Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Сбирки по интереси => КОлтурен форум => Летература => Темата е започната от: Ристо Цоцин в Март 07, 2011, 06:47:14Титла: Печатно и издателско дело
Публикувано от: Ристо Цоцин в Март 07, 2011, 06:47:14
Пръвото печатно издание - резултат на тоа форум и сайт е вече налице - Алманах брой 1.
Он беше приатна изненада за повечето ора тука, ма и сигурно усилие за издаваньето му на Кольо, Валери и т.н.
Я като сравнително страничен набюдател у тоа процес на пръво издание, ми минават следните мисли:
1. Интерес къде печатна литература има- независимо колко работи са турени у интернет, ората си сакат и книга- друго си е да пипнеш, много ора немат време да цъкат из интерминетите и т.н.
2. напоследък се трупат творби и автори с много голема скорост отколко очеквааме и изглежда има материал за следващи издания
3. Въорос къде Колю - кво показват резултатите от гледна точка на разпространението - има ли файда от такова занимание (немам предвид истинска печалба, а просто дали усилиата по печатането и разпсостранението покриват продадената бройка)
4. Въпрос къде Колю и валери 61: По ква технологиа е издаден Пръвиа Алманах? У кви бройки минимални става печатенето и кък тва пасва на тръсенето? Има ли смисъл да се дират други технологи и методи

У днешно време повечето печатници са онлайн, доколко знам, истинските печатници трудно издръжат на конкуренциата, ма не знам и у Българиа ли е така. Те примерно едно онлайн печатница - мини преса за хоби афтори (което пасва на алманаха като профил).

https://www.bod.de/bod-fun.html (https://www.bod.de/bod-fun.html)

Една бройка излаза куде 3-4 ?, което май е много за БЪлгария, ма тва го намерих намерки, мое да има и по ефтини. качиш педдеефа и получаваш готовите книги по пощата. Има ли такива опции и при вазе или требва да се печати като сека друга книга на общо основание (от 1000 бройки нагоре)?


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Плъхоубиец в Март 07, 2011, 09:14:05
Я тава съм врло заинтригуван, що сака и я да издавам едни работи, дето се каним на ньи като гладен на сранье. Така че, чекаме с нетръпение поясненията.


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Колеба в Март 07, 2011, 09:28:04
Я тава съм врло заинтригуван, що сака и я да издавам едни работи, дето се каним на ньи като гладен на сранье. Така че, чекаме с нетръпение поясненията.

Епа задай си конкретните въпросе кво-що те вълнува, азе доколкото разбра издаването на тоа алманах неа била особенолесна задача ....ма кога човек има желание, цел и сръце, нема кво да го спре.


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Койо в Март 07, 2011, 09:49:13
Одговарам безразборно.

Дали има полза още се не знае. Още не са върнати разходите. Съвсем рано е за това и не требва да се заблуждаваме в нещо. Алманахът предизвиква интерес, щото е нещо различно, не са примерно моите разкази, от които 500 броя тираж едва ли е продаден и половината. Реалността е такава. Я затова съм се чудил що ми требва да пиша, за слава сигурно... Щото ми е тъпо да немам подобаващата реклама, щото на сульо и пульо книгите дето не са с нищо повече от мойта им се лансират и по рафтовете, и по фестивалите... Стоят техните неща по витрините на книжарниците. Мойта едва се открива. В Созопол издателството дето ме издаде дошло за Аполония и наредили стотина техни книжки. Викам мойта къде е? Ми немаме достатъчно пространство и затова не сме я взели. Благодара за любов такваз. Оттук нататък минавам на самиздат. Щото ще се старая сам да стигне книжката до който иска. Това са ми плановете. В дейността на фирмата ми е записана и издателска дейност, ще си бъда и издател.

Интерес от страна на читателите за алманаха има. Дано не пресъхне тоя интерес. Ако направим и втори брой, ще требва да надскочим качеството на първия и можем да го направим, имаме ресурса - текстове, автори, дизайнери. Книгата си е книга, нема съмнение. И ние направихме нещо, което малко хора по света изобщо правят, обикновено процесът е обратен, от книгата се препечатва в интернет. А ние се събрахме, обединихме и организирахме по интернет, от тук тръгнахме и стигнахме до хартиеното издание.

Технологията на издаването си е нормалната за България. За определена цена са отпечатани 1000 броя от изданието. С половината продадени ще успеем да върнем инвестицията. Другата половина едва ли ще се продаде. И доста са за раздаване на критици, автори, библиотеки. Та с остатъка ако се продаде нещо от него сметаме да финансираме издаването на втори брой. С бройките над инвестицията покриваме и разходи като пътувания, представяния, черпелъка на гостите по тези представяния, все разходи. Ако до година време не се продаде целият тираж, ще търсим други начини за финансиране.

