Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Сбирки по интереси => Слободно време => Гозбици и пиенье => Темата е започната от: jaio в Май 06, 2009, 09:43:38



Титла: АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: jaio в Май 06, 2009, 09:43:38
а да видим кои кво предпочита ама само от аганце и прасенце питам
азе по ми иде свинското
ка викаше вуича ми  "за свински мрфки червено вино и черен кустюм сезон нема"


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: nikoia в Май 06, 2009, 10:13:52
Свинско с винско  ;D

Агнешко не обичам.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Росен Багериста в Май 06, 2009, 10:30:03
Оно денъ си а ягнешки и ша напиняме на ньего! А по въпроса за свинско ели ягнешко нема значение важното а да има мръволе на софръта аде наздраве


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: уйна в Май 06, 2009, 10:33:21
и мене агнешкото нещо ми са не нрави
друго си е свинското  ;) а най-обичам ритуала покрай кланьето на прасе  ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Пръвака в Май 06, 2009, 11:22:32
и я съм твръдо за свинското - ягнеьшкото и ярешкото ми а многу сухо


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Самотока в Май 06, 2009, 01:33:41
и двете
и агнешкото и свинското си имат тънкости при печенето да станат крехки


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Дръмон в Май 06, 2009, 01:49:23
и двете
и агнешкото и свинското си имат тънкости при печенето да станат крехки
Май могу си преличаме с тебе-и я съм за двете-щом са напраат с чалъм...!


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Плъхоубиец в Май 06, 2009, 01:57:37
Йягнйешкото кога се направи с майсторлък да не е жилесто и да не седи на кОнци е млого убово. А я лично немам претенции за яденйе, домашни кокошки, пловки, зайци, све е благо. Свинското също не требва да е от миничко прасенце, що мерише. А и друго съм чул, ма незнам верно ли е: ако яре примерно неа изчистено убово и попадне неко влакно та го издеш, послем че те фанат едни дрисъци и така че се просереш, що една недея нема да изленеш из нужника.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Дръмон в Май 06, 2009, 02:05:06
Цитат
А и друго съм чул, ма незнам верно ли е: ако яре примерно неа изчистено убово и попадне неко влакно та го издеш, послем че те фанат едни дрисъци и така че се просереш, що една недея нема да изленеш из нужника.
Верно а-патил съм... ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: masok в Май 07, 2009, 02:07:55
сичко дека е напраено майсторски е добро......мое би има и нещо друго(я така мисла).оти свинското по прилега за зимъска а и връви с червено вино.а ягнешкото и ярешкото са за по другите сезоне............макар че нема значение сезоно и месото важно е да го има на масата.................


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: speedy1 в Май 07, 2009, 03:59:30
и я съм твръдо за свинското - ягнеьшкото и ярешкото ми а многу сухо

ше ме прощавате, ама яз май по клона към ягне, ако се маже с масло доде се пече у шпора нема да е сухо, ти заеби.
малиии, па вчера какво ягнешко бутче ядох - по ковачишка рецепта с бирица на зелена поляна, па рескай, рескай...  :P 8)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Пръвака в Май 07, 2009, 04:42:12
и я съм твръдо за свинското - ягнеьшкото и ярешкото ми а многу сухо

ше ме прощавате, ама яз май по клона към ягне, ако се маже с масло доде се пече у шпора нема да е сухо, ти заеби.
малиии, па вчера какво ягнешко бутче ядох - по ковачишка рецепта с бирица на зелена поляна, па рескай, рескай...  :P 8)

е къ да го мажеме с масалце, куту ние гу печеме у фурнята - палиме а дукъде побелеат туглите, после изгрибаме от жаравината (аку а много) фръгаме тавите с ягньетата, затвараме вратата и замазваме с тиня да не одъиня .... ??? ???


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Оджака в Май 07, 2009, 05:14:51
мааалко зависи тага леееко.... я понеже съм сладокусец и проблема съм го решил леко така по гяволски - Великден агне, Гергевден ере, а па на Кулския панир печено прасенце... Ни са мъча да са чуда кое по ми аресва, ни нищо... Най важното я дроболината да са прай с лук АЛМА къде расте по лозята да са не смива и да ти я благо, другото ми ич не е зор, къде що я месо, па у мене ще го муна, че ми така малко благо на гъзеца и връъ му го...


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Дръмон в Май 07, 2009, 05:21:13
Не си шашов... ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Байчо в Май 08, 2009, 04:37:25
и аз като самотока - и двете ! е, вече зависи от сезоня ама и двете не съ ми вредни...


