Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Сбирки по интереси => Слободно време => Гозбици и пиенье => Темата е започната от: Божура в Септември 01, 2011, 10:33:39Титла: Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Септември 01, 2011, 10:33:39
Знам, че има тема за гозбите, ма викам тука да прикааме само за зимнината - туршии, буркани, сушене на жожан, мерудия, сплитане на чирва на рибена кос, нижене на чушки и уеве.

Сеги мене кво ма интересува - сакам да си напраа гювеч у буркани, с бамя, оти ного обичам. Обаче варенето на бурканите ми е мого сложно, голема мъка. Апчета мраза, асперина го изключвам. Дали има начин да си напраа гювечец без да вара бурканете?

Не, че ората не продават кви ли не буркане, ма мене си ми е кеф да си облеча пенуара, да връжа на кръста ена престилчица, да прибера косицата с шарена забрадка и да връта гъзере покрай пекчата.


Титла: Re:Зимнина
Публикувано от: jaio в Септември 01, 2011, 10:51:28
па се си мисла че нема ка да стане без варене

нема ше ли такава тема от миналата годин ели съм съ збръкал нящо


Титла: Re:Зимнина
Публикувано от: Божура в Септември 01, 2011, 10:54:37
Не повна, ку има ша ги маиням таа. Дайте линк.


Титла: Re:Зимнина
Публикувано от: Оджака в Септември 01, 2011, 11:06:43
ако има има, ако нема, голяма работа, дай да сбираме съчки и да палиме огъня, че тава си сака варене


Титла: Re:Зимнина
Публикувано от: apostolicia в Септември 01, 2011, 11:17:39
Начи я, като една спицялиска, не съм чула некой да затвара бургане без да ги вари и без да ги пресича с асперин. Иначе гювечец турах заичера - патлиджан, бамя, зелен бобец, чушка резанка, моркафче на колетия и доматец. И се вари, не се пресича. И на мене ми е незгодно да вара дом, що тенджурата ми сбира сал 4 бургана, ама вара, кво да праа. Иначе има и друг начин - сичко тава без домато, що лично я не обичам замръзвали домате, мое да се осуне у плик и да се замрази длибоко у фризеро.

Кеф ми беше да има такава тема и си а преставах със заглавие "Я затварам бургане", браво че си се сетила!


Титла: Re:Зимнина
Публикувано от: Божура в Септември 01, 2011, 11:25:36
Мого убаво заглавие си измислила, Апостолице, сменувам го одма!

Я си праа една универсална подправка у буркане, пущала съм рецептата у гозбите, къде са нарезват на мого ситно пресни зелени подправки, чушка, моркав, кво ти сака душата и за обръква с мого сол, завръта са капачката и нема варене, нема пресичане, солта ги дръжи до другата годин. Таа подправчица е мого убава, що праи манжицата пъстра и букета от заленчуци обогатява вкуса.

И юти чушки си праа без асперини и варене. Ама гювеч не вида и я къ моо стане.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Септември 01, 2011, 11:33:22
Я тиа дена се расипа от затваранье бургане и направо ми писна на дедовеца, а още не съм почнала трушиките. Досеги сал с домати се занимавам главно.
Турала съм три бирени щайги доматен сок без семките и юспите, турах кисали крастовици - я и них не вара, сал ги пресичам с асперин - турах печени на грил тиквички, па изпръжвани, па изпръжвани с доматен сос, па апетитка, па паприкаш, па гювеч и тия домати накраа ми се досгади от них. 
А таа пресна вегета и я съм чула за них. Трабва да пробвам - но кво се тураше? Чушка, домат, моркаф, лук и зеленяши? Дали да не турим и пащърнак, па и целина стръгана  ??? Я си целина обичам и особено за чорбици си а ползвам много. Къкто и коренье от мерудия и други коренье.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Оджака в Септември 01, 2011, 11:35:01
мамо мамице, и тава само домате кааш, добре че измислия ората фризере, че неща да си мисла па колку вида месо затваряш по буркане, тц тц тц, трява серьозно да са замисли частта от форума наречена бадеваджий и слобогясале да ти додеме на госте, да напрайме ревизия на подрума коту за има нема два три дена


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Септември 01, 2011, 11:40:10
Не а, Апостолице, домат са не слага, що ша стане на прокиш. Иначе са слага и целина, я съм слагала и пащърнак и тиквичка, чесън, абе кво ти аресва.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: кумичката в Септември 01, 2011, 11:43:38
Аз слагам 1 кг червена капия, 1 кг моркови, 1 кг домати, 5 вр/магданоз и толкова керевиз с коренчетата :). Всичко това се мели с машинката за месо, но т. к. зелентията и коренчетата се мелят много трудно, разреждаш от време на време с доматките и чушките. ;) И всичко се смесва с кг сол.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Оджака в Септември 01, 2011, 11:45:33
Кумичке ти си нагодила сичко да я по кило, да са не чудиш с пропорцийте - не дважда ли им млогу морковете така, чаа цело кило


