. Иде кошницата от село при гражданъете. Който сака си поръча. В общи линии тава сътворихме. :)Три луди женки бехме, ма мъжорлята три пъти по-луди от назе, що извадиха вода от три кладенци, че таа нема да стане.... Е, скоро научих за таа организация у Япония, па и не само там,у Франция, Португалия и др. Още ми е у главата ::) Е тука попаднах на една презентация, която не е най-изчерпателна, но дава некаква обща информация като ква е идеята и как са организира връзката между потребители и производители.
https://docs.google.com/present/edit?id=0AQ57M5MX8LYRZGMzcnEyNzJfNTFnZDl3NHRncQ&hl=bg


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Валери61 в Октомври 03, 2010, 09:42:12
предложението а разумно.Ма требва да а от проверен човек.И друго-научиа се тарикате,че ората дирът селско-и зимат  тава ,онова у по мининки количества на по-висока цена от неко борса, курдисат една бабичка на стол пред селска къща заедно с борсовите домате и  пишат-екологична селска продукциа-па она същите говна като онава на пазаро,сал ,че 2 лева вместо 1 и 20.
Веднага давам неколко примера в подкрепа с казаното от Док, от тава лето са. Има един път от Слънчев бряг-Тънково-Каблешково-Бургас, през който са заобикалят задръстванията летоска. До едно изгорело лозе край пътя седът едни дядковци и продават десертно грозге по 4лв/кг и ми сочат лозето отзад, а на борсата същото е 2.20-2.50лв.  После след Бургас като фанеш пъкя за Малко Търново, още в с.Маринка и нататък по пъкя пълно с турски домати и бостан и секи го фали че му е от градината. Тогива у Варна дините беа 36-45ст/кг, а при тех 60ст. И още много примери имам, абе брат има един лаф -  "Аман от бабички-разбойнички"!


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: BEKO в Октомври 03, 2010, 11:59:25
 Вальо,ако си турист и лапаш муйте по Черноморието моа тъ връже и неко дете,не само бабичка.Куту живееш толко време тама,ти си станал местен и би требвало а съ поразровиш у по-забутаните квартале и улички,а не а съ иступаш по главниа път.Така и така са преебваш секи ден с ментаци ут магазиня,сменяй местоту на пазаруванье дуде попаднеш на нещо свесно.За по-лесно моа ползваш информация ут неко приател ели пузнат,умен чувек си се пак и не вервам толко лесно а съ връжеш.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Валери61 в Октомври 03, 2010, 12:08:00
    Я са невръзвам на бабичките-разбойнички, даже вече ги непцувам и им необръщам сергийте, просто ма а яд че станааме нация от Андрешковци, секи гледа да напраи неко мошенгия на дребно и му а много кеф! Иначе съм приказвал с некои ора по селата, ама ем немат доходи, ем не им са занимава с гледане на още некоя кокошчица и малко зеленчук.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Чвора в Октомври 03, 2010, 12:11:47
Па ти като живеаш у селото ша си го глеаш сам,нема да одиш да дириш тоа и оня.Не спориме с тебе ма ти каам-най лесно а да метнеш гражданина столичанин,ели  вообще гражданина с такиви постановки.Не си ти пръвия де са а сетил да си купува от бабичките на село.Единствениа сигурен начин е-от свой човек,де го познаваш и знааш ,че го гледа ели праи он.Другото сичкото а у сферата на добрите пожелания и лошите изпълнения.Те, я си купувам месо по тоа начин-ма го купувам от много сигурен и задължен ми лично на мене човек де знам ,че нема да ме излъже.По тоа начин си зиам и картофи.Домати,чушки и плодове-от Ореово- от дворо на тъщата и тъсто-тамка а най сигурно.Останалото кое не мом-от магазиня и кво доа без да си праим илюзия, че а екологично чисто.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: onufri в Октомври 03, 2010, 10:22:18
Не съм чел сичко, ма знаате, че са интересувам от тиа неща. Та накратко:

Бубе, я ено 50-60% от ранителните продукти де ги купувам са био. Сметам, че са по-добри, нищо че постоянно пускат некви предавания и статия, че не са нищо повече от "нормалните"  ::) е, я нещъ да са повече, стига ми да са по-малко: пестициди, консерванти, оцветители и т.н. Особено па за бременни тава а могу важно  ;D Ма само тава, че некъв продукт е био, далеч не значи, че а здравословен. Има и био захар, био сладолед, био чипс и секви други био лайна. Така че са не подвеждай.