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Самотока в Май 08, 2009, 04:44:41
освен агнешко и свинско - обевевам и пилешкото за идялно за консумациа у Резервата - особено печено и плънено с подробинка - и чорбъ от петел 


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: jaio в Май 08, 2009, 08:26:45
и я съм твръдо за свинското - ягнеьшкото и ярешкото ми а многу сухо

ше ме прощавате, ама яз май по клона към ягне, ако се маже с масло доде се пече у шпора нема да е сухо, ти заеби.
малиии, па вчера какво ягнешко бутче ядох - по ковачишка рецепта с бирица на зелена поляна, па рескай, рескай...  :P 8)

е къ да го мажеме с масалце, куту ние гу печеме у фурнята - палиме а дукъде побелеат туглите, после изгрибаме от жаравината (аку а много) фръгаме тавите с ягньетата, затвараме вратата и замазваме с тиня да не одъиня .... ??? ???
малее у тиа фурни става непофторимо аганцата дедами на село ги печеше ф такава


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Плъхоубиец в Май 08, 2009, 10:04:32
Я па млого обичам ягнйешка глава, мозък със солчица... ммммммм! И пилешки крАка у чорбата.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Кире_Гръчата в Май 08, 2009, 10:40:49
я ако едех толко често агнешко колко свинско сигур щеше да ми е втръснало , ама нали се яде по-редко у годината и ми е много вкусно га има ...


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Пръвака в Май 08, 2009, 11:46:48
.... И пилешки крАка у чорбата.

Я повече нема нищо да ти казвам щом едеш пилешки крАка ....  ;D ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Божура в Май 31, 2009, 03:13:53
Я обичам свинска пачъ от крачета, ама топла и с мого чесън. Е те така да смуча кокайете и пръстите на ръцете ми да лепнат. Ели па коги заколиме прасето и туриме у един казан да са топи сланината, вътре небрежно да пуснеме неко мръвка от рибицата. Тава после става на мозък, едеш и ти плющат ушите.
И агнешкъ чорбъ мого обичам, от карантии, с моооого джоджан.
Абе сичко що а месо, а убаво.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Чвора в Май 31, 2009, 11:39:35
Сал си загубил ,че не едеш,ма но на вкус приателе нема ти си знааш ;)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Божура в Май 31, 2009, 01:10:43
Я и я не обичам блажнотии, то не а задтлжително у чорбъта да плива два пръста олюво.
Я шкембе моо ям секи ден, тава а могу убаво.
Ша познааш един човек, къде еде шкембе и му а вкусно по тава, коги му са а стекло мазнинка по брадичката и си я попива с лебец.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: уйна в Юни 01, 2009, 08:50:55
а вчера с укя ви какво шкембе ядооме у едно  кръчме - маани, маани!
не бех яла лазда от една годин, ама беше пре-въз-ход-но!!!  8)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Колеба в Юни 01, 2009, 09:33:36
Мдаа, и мене любимите ми зеленчуци растат на кокал .. ама наи благо миа било нешто домашно ... тава от газимина - ниела


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: jaio в Юни 01, 2009, 09:50:26
Мдаа, и мене любимите ми зеленчуци растат на кокал .. ама наи благо миа било нешто домашно ... тава от газимина - ниела
ама а по дибро от щавлек и коприва


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: уйна в Юни 01, 2009, 03:07:50
Цитат
ама наи благо миа било нешто домашно ... тава от газимина - ниела
верно а така, ние сношка с укя ти са сетиаме за времената, коги нашите гледаа прасе на село, па изпаднааме у едни мили спомени...  ;D нема друг такъв екшън, баце, ама тва само един резерватчанин го знаа  ;D
сеги вече им не давам да гледат толко стока - да си гледат тех и те така те...


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Колеба в Юни 01, 2009, 03:11:41
Абе Джайио - ка да ти аресва тва сам зел месо па оно не удара на месо бре, тфа пилета изкуственяци, с ква смрад ги ранът ненам - миничкио получи лека форма на анемиа, дофторицата нареди никви пилешко а да натискаме на телешко, ели ако има домашно мЕсо .. доживех да дода у Софеа тава да ми го каже докторица !