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Септември 01, 2011, 11:47:22
Па ялате, като сте па толко па ча слобогясали, работа ша ви намера на сичките. Те тамън се чудех кой ша обръща чушките на танакето. Що но требва да се почват трушиите, аха.
Я затварам една, къде нги викат мръзлива. Она се праи така: Избушваш чървени чушки капия и ги чистиш от семките. У един паар нарезваш целина (керевиз) листенцата и дръглата, у друг паар нарезваш моркафчета на колетия, у трети паар обелваш бел лук на скелитки. Зимаш си оцедо, зайтино, солта и захарта с тебе. Палиш на дворо - респективно на тритоаро - огин, тураш две тугли четворки от двете страни и озгоре една ламарина и почваш да печеш чушкита. Бурганете требва да се жешки, затава си ги тураш на край тенекето и у секи сипваш по 5 супени лъжици оцет и зайтин и по 1 супена лъжица сол и захар. Печеш чушки и гньетеш у бургано, тук-таме наръсваш с бел лук, моркафче и целина, мое с копрец и мерудия - по желание. Като нагньетеш бугано, веднъга затвараш и обръщаш надоле с капачката, да се вакумира сам си без да вариш.
На тава му викат мръзлива трушия, що се не било варело. Мали, я докъде а праа, пливна у вода, що чушките се печът бръже и ти варкаш и даваш зор, а да не приказваме къ се опичаш и тизе покрай тоа огин, дееба. Ама па а много блага таа трушия, ша праа я и таа годин.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Оджака в Септември 01, 2011, 11:48:43
тава са едни от най благите чушки, тия мръзливите, баш те така ин ги я рецептата, бравус


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: кумичката в Септември 01, 2011, 11:51:38
Чесно, Оджаче, не съм се замисляла. Мисля, че всеки може да преработи по собствен вкус. :) На нас така си ни харесва. Просто споделих моите пропорции и правилно си забелязал, че всичко и по кг. ;) Забравих да кажа - задължително с ел. мелачка или комбайн. ;)


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Септември 01, 2011, 11:53:49
О, значи нема да турам - горко ми. Я врътим наръка :no:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Оджака в Септември 01, 2011, 11:55:22
булки, виа прайте ли лютица със сирене и после са затваря в бурканчета за зимъска? ма баш си лютица де, с червена капия, малко доматец, керефизец и тинтири минтири


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: кумичката в Септември 01, 2011, 12:00:08
Апостолице, пошегувах се :) И ние сме въртели на ръка - кой с каквото има :) ;)


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Септември 01, 2011, 12:02:17
Сетих се, че се шегуваш  ;D

Абе, Оджаче, не писах ли некъде, къде не лизвам тава кое ми прелича на "втора употреба"?  Я затава и не едем миш-маш. Толко ли па не моа да си туриш плочка сиренце отстрани у чиникята и да си набадаш, колко ти си е благо, фместо да го мешаш и да развалиш целио вид на убАвото яденье!


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Оджака в Септември 01, 2011, 12:03:49
бе тава си я лютичка бе Ели, не я ютика, нааш ли кво я убавко, ще ти донеса няко бурканче, ама мининко, коту са сбираме по тиа сбирки, млъчи ти, азе нема ти казвам кво я, ти нема да гледаш, само ще ти печа лебец на туча, ще ти мажа с такава лютеничка и ще папуркаш да са умажеш цялата с ютица по бузите


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Септември 01, 2011, 12:06:47
Ей, я си имам една кефийско яденье, къде фкючва сиранье - фелия бел леп, отзгоре тънко масълце, озгоре надебело печен конфитюр от сини сливи с орехови ятчици из ньего и озгоре нароненко сиранце - за тава умирам!


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Септември 01, 2011, 01:09:33
Те па я с кво се занимава от заранта:

Кьопаву:
 
(http://media.snimka.bg/9292/024839761.jpg?r=0)

Юти чушки с доматец и зайтиняво сосче:

(http://media.snimka.bg/9292/024839763.jpg?r=0)

И тава прибрах от терасата, що вече му стигат слънчеви бани - сметам, не е нужно да гу преставям изрично:

(http://media.snimka.bg/9292/024839765.jpg?r=0)


