Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Сбирки по интереси => Откъде иде и накъде е тръгнал тоа свет => СЗ мироглед => Темата е започната от: Койо в Март 26, 2013, 12:12:27Титла: Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 26, 2013, 12:12:27
Отварам ги таа тема у връзка с тва, де писа Крокича у темата за музиката на брацките народе.

Тама той спомена нещо за вътрешен (душевен?) суверенитет. За който го помолих да дообясни кво точно значи като термин.

Споменава се още, че некои западни славяни като чехите според неговите наблюдения са пасивен и не проактивен народ.

Моите наблюдения са, че немците - шваби и австрийци - през вековете са ползвале чехи и словаци като работна сила, дресирали са ги в точност, научиле са ги да бачкат добре, оттама е добро качеството и на чешката техника, примерно оръжия и автомобили. Обаче славяните сами не са могли да ги организират тия работи. Освен тва Хитлер не е имал проблеми с чехи и словаци, просто ги е добавил къде дръжавата си, анексирал ги е, преди тва там е австро-унгарска империя, щото и австрийци и унгарци са ръководителе, а народът доле славянски, пиянски и работен като магаре.

Подобна е картинката и тука. Славянете са си седеле на племена, не са строиле некви големи работи, гледале са си кефа, миролюбиво са си пиле винцето и нищо лошо не са мислиле. Доадат секакви по-тъмни племена, едно от които и българското. То са оказва жилаво и ръководителско. И организирва тия пасивни славянски племена у дръжава.

У Русия с варягите е подобна ситуацията. Сеги Крокича да сподели вчепатления, ако сака. За мене тия черти на славяните не са отрицателни, такива са си по характер и на мене ми допадат. Прекалено активните типове ма дразнат по принцип.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Март 26, 2013, 11:11:19
Tава със суверенитета е само една от трите ми "тези" които ти не си копирал от онаа тема, та не става мого ясно откъде иде целата дискусия. Ма нема значение - я  казах че една от общите характеристики е липцата на вътрешен суверенитет, който може би има неква връзка с липцата на вънкашен такъв. Неа много сигурна таа връзка или поне нема мисловни инструменти къде с тех да се измери имал ли я, нема ли я. Контрапример са поляците, които са си правили сами царството, ма може Чвора да каже колко са били успешни у тава отношениа що я не знам много за техната историа.

Тава къде ми напраи счепатление за чехите (и тава са си само мои асоциации, да не рече некои че праим некакви задължителни заключениа), че изглежда тиа ора изпитват три основни чуства у - на отегчение, презрение и отвращение. Принципно къде сичко чуждо, на секакви нива, но най-вече на национално (като славист требва а знааш че думата "чужд" иде от самоназанието на немците - teuth, deutsch). Та чехите инги се е наложило да се сблъскат с чуждата, но организирана йерархия на свещената римска империа и изглежда са напраили исторически компромис - "ние ше се цивилизоваме външно и ше бъдеме послушни и възпитани, а вие ше ни оставите намира да се отегчаваме и отвращаваме от вазе, да плъиме на сенкя и да си смучеме бирата" - койото и до ден днешен си е у сила. И въпреки таа огромна пасивност, чехите не само че са напраили много, они даже са били пръви у много работи - дали са началните импулси на реформациата (по техни си съображениа- както обикновено, отвращение към чуждото), оказали са свирепа съпротива практически на всека една окупациа и са изобретили дефенстрациата - само тава стига.

Та тва са историческите факти, за киевците и българските славяни аналогията е голема и трудно моа се игнорира. Откъде иде тва - не моо се каже, я пак ше си лансирам теорията за аварите, които са общата власт за 300 годин между дедевете на чехи, словаци, украинци и тиа дето после са отишли на изток и на юг, вкючително наште дедеве, които са дошли с аварска охрана у резервата. През 800-ната година сички тиа са били още един народ и не а случайно че като се разпада техната дръжава, по едно и също време бившите моравски аварски феодали Моймир, Ростислав и тем подобни отваат да мрънкят на Карл да ги управлява, другите минават към Крум Страшни, а у Киев плащат на некакви норвежки айдуци да нги връшат работата по управлението. Ма тава са си мои предположениа


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Чвора в Март 26, 2013, 11:24:04
Я не мом да съм компетентен като вазе у тиа наблюдениа,но моо дам исторически факти относно единствената славянска държава дето съ а самоорганизирала-Полша-Кро а посочи.Полша е пример за тава кък НЕ требва да се праи държава.Освен тава ,за разлика от чехите поляците са на другата крайност-свръхактивни-до брауново движение, свръх горди-до безумие и свръх неорганизирани-до пълна анархиа.Требва да се отбележи обаче,че за разлика от чехите-дето са биле под немско влияние,поляците през по-големиа период от самостоятелното си съществуване-а он неа бил ча ктолко дълъг са били под силно френско  влияние.Другиа важен факт е ,че у Полша никоги неа имало-ели поне некъде от 2-3 век на съществуването и абсолюттна кралска власт-у смисъла на таа която а била у Византия ели при абсолютистка франциа.И още един важен момент-при поляците а бил най-силно изразена у цела европа  диаметралната противоположност управление-т.е. аристокрациа-народ.Дори у Киевска Русия,а после-и у Руското царство и империа ,коги е имало крепостничество ,неа имало такова презрение на управляващите къде обикновениа народ.Е по тава за съжаление мое се напраи паралел ,че и ние имаме нещо общо с тиа славяне-щото и приназе у момента е така.......


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 26, 2013, 11:34:44
С изключение на Ростислав, Крокич, той като цар на Моравското царство се видел в чудо от влиянието на немците и поискал ограмотители и учители за съставяне на славянска писменост от византийския император Михаил. Идеята била да додат от далече, за да немат съседско влияние, да си останат независими. И Кирил и брат му се отправят на моравската мисия. Нататика сметам знаете кво е станало. След доста дълъг период на активна дейност Ростислав слаза от троня или умира, не повна, идват на власт немски настроени управници, койото пак е показателно, че не могли да устискат да бъдат независими и автономни, и съдбата на Методий ако не помните, е че го турат у панделата некъде у Баварско. От създадената школа обаче студентите немало къде да отидат освен да додат накъде назе и тука образували Охридската школа и Преславската и последвало истинското създаване на дръжавата ни. Щото без култура и писменост досеги да сме изчезнале като старите пари. И тука също има паралел - без култура и образование у бъдеще просто ше изчезнеме. Тезата на Саматока са доказва - образование и пак образование.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Март 26, 2013, 12:35:04
Начи я сакам като начало да напраиме историческа дискусиа без да намесваме народопсихологиа или сегашни събитиа. Те така незлобливо да полафиме за историческото славянство, па лека полека ше стигнеме до сегашно време - зор нема, навънка снег и студ, вино бол.
Историята с методиевците също показва че от Бохемия до нашенско и до Киев сичко е било едно солидно цело - като народ и език. Има спорове дали Великоморавиа е у Словакия или става вапрос за сръбската Моравия, що се знаа че Методий се е уредил за владика у сремска Митровица. Така че учениците му не са бегали през 9 земи у десета, а са отишли до следващото княжество у рамките на една общност.