Подготвихме си нещата и пратихме ПДФ за печат на печатницата, само толкова. После съвсем малко консултации и леки корекции от дистанция и бехме готови. Дизайнерката ни се ядосва, че в печатницата махнали една сянка отзад на кололото, ако процесът се следи отблизо, такива грешки биха се избегнали. Но това не е болка за умиране.

Възнамерявам да ида до Ломско пиво АД, до Монбат, до Леденика Мездра до разни хотели и печеливши фирми из СЗ и да им покажа изданието и да им кажа, че гърба на корицата отпред и отзад е рекламно каре с еди каква си цена и ще направят много добре, ако си го купят. Това е другият начин да издадем следващ брой.

3 - 4 евро на бройка е нещо немислимо за назе. Наща продажна цена както знаеш е 2,5 еврота.


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: masok в Март 07, 2011, 09:54:33
кольо,освен изброените АД-та.....немое ли са дират и погулемите общини кат спонсори???


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Койо в Март 07, 2011, 09:57:43
Генин, ако неко община даде пари за издание като нащо, ще почнат разните тейни културтрегери и бездарници да ни нареждат чии текстове да влизат примерно, ще ни институционализират, а на назе точно тава не ни требва. Властта е мръсна работа. И все пак ако некой от чисто сърце рече да ни спонсорира, нема да откажем... Обаче де го тава чисто сърце среди наще управници?


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: masok в Март 07, 2011, 10:01:58
Генин, ако неко община даде пари за издание като нащо, ще почнат разните тейни културтрегери и бездарници да ни нареждат чии текстове да влизат примерно, ще ни институционализират, а на назе точно тава не ни требва. Властта е мръсна работа. И все пак ако некой от чисто сърце рече да ни спонсорира, нема да откажем... Обаче де го тава чисто сърце среди наще управници?

верно е и тва мале,ма ако им се милее за СЗ-то,поне мое се пробат........па и у СЗ-то.освен наще писателе от форума скоро никой са нее проявил ;)ма те кво дойде де.......


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Самотока в Март 07, 2011, 11:36:10
милеа им само за коропциа - не требе ни никои
освен ониа печелифши фирми и месоконбинате да са дират


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Aврам в Март 08, 2011, 10:58:23
Общините моа да помогнат у друго.От кметствата или областното ръководство да ни свържат с бизнесмени у съответния раьон.Да ни препоръчат един вид и да ни дедът препоръчителни писма.Ние от своя страна да напишеме на продукта че издаваме със съдействието на еди коя си община и да им дедеде определени бройки от тиража за да ги раздават по мероприятиата си.Можем също да им направим един вид скрита реклама като пишем в произведенията си за съответната община. На бизнесмените които рекламират на кориците и вътрешната част,също да се дават безплатни бройки и също да се включват имената на фирмите в сюжета на произведенията.По голема реклама от таа-здраве.Също да се противопоставят една на друга големи фирми. Например отива се в някоя пивоварна и ако се навият да пуснат некакво малко евтино каре,после се отива у друга конкурентна и там им се предлага по добра позиция на по-голяма рекламна площ. Естествено е че за повече пари.Тогава се връщаме при първите и отново ги каним да участват,този път при други условия като им истъкваме че конкуренцията им има предимство и ще ги засенчи.Дори можем едно и също издание да го пускаме с няколко различни рекламодатели на кориците.Примерно на разпространяваните книжки у раьона на Лом на гърба да е бира Алмус,а у раьона на Мездра-Леденика. Това изисква промяна у тиражите само на задната корица и ще се доплати само нейното преиздаване,но пък ще се компенсира от получената по-висока цена за реклама.От друга страна секо сдружение  има право на издателска дейност като допълнителна стопанска дейност.Тя не се облага,а подпомага основната дейност на сдружението.Така ще се сдобиеме и с печатен орган което е доста престижно за организациите.Аз имам опит в тази насока,но за целта ни трябват добри рекламни агенти които да тичат и срещу някакъв процент да събират средства от рекламодатели на "зелено".


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Койо в Март 08, 2011, 12:44:16
Авраме, имам много несъгласия с твоето мнение, но нема да споменавам всички, само най-важните. Алманахът е идея, която не спада към сдружението, затова нема как да стане печатен орган на организацията, не е това замисълът, това е артистично литературно издание, не издание на некоя организация. nematakovamesto.com е интернет медията на Сдружението.