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: уйна в Септември 01, 2011, 01:24:32
Я ква добра тема! Итамън на време, да обмениме опит!
Я праа един мармалад от сини сливи, много любим у дом.
3 кила сливи ги смилам с мелачката за месо, добавям кило захар, обръквам убаво и натрошавам неколко портокалови корички/спастрени от зимъска у едно бурганче/. Добавям и 3-4 зърна карамфил и турам у шпора да са пече. Кога е почти готов, ръсвам и една чаена лъжичка канела, разбръквам убаво и сипвам у бурганчета - предварително измити и затоплени. После обращам с капачката надоле.
И те така те.
С майка ми праим и една домашна ютеница, ма за пропорциите требва да са допитам до нея, че она е шефа.  ;) Праи са с печени чушки, печен червен домат, син домат - тоже опечен. Сичкото тва са смила, изсипва са у една тава голема, посолява са и са вари на кюмбето. Към краа са добавя манко олио.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Септември 01, 2011, 01:54:08
Я и като дума неща да а чуа таа канела! Тава ми е путправнико дом:

(http://media.snimka.bg/7442/021140102.jpg?r=0)

На два реда бурганчета с потпрафки на секи рафт, като сичките са ползват, не са за украса сал турени и да нги тръкам пепея. Оделно са слаткарските потпрафки. Та у мойо дом нема да намериш три потпрафки: канела, анасон(също така и резене) и кокос. Те тия три меризми неща да ги чуа!

Иначе я праа много убаф конфитюр ли, мармалат ли от сини сливи:
Сливите ги исчиствам из кощилките и ако са много едри, ги режа на 4, да не става на млевина, а да стоят целички, тава турам у една тава и завирам у шпората на бавен огин да се тищи. Оно си пуща вода, колко си му требва и докъде не омекне убаво, не турам захар. Като омекнат и стане сокта червена - он печен сокта му става червена, не потъмнева много - наръсвам със захар у саотношение 4 кила сливи/кило захар. Разбръквам и продлъжавам да печем у шпората докъде стане на гъз, като от време на време бръкам да се не фане за тавата. Докъде тава праим си приготвям орешки - изчистенки и нарезанки на едро. Понеже най-мразим да чистим ореи, лешници и бадеми и затава имам лешници от лани, си намирам некой да ги изчисти, а я ги нарезвам. Като стане готов контифлюро, вадим из шпората, турам орешките и веднъга насипвам у подгрети бурканчета, затварам и обръщам надоле.
Начи тава ми е юбим контифлюр, едно къде а много благ, едно къде има цвет за страх - тава а като ... абе нема толко убав цвет - ни е червено, ни е лиляво, ни е бордо, ни е вишна, ни е синя слива ... има най-убавио цвет. И като дигнеш бурганчето срещу слънцето, а оно свети и прелива у секакви отенъци. Тоа и мармаладо от кайсии са най-убави на вид - щото, къкто а извесно, раната требва не само да а блага, ми да рани и окото!


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: пуетесътъ в Септември 01, 2011, 01:56:39
Апустолице ма, дирих у "Гозбите" расцептата ти за Вегетата, каде рече че там си турила, ама не я намерих. Дай я и туке да си я препиша.
Таа тема ми могу аресва, ше глеам кво праат жените, и я да са отурам.
 :zabrakal:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Оджака в Септември 01, 2011, 02:00:15
мене лично най-благото сладко ми я от грозге и от смокиня, але одеве зарад таа тема съм са обадил на кака ви Пламенка да тура да прай лютеница със сирене и сладко от грозге съм наповнил да не пропуща, да прай и да затваря в бурканчета що зимъска ще си мажа и от двете и ще викам тутубау


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Септември 01, 2011, 02:02:13
Апустолице ма, дирих у "Гозбите" расцептата ти за Вегетата, каде рече че там си турила, ама не я намерих. Дай я и туке да си я препиша.
Таа тема ми могу аресва, ше глеам кво праат жените, и я да са отурам.
 :zabrakal:

Она Бубето ги е публикувала, я досеги не съм турала. Ма кумичката глеам а турила рецепката по-нагоре у таа тема.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: уйна в Септември 01, 2011, 02:06:55
Я съм така с джодженя, Апостолице. Тва е подправката, къде не моо я понасам. Ма имам дом, че укята го обича. Замразявам у една купичка у фризеро.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Септември 01, 2011, 02:15:49
Стига, ма! И къ готвиш боб? :green:
 
Майтапо на страна, ама един ден режеме джоджън да гу сушиме. Иде една моа тетка - отдавна пенционерка - Златка се вика. Те тава а жената с главна буква - тава нема възрас, къ не остаре таа жена, дип че май подминва 70, интелигентна, умна, убава, с чуство за хумор - абе дама отсекъде! Та она глеа кво праиме и вика:
- А, берете джоджън, много добре. Он а много полезен и освен тава а афродизиак. У нашта къща много се ползва по разбираеми пречини!
 Я опущих ножиците къде режех с них, ама не смеем да се заилим, що да а не обидим. Сал леееко се огледах, глеам секой навалил глава и се изчървил от надуванье смех, ма тишината с нож да  а режеш - никой не сака да обиди тета Златка!