Ако си представиме източна Европа от техна гледна точка - на тогавашните ора, не от наша, моа да земеме за аналогия постсъветското пространоство (тука зимаме само геополитическата аналогиа, факта че рускиа език е славянски не е важен) - за тех они са се движили у поставарското пространство и насекъде са срещали ора, с които лесно са се разбирали. Границите са били маловажни, а пъкването нги на границата у Белград е било като минаване на граница между Беларус и Украйна сега. И ако замениш религията с ракети или протоворакетна отбрана примерно, които са днешниа ѝ аналог като пари и политическо значение, историята на Методи прилича на спор между НАТО и РФ кой ше разполага ракети у Полша, при което РФ успева да разположи ракетите, но правителството се сменя с пронатовско и след като Методи е съден за шпионска дейност, ората му се спасяват в Беларус.

Така че тоа момент спецялно е чиста политика и тука не бих дирил никво етнически мотиви- за мене а важно само наблюдението че през 850-та годин моа се говори за едно общо пространство на териториата на аварската дръжава (която е съществувала почти 300 години - три пъти повече от СССР), с един език и вероятно общ манталитет, опхващащ сегашните чехия, словакия, Сърбия, част от Румъния, западна Украйна и България (последното управлявано на същия принцип от българете, сроден на аварите народ). Та Я бих дирил началото на политическото славянство у таа общност, у която славяните са били по дефиниция неактивната съставка и са участвали само като жива сила у армията или като земледелци, но не и като управляващи. По точно- секи който се е издигал до управляващ, автоматично се е изключвал от определението "славянин". Същото нещо не случайно се повтара и по турско време у Българиа - секи къде иска да управлява, се е потурчвал...
У тоа повтаращ се процес на предефиниране на народността чрез класовата принадлежност може да се е избистрило тва къде може да се нарече "липса на суверенитет"Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 26, 2013, 12:54:17
Нема спорове, че е бил митрополит в Нитра, град в днешна Словакия, тогавашна Великоморавия. Тва за Митровица го чувам за пръви път.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Март 26, 2013, 12:58:13
Абе имаше теории и спорове за Моравиата, но точно в тва ми е точката, че нема апсоютно никакво значение по онава време.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 26, 2013, 01:04:41
К. и М. са отишли на Моравската мисия във Великоморавия, не на друго место, византийските хронисти не са биле случайни ора и не са писале през главъта си. От писменост нужда е имал Ростислав, не некой си сремскомитровец.

За политиката си прав, политически са биле въпросете, само че таа политика пак е свръзана с независимостта на дръжавите и суверенитета им де викаш. И ония латинци като ги набарале, оня у затвора, а студентите персона нон-грата, некои продавани като роби и т. н.

Приемането на християнството тогива е било като днешното влазане у ЕС. Ама латинското християнство давало и шенген и еврозоната де се плаща с евраци, а византийското не давало шенген, същата работа като сеги, словаците и чехите и тогива пак биле башкъ, ужким славяни, ма откъде латинците. И границата била между сръбите и хърватите.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Март 26, 2013, 01:11:22
Аналогията а привидна, гръците тогива са били много по напреде, кинтата а била по-голема и колтура и прочия - латинците и немците са се чешали с манарите и са смръдели на зла гад от 200 метра, ча след 1000-та годин почва се сменя работата


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Чвора в Март 26, 2013, 03:31:11
У тоо случай съм съгласен с Кро относно значението на Византия.Гелемиа ностиел на култура,просперитет и напредък е била именно Източната римска империа-а не надробената като свинско бръканье ,след Карл ВЕлики Западна Европа.Сакам обаче да напраа една забележка относно юбимиа на Кро Аварски каганат ;).За ньеговата тежест у историата на Централна Европа-нема кво да съ спори.Извесно а,че за един период от време и тогивашните БГ племена-имам в предвид т.н. прабългаре също са биле под ньеговото силно влияние.Ма не требва да съ забравя,че у тоа период хаганата е бил по-скоро некъв тип федерациа,а не централизирана с ясна пирамидална структура на властта държава.Ит тука извеждам и следващиа момент-коги българете идват тука пренасат системата на управление по типа федерациа-и за тва славянете у БГ са биле участници у властта,за разлика от останалите места у Европа.На наща териториа до времето на Крум Българиа е била по-скоро федерациа между двата народа а не централизирана държава.Ерго-у славянете е имало държавотворчески елемент-но поради естеството на собствениа им мироглед тоа тип държава е бил обърнат по -скоро към самите тех,отколкото към света.Надам се да сте ме разбрали,че стана манко обръкано..... :-[


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 26, 2013, 04:21:57
Византия си е била силна, олабила се е по-късно преди резняците да нападнат цела Европа. Но въпреки силата си е била твърде отдалечена от западните славяни, че да им въздейства ефективно. А на славянете некой требва да им въздейства, за тва сички сме съгласни. И кой, кой, франкската т. нар. империя, която си е немска империя по същество, ги прилапва като работна сила, папата не е бил слаб и в оня десети век.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Чвора в Март 26, 2013, 04:48:44
Папата тогива е бил много голема морална сила но реално неа могъл да въздейства на германците-по-скоро они са му въздействали на ньего-от там иде немската инвазиа-съвпадението на интересите на папата и дойчовците.Абе-манко а гадно-ама у повечето случай верно славяните са биле матрял.Ма тва иде от едно некък по кофти времево разпределение-пръвите дето са биле с тежест и значение за Западната римска империа федерати-тава са такиви племена къде са живели по границата на империата и са били наемани на войнска служба-са биле франките и германците-най общо казано.От там- они възприемат римската легитимност,а Карл Велики само я оформя юридически така да се кае.Славяните идат у по-късен период-след хунските нашествиа.Много са като бройка,ма са малко като глави-и де вика Кро-гледат предимно навътре у ньи се-а не навънка.Отделно-они нито при Западната римска империа,нито при Византиа изпълняват най-важната функция та да се легитимира едно племе и да заеме водещо место-не съ войници.У Западната империа-под никва форма.У Източната-поради вече наложена схема на персийските и азиатски империи с пълния абсолютизъм-армията е на Императора-и там е важна религията а не националността-славяните са зимани за войници-но у Имперската армия-и са биле ,,ромеи"-а не славяни.....