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Самотока в Юни 01, 2009, 03:19:58
ебааагоо - ча толко ли а опрел ножа у кокаля, епа знааш пъта къде екологеата, - градинката, кокошчици у курника /chicken`s home/, прасенце да погръдва у кочината, тишина и спокоиствие, ма да немаш заеме 


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Колеба в Юни 01, 2009, 03:26:15
ооо, оправииме са - я последвах древноримската клинична пътека и сега сме добре  ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Самотока в Юни 01, 2009, 03:29:41
лечение с медец ли имаш на фпретвид


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Колеба в Юни 01, 2009, 03:33:09
лечение с медец ли имаш на фпретвид

Не - "отсранете причините, и заболяването само ще изчезне "
+ натисканье да здравословна ръна


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: cybertek в Юни 01, 2009, 03:39:41
чеки да ви распраам как праиме ягнето у трап. Тава баща ми го виде на един збор у едно Ловешко село,имаме рода там. трапа е 2 на 1 и е длибок около 70-80см (мерките са примерни,ако некои го интересува ша снимам и точни мерки че турим) та въпрония трап е издзидан с печени тугли 1-ници, а от доле си е земя.Пали се огин вътре у трапо и се турат дръва докаде стане дебела жар,после на две тугли се слага тавичката с ягнието(да не е направо на жарта) а самата тавичка е покрита с алуминиево фолио и върху фолиото се слагат 2 керимиди(зависи колко ти е голема тавичката) трапа се покрива с една ламарина и се замазва отстрани с тиня за да се задуши ягнието. от горе връз ламарината пак огин и така след 3 часа моа да се вади. Питаи ме само убаво ли е  ;D ;D ;D като фанем кокала месото пада от ниего  ;)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Колеба в Юни 01, 2009, 03:56:58
само неразбрах ка са обръща да са опече и от другата страна  ???

И я сам ял печено на трап, епа добро е сеа ма класически аначин си ми аресва повече - у фурна на дръва и една каменна пиоа отпреди ги замазваме с кал. по некое време се отвара и обръща


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: nikoia в Юни 01, 2009, 03:57:55
Нали има огин и отгоре, и отдолу  ???


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Колеба в Юни 01, 2009, 04:01:17
Нали има огин и отгоре, и отдолу  ???

требе се обръне да го жарне и отдоле у соковете е варено само ...
аве кво да ви разпраам - правете го ка ви кеф

П.П. Кога го праиме на трап манко поизгоре отгоре, може маистора баш да го а прегорил.. азе деда ми куто му разказх за тоа метод - он рече " куто си немат фурна, че печат кой у кво намери "


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: cybertek в Юни 01, 2009, 04:04:54
има огин и от доле и от горе нема нужда да се обръща,а па и нема начин къ да стане като е запечетено с ламарината


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Самотока в Юни 01, 2009, 04:10:51
пъ на селото на макя ми - гьоргьовските ягнета ги печът у дзидани фурни - опалват фурнята да са загреа ,изгрибат жарта ,  после връгат вътре тавите на ората до 8 тави фаща , задзидват фхода и след 4 часа - куто пипнеш кокала и месото пада - задушено и опечено с сичкото аромати - тама го плънат с оризец и дроболина - аресва ми ...


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Колеба в Юни 01, 2009, 04:33:12
Е нали я точно за такива фурни обесневам - 7-8 тави лови, печем на целата маала. Ако е над 25 кила са обръща ако е по миничко не.
Отгоре са покрива с артиа от чувал с брашно, намокрена и намазана сол. Тфа изгорева и почрънева, требе се внимава кат са троши и изфръга после че горчи.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Пръвака в Юни 01, 2009, 04:51:56
и ние печеме у такива фурни, ама винаги убръщаме ягньето ели ярето независимо колку а гулемо - печеме 2 - 2,5 часа от едната стран, после гу обръщаме за 1 час от друга (сал да се изтищи), тавите завиваме с фолио, а па фурнята са пали докъде побелеат туглите от жегата............ я гу написа отзад напред ама карай  :)

п.п. а кво прайте със соковете кдъе са завирват у тавата, ниа ги фръгаме ама има ора къде си варат чорба от ньим ???


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Колеба в Юни 01, 2009, 04:54:54
И я ги фръгам, ма неко са довлече и ми каже да му ги отсипа, тва гу неям.

Аве друго да го обрънеш, па манеш фолиото, разтвориш да жарне дреболината .. мм вече ми са дояде  ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Пръвака в Юни 01, 2009, 04:58:16
И я ги фръгам, ма неко са довлече и ми каже да му ги отсипа, тва гу неям.

Аве друго да го обрънеш, па манеш фолиото, разтвориш да жарне дреболината .. мм вече ми са дояде  ;D

е че тръпиш до нагодина що съга ягньетата станаа вече шилета  ;D ;D

п.п. абе къ се пише "гей" на английски ???


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: nikoia в Юни 01, 2009, 05:01:36
gay


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Пръвака в Юни 01, 2009, 05:04:04
и я така си мислеше ама не бе сигурен  ??? ???