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: уйна в Септември 01, 2011, 02:43:13
Стига, ма! И къ готвиш боб? :green:

Къ си са готви, само че без жожан.  :green:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: jaio в Септември 01, 2011, 02:47:02
Стига, ма! И къ готвиш боб? :green:

Къ си са готви, само че без жожан.  :green:
и азе не слагам


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Оджака в Септември 01, 2011, 02:47:58
Стига, ма! И къ готвиш боб? :green:

с ребра  :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: masok в Септември 01, 2011, 02:48:27
Стига, ма! И къ готвиш боб? :green:

Къ си са готви, само че без жожан.  :green:
и азе не слагам

но и нее задължително...... ;)


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Септември 01, 2011, 03:37:50
Дейй, за неколко часа темата набъбна като уй на младо жребче. Има кво да са научи, за кой го интересува, де.
На Уйна рецептата за сладко от сливи ми ареса и ша си я запиша.
Сега ша дира рецептата за универсалната подправка.
Е ги
http://www.severozapad.org/forum/index.php?topic=30.1590 (http://www.severozapad.org/forum/index.php?topic=30.1590)


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Оджака в Септември 01, 2011, 03:42:47
има ли някфа възможност да ми са изясни процеса кък набъбва уйот на младо жребче  :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Септември 01, 2011, 03:46:43
Оти са отклоняваш от темата сега  :green:?


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Септември 01, 2011, 03:47:05
има ли някфа възможност да ми са изясни процеса кък набъбва уйот на младо жребче  :smeeeh:

Нема!


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Самотока в Септември 01, 2011, 03:53:59
я като виден мрънкач лично надзиравам праенето на бурканете с домат дома - по принуда и участвам , напраих три пъти по 19 буркана - БЕЛЕН слънчев домат резан сас резани слънчеви чушки , слънчеви моркове , сол и слънчева мерудиа . - тава иам тава слагам , надзиравам чистота на бурканьете , чистотата и на матриала и лично миа бурканье и шишета - да нема после къгъ мъкъ - матриал са влага - не мом да ям небелен домат и тава е , лепи ми са коръ на грлото и ма дави - пустиняк

сеги праа планове къ да турам юти чушлета и сбирам предложениа

асперин не турам що ма боли мешината после , варъ ги на газоф котлон з0 мин

нагодин ще дира и докторски ръкавичи за по гуляма хигиеннос - таа година немах и белих домата по кожа

слънчевиа домат е два сорта  - червен и розаф 


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Септември 01, 2011, 04:00:18
Кво ша вариш бе, откачен ли си.
Я праа ютите чушлета по мръзливата рецепта, дека Апостолица ели Уйна беше написала по-напреде.
Сипвам до ръба на бурканчето оцет, 1лъж. сол. пулвин захар и 1лъж. оливие. Чушките печа сал от едната страна, да са полусурави (така после остават рупкави). Тъпча в бурканьете, още докато са горещи, като са старая да не им оставам въздух. Между тех турам неко моркавче, целина, чесън. Тъпча до горе, турам капачката, заврътам и обръщам. После неколко ден обръщам бурканчетата и те така.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Самотока в Септември 01, 2011, 04:02:21
стерилизирам домата много ясно - сеги чета те тава къде го пишеш за юти чушлета да турам събутата ели недеята


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Септември 01, 2011, 04:22:16
Юти чушки мое да се турат по сто различни начина. Я съм си намерила три -ченири къде си ми аредват и турам така:

Пръви начин за бела шипка ели па кви ще да са кисали чушлета:

Зимам бурганче и налявам у него до ръбчето оцедец, турам колко солчица, толко и захарчица ели мед, ако пиперките са много юти) и нареждам чушленцата, ма предварително им отрезвам длъжките така, че да не стръчът, ама и да мое да ги фанеш коги отапваш от них, и ги провалям с игла, та да не швръка соста и да ти умие очите коги отапеш. После долявам вода, затварам и добре разклащам, та да се разтворат солта и захарта. И оставам на слънце за неколко дни, докъде добре си променат цвето и водата нги се избистри убаво. Ни вара, ни гявол!

Фтори начин:

Зимам крастовички (може и тиквички) от тия къде са попораснали и не стават за кисали и нарезвам на тръкулца, посипвам с оцедец и солчица да омекнат. Пиперчиците напуквам леко само колко да се препърлат. После ги разбръквам с крастовичките, копрец и нарезан чесан и прибавям солчица, захарчица (може и мед), оцет и зайтин сичко тава на фкус - я обикновено не мера, що има некоа сол по-солена, друга не е толко, има по-кисал оцет и такъв къде по не е кисал. Тъпчем у бурганчета, затварам и сал кипвам, колко да се обърне водата и да се вакумира капачката. Веднъга вадим и обръщам надоле докъде истинат.