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Март 26, 2013, 05:34:36
Taва е мого важен момент - ниа редко осъзнаваме важността на римщината през целото време къде говориме. Даже и нероманизираните германци са били възприели много от римляните, включително целия институционализъм и легитимизъм. Сметките горе-доле излазат - германските туземци им е требвало едно 700-800 да нги уварат тиквите откъм идеи за суверенитет, толко са им требвали и на следващата вълна на изток, докато се стигне до сравнително легитимни славянски кралства през 15-16 век.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 26, 2013, 05:44:38
Е оно така си е връвела сивилизасиата съвременна, от древните гърци са е отделил Еней, отишол е през морето на ботуша, тама е поставил пръвоначално неколко стотин години преди н. е., 300 ли 400 ли, не повна вече, тама пренаса старогръцките митове и легенди и са почва създаваньето на Римската империа. Тръгнало е от старите гръцки племена по крайбрежието, цивилизация от вътрешността произлезнала нема, сичкото е произлазало от брега заради комуникациите. И после след разпаданьето на Рим, са е опитала империята да се връне у Византия чрез Константин, ама тва вече си е била друга дръжава, но основите са биле същите. Цивилизацията навлаза сред немци и латинци със строенето на замъците и крепостите през "средните векове", щото мого пустиняк е имало тама и едва са се овардвале. Тука замъци не а имало.

И къде са славяните у таа картинка - ни войници, ни строителе, ни администраторе. Ама чехите възприемале от един съсед, а ние от друг. Обаче я съм го казвал, у изкуствата славянете са надминале мого други племена у най-ново време.

Секи народ южнославянски е генетично обременен. Не ми допада начина по който е обременен нашия.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Чвора в Март 26, 2013, 06:20:54
Значи я лично ,бих изразил известно несъгласие с тезата точно за наще славяни.Къкто отбелезах-Българиа,още у самото си създаване е била федерациа-ели поне така умнтие глави у последните години казват.Не случайно у сички извесни гръцки източници, се споменава за българи и съюза на 7-те славянски племена.Като има още един тънък момент-за българите остава защитата на източна България-най-прекиа път за конните народи към Византия,и също-най-прекиа път от Българиа къде Адрианопол и Константинопол.За 7-те славянски племена остава защитата на западната граница-именно срещу другите славяни-сръби,моравци ит.н.Тва означава поне 2 неща-наличие на некаква-може и да е зачатъчна-но налична държавотворност.И второ-значителната тежест като военен контингент на самите славяни.Верно е,че тва е свързано и с географията-при назе освен поля-има и Балкана,предпланини-въобще територия изключително подходяща за защита от пехота.А още повече-за военни действиа по типа-,,партизанска " война,докъде доа Хана с тежката конница и да нарине сволочите по ендъците....Що го казвам тва-според мене точно при бг славяните държавнотворческата функция,съзнанието за собствена значимост-у най-общ смисъл и способността да зимат решения се е развила най-рано.По мое скромно мнение -сегашните черти на българина са се развили доста по-късно и при доста по-различни обстоятелства.Освен тва като са връна къде думите на Кро-за Аварскиа каганат-там славяните са биле на ниво-роб.Има достатъчно изторически източници за тава техно положение.У Българиа  са биле на ниво-партньор.До голема степен-равноправен.Сакам да отбележа и един тънък момент-мое да е странно-НО-голема част от българите са зимали за жени-славянки.И е много интересен за мене факта,че повечето любими жени на БГ -големците са биле именно славянките.А  българете от онова време са биле полигамни-имале са хареми.Не е случайно тава ,че ,,първите" жени на тиа боили и велможи са биле славянки-тва означава ,че тиа жени са биле способни къкто с чисто женски прелести така и с ум и воля да стигнат тава високо положение-а оттам-да командват индиректно и държавата.Ще посоча само,че един от най-умните,енергични,далновидни и корави български владетели-Хан Тервел-е бил с майка славянка-полуславянин.Тва говори и друго-вътре у самата дръжава е имало стремеж към така да се каже -междудинастични бракове-между боили и князе.Та така.....


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Март 26, 2013, 06:55:24
Я не мислим че са били славяните ча роби у тоа хаганат, по скоро сеяни и пехотинци. Фсъщност свободната селска опщина е цивилизационното изобретение, което е разпространило славянстовото - даже и при назе местното население се е придружвало към общините що тава е било н а мода и престижно - да си имаш собствена земица а не да слугуваш на некой манаф-византиец у чифлика. Па като заживеаш със славяните,ставаш и ти такъв, дако деда ти е бил гръколафещ.

Казвал съм и на друго место - не мислим че като се срещнали славяни и *камбиджойци* (по стандартната терминологиа), са се гледали като голем камик или като ендеанци и комбойци. Биологично са били почнали да се мешат и по одрано още у Украйна и Словакия, и със сигурност са говорели на нашенски (прабългарете де) и евентуално донекъде на некакаъв стар техен си език като жаргон. У устройството на източна Европа е имало две прослойки - конните началници и елитни войници и сеяните. Началниците са били от секакъв произход - хуни, авари, българи, ирански народи, славяни. Впрочем казаците са продължение на таа прослойка кажи речи до днеска. У процеса на цивилизоване, таа прослойка се е оказала не на место у уседналите райони и е изчезнала, у Българиа са ги изтрепали или по-големата част за отпердашили за Унгариа, а аварите и другите "евроказаци" са минали на "друга отговорна работа" или се е наложило да орат и копат - еба ли ги.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Маруца в Март 26, 2013, 07:19:27
Аварския хаганат не а бил къ кае Крокича територия с общ език и манталитет, ми са си живеле оделни племена включително и славянски и камбиджойски като са имали свобода да ползват езика си и секо племе да си се кланя на своя Бог, но чисто политически са се водели в границите на аварите и не са имали равни права. Я лично като част от наследниците на аварите сметам да са унгарците, които не са и славяне.
Чвора е по-праф - славяните в аварския хаганат са биле безгласни букви, живеещи на онаа територия чисто географски и само знаейки, че имат некво аварско началство одгоре.
А Крум доаждайки нанасам(тука са му викале че е с аварско възпитание, той е "оня мръсен аварин де ше ни забранява пиеньето на назе"  :green:) и поемайки после юздите на Дунавска България си зима поука от аварите като отчита койо им е било плюс и минус у управлнието и едно от пръвите неща дек прави, за да засили стабилността на нашта дръжава е да приравни сички племена на територията на БГ като дава на сички общи права и задължения. У Панония не е имало единство, но българете са живеле по-близо до аварските началства у хрингуса.
Допреди Крум, българските ханове в Плиска също не са отчитале като важен фактор и с право на глас в управлението на страната славянските князе по места.
Той пръф ги кани "да седнат на неговата маса" дет се вика, като равни с равни и постепенно ги укарва у реалната власт на страната.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Март 26, 2013, 07:29:51
Дуу :o

Много добро мнение - само 2 забележки
- унгарците нема къ да са наследници на аварите, понеже послкедните са изчезнали като народ или прослойка след като Крум нги разказва играта 800 годин. По тва време маджарите са на Волга, заселват се у Унгариа след билзо 100 годин.
-
Цитат
Аварския хаганат не а бил къ кае Крокича територия с общ език
- според тебе, след като изчезва Аварскиа хаганат, кък така се оказва че сички народи на териториата му са славянски? Да не тврдиш че са го научили с декрет за 2-3 месеца след расипването на аварското царство?