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: nikoia в Юни 01, 2009, 05:08:05
Па я уж у речник проверявах. Така требе да е.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Самотока в Юни 01, 2009, 05:33:57
да са манете с тия гееве -

ако повните тръсачката на Изпадяка /онаа къде да а манете ръгахте кабелете из компа/ - музичката RUN AROUND - направи кръкче, заобиколи, тичам наоколо - песента е глупова ама така монтирано - и тоаа скрипт


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Пръвака в Юни 01, 2009, 05:38:49
Я за друго питам ............ що немом да си преведем една дума


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Самотока в Юни 01, 2009, 05:43:35
translate.google.com

превежда све


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Пръвака в Юни 01, 2009, 05:51:03
не бе Я на тоа последния член нещо немом да му преведем ника  ??? ???


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: ПЕРГИШИН в Юни 01, 2009, 06:00:30
Па Я го четем като Мони и Галя  ;D ;D ;D ;D ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Байчо в Юни 01, 2009, 06:05:00
яз мислим да се пише pederas на английски!  ;D
тоа знаате ли го де некви туристе на морето или еба ли го де питат " ду ю спик инглиш?" а бармана отговаря - "рехаво" ...


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Пръвака в Юни 01, 2009, 06:10:38
Па Я го четем като Мони и Галя  ;D ;D ;D ;D ;D

Пу ним имаше друг, ама пу уважителни причини съга вече гу нема  ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: ПЕРГИШИН в Юни 01, 2009, 06:12:06
Несум видел извинявам се  ;D ;D ;D ;D ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Колеба в Юни 01, 2009, 06:22:26
Ако не бех от Латрънско, сега щеще да еде лалайна   ::)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Българка в Юни 11, 2009, 12:37:12
Наблегаме основно на свинското, щото за агнешкото требва куркума, че иначе мноо смрАди... ;) Бе маам пръжки с лук в комбина с домашен винцок и си питам джеба!  ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Пръвака в Юни 11, 2009, 12:39:38
.. кво а тава "КУРКУМА" бе  ??? ???


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Българка в Юни 11, 2009, 12:42:11
Куркума е подправка, има силен аромат и оцветява в жълто месото. Препоръчва се за агнешко и ярешко месо, понеже убива силната миризма.  ;)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Пръвака в Юни 11, 2009, 12:46:20
мерси за бръзия отговор ...... тава продава ли се у магазиньете и така ли са кзва найстина, да са не изложим негде  ??? ??? :-[ :-[


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Българка в Юни 11, 2009, 12:50:39
Епа продава се я, а па не вервам и да е скъпо. Доколкото ми е извесно това си и е името, па и в края на краИщата бащата е кулинар и поназнайвам некои нещица. :)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: cybertek в Юни 11, 2009, 12:55:06
 Я с зор го откри тава у нето! маи правилно се казва "turmeric" те линк....http://images.google.bg/images?hl=bg&ei=KyowStvBEYPBsAbeuZjECQ&resnum=0&q=turmeric&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi (http://images.google.bg/images?hl=bg&ei=KyowStvBEYPBsAbeuZjECQ&resnum=0&q=turmeric&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Пръвака в Юни 11, 2009, 01:00:36
еба тоа "кур на кумата" и Я да не знам за ньего нищо до съга  ??? ??? ;D ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Българка в Юни 11, 2009, 01:02:13
Чесно казано, за пръв път чувам така да се нарича.. Имам ясни спомени, че дома я имаме и на кутийката пише куркума.. Все пак пробвай с това име, не вервам да те върнат от магазина, баси.  ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Пръвака в Юни 11, 2009, 01:09:43
че пробам, ама нагодин що съга са свръшиа и ягньетата и яретата  ;D ;D

п.п. остана сал едно женско ягнье къде сакааме да гу продаваме ама  неможаме да намериме тръговци и сигур че си го чуваме за уфца и оно сиромашкото са упитоми куто човек стана кво му приказваш сичко разбира и се по назе оди и аку му не убрънеме внимание жално блеи ..............ютре че напраим опит да гу снимам и че гу пущим у домашни юбимци (нема само Плъотрепача да са фали с ония врабци  ;D ;D)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Самотока в Юни 11, 2009, 09:08:29
еба тоа "кур на кумата" и Я да не знам за ньего нищо до съга  ??? ??? ;D ;D

таман ще те тама да кажем  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Колеба в Юни 11, 2009, 09:19:22
Я тва ма научи един приател индиец - он ми донесе секви чудни и дивни подправки от краи света. Млого е добро, а тва за миризмаъта за пръви пат го чувам неко да му е проблем  ???  Иначе сам чел че у неква облас у Индиа умните хамериканци забележиле некому уа че там месното население боледуват от сърдечно съдови заболеваниа 0.0001 проценте и ебале та напраиле проучване що а така. Та резулата бил че тиа натегат на некво куто кура на кумата ма некъв вид къри (не е юто) и е па текова жлъто. Всъшмност они са ного видове куркуми и кърита - азе ми аресва мадраското къри най ного


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: nikoia в Юни 11, 2009, 09:21:20
еба тоа "кур на кумата" и Я да не знам за ньего нищо до съга  ??? ??? ;D ;D

Дуу, приби ма  ;D

Я па имам шафран, ама нещо не съм очарована от него.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Самотока в Юни 11, 2009, 09:37:12
азе пъ използвам дивесил и риган у домашните пици ...