Трети начин:

Офъфрам пиперките леко, обелвам домати - най-подходящи са черито, що са мининки и фкусо нги а много приятен за таа цел. На дното на бурганчето - напримерно бурганче от слатко от 180 грама - лъжица оцет, три лъжици зайтин, солчица, захарчица, неколко зърна чрън пипер и манко мерудия и тъпчем доматчета и пиперчици, завръшвам пак с манко мерудия. Затварам и пак кипвам колко да се обърне водата, вадим веднъга и оръщам докъде истинат. Тава а много профирно.

Четвръти начин

У миничък, ама длибок съд - напримерно тенджурка 1 кило - турам зайтин да заври, без да се пръжи. Пушам пиперките само да се обърнат - за тава чорбаджийските са най-добри - вадим и тъпчем у бургане, размешани с бел лук, копрец и мерудия и залявам с марината от сол, захар и оцет на фкус. Не варим, само обръщам надоле.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Чвора в Септември 01, 2011, 06:17:55
 guru


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Септември 05, 2011, 12:32:04
Чекайте я да ви покажа кво праих днеска цел следобед. Понеже очевидно се налага да се равняваме по средновековните порядки по германски - демек да спазваме традицията на трите К - Kinder, Kirche, Küche, местото ми е у таа тема, евентуално у гозбите и бебетата, за които ми е време минало, а пък за църковните въпроси не се водим достатъчно компетентна - та да си пишем, къде ми разбира глава-
Те кво праих днеска следобед:

(http://media.snimka.bg/9313/024880395.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9314/024883420.jpg?r=0)

Вервам сички сте познали кво има и у тенджурата и у последствие у бурганчетата. Ютеничка за мазанье на фелийки. Бъш кък си требва - опечени и обелени червени чушки от месестите, два опечени и обелени патлиджана, манко доматено пюре, два-три моркова - тава се смила и се тура да се загрее на котлоно. Посолва се, може да се тури манко бели лук, ма я не обичам варе бел лук, затава турам манко мелян чрън пипер, ма верно манко. После загревам до завиранье зайтин и поливам ютеничката. Бръкам, докъде зарзавато поемне зайтино и после насипвам у бурганчета, кипвам и обръщам веднъго надоле с глава.
Тапнете, де, остана манко за проба   :zabrakal:.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: манечкио Кошер в Септември 05, 2011, 01:07:55
Maлииии ....дояде ми са филиа с със сиренье и ютеница  ..... Браво Ели , добре си напраилъ на мъжъ ти Кольо да има да има дзарани да си маже на лебеца  :punk: :punk: :punk:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Валери61 в Септември 05, 2011, 08:14:01
Па що е толкова жлътакаво бе Ели? Тава да неа ядено вече веднъж? ??? :green: :green: :green:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: калафаченин в Септември 05, 2011, 09:41:31
И я затварам, цело лето затварам :)
В4ера муанахме с мама 10-ина бурканье с Ропотамо. Много го тача тва гозбе.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Септември 05, 2011, 11:50:45
Нe а, Валерко, ядено ни еднъж още, жлътко а от светкавицата. Иначе без светкавица аку гу бех снимала у таа длибока тенджура,  щеше да питаш що а кафенко :green: :green: :green:

Калафаченин, я също много обичам ропотамото, праа гу с риба и без риба. Ама го праа с боб, а ядо с грах и много ми ареса. Дали има неква разлика у рецептите?


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Септември 10, 2011, 09:20:35
Днеска ми се еба бойната слава!Цел ден се разправам с чушки и неща да вида чушки пред очите си!
Те кво сфръших. Начи тава а не безизвесната

трушия "100-те чушки".

100 чушки червена капия се изчистват от семките и дръшките, опичат се, обелват се и се нарезват на плантики. Настръгва се моркаф на фкус - я не турам много. Обелва се бели лук без да се клъца, манко нарезанка мерудия, неколко зрънца чрън пипер на секо бурганче. Тава се подправя с колко оцет, толко и зайтин - по рецепта по 250 грама, и с по половин кафена чашка захар и сол - ма я съм ги ебала и рецепките, турам си на фкус. Те така изглежда:

(http://media.snimka.bg/9351/024957521.jpg?r=0)

И после се гньете у бурганчета и се кипва само да се обърне водата. Те го а гутово - тава а пулвин доза - къде десетина бурганчета по 300 грама става:

(http://media.snimka.bg/9351/024957507.jpg?r=0)

Я обаче се не задоволих сал с таа трушия, та напраих и

слънчева трушия

зейе се нарезва ситно, червени чушки се избушват и нарезват на плантики, настръгва се моркафче и се тура за пет кила общо зеленчук по 300 грама зайтин и оцет, сол на фкус и манко захар. По принцип я тава пресичам сас салицил като спазвам правилото грам салицил на килограм зеленчук. Маринатата се кипва и се залива зеленчука. Оставя се да престои неколко часа и се добавя скилитки бели лук и мерудия - те:

(http://media.snimka.bg/9351/024957518.jpg?r=0)