Отделно събирането на реклами не става на практика така, както го предлагаш, опитвал съм се да събирам реклами, никой не те ебава за пет пари, фирмите си имат рекламна политика и ако са изчерпили бюджета си нема да ти дадат стотинка, ако ще и плейбой да издаваш.

Остава да се разчита на това некой бизнесмен да се запали от оригиналната идея и да отпущи средства. Но с агенти и с тичане нема никакъв смисъл, требва си определена насоченост, проучване, писане на предварителни мейли за уговаряне на среща и презентиране на изданието, за да се навият евентуалните рекламодатели. Не става със здравейте, аз съм еди кой си и искам да ви предложа еди какво си.

И направо като научна фантастика ми звучи местна власт да ни препоръча на бизнеса за рекламиране при нас... Ако ти накараш некой кмет да ни даде препоръчително писмо, ще си взема целото това мнение назад и ще те почерпа. Не е реалистично целото ти предложение според мене. Ама дори некой да напише такова писмо - сметаш ли, че бизнесът се вълнува от такива препоръки?

Изобщо не требва да се мисли в посока връзка с местни власти - ще ни прецакат накрая, не е си работа, ние не се продаваме на разни неграмотни кметове и управници!


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: apostolicia в Март 08, 2011, 12:58:17
Защо да се ограничава процесът на събиране на средства до фирмите, позиционирани в СЗ? Сами знаете колко много хора от СЗ са забегнали, принудени от икономически причини или поради липса на варианти за реализация, у другите градища па и у други страни, къде са израснали професионално и са на ръководни постове. Пример - Ваньо Танов - къде ми дойде на акъя на прима виста.  Не е важно да се дират фирми, а да се дират ора. Ората у тиа фирми решават на кой и за какво да дадат пари. Така че ако некой знаа, че у дадена голема фирма у Мининко Търново ели у Ботсуана има наш човек със СЗ-сръце, кво пречи да си насочим усилията къди тоа човек/човеци?!


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Aврам в Март 08, 2011, 01:08:03
Забрави!Аз съм работил по тоя начин и съм имал успех.Но това е било отдавна.Преди 8-9 години.Явно сега ситуацията е друга.


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Краси от Дражинци - Геговския в Март 08, 2011, 09:28:58
Баш пъ северозападната местна власт да помага е ъпсурт - чрез фирми - забрави - ли чрез кмета натискаме фирми да помагат на Бдин с паре и знам кво е - кво дават - 22 фирми и оно на ора къде обичат футбола - А колко от тех обичат да четът ???


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Самотока в Март 08, 2011, 09:38:14
даже и ще пречи - послушаите Краско он има опит най вече - сичко друго е и в зоната на претположениата - азе иам една мечта , една мечта къде СЗ е развито и подредено место , пример за другите области у бг - пожелавам си неко ден сопствена печатница , сопствено радио и сопствена тв , сопствени весници и модни списания - некаде одавна Кольо Капетанина го беше написал некаде - ниа неаме нищу опщо като мозачен модел сас другите ора от бг - и тяхната душевност преди сичко - ниа сме други - наще работи са други , по друг начин са смеаме на други работи , повече работи ни отличават от ним отколкото са ни еднакви


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Дръмон в Март 08, 2011, 11:16:59
...тоа па и  на СЗ модно списание а мераклия! Не знааш ли че повече от мераклийте са сал китайците?!? ;D


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Чвора в Март 08, 2011, 11:19:08
а по малко от албанците  са ебачите ;) ;D/цитат по жива форумен класик Валери 61 :smeeeh:/


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Самотока в Март 08, 2011, 11:34:24
дали па нема мради дизаинере на облекла от СЗ къде мое да прават по виша мода от долче и габана

ма списание за СЗ лайфстаил И сз МОДА просто си требе - ОФФ ОФФ ПРЕТСТАВЯМ СИ седмицата на модата ф париш и наще ора  никви ефирни бални рокли и на нозете галошки на манекенкете - ще поженат небивал успех


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: masok в Март 08, 2011, 11:36:47
па оно и тема си имаше за СЗ-модата ;) :)


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Aврам в Март 09, 2011, 09:44:51
Аз съм си дал предложението.Но това не е всичко.Познавам чесни ора от северозапада които също имат познания и успехи в таа област и могат да помогнат.Четат ни отдавна,но не пишат щото не секи има време и дар слово да го прави.Ако некога се пак се появи нужда нещата да се прават по утъпкани пътеки ,може да се приказва у таа насока.Не бива да се подценява опита и професионализма.Па за новаторство винаги има место у едно начинание,само че не бива да се забравя че козата си сака пръч. Ако не знаех как става щех да си мълча. Но и сега ще замълча след като толкова категорично е несъгласието ,може би наистина не става.Аз мога с това да се опитам да помогна,но помощ се дава когато се поиска.Щом няма нужда,значи няма смисъл.Живота си продължава и без таа идея.