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: nikoia в Юни 11, 2009, 09:37:51
Риган и босилек ползвам за пица и сос за спагети.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Gaspoud в Юни 11, 2009, 09:42:03
.....демек да ги пишеме у северозападната кухня уникалната рецептъ:
"Гньиетено с кур от кумъ ягньие"
.....та в тооа ред от мисли - Виа отдека ги гньиетете ягньиетата :)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Krisy в Януари 09, 2010, 11:53:01
Я наблегам на агнешко коги дойде сбор се завра уу мазата тайно и обера рупкавата кожичкана на изпеченето агънце... и за мене сбора е отчетен  ;) ;D
Те и снимка къъ с татко се борим при разфасоването на 'агънцето'
(http://prikachi.com/users/nosariys/26S.jpg)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: onufri в Януари 09, 2010, 11:58:40
Еш, таа тема съм ги пропуснал. Моа отговор а: - и телешко!!! Па и бизонското а още по-убаво, магарешко съм ял само на суджуци, конско май не съм ял, ма не бих отказал. И те така...


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Aврам в Януари 09, 2010, 12:17:00
Да ти каем за мене от конското по убаво месо нема ,само че не сакам вече да гледам как се коя.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Цони в Януари 10, 2010, 11:38:07
Агнешко, ама агнето да не е по-големо от 23 кила живо тегло.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Чвора в Януари 10, 2010, 02:03:24
ако а за чеверме требва да мааанко по големко. ;) ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: luda_duda в Януари 10, 2010, 02:07:39
Зимъска свинско, напролет и по сборове агнешко...иначе не отказвам и телешко....
А най-обичам да ма канат на сбор...що сал тогива нетребва да купувам подарък  ;D ;D ;D и са яде на корем ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: кърпето в Януари 10, 2010, 04:44:45
Зимъска свинско, напролет и по сборове агнешко...иначе не отказвам и телешко....
А най-обичам да ма канат на сбор...що сал тогива нетребва да купувам подарък  ;D ;D ;D и са яде на корем ;D
:o :o :o :o :o :o
 глупава си ти ,глупаваааа  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ма и я кат тебе :) :) :) :)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: bdin20 в Ноември 17, 2010, 06:22:53
Абе и двете месишта обичам.......по секо време....Месо да е па.......оти туршията говно не праи да го еба....


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Брутале в Ноември 17, 2010, 06:47:36
Малииии, я умирам за агнешка чорбъ от чирва, дробове и секви такива дреболии с праз лучец. Като доа май месец винаги едем такова като невидело ;D

Инак съга зимъзка маам свинско, печено, пържено, със зейе, с домати - квото има ;D



Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Цони в Ноември 17, 2010, 08:39:50
При назе тази чорбица са прави с овче мляко, многу магданозец и мининко целина. И отгоре изплува така лека агнешка масчица на литурки. Пие се бавно ркийка, докато се чека агнето от пеща да поизстине манко. Па язе от агнето си отчупвах опашката нагоре, къде гърба и по същия начин вратлето. Тати, лека му пръс, многу ги разбираше тия рабути и беше овчар. Куту влезем у кушарата, он ми ги показва агънцата със бастуня и реди - те тава е мъшко, с рогчета и бяло на челото - таман за Гергьовден, нема да го отбиваме. Тия са близнета, мъшкото ще заколим за сбора - 24 май, женското да дръпне. И те така. Агне е от 15 до 23 кила живо тегло. Нагоре е шиле, надоле е сукалче.
Ама и пръжени чревца само с масчица, да си бочкаш за мезе, па става. Мама куту ги обърне и измие, ги сплита на плитка. После на дъската се режат леко леко.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Валери61 в Ноември 17, 2010, 08:51:59
Браво Цони, вече си фанал тертипа на нашиа словоред и ги редиш мъдро. Я дека не съм кой знае къф обожател на ягнешкото ми са прияде като го описваш. Направо може да ти са издаде удостоверение за почетен ПУСТИНЯК! ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Самотока в Ноември 17, 2010, 09:03:08
ндааа - ще има номинации у форома преди нова год