После се гньете у баргане и се дръжи на видало докъде префтаса като от време на време се обръща а нагоре, а надоле с капако:

(http://media.snimka.bg/9351/024957512.jpg?r=0)

И зимата се едат и двете с рикия!Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Оджака в Септември 10, 2011, 09:21:24
ууу ти са утури най накраа, от заранта чакаме да видиме, таа пръвата ми изглежда интересна и не съм ги ич ял дорсага, иначе втората я класика, млогу връви верно за ракиджос


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Валери61 в Септември 10, 2011, 09:22:17
А я си мислех че са едът с  у̀ста?! ??? :green:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Септември 10, 2011, 09:24:18
Е, да, де - перорално, къкто би се изразил доктор Чворов! ПЕРОРАЛНО С РИКИЯ!


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Вая в Септември 16, 2011, 12:36:39
Я нощеска се прекина докъде напрай те тава. Сецна ме кръста бъш кога бе почнала да режем доматите, а нема кой да да го свръши. Къ писа у "Докторе, че се мре" - Мелям, ревем и клънем... и те резултата. Таа годин ми не връви, я рЪка, я кръст... шъ доживеем ли да ги едем тиа домати?!  ???
(https://lh5.googleusercontent.com/-BfusEP104xQ/TnMXlREsSdI/AAAAAAAAF5s/IHD5UsLdQrI/s440/P9160223.JPG) (https://lh6.googleusercontent.com/-auLtD6G67uM/TnMXqTeNZ_I/AAAAAAAAF50/PbyaaRYwwnQ/s540/P9160227.JPG)


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Маруца в Септември 16, 2011, 12:41:36
брава рунтавелке, да ти е сладко после... ;) друго си е да отвориш една бутилка irish cream и да подправиш чорбътъ... ;D


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Вая в Септември 16, 2011, 12:49:04
 :smeeeh: я така праим - нищо се не изфръга, сичко се оползотворява - тиа шишета съм си ги изпила и прилежно скутала за фтора употреба... (http://s16.rimg.info/656d2c21b07bc349e716a8189345c0f9.gif) (http://smajliki.ru/smilie-935491719.html)


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: калафаченин в Септември 21, 2011, 12:16:09
Калафаченин, я също много обичам ропотамото, праа гу с риба и без риба. Ама го праа с боб, а ядо с грах и много ми ареса. Дали има неква разлика у рецептите?

Нема никаква разлика, или поне я не праим, даже тураме и боб и грах. Сичко на калъп. Най-блажко е с дребни рибенца (цинцарки дет им викаме ния). Я си го уважавам оти е сготвено ядене и е много практично коги немаш време да готвиш.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Ваня от Враца в Септември 25, 2011, 07:03:56
Те и я да ви кажа ена ресцепка: пукани чушлета- ного си ги обичам и си праа сека годин!
пукат са на шпора с дръва! за таа цел одим на виличката та там си палим и ги опукваме екстра :punk: праила съм и у фурнята дома ма неа същото ич!!!
та така:
3 кила чушлета топчести светли зелени -на пазаро инги викат "банбонки" са опукват къкто казах вече ;D
у голема тенджура са слага:
кило и полвина оцед, полвин кило захар, 200 гр сол, 1 глава целинка с листата нарезана наситно, 1 връзка марудия и скилитките на 1-2 главички чесанче па нарезано наситно. Пуканите чушлета са турат веднъга кът а опукат и са затвара тенджурата. Седи 1-2 дена и после само се пълнат бурганчеата и са завинтват и те тава а! прибират са у мазата за зимъска :punk: стават убиец!


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Септември 25, 2011, 07:43:45
Ша зема а напраа тава!


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Вая в Септември 25, 2011, 07:49:05
Ваня, да си жива и здрава! Те съга измих чушлетата и се чудим къ да ги праим и ти го написа. Я до миналата годин ги правех по-различно - пукам и тъпчем у буркана със сичките тиа мерудии и чесън, сол и захар и заливам с оцет, ама ми омръзна и неко път не стават толко добре. Може и оцета да е виновен - с тия ментета...


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Септември 27, 2011, 04:08:00
Ванче, тия боНбички не беа ли мого люти?
Оцеда винен ли е? Зема а я пробвам таа рецепта, че ми са види лесна, ама с чорбаджийски чушлета.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Вая в Септември 27, 2011, 04:34:43
Ваня, преди да турнеш чушлетата у тенджерата, дупчиш ли ги (да се овкусат отвътре)?


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Септември 27, 2011, 05:55:09
И още един важен въпросТ - марината требва ли да е гореща?


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Ваня от Враца в Септември 27, 2011, 07:10:45
Я къф интерес къде мойте чушлета ;D одговарам:
не, не са много юти даже напротив! оцеда е винен..па сигур може и с ябалков знам ли?!
не, не съ дупчат- офкусяват си са идялно и така!
не, маринатата нее жежка, от самите чушчици са загрева и разтапя сичкото!
ако има още вапроси-питайте ;D и кой ги напрай нема да съжелява ич ми ше ми зафаля :punk:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Септември 27, 2011, 07:46:31
Така като не са стерилизират не са ли разваят  ????