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Маруца в Март 26, 2013, 07:40:49
От една страна ми харесва липцата на стремеж към власт у славянете. Ако Земятя беше изцело славянска територия, днеска може би щехме да си живеем у неква анархия тип "неагресивен хаос" без граници между дръжавите(то изобщо не би требвало да има отделни дръжави де) и щехме да си спестим много проблеми, които ние самите сме си измислили през вековете трупана дръжавност и законотворчество в желанието си да се делиме един от друг.
От друга страна, пък силата на българете да редат дръжавици също буди симпатии. Се пак света е бил така устроен, секи народ да си е башкъ дръжава, а те просто са следвали тренда, курса на деня.  :green:

Бе на мене ми е интересно тава - къ при едни народи разделението на отделни дръжави и закони е било от първостепенно значение, а при други не е имало никво значение.
Койо е по-праведно и по-природосъобразното?  ???


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Маруца в Март 26, 2013, 07:46:11
Крокич, като изчезва аварския хаганат от картата, не значи че изчезват и ората, ей така са се дематериализирале.
То и Югославия изчезна, ма ората са си па там.

За втората забелжка односно езика - знааш, че аварския хаганат е бил големо пространство от Азовско море та до Централна Европа, но централната власт така да се каже - хрингуса е бил в Панония, демек днешна Унгария. Затава само казах, че като наследници на "изчезналите авари" са повече унгарците. Другите племена са си пак тама, но като други държави към днешна дата - славянски в най-голема степен.

п.п. Я не каам че маджарите са авари, а че на територията на унгария са си останали и хуно-авари след разпада, нема къде да изчезнат просто ей така сичките вкупом. И що на английски се каа Hungary, именно от huns.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Март 26, 2013, 07:51:52
Бе и тава е интересно, но тогавашните ора едва ли са се водили от такива романтични мотиви и не вервам некой слаянин да а осъзнавал че живеа природосъобразно или българете да са осъзнавали че праат държава - сичко а било на принципа - кой у̀мре пръви, губи и секи се а борил за живот къ го акъл учи  :green:


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Маруца в Март 26, 2013, 08:08:59
Епа много ясно, че никой тогива не е вкарвал мисъл за "природосъобразен живот". използвах го като метафора само, щото на таково ми мяза - ора близо до земята и природата и опиващи се с медовина, докато некви други тама около тех си играат на царе и дръжави... :green:


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Чвора в Март 26, 2013, 08:09:57
Само да отбележа-пръво-много добро вкючване на МАриуца. :punk:
Второ-маджарите-тва е оригиналното име на сегашните унгарци още тогива-некъде около 800годин след Христос праат силно лют набег от къде Волга до териториите на днешна ГЕрмания.Они са угро-финско племе-немат нищо общо с аварите-катоетнос имам предвид иначе са си биле и они конен народ.Германскиа император Отон-ги разбива поголовно у една страшна битка-и за тава му дават прозвището ВЕлики-и унгарците се връщат назаде и уседат у Панония-сегишна унгария.И праат етническо прочистване-тогива неа имало Хелзингски комитет и съд у Страсбург.Не случайно унгарците и японците са най-чистите етнически народи.
Трето-Крум си е бил от камбиджойски род.НЕ е бил аварски военачалник-въпреки тезата на Кро.Бил е един от управителите на гранична област у саракта-къкто са викале на държавата тогива.И е избран за Хан-нещо не много типично за наща-па и за световната историа-от БГ боилитеявно а имал качествата за тава.Което се и даказва от управлението му де.Иначе-он наистина е един от управниците застъпващ за равноправност у управлението на българи и славяни.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Маруца в Март 26, 2013, 09:30:01
.....Сакам да отбележа и един тънък момент-мое да е странно-НО-голема част от българите са зимали за жени-славянки.....
Между славянките и българките е имало една особеННа разлика - българките от малки са биле обучавани наравно с мъжовете да са бъщат яката, да яздат коньеве и да борават с оружие. Поради тава са имале нетипично за жена развита мускулатура на телото, по-мъжкаранско некво са изглеждале куто цело. Бойни другарки отсекаде.

п.п. Сигур оттогивана е останало онава прозвище като речът сеги за некоя жена, че е "яка българка", та като ти отпери един шамар, па да та залепи за дувара.   :green:Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 26, 2013, 09:48:03
Викаш етническа чистка и маджарско племе чисто, а къде 11 век вече кога Хазарскиат хаганат се разпада, голема част от тех не се ли заселва именно у Маджарско? Я затава наричам Шорош хазарин, щото той не е от семитски произход, юдеите от несемитски произход са от хазарски произход, хазарите се пръскат из цела Европа, ама голема част от тех остава у Унгария, не ли? Тава между другото е дръжава, на която секи вика по различен начин - ние им викаме Унгария, унгарец, унгарка, русняците им викат Венгрия, венгр, венгерка (като вещерица звучи), те сами се наричат Магьяр. Унгарец и фин не могат да се разберат, пробвале сме номера, немат почти нищо общо като лексика, само некои граматически и морфологични черти са подобни - прилепването на наставки къде думата вместо предлози, аглутинация иначе речено.

По-големата част от словаците, кои съм срещал, а те са много, са ми казвале, че или са имале или още си имат градинка за копанье, лозенце или местенце къде си садат разни работи, и на мене ми допада славянската "тревопасност", тава де са пасивни и не се натегат да са организирват.

Обаче се дръжът наедно, като племенен съюз са. Тва не е само следствие от куманизма заедно да сбираме вторични суровини и да играеме физзарядка, тва е от старите родови кланове останало.