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Валери61 в Ноември 17, 2010, 09:10:42
ндааа - ще има номинации у форома преди нова год
Като са има предвид че Цони не е имал физически контакти със СЗ, си е вече нашенче! ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Самотока в Ноември 17, 2010, 09:18:12
моеш ли да си прадставиш характероформиращите сили на СЗ шашавиа поглед върху битието и небитието върху човешкиа характер попаднали вав подходяща среда


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Валери61 в Ноември 17, 2010, 09:35:00
Както имаше една народна поговорка: Събрал са със ора и станал пустиняк! :)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Чвора в Ноември 17, 2010, 10:13:43
Би добавил ,че по оня край къде а Цони, на добра почит а чевермето-моо да се опита да го опише.Иначе за разказа-адмирации,ареса ми.Човеко а фащан на калем! ;) ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: калафаченин в Ноември 17, 2010, 10:54:39
Агнешкото си е благинка. Най-го обичам баш като са извади от фурнята, да са а поразктъшило и да го застъпа откъде гъзецо. Малеее, тама е най-благо. КУРбан чорбицата също е огин. Мама к' я прай та като седна цела годин сал с чорба моа да са рана.У кошарата има едно подранило таа годин, дали па нема да му излезне късмето ;)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Цони в Ноември 17, 2010, 11:17:14
Чворе, грешиш. Чевермето е от Родопите. Язе никогаш не съм ни виждал, ни кусвал.
Коги у Родопите станаа едни наводнение и отнесоха пътища, зеха да прииждат хора от тама в Кубратско - Задруга, Точилари и Горичево. Па ше праят парници и домати ше гледат, ма никогаш не са гледали. Ама се справиха. Техните дечоре не знаят како е игра. У шес влазят у парника, у 10-30 излазят, в 16 влазят и излазят в 21 - 22 ч. Опрашване, колтучене, връзване. Та един чувек бе купил две къщи у Горичево, едната за макя му и баща му. И ние му пускаме телефон. А тава са стари къщи, и до едната има хамбар, с общ покрив с навес, а поди навеса и пещ - убава, глинена. И язе му викам - те тука ше си опечеш агънце - па той се чуди ка. Викам добре де, вие в Родопите не едете ли? Па едеме вика - земаме агнето, пиене и отиваме на някоя поляна. Тама си го заколваме, палим гулем огън, опичаме си го, едем, пием, па се прибелем.
Агне се яде няпраолет, кога се появява надежда за пролет, барем дрянът да е цъфнал, зелен лучец, мининки салатки, краставици у магазиня.
Свинското е друга бира, тежка. Коги навън е студ, снег, да си седиш у къщи до печката. баба да си нарежеш, филия от самунь да си припечеш, па я да я намажеш дебелко със свинска мас, със червен пиперец и сол. Еле наденица да си нарежеш така, на гребен и да поцвърчи на печката. Или у нея, на дилава, над жърта. свинското е свързано с безнадежност - на зимата не и се вижда края, дееба.
Па има още думи де нищо не ми говорът жна. Таа жна. Даже си мислех, че е от жена. Ама за мъж си приказвате.
Па най шокиращото за другоселец е коги си пожелавате нещо с думи, де на мене не звучат добре, а се радвате. На чувек му се родило дете, а вие думате - да ви едосва, дорде сте живи.
Тава е шокиращо, ако аз го напиша у друг форум, ако гу кажа по нашия край, чувекът ше си помисли, че го кълна, проклинам, орисвам го с трудна съдба.
И язе от форума не получавам информация за силата с която говорите, за скороста, за интонацията, жестикулирането при вазе. Ако попадна у средата на Резерватско, от тава дето съм ви чел, едва ли ше има много полза. ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: masok в Ноември 17, 2010, 11:21:34
Цони мале,от тоя пост се наежи и ми стана едно убаво за думите де нареди у тая ти приказка де написа съга :)убаву ратуваш па и са си така нещата и за еденето и за пиенето и за приказките ............. :)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Чвора в Ноември 17, 2010, 11:40:22
Цоне у Делиормана съм изел сума ягнета на чеверме.А тука у Родопите де съм от 5 годин-даже не съм и чул да съ канат да го напраат така.Може би бъш по разградско да неа,ма у Дуловско-чевермето а нещо съвсем нормално..знам ли-манталитет може би...Другото де си го написал особено за асоциациата-агнешко-надежда,свинско-безнадежност ми ареса като метафора.Наздраве! ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Плъхоубиец в Ноември 18, 2010, 12:00:22
И мене млого ми ареса кък ги реди, благо, благо, също като Оджака. Едни приятеле от Бреница прават ягнье у трап. Па по назе го нема тава, ние си имаме фурня. А най-благо е яренце. На Ломняка деда му, сека годин коя яре, Дечо и Росен са свидетеле, що са кусале. Ярешкото според мене е много по-убово от ягньешкото. Кога бе миничък, дедо заколи едно ягнье, резне му ногата, турне маркуч от помпата от Волгата и надува, да се отлепи кожата. Оно стане на тупань и я бием с ръце по тумбака му. Чирвата се обръщат с връбови клечки, а тумбака се мие с вар. Послем кеф ти "бабе", кеф ти чривца на тигань, кеф ти чорбица от дробовинье. Па минат циганье дето изкупуват кожи и он се пазари с ньи... Копитата се фръгат на кучето ели на буньището, ели па се дават на дечора да играе с ньим (неприемливо, според Бриджит Бедро)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Чвора в Ноември 18, 2010, 12:06:25
от ягне и яре на една и съща възраст-ярето а млого по добро.Вервай ми ;) ;DМа тоа къде го дере ,требва да работи млоого спретнато и чисто ,щото ако остане негде косъм и попадне у печеното-и ти го изедеш-дупе да ти а яко! ;DШа си изсереш джигера! ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Плъхоубиец в Ноември 18, 2010, 12:09:39
Така е. Но ярешкото не седи на конци като ягньешкото и е млого по-убово. И козе млеко е по-убово от овчо. Сал да неа от коза, коя мерише, що има некой ньги смрди млекото на пръчовиня.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Цони в Ноември 18, 2010, 12:13:35
Еее, ка ше фъргате крачетата на агне? Мама ги опърля над жарта у печката и бърже бърже им дръпва ноктите - те падат, куту чехли. Стърже с гърбъ на ножа и стават по-чисти от свински крачета. После ги сека с брадвата по на две, и мама ми прави енийка, с лучец и картофки. Па тава е по-фкусно от свински крачета.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Плъхоубиец в Ноември 18, 2010, 12:21:04
Тава не съм го знаял, честно. Винаги от коленото надоле сме ги фръгале крачетата. Ама па кокошите крака заемаха почетно место у чорбата.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Чвора в Ноември 18, 2010, 07:57:16
Они и сеги кокошите крака и главата са основно средство за чорбъ! ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Самотока в Ноември 18, 2010, 08:10:08
вида азе че ще го докарате до юбимита ми колибарска кокошка ели диф колибарски петел - и непофторимата пилешка чорбъ сас сурави ечанца и воденичка