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Койо в Март 09, 2011, 11:21:57
Авраме, нема кво да се сръдиш като детенце. Я рекох, че нещем да се институционализираме и да се подлагаме на некви смрадове от общините. Също така рекох, че алманахът не е медията на сдружението. Къде виде у мойте думи нещо нередно?


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Aврам в Март 09, 2011, 11:47:57
Стига бе,ква сръдня!Нали знаеш че неам подобно възприятие.Изказал съм мнение и съм се съгласил със ситуацията.Просто май временно съм изгубил способноста си да се изразявам разбираемо.


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: унучка на Тинджулата в Октомври 22, 2012, 09:19:37
Не знам дали таа е най-подходящата тема, ма те тука са спрех. Има отделен сайт за СЗ литература, я лично много си го аресвам. У форума чета предимно стихотворенията и по-късите разкази. Длъжките неща си ги остаам за домашно и после ги дира там. Друг е въпроса,че не винаги ги намирам. Отплеснах са. За друго са бех замислила, сайтеца предлага сал за продажба алманаха. Колю требва вероятно да рече, он знае кък го е замислил. Идеята ми е да са поразмръда тава интерминетско место у посока продажби и на други книжлета на автори от форума.
Кво го мислите?


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Ристо Цоцин в Октомври 22, 2012, 09:21:39
Мислиме че принципно е добре, ма пак приципно нещо онлай тръговиата не връви - досиги не един си не е зимал алманах по интернет - сичко е по ора.


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: манечкио Кошер в Октомври 22, 2012, 09:37:40
Ми некак си литературниа сайт е в сенка затава така, требва му малко реклама, ма ка, къде и по какъв начин незнаа, иначе е и Гогата има книжки, и Ренгеня, и Капитаня, и Ели, и... несещам са още кой, ма има 


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: Ристо Цоцин в Юни 02, 2013, 03:51:09
Ми некак си литературниа сайт е в сенка


Литературниа сайт си е сайт, продаването на книги като линкове у разни сайтове е ветър работа. Единствениа начин е у голема интернет книжарница, ма къкто видооме, амазон не поддръжа Българиа. Те тука некаква българска платформа - разпраат че щели да а пущат средатра на юни.

http://e-vestnik.bg/17754 (http://e-vestnik.bg/17754)

Ако се подкваси платформата, е идялно место за пущане на алманаха и други работи, ма неа ясно кво са построили де, ше се видиТитла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: мааму стара в Май 21, 2015, 03:35:56
Цитат
В сборника „Фолклорен еротикон“, съставен от Флорентина Бадаланова, са публикувани няколко варианта на приказката „Те ти, булка, Спасовден“, разказани от различни хора. Ето интерпретацията на Господина Митрикова от гр. Лом, обл. Монтана (запазен е автентичният диалект на разказвача):

Имало едно време една мома с голема кукувица (кукувица – диал. - вагина). Толко й била голема кукувицата, че одила да пика на Шърбановата воденица и млела брашно за цел Лом. Докъде била по-мънинка, добре… Ама като поотрасла, се молила на баща си да оди да й дири мъж да се жени. Рекла му:
- Ако да ми не намериш мъж да се оженим, че да си откинем едно влакно от кукувицата и че се обесим на ньего!
И бащата ѝ, като всеки баща, се много наскърбил и тръгнал по света да дири за дъщерата си курец.


http://e-vestnik.bg/3980 (http://e-vestnik.bg/3980)

(http://e-vestnik.bg/imgs/bulgaria/Spasovden-009.jpg)

Изневярата на Спасов ден е разрешена

http://www.zarata.org/archives/28240 (http://www.zarata.org/archives/28240)


Титла: Re:Печатно и издателско дело
Публикувано от: мааму стара в Май 22, 2015, 08:11:32
... за Спасовден

http://www.fakel.bg/index.php?t=4446 (http://www.fakel.bg/index.php?t=4446)

Цитат
... бяха отмалели, както никога досега. Блажено ги протегна и пое дъх. Бе стигнала до чувството, което очакваше толкова години от ласките на Петър и винаги, малко преди да полети с него, той спираше, доволен и запъхтян. Това несподелено от лета чувство го изпита сега... автор:  Нидал Алганфари

Откъс от книгата „Боже, защо Господ лъже?“