А Крокич тизе рече, че чехите ти напраиле вчепатление на мрачни и недоволни. Я па от опита си съм установил, че имат невероятно и неповторимо чуство за хумор. Хашек с Швейк не са случайни, иронията, самоиронията и надсмиването са им присъщи.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Чвора в Март 26, 2013, 10:02:56
тава за българките е просто било от начина на живот на целото племе.Тава е характерно за сички конни народи.Иначе хазарите са отделна бира Кептън ;)


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Маруца в Март 26, 2013, 10:08:50
Бе тия днешните евреи ако и те знаат на чии ора са, ше е добре. Секви други са, ма не и семити у повечето. Е, примерно съм си приказвала с един бг юдеин, де ми обесневаше некви работи за живота, израел и америкс, даже беше одил да учи у израел вишото си. Питам го - имат ли отличителни физически белези евреите в общ план. Та куто видиш некой и да каеш - те тоа е евреин. Он кае - не. Приличат на ората според географския регион, в съответствие у коя държава са родени. Има секви - руси, червени, чърни, китайци...демек мешат се с местното население и дори и да имат 75% и повече други гени, а еврейското да им е най-малкото у кръвта, па си са имат за евреи накраа. я на тава му викам семи-фанатизъм.
А па Шорош по визия има и типични славянски черти ку се загледате - беломуняв, светлоок и широкоочието е една от тех, доколко го дават като антропологична особеност за ора със славянски превес.
Определено не одговара на семитското клише за евреин - чръниляв, с гръбав нос и големи уши. :green:


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 26, 2013, 10:13:10
Я па на Мара да реча, че тва е друга бира с евреите. Я не тегла нататика, викам им юдеи от хазарски произход. Хаганатът приема юдаизма официално и го изповяда един два века и се разпада благодарение на същия юдаизъм, ма и тава е друга бира. Бе Чворе, що викаш друга бира? Кво са хазарите? Хаганатът им е бил смесица от различни народе, включително и стари българи. Стигнааме до тех, що се заприказвааме за унгарците. Правилна ли е таа теза, че хазарите са се заселиле масово тама?


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Чвора в Март 26, 2013, 10:15:40
Според мене-не съвсем.Ма мойто мнение неа най-важното.Юбопитното а друго обаче-че разпада на хаганата е дело именно на славянете-Светослав Рюрикович и Киевска Рус.И сеги съ сетих една юбопитна подробност-Светослав е бил с чръна коса и сини очи-еба ти и варяга,еба ти и славянина.И е одил с чуб-като българете и казаците ;D


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Маруца в Март 26, 2013, 10:25:05
У Америка има една благотворителна програма де много слъзливо рекламира по телевизора на обикновения американец ако му е жал да земе да прати едни пари у една дарителска сметка и с тиа пари помагат видиш ли на бедни, онеправдани руснаци от еврейски уж произход да емигрирват у Израел. И ги дават после къ слазат от самолета на "родна земя" у Израел де, па къ са цаливат, па ревът, па са пригращат, дече ли са кацнале на Марс, а те кой от кой с по руска физиономия едно към едно. Ма понеже имале некоги некой прадеда у Русия, де са бил писал евреин, щото неговия прадеда бил уж такъв и те сеги са вазползват от какви ли не социални привилегии у сека дръжава. И друго нещо има в таа насока - ако един американец с еврейски произход рече да иде да кара военна служба в Израел, дръжава у която не е роден по принцип и цел живот си е живел в Америка, после онаа дръжава в знак на благодарнос че е отбил 3 годин тама му плаща вишото у кой си посака университет у САЩ. Сделка или не!  :green:


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Чвора в Март 26, 2013, 10:31:46
епа но там ако нема сделка-къде :smeeeh:


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Маруца в Март 26, 2013, 11:19:59
Да се придръжаме към темата де, че хазарите са си оделен филм.
 
Мислете върху вапроса що едни ора са се целиле към праене на дръжави и ред, а други не?
Едва ли е щото вторите са биле некви наивници и глупаци. Требва да има друга по-правдоподобна причина. ???

С думи мои, Я сметам, че славянете са биле духовно над нещата, просто са си живеле като пичеве на тоа свет бели, на принципа "ебал съм го, нек си вали", "я съм тука и за малко на таа Земя", докаде едни други не са решиле да са вазползват от тех 'ем като общаци, 'ем и териториално ако може помеждудругото.

А реално нуждите на индивида человечески са едни и същи горе доле с конкретни дребни изключение тук таме, независимо у коя дръжава е роден и у каква среда е изживел живота си.
Но и понастоящем все още отчитам таа разлика между народите по линията "изток-запад", именно в поведението им дали са "над нещата" и винаги са сещам за приказката за "широката славянска дУша". Едва ли е случаен лафа. ;)

А тава го четох у една статия за туризма по БГ Черноморието:
Цитат
Руснаците са със силно изразена емоционалност. Характерен пример за специфичната славянска душа на руски турист , който е живял повече от 15г. в Германия, първите дни говори с персонала само на немски ( защото един от основните им комплекси като туристи в България, че на немците се обръща повече внимание, че им се дават по-добри стаи, затова се правят на немци), но след 3-4дни се отпуска, черпи целия хотелски персонал, говори на руски, запознал се е със всички и започва да им подарява личните си вещи - часовник , фотоапарат, дрехи в знак на обич. Иска на всички да засвидетелства братска обич. Даже и 100 години да живее в Германия , той си остава славянин, с широка славянска душа. Няма я немската точност, студенина или пресметливост.Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 26, 2013, 11:44:30
Лелеееййй тава клише просто изкръти мивката.

За радост ли за мъка ли съм станал свидетел у родата ми ка едни ора отвадат у Израел, щото майкята на вуйча ми, с която немам кръвна връзка, са писала евреинка. Тя умре. Синът и вуйча ми продължава да живее у Израел, пръво кара служба 3 години, с автомата си одеше у тех отпуска, ебем ти тава за живот, после стана безработен, що нема професия, сеги пак е професионален войник у армията, що друго не умее. Не знам кво е спечелил от таа емиграция, според мене сал е изгубил и майкя му му е насилила съдбъта с тва отиванье тама у песъка. И пак така съм станал свидетел ка сестрите му, демек лелите ми, се немчеат сеги, а немското им е двайсетина процента по деенка. И те изгубиа от таа емиграциа. Може дечурлиата и унуците им да спечелат, все пак е джърмани. Ма те не са си на местото определено.

"Славянска душевност" откривам повече у украинците, отколко у русняците. Има една лиготия у таа душевност, де не моо ги дишам, тоа от примера ка е зел да си подарява тва и онава, лигльо, сичките са лигльовци с претензии, че са широко скроени. "В знак на обич"  blax Ма Митя Карамазов, дето е пич и праобраз на таа славянска душа, кво вика - "бих ги постеснил малко широката руска душа"... И при Чехов и при Толстой и така нататика - отсекъде си личи, че не са широко скроени, а просто се "лигавят", по-точна за мене си дума не откривам. Като усета, че почнат така да ми се лендзат тиа моите роднини, и затварам скайпа, викам аре чао.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Чвора в Март 26, 2013, 11:46:23
ндааааа....респект и уважение за тоа пост!