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Валери61 в Ноември 18, 2010, 08:20:24
И мене млого ми ареса кък ги реди, благо, благо, също като Оджака. Едни приятеле от Бреница прават ягнье у трап. Па по назе го нема тава, ние си имаме фурня. А най-благо е яренце. На Ломняка деда му, сека годин коя яре, Дечо и Росен са свидетеле, що са кусале. Ярешкото според мене е много по-убово от ягньешкото. Кога бе миничък, дедо заколи едно ягнье, резне му ногата, турне маркуч от помпата от Волгата и надува, да се отлепи кожата. Оно стане на тупань и я бием с ръце по тумбака му. Чирвата се обръщат с връбови клечки, а тумбака се мие с вар. Послем кеф ти "бабе", кеф ти чривца на тигань, кеф ти чорбица от дробовинье. Па минат циганье дето изкупуват кожи и он се пазари с ньи... Копитата се фръгат на кучето ели на буньището, ели па се дават на дечора да играе с ньим (неприемливо, според Бриджит Бедро)
Баща ми е от Лазарово на 3км от Бреница и тех са печеше ягне у зидан трап, беше до мутвака. Пръво палеа огън неколко часа у трапа, та да са нагреат убаво туглите, после са изриваше жарта и са слагаше тавъта с ягнето (което баба ми го пълнеше само с дроболина, пресен лук, неколко сушени сини сливи слагаше и натрошени орехи) слагаше се отгоре един ламаринен връшник и са зариваше със жарта. После коги го извадеа беше на мозък, като тръснеш тавъта у масата и месото падаше от кокайете.  Да спирам че са размечтах от сабаален, а цел ден ша мисла за плюскане и угодия!