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Вая в Септември 27, 2011, 08:13:32
Не, не се развалят. Я имам останали такива чушлета шипки у оцет от миналата годин и нищо нги нема.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Ваня от Враца в Септември 27, 2011, 10:19:28
Нищо инги нема Бубе! седът си по цела годин се същите cv


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Септември 28, 2011, 12:34:06
Ванче, колко бурканчета ти излазат от 3 кила чушлета?


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Ваня от Враца в Септември 28, 2011, 07:38:33
Па споредзависи от бурганчеата...къде шеснаасе по 300гр :nazdrave:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Валери61 в Септември 28, 2011, 08:15:16
Я като одиааме с Владо надоле си събрааме смокини и жената свари малко сладко. Еле го те!

(http://media.snimka.bg/9453/025162351-big.jpg?r=0) (http://valeri61.snimka.bg/holidays/kulinariya.543047.25162351)


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Вая в Септември 29, 2011, 11:08:40
Ванче, така добре ли е? Тиа съм ги турнала от снощи да са киснат у тенджерата, само че не са "банбонки"...
(https://lh5.googleusercontent.com/-eli7myHrbdY/ToQl2tW-ReI/AAAAAAAAGAE/0wv2xtl8IEQ/s540/P9290285.JPG)


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Септември 29, 2011, 11:14:59
Майкоо, Рунтавелке, шта прибия  :'(. Таа събота ели неделя ша са отура и я, ма нема рибки никъде тука, а така да ги обичам.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Септември 29, 2011, 11:15:50
Тава 3 кила чушки ли са ма  ????


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Вая в Септември 29, 2011, 04:00:38
кило и половина... приблизително, това е сал за проба, продължавам после с индустриалните количества  :green:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Ваня от Враца в Септември 29, 2011, 10:26:59
Рунтавелке идялни съ! и нищо че не съ банбонки и рибета стаат сигур! :riba: после ша докладваш кво що са кога ги пробаш ;D


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Вая в Септември 29, 2011, 11:28:19
ма нема рибки никъде тука, а така да ги обичам.
Като живеех у Гърция имах същия проблем - немат там ни рибки, ни шипки и я си насадих на балкона у саксии и си имах секо лето реколта. Като живеех у Ню Йорк, немаше къ да садим, ама имаше там едни халапеньо по-юти от шипката, режат се на шайби и се турат на туршия. Там при тебе нема ли никакви?


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Септември 30, 2011, 10:16:53
Шипки има, ма я са ми мого люти, не моо са едът, трева да избирам по-мънинки едно по едно. Единствено чорбаджийките са ми люти по вкуса, ама и не съм одила по пазара лазда 2 годин, тама моо има по-големо разнообразие.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Колеба в Септември 30, 2011, 11:00:20
немоо ониа турчорете да не предлагат юти нашенски чушлеата, па да ти пратим семе и ще си насадиш на балконя  ;D


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Ваня от Враца в Октомври 01, 2011, 06:13:33
Да зема па да ви прЕдложа още ена ресцепка- задлъжителна за мене сека годин -откъ ги знам! та да видите ква сам работна ;D :chistenje:
Ютеница:
5 кила чръвени чушки печени
2-3-4 кила син домат - и он печен -ма може и у фурнята
1 кило моркаве варени
и 1 кило доматено пюре
Сичко са меле на машинка за мЕсо после са турат и доматете, солчица и полвин кило сгорещено олио. после -у бурганчеата и са варат 5-10мин
те тава е! излазат печеснаасе бурганя от ония за ютеница 400гр. днеска ми излезоа 19! :punk:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Октомври 13, 2011, 07:38:17
Днеска най-после остана време за тия патлиджани къде ги купих миналата недейя. Начи тава толко рикия мое да испие, че не знам дали ша стигне.
Та значи зимах си я патлиджан и го нарезах на колетия дебели къде пръс-пръс и полвина. Наръсих ги със сол и захар у саотношение 1:1 и ги остаих да се изцедат. После ги изплакнах. У една тенджура турих оцет - 4 чаени чаши, турих сол и шикер у саотношение 1:2 кафени чашки и като завре тава на котлоно фърлих вътре колетията патлиджан да поврат така да си посменат цвето, ма да се не разварват. Те така стават:

(http://media.snimka.bg/9529/025313920.jpg?r=0)

После вадим и оставям да се отцедат. ПРес тава време одих насам-навам из градо като купена коза, и като се врънах, обелих чесън и нарезах мерудия. У чашуретинката зеленката а зайтин

(http://media.snimka.bg/9529/025313921.jpg?r=0)

И турам у бурганчето мерудия и скилидки чесън, топим секо парченце патлиджан у зайтино и редим плътно у бурганчето, като завръшвам па с чесън и мерудия. Затварам и варим 7-10 минути:

(http://media.snimka.bg/9529/025313923.jpg?r=0)

Става много благо. От 3 кила патлиджан излезнаха от тия бурганчето по 300 грама - 10 броя.
И да не скочаам, фанах та измих и нарезах зеленчуци за трушикя царска - тава карфийол, тава моркафче, камбици, глава целина и крастувички - сичко тава се ръси със сол и захар и се оставя през нощта да си почине и да си пущи сокче.