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Маруца в Март 27, 2013, 11:14:21
Унгария, Венгрия или Hungary имат едно и също значение, идещо именно от хуно-аварите.
Па после са почнале да викат на таа територия Magyar, заради маджарското заселване.

Ма се си мисла, че щом и до днес на една държава официално може да й се вика по 2 коренно различни начина според произхода на народа й, излаза, че у Унгария не са само маджаре и затава Я рекох по-нагоре, че сметам унгарците като за некви наследници се пак на "изчезналите авари".   

А думата за война WAR иде именно от аварите, на които са има викали уар/вар и са ги изписвале на латински точно катo war. И оттама и варвар. Думата е заимствана и е навлезла в западните езици, за да замени допреди тава ползваната дума за война bellum, която като звучене е близка на bello - хубав.
А аварете са имале и един известен град у Средна Азия, наричан Град на Аварите на персийски - Warwaliz.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 27, 2013, 12:22:13
Да, белум е латинската дума за война, Si vis pacem, para bellum. Ако искаш мир, готви се за война. Името на пистолета парабел идва от таа сентенция, тва съм го писал некъде, май за оръжията. Убава наука е етимологията, ма има и много недоказани работи. "Чужд", че произлиза от "дойч", Крокич, има ли некъде потвърждение за таа етимология?


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Март 27, 2013, 12:39:54
А думата за война WAR иде именно от аварите, на които са има викали уар/вар и са ги изписвале на латински точно катo war. И оттама и варвар.


Тва не е верно. War e англонорманска (http://en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Norman_language) дума, диалектна разновидност na guerre, което е думата за война у френски, италиански и испански май. По ирония на съдбата таа романска дума е германска, от франкски, корена ѝ се види у германска дума verwirren и нема нищо общо с аварите.

Варвари е дума ползвана от латинците и гръците 1000 години преди да има авари.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Март 27, 2013, 12:44:55
"Чужд", че произлиза от "дойч", Крокич, има ли некъде потвърждение за таа етимология?

Не мом да се сетим - моа да подириш у речника на фасмер, ма и там не сичко е доказано. Може би е достатъчно че като се въстанови оригиналното звучене се стига до tjudj. Секи сучай я не знам у друг език да има дума която да саответства на "чужд" - ем чуждестранен, ем на други ора, ем непознат


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Вая в Март 27, 2013, 01:08:26
Секи сучай я не знам у друг език да има дума която да саответства на "чужд" - ем чуждестранен, ем на други ора, ем непознат
Ако съм те разбрала правилно - дириш думата "чужд" да означава сичките тиа неща? На гръцки съответната дума означава точно тиа неща - чужд, чужденец, другоземец, непознат и т.н.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Март 27, 2013, 01:11:45
моа ли се употреби таа дума у израза "онождам чужда жена" и въпреки тва да моа да става дума за комшийката къде а познава цел град? :green:


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Чвора в Март 27, 2013, 01:15:14
Цитат
Мислете върху вапроса що едни ора са се целиле към праене на дръжави и ред, а други не?
Праенето на дръжава не е само въпрос на желание.Праенето на дръжава е въпрос преди сичко на икономическо-обществени отношения.къкто а извесно пръвите дръжави са възникнале по Месопотамия.Общо зето а било нещо като обществена сделка-ора,които са биле  физически по-силни,по-будни и по-организирани,са разбрали,че да връвът нещата у племето-требва некой да командва.Тва се е налагало първоначално  от ловъ-да утрепеш мамут си сака организациа,неа като да прибиаш глис.Полека лека при уседането на племената съ а оказало че на некои нги а било по-лесно да грабат другите.А тиа е требвало да оказват неква съпротива -и за едното и за другото требва организациа и некъв,,обществен договор".така съ а стигнало и до организирането на некво управление.С времето улазат сички функции на дръжавата-войска-на пръво место,комуникации-на второ,идеологическа-на трето-и там улаза кастата на жреците.Сека дръжава обаче от древността въпреки общите фундаментални черти си е имала и собствени.Ако се врънеме па къде наща тема-тиа основни стълбове при славянете не ги а имало,щото просто икономическото нги развитие е било по-ниско.Извесно а,че они например са орале с дръвено рало-което като ефективност не моо се сравни у никой начин с римското железно рало-да не прикаам-за по-късно възниканлиа по немско -железен плуг.Та-на  кратко-при славянете не е имало икономика изискваща държава. ;)


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Вая в Март 27, 2013, 01:20:10
моа ли се употреби таа дума у израза "онождам чужда жена" и въпреки тва да моа да става дума за комшийката къде а познава цел град? :green:

Може, стига да не разбере мъжо и...  :green:


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 27, 2013, 01:51:18
Дирих оняденка ка е на сръбски чужд и не намерих тва де дирех, намерих сал некви други глупасти, чужбина некой знае ли как е?


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Маруца в Март 27, 2013, 02:05:11

...War ...По ирония на съдбата таа романска дума е германска, от франкски, корена ѝ се види у германска дума verwirren и нема нищо общо с аварите.

....

Думата е навлезла от германско после и у другите държави да, ма не моо бъдем сигурни те откъде са я точно зимале, като франкската империя е граничела с аварите и са воювале по комшийски, па после са ги и приобщиле полвината. освен ако не излезе, че таа дума си ги е имало отпреду аварското заселване на европейския континент. тогива важи.
Германския еквивалент е krieg, а испанския е guerra, кое им е общото с werran от некъв си дрт немачки говор?


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Маруца в Март 27, 2013, 02:07:34
Дирих оняденка ка е на сръбски чужд и не намерих тва де дирех, намерих сал некви други глупасти, чужбина некой знае ли как е?
мисла че ползват варианти на думата "странен". къ имаме иностранец примерно.