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Чвора в Ноември 18, 2010, 08:29:42
На тъщата у селото-Кунино-има у дворо изкопан трап и облицован с тугли точно за таа цел-печенье ягне.Праи съ точно къ го а описал Валери.Има особен вкус.Убаво а,ма я си обичайм най-много коги си а метнато у фурнята и като съ извади да си откръша препеченко изотгорце така, до гръбнячето ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Дръмон в Ноември 18, 2010, 09:16:48
Валеркоо,кво ма напрайхте с доктора таа заран бе..?!? :o ;D Отка деда ми Петър Стойнака умре преду бая годин,не съм померисвал агне на трап! :( Нема по благо от тава-дали а яре ели агне,нема значение...Сеги си ида от втора нощна смена поред и познайте след малко кво ша сънувам...! ;D ;) :(


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Колеба в Ноември 18, 2010, 09:28:03
... ша сануваш ка отвадаш довечерка 3та нощна  ;D ;D ;D

П.П. ако са сета и ма не мръзи ша ви пуща снимчици ка са пече ягне  :)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Плъхоубиец в Ноември 18, 2010, 10:00:37
С весник завито и озгоре поръсено с морскА сол.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: jaio в Ноември 18, 2010, 10:50:58
Викам като съ испролетее да заврътиме едно на шиш да видиме ка се бъде
моа съ збереме на няко поляна каде има и згода за спане


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Чвора в Ноември 18, 2010, 11:16:14
Сеги прочетох внимателно кво а написал Цони за ягнешките крачета, и моо каам,че власите у Лесковец-Ореховско праат точно по същиа начин краката,ма притургат и главата на ягнето и после от тиа прълени крака и глава праат саламура.А познайте дали а блага таа саламура и дали пиа изстудена рекийца! ;D ;D ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Колеба в Ноември 18, 2010, 12:06:19
С весник завито и озгоре поръсено с морскА сол.

не весник, весника е тънък - тура са артиа от голем артиен чувал омокрен и намазан със сол, абе довечера ша дира снимки


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Оджака в Ноември 18, 2010, 12:13:37
не я лоше да намериш, да та не найдеме ниа и да ни покажеш нагледно ка са прай!!!


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Колеба в Ноември 18, 2010, 12:23:47
най-убаво ша е да ви покажа нагледно, ма тва мое стане напролет кога има ягнета  :)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Цони в Ноември 18, 2010, 01:25:44
kalafa4enin спомена, че у кошарата му има ена подранила офца. Сеги, ако е далеч пролетта, думам, че изгоря. Да му натиснем ягнето. ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Оджака в Ноември 18, 2010, 01:46:16
ако я за показване, може и прасетия да са опече, а може и да я по големшко  ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Краси от Дражинци - Геговския в Ноември 18, 2010, 02:04:50
Бе стига сте ревале пъ вие бе - вие ги намерете - па баце Краско че ви ги упече-Те яжте и са укротете

(http://images17.snimka.bg/002767075-big.jpg)

(http://media.snimka.bg/4515/015285420-big.jpg)


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Цони в Ноември 18, 2010, 02:12:56
Малее, тава мининко прасенце, ка му лепне кожицата на пръстите ми. Кокалчетата да му осмучеш. Лебеца у масчицата да си топиш.
А пили ли сте бира у студа, през зимата. Един приятел еднаж ме нави. Гулема глътка ни се отвори. Стуууд, снееег, печката у кръчмата направена от варел, зачервена. Ние сме се омазнили от свински крачета залети с оцетец и счукан чесън, и натегаме на бирици.


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: jaio в Ноември 18, 2010, 02:20:23
еее  Красиии     немаш ли си друга работа      сага ма караш да ода ча до Джордана да си купувам прасенце на жар ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Краси от Дражинци - Геговския в Ноември 18, 2010, 03:04:36
еее  Красиии     немаш ли си друга работа      сага ма караш да ода ча до Джордана да си купувам прасенце на жар ;D
;D ;D ;D ;D ;D


Титла: Re:АГНЕШКО ЕЛИ СВИНСКО
Публикувано от: Чвора в Ноември 18, 2010, 03:05:40
Малее, тава мининко прасенце, ка му лепне кожицата на пръстите ми. Кокалчетата да му осмучеш. Лебеца у масчицата да си топиш.
А пили ли сте бира у студа, през зимата. Един приятел еднаж ме нави. Гулема глътка ни се отвори. Стуууд, снееег, печката у кръчмата направена от варел, зачервена. Ние сме се омазнили от свински крачета залети с оцетец и счукан чесън, и натегаме на бирици.
бирица Цоне сме пили по секо време на годината,усеки час на денонощието,на секви места-вкючително у кенефа на ,,мазния влак"-софия -видин,и със секви възможни мезета-като почнеш от свинско и свършиш с компот ,лимонада ели сурава трушия и кисело зейе!  ;D ;D ;DМа си а най убаво с приятеле и на масата да има те тава къде баце Краси го пущи! ;)