За другото. Най-добре е коги сам си си произвел нещо и го знааш кво а, за тава спор нема. Ма само понеже един продукт а от село и а от "човек" па не значи, че а добър. Нали знам комшиите на село колко лекарства и кво ли не дават на животните и къ пръскат сичко у градината. И те нищо не продават, сами си го ядът  :o и за кво  ??? що да не заколиш примерно 120 кила прасе, вместо 200, ма да а убово, истинско месо  ???
па други къде продават, да не говорим кви неща праат... >:(


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Колеба в Октомври 06, 2010, 11:34:09
не си праф Онуфрий - тиа орица на село ги гледам ка пръскат - никви пестициде, сал син камик и подръчни неща - отде пари за пестициде бре нашиа  ??? ::) Плюс тва они не праат ли сметка че сака ги едът тиа отрови  ??? казвам ти го що сам го видел с очите си - един комшиа не пръска с абсоютно нищо, азе го питам що па он ми вика " пръскайте виа, манете мене"

Сега за таа стара планина - ветар и магла - резултато накраа беше че дигнааа цените и сложиа тиа табелки. Както и със надписете с разтителни мазнини у сираньето - оняденка зимам уж от таа стран по скъпите дека треба са от млЕко - макя, сакаче ям пластелин, такак го и фрълих пласмасовото гомно.

Истината е кък вика Чвора - от тоа роднина тва, от оня онава - да знаеш кво чдеш, етъ


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Божура в Октомври 06, 2010, 11:46:02
Тава а истината, Кънчо, никой не спори, че от познат от село а най-добре, ма за тия като мене, заточени на запад, биото е добър вариант.

Вчера зима на примоция телешка био кайма, неска имам 5 евро у джеба до края на седмицата, ма ша дам 4 евро за био катрофе и ша си напраа една убава мусака, ебала съм го. И я като циганете 3 дена иху и после тихУ.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Колеба в Октомври 06, 2010, 12:41:50
важно е качеството, не количеството ;)


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Плъхоубиец в Октомври 06, 2010, 06:05:16
От те такъв дедко е истината да пазаруваш млеко. Два пръста каймак лови

(http://prikachi.com/images/26/2561026X.jpg)

(http://prikachi.com/images/27/2561027V.jpg)


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Дръмон в Октомври 06, 2010, 06:29:13
Къде а тоа дедо че да си зема бе?!? :o ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Цони в Октомври 07, 2010, 10:25:07
Глей убавите неща ка сльчайно стават. Значи преди десет дена се мотаехме с мунчето по полята покрай бившата вилна зона и видех един чувек, който не съм виждал от десет години, не знам от де го познавам, ама той ми помни името. Па он дошъл да си види ена виличка, купил я да си мести там кравите, на края на вилната зона, щото у града вече не дават да се гледат крави. Па каза къде си продава млякото, и после тръгва по заявки по адреси. Па куту ми додребе мляко, он беше вече минал, и язе купих ена гола вода милка фреш. 0.1% масленос. Па тия смрадове най-малко ено пакетче чисто масло са изкарали от тоя литър, преди да ми гу прудадат за 1.60. Па на другия ден видех чувека пред нашия блок, носи мляко на съседката, нейното мунченце е на почти година. И се разбрахме, в дните, които носи на нея, да носи два литра и на мене. Съжалих го да не го набутвам с транспорта. По лев литър гу прудава, чудно мляко. Тая сутрин дойде за трети път. Сега съм си надробил попара с лебец и сирене - майкооу, ка убаво мирише. Знам, че така произвозителите нарушават баре 5 наредби за търговия и на РИОКОЗ, ама бал съм ги, те да едът милка фреш. Тава е начин прозводителите да земат глътка въздух и да преебават преработвателите.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Чвора в Октомври 07, 2010, 10:47:35
Бой по канчето на прекупвача и есплуататор-прав си Цони! ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Самотока в Октомври 07, 2010, 11:04:51
както обичам да казвам - сичко я измислено - разносната тръговиа на малотраини потребими ежедневни стоки осигурява стабилно реализиране и чисти пазарни отношения и яснота във прогнозирането - не сте ли са чудиле по филмовете куто дават ка разнасят млеко у Англеа - имало що - сичко я измислено