страној земљи - чужбина ???
у иностранству
странац - чужденец


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Маруца в Март 27, 2013, 02:22:11
Ползват и туђ (extraneous, alien, foreign, strange, peregrin ), което е близко до тава де Крокича писа - tjudj и до нашто чужд.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 27, 2013, 05:36:48
Е я тава бех чувал "туджбина" за чужбина и го свръзвах с "тъга", че нали некой е заодил по чужбинско. Ма не можах да намера такава дума из онлайн речниците.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Оджака в Март 27, 2013, 05:53:45
Марийка ги я догодила обеснениата,

Адашко, почти съм сигурен, че не си чувал туджбина, да не я няко каламбурец в главъта останал, на босненски туджина, ма без Б я чужбина

иначе отаджбина къде също може да та я забръкала, я ясно - родина


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 27, 2013, 06:00:06
Бе то а ясно, че а каламбурец, ма саках с нещо да го свръжем.  :green:


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: кумичката в Март 27, 2013, 08:09:59
Страхотна тема и коментари! thanks thanks Потънах в нея. :) И аз често съм си мислила по някои от повдигнатите въпроси, но към момента няма да ги споделям. Преди време попаднах случайно на следващите публикации. Дано са ви интересни! cv ;)

http://ziezi.tripod.com/amico/bkn1.htm (http://ziezi.tripod.com/amico/bkn1.htm) - няколко раздела са, долу са посочени

http://www.nauchensviat.eu/2012-03-17-19-53-51/2012-03-17-19-55-55/2012-03-25-16-13-38/2012-03-25-16-32-58.html (http://www.nauchensviat.eu/2012-03-17-19-53-51/2012-03-17-19-55-55/2012-03-25-16-13-38/2012-03-25-16-32-58.html)


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Март 27, 2013, 10:36:58
У Мкедония съм чул израза "туги влечки" което значи "вносни джапанки". Оттам знам и сръбската дума - македонския е сърбизиран нашенски.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Оджака в Март 27, 2013, 10:39:54
македонския е сърбизиран нашенски.

отсвадем... за сожаление, през тиа години ф Угославиа успяаа да ин ги промиат и мозък, и гъзерете и све


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Чвора в Март 27, 2013, 10:50:01
Ше си позволъ по темата да вмъкна едно класическо определение-Македонския е български,написан на сръбска пишеща машина...
+ 1000000 за Оджачето...


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 28, 2013, 12:17:32
Лошето е, че сме на един уй место едни од други, а пропагандата им е изпила мозъка на макетата и днеска тама да речеш, че си българин е престъпление, те самата дума са намразиле, тука става въпрос само за думи - македонец, българин - две думи, коя от кое е обусловена и кви са ни различията. Но сръбската пропаганда им е ебала мамата.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Март 28, 2013, 11:12:14
испанския е guerra, кое им е общото с werran от некъв си дрт немачки говор?

Не че има некакво значение за темата, ма германските думи влаат у романските езици по тоа начин, тава е закономерност, Wilhelm става Гулиелмо, от селото Waiblingen иде името на партията на гибелините и т.н.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Чвора в Март 28, 2013, 05:13:04
Момци,я би подбутнал манко темата у една такава посока-според вазе кви са разликите между назе-южните славяни,и западните примерно-пояци,чехи,словаци...и що е станало така ,че има такива разлики.Вие кво би казали?


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 28, 2013, 05:42:47
Като славяне почти еднакви, да не кажа съвсем. Просто исторически късмет тука да са сред едни комшии па тама с други. И тия тука са се развивале по-правилно. И заради Византия, и заради южната кухня и климата  :green: Ма тва е субективно мнение.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 29, 2013, 02:48:21
Друго са чуда я, значи тва нащо българско славянство кво е такова, че ни 56 като у Унгария сме имале, ни 68 като при чехи и словаци, ни "Солидарност" като у Полша, ни па като сръбето, де са као муда, участват ма не влазат у Варшавски договор - демек ние тука сме най-преебаните от кагебе и родното десе, ептен долна е работата, другите са се или дръпале и мислиле по различен начин или са се дръжале на дистанция... Тва свръзано ли е с темата за славяните?

Пръво маджарите повлекли крак

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5_%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5_1956_%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0 (http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5_%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5_1956_%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0)

Но после и славянете не издръжале. А тука никви такиви, само горянското движение, ма то е друг модел.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Март 29, 2013, 12:48:17
Момци,я би подбутнал манко темата у една такава посока-според вазе кви са разликите между назе-южните славяни,и западните примерно-пояци,чехи,словаци...и що е станало така ,че има такива разлики.Вие кво би казали?

Па за сеги напраихме само исторически разбор - от който горе-доле стана ясно че славянскиа народ общо зето е бил у недържавотворна функциа у ранното средновековие и тава еветнуално се е запазило като общ модел на поведение на повечето от тиа народи и после. Сичко останало (къде не спада у таа трудно напипваема обща характеристика), е тва къде е различно  ;D

У никакъв случай не бих се фръгал да обяснявам събития от 20 век с неква славянщина - сичко е чиста политика и само ше обръкаме темата с такива асоциации.

След като отдадахме почести и отгледахме обща славянска черта, се пак не требва а забрааме че става вапрос за различни народе, освен разлики поради исторически и икономически причини, има и разлики поради тава че секи славянски народ има субстрат от народ живел преди него по тиа места, който продължава да оказва влияние.

Те мойто виждане за отделните славянски народи (по големите)
- чехи: славянизирани келто-илири и германци (маркомани)
- словаци: вероятно славянскиа език възниква там като иновативен балтийски диалект, плюс славянизирани илири и степни народи (професионални авари)
- хървати: славянизирани илири, преди тва частично романизирани
- украинци: също на техна териториа възниква славянскиа език, плюс славянизирани иранозични народи плюс славянизирани други степни народи (българи, хазари и секакви други)
- руснаци: славянизирани балти (у западна Русия) и славянизирани финоугри (останалите) плюс русифицирани секакви поданици на руския цар
- поляци: славянизирани готи и балти
- българи: славянизирани, преди тава романизирани траки
- сърби: славянизирани, пореди тва частично романизирани тракоилири
- унгарци: унгаризирани, преди тва славянизирани келтоилири, плюс унгаризирани степни народи (авари и българи)
- румънци: романизирани, преди тва славянизирани степни народи плюс романизирани, преди тва славянизирани остатъци от тракодаки
- австрийци: германизирани, преди тва частично славянизирани илири и степни народи (авари)

Тука се подразбира че при секи народ има и славянска (съответно друга) биологична съставка която е дала езика - къв е процента на таа съставка не мое се каже - и никоги нема да може, що мешането не е еднократен и прост процес, па и не е важно, що гените и езика си живеат отделни животи.Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Койо в Март 29, 2013, 03:24:22
Не разбрах баш тва за иновативния балтийски диалект при словаците - словашкият език както и чешкият и полският са западнославянски езици, кви балти те гонят. Балтийско взаимодействие е имало у дълбоката славянска древност. Чертите и критериите, по които славянските езици се диференцират, са много ясни. Тия племена са живеели заедно и са говорили праславянски език, който е имал само диалекти, постепенно диалектите с отдалечаването им у пространството се оформят като отделни езици. Ма по принцип ти не разбрах целото писание де.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Април 03, 2013, 06:12:49
Балтийско взаимодействие е имало у дълбоката славянска древност.