(http://media.snimka.bg/9529/025313925.jpg?r=0)

Заран ша тура и листенца целина, чрън пипрец и бахар и ша нагньета у бургане. А от отцедената вода, сол, захар, оцет и салицил ша свара марина и ша заляа къ ври марината, ша затвора и ша обърна нанадоле докъде истине. И тава а добро за рикийца. :duhovata:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: iakim в Октомври 22, 2011, 10:28:32
Да питам  ;)
Я праа солена трушиа у бидоне и сека годин си викам да си запиша колко солчица са тура и се забуварам ... та да ми кажете колко сол да тура у бидоня - зел съм си домате карфиолец и моркуве - тава е къде дваесе кила ???
и кисойо зейе ша права ма по нататика ша питам за солтъ :green: що пак ша забрава :)


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Краси от Дражинци - Геговския в Октомври 22, 2011, 11:38:49
На баце Яким трушията е смърт - яла ка е вади лани - многу е дубра - я коги бех при негу ли бех на въздаржание 10 дена - и така сеоткинах та пиках пред полцията у Плевен ;D

(http://media.snimka.bg/7567/021389233.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/7567/021389234.jpg?r=0)


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Ваня от Враца в Ноември 06, 2011, 06:22:13
Днеска турах суравата трушийкя - у бидонче къде 40 кила тураш:
5 кила моркаве, 3 кила зелени доматки, 4 кила карфиолец, 2-3 кила курнишоне , 1 зелка нарезана -тава горе доле на кой кво му са сака
Отдоле и отгоре па и помежду зеленчука са тура:
1 дуня нарезана, 1 ябълчица също нарезана, липпоф цвет!, копър сушен сас емките, връзка мерудия, вишньови листа! и накраа са препречва с лозови пръчки!
Маринатка -кипва са и са истужда и тогава ча са залива трушийкята:
6 части вода, 1 час оцет и половин час сол
за мойто бидонче сам си го сметнала- 17 кила вода, 2,830 оцедец и 1,4 сол (може и по-малко да не са пресолва)
И те така те! зимъска са потребява с рекийка ;D


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Самотока в Ноември 06, 2011, 06:25:23
 guru


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Ваня от Враца в Ноември 06, 2011, 06:29:56
Другото важно нещо за зимъска е кисалото зеьие
Я го праа по рецепка  на свекъра - Бог да го прости...
зеьето си са реди къкто са знаа ;) помежду зелките са тура 1 какалашка царевичка строшена надве и насецкан надлъго 1 корен хрян! и за цвет- 1 лилява зелка
най-важното е солта -къкто Яким пита по-горе...
повечето ора турат 4 кила сол на 100 вода
Обаче я знам: 2,5 сол на 100 литра вода -става си супер
и послееее -кеф ти на салатка кеф ти мръфки са зеье :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Ноември 06, 2011, 06:38:41
Оффф, я па неска турах зейето. И таман набръках пръвио бурган - 5-те кила със сурава трушикя. Те тоа липов цвет, Ванче, ме приби. Сигур ша стане ебаси мерисо, ама като съм алергична къде липа и даже чай не моа да пиа  липоф, дали и ут трушията ша ми пада гласо. И наче би пробала на сека цена. Баба Стояна - пребаба ми - като изкара гъските и пуйките поди гробищата къде Далнята чешма да пасат, на връщане като се прибира, щипне от тоа тръняк неко глогинка, от там трънка, неко трънкослифка, па киселица, па неко дива дуня и като си дойде дом, она си опразни джебовете у една делвица. Тураше зейе, чермени лук водняк, чушки от ония с дебелите кори, зелени доматчета, моркафчета, крастовички, неко лебениче изостанало коги чисти бостанете, целина, копрец на съцветия, шумки от вишна и она тураше, тураше неко чушка зелен боб връорак и само с морска сол, некъф оцед не тураше. Мали ква трушия ставаше! А те я кво съм нагласила -тука има и карфиол, па и броколи:

(http://media.snimka.bg/9638/025531108.jpg?r=0)

Ма така си е по-убаво некакво:

(http://media.snimka.bg/9638/025531111.jpg?r=0)


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Оджака в Ноември 06, 2011, 06:40:24