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Чвора в Октомври 07, 2010, 12:35:20
е да ма нааш ли колко контролни институции има де дебнат разносната търговиа-дебнат да е ебнат-чистота,заразеност,платени данъци,такси,лицензи и све що моо да измисли чудовишната бюрократична БГ мисъл. ;)


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: apostolicia в Октомври 07, 2010, 01:15:26
Чудовишната бюрократична БГ мисъл е поставена изцело ф услуга на едрия бизнес - тава мом да ви се закълнем, нищо, че не сам го видела с очите си. Я по принцип мразим да приказвам едно към гьотере, ама за тава не мое да ме убеди некой, че неа така.
У свека европейска дръжава - от съюзо, де - има два стандарта - единио а за производството у големите фабрики, а другио а за директните продажби. Демек я имам пет кошере и сакам да си продадем медо, ама никой нема а ми го купи наедро, що он не е наедро, а си е манко. Тогива я мом да си го изнесем, без да се водим производител и да си губим работата и социалните права, и да си го продадем дирекно на кой сака. Същото и с млекото. Къкто напримерно отвааш на селски туризъм и си купваш два домата за салатата от бай Гьорги. Обаче у българиа Бай Гьорги, ако го фанат, че ти е продал двата домата, ша го скопат. Затава таа работа а манко полулегална - сички знаат, че се праи, ама нема регламент. Що Българиа а по-праведна и от Господ и затава има регламент сал за големите производителе, що иначе они щеха да видат млеко /при изкупни цени колко на една лимона/ на куково лето.
 Ама у назе а така! Кой плаща сметката/пълни партийните касички/, тоа поръчва музиката /законете/!


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: унучка на Тинджулата в Октомври 07, 2010, 01:37:19
Оно има регламент у ЕС. Сал България не го прилага у целия съюз! Он е точно за дребни производители. Преди време министъро "обеща", че в скоро време ша се ръзвръжат ръцете на ората дека имат дребни стопанства, да моат продават продукцията си....ма до под крушата май е работота.Доколко знам още немаме законодателство по тоа въпрос, па може и да съм упущила нещо...Бе скандална е таа работа!!


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Цони в Октомври 07, 2010, 02:28:01
Епа то у целия свет едрия капитал и политиката са дупе и гащи. По политикономия го учихме куту финансово-политическа олигархия.
Язе бех у такситата куту второ работно место, куги ги мъчеа да ги морат - а сега си сложете таксиметров апарат, а ги боядисайте жълти, а сега фърлете оня апарат, па сложете с фискален бон, а сега патент. Асега се осигурявайте. Па а сега колите да не са по-стари от 10 години, ма да я пуснеш - от пет. Па тия рабити са много по-лесни наедро, ако имаш 100 - 200 коли.
Па аку тейко ти е митистър, печелиш там я за маршрутки у София, я за кабеларка. Сички знаем на Масларова мъжа колко конкурси спечели.
На запад нещата са по-завоалирани, па на тук, ка вика Валери, направо ти казват - миришат ти чорапите за тоя бизнес, къса тий пишката.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: уйна в Октомври 07, 2010, 02:38:10
както обичам да казвам - сичко я измислено - разносната тръговиа на малотраини потребими ежедневни стоки осигурява стабилно реализиране и чисти пазарни отношения и яснота във прогнозирането - не сте ли са чудиле по филмовете куто дават ка разнасят млеко у Англеа - имало що - сичко я измислено