Баш тва имах предвид. Тоа славянски език се е зел отнекъде - принципно се твърди (и е верно) че към 600 година има общ праславянски език, който след тва се разпада и към 800-900 г. е последната фаза кога може да се говори за общ език с диалетки, след тава стават езици.

Мисълта ми беше за преди тва - тоа език също е възникнал като диалект, има разни теории, като преобладава теориата за балто-славянската общност. ПО мойо мнение е верна, по точно славянския е възникнал като диалект на балтийския некъде у Словакия и западна Украйна, по онава време (1-4 век) там са се бъбрали балтийски езици, които плавно са преминвали с тракодакийски (има един български учен който е иследвал тракийски и балтийски паралели). Та един от тиа диалекти се е развил като нов език, който е заместил балтийските.

Списъка къде съм дал е от гледната точка че разпространението на езиците е колтурен, а не демографски процес. Демек, некой си народ му аресва модата да говори на едикой си език и си сменя езика. Обратниа модел е че един език се разпространява с населението, което го носи, а ако има предишно население, оно изчезва, измира или се преселва.
Истината а по средата естествено. За мене повече към пръвия модел. Бройката римляни у Франция, Испаниа  ит.н. е минимална, езика се е разпространил по културен начин. За германските езици важи същото, германците са наследници предимно на келтите. Мислим че абсолютно същото е валидно и за славянските езици. Различни народи са се славянизирали, като е имало и физически преселници, естествено, салвянизирането е станало през периода 4. век -словакия, украйна, след тава 5.6. век останалите, като мислим че е имало и повече версии на праславянския - една вероятно на антите у Украйна - славянизирани иранци и на словените - западните им съседи, бивши балтийски говорители.
Разликите са били не големи, и вероятно към 7. - 8. век антите се реславянизират и приемат диалекта на словените, който вече е общ език на цела Източна европа.

България е заселена и от двете групи, словени по Дунава (след като хан Баян отвара границата и създава така да се каа обща икономическа зона с империята - естествено с помощта на манарата) и анти - откъде Украйна, у тава число прабългарете, които също са били езикови анти (вероятно некои по дръти от тех са имали спомени от стария си камбиджойски език)


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Чвора в Април 03, 2013, 06:40:31
Начи относно езиците я не съм много на ти-тука ти Кро и Кептъна сте силни-ма примерно абсолютно съм съгласен с твоата версиа за латински-едика на империата.Виж манко съм по-под съмнение за тава ,че прабългарете са приказвали антскиа диалект на славянскиа-начи къкто знааш много добре-последните нАучни изследваниа сочът,че прабългарете са биле по-скоро ираноезични отколко тюркоезични а и по външен вид са биле като иранците ,а не като монголите примерно.Та-тезата ми е,че славянскиа у Българиа е наложен по-скоро по механизма на по-големата популациа и кръстосваньето у кревата между българе и славяне.Освен тава не съм и много съгласен че антите са славянизирани иранци-се пак според мене поне има твърде голема разлика у културата,начина на живот и обществената организациа у едните и у другите....


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Април 03, 2013, 06:58:51
Иранци е подвеждаш термин- става въпрос за иранци у езиков смисъл, иначе са им викали сармати или алани. Тва за антите като славянизирани сармати мислим че е общоприето, я не видох никъде противна теория.
Виж за прабългарете нищо се не знаа- тва с иранския произход за съчинения по политически мотиви. Никой нищо не знаа за езика нги. Они така или иначе са се славянизирали, дали у украйна или българия, не е много важно. Със сигурност са били част от степната аристокрациа така а се каже, или сармати, или тюрколафещи, или и двете. Тхния случай е подмножество на тава къде е станало със сички народи у украйна- славянизация.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Април 12, 2013, 10:46:43
яле едни карти, които поакзват и биологичните народи, т.е. претендира че е базирана на мерене на Y хормозомите, картата се каа predominant ethnic regions in Europe - имената са условни, цвета показва кои популации са биологично родствени. Таа карта е не знаех - но пасва добре на писанията ми 2 мнения по горе.

http://www.eupedia.com/europe/maps_of_europe.shtml (http://www.eupedia.com/europe/maps_of_europe.shtml)


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Маруца в Април 13, 2013, 06:38:00
Компактни славянски поселения в България

(http://2.bp.blogspot.com/-LHMAg-KoPqE/TaSaCcsf3ZI/AAAAAAAAAA0/4_mBa3VJEA4/s1600/0065-large.jpg)


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Маруца в Април 13, 2013, 06:49:26
скоро четох една статия за облеклото у славянете. на дреите са им викале - "покров", защото са вервале че дреата има свойството да пази човека от лоши сили и зли очи, в зависимост от материята и цвета й. затава на длъгите до доле бели ризи са им викале, че са като втора кожа. тия бели ризи днес са запазени у народните носии.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Маруца в Април 13, 2013, 06:55:59
а уикипедия казва следното:

Цитат
Традиционно облекло у славяните още от древността, а днес характерен елемент в националните носии на повечето славянски народи, е ризата. Тя представлявала дълга бяла дреха, изработена от ленено или конопено платно. Носели я и мъже, и жени, като имало разлика в дължината — при мъжете стигала до средата на бедрото или до коляното, а при жените — до прасеца или глезена. Ризите задължително бивали украсявани с преобладаващо червени бродерии, пресъздаващи флорални или животински мотиви и митологични персонажи. Недопустимо било ризата да се носи небродирана, тъй като изцяло бялата дреха била символ на смъртта и с такива обличали само мъртъвците.

Славянските жени имали традиция да не завършват шевиците на ризите, които изработват, а винаги да оставят по няколко липсващи шева. Причина за това било поверието, че богинята на смъртта Мора отвежда в царството на мъртвите онези, които са свършили всичката си работа на земята. Това поверие се запазва до късно и в българския фолклор.

Върху ризата, жените обикновено обличали плътно извезана дълга дреха без ръкави, от която като тип произлиза литакът в българската женска носия.


Титла: Re:Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики
Публикувано от: Ристо Цоцин в Март 23, 2014, 06:38:18
Пущам тука един линк, къде е интересен, от съвецки афтур, ма повече избиа на украински. Писано а преди неколко години.
Не каам че подкрепям сичко у таа книга - начина на изложение е по-скоро от краа на 19-век, та бая се чудих да не е неко стара книга.
Но от друга стрън, човек моа да се замисли - я точно по таа тема се бех замислял, та не беше нещо особено, ма те:

http://ukrlife.org/main/evshan/moxel.htm (http://ukrlife.org/main/evshan/moxel.htm)