Оно некога и у назе го е имало тва нещо, даже и виц има по въпроса  ;D
Един продавач на млеко, заранта рано оди по улиците с котленките и вика "млекарооо, млекарооо" 
Отвара са един прозорец и една сънена мъжка глава са подава и вика "А стига зея, че съм бил цела нощ на работа и сега са опитвам да спъ бе. Голема работа като си млекаро, я съм гинеколог, ма не съм тръгнал из улиците да викам"путкароо, путкароо"  ;D ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Чвора в Октомври 07, 2010, 04:18:48
 ;D
Олигархия,картелност и монополизъм-трите кита на БГ назначения от команчите бизнес.Подкрепян със същите методи от големите външни компании....Още никой неа отменил ,,Капитала" на деда ви Маркс.Който а илюстрация на тава кво става с капитализма.От времето на Дикенс.А ниа живеаме точно у тоа капитализъм.Та така.Ма понеже БГ гражданина а свикнал да тура на уя си дръжвата- ша си купува от кого си сака ,на лична договорка и с риска да се просере  продукти като млеко,месо  и т.н.По тоа начин показва и среден пръс на големите производителе-а тава неа никак мининко удовлоствие за обезправения и преебан българин ;) ;DОтделно де още еде шкембе чорба и си вари домашна рекия.Ако ще да наказват със смрът вареньето на рекия ниа па ша е вариме.Не щото ни се пие-а да покажеме на т.н. дръжава че ,,не се гаси туй що не гасне" ;D Българина не праи революции с пушка ,а със свински бут и казана с рекийца-щото пушката са троши,патронете свръшват-ма яденьето и пианьето никой никоги неа преборил ;DТа-докато квичи прасето и пуши казаня-ако ще 2012г. да дойде-ша а погледаме ша се подсмихнеме под мустак-щото и она ша отмине и ша си останеме на таа СЗ земя.Благодаръ за вниманието! ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Самотока в Октомври 07, 2010, 04:29:18
чето една статиа по тоа повод за плащаньето на сметките за ток у оландеа къде мое да си избереш ква схема си сакаш ели ква ти на срце и че чез па мое да въведът три месечното заравняне на путребителете - та по тоа повод журналюгата пише че тама у оландеа гражданьете са напраиле држава , а при назе државата зорлем ли сака да измори гражданьете


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: унучка на Тинджулата в Октомври 08, 2010, 05:00:41
"EK разреши малките стопани да продават продуктите си на крайни клиенти" Те кво са го измислили най-накрая....
http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/10/07/973139_ek_razreshi_malkite_stopani_da_prodavat_produktite_si/?ref=email_mynews


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Оджака в Октомври 08, 2010, 05:37:22
дано им даде да дигнат малко глава, що тава са не трпи, ама коги са избира екип на министерството на Земледелието изпревм да ги земат за едно лято при неко човецец и да отпочнат

-ставане рано в темница и докарване на сяно, дорде не я напекло
-фргане смески на телците, брканина на свинете
-пущане кравите и овцете на паша
-стригане на овце в най голямата жега сряд пладне в полето
-изриване и изкарване гюбре цела събота и неделя с миничка каручка
-доене дорде ти изтрпнат ръцете цела нощ, да са не може превиеш после от стола да са изпрайш
-оране, култивиране, садене, фргане тор, копане 3 пъти, поливане, бране, лупене, трошене, млете кукуруз 90 декара
-оране, култивиране, сеене, фргане тор, пръскане да нема паламида и бучумиш, уядане с комбайнере и трактористе, прибиране на зайрето дорде ти са офренгави грбината от влачене чувале, млете брашно дорде ти са задрсти гъзеца от плява

айде нема да прекалявам, те тиа работи нека да ги напраат няколко месеца сички тиа затри, къде са училе Аграрна икономика в Пловдивския и УНСС и си мислат що като знаат латинското име на слънчогледа значи им я цъфнало сичко, и щом видат мляко кисело Данон значи оно си я било винаги в таа кофичка, нищо не я праено за ньего, маменце им кой ги а с бюрократе и чикиджии, оффф


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Самотока в Октомври 08, 2010, 06:05:36
приби ма с лопата к тава - ма онеа нема а го направат що са изебаци


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Цони в Октомври 08, 2010, 07:19:45
Оджаче, говната на телците си заборавил. Дееба ти мокри говна, тежат, се едно че фърляш бетон за пльоча.


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Чвора в Октомври 09, 2010, 12:02:14
Оджак ако има такиви приемни изпити за чиновници у Министерството на земеделието-считай ,че тамка ша работът сал министъро къде го назначава Парламента и портиеро. ;D


Титла: Re:За консервантите в еденьето и пианьето...
Публикувано от: Оджака в Октомври 09, 2010, 12:03:35
ако ама ще РАБОТАТ, а не само да ни работат назе  ;D ;D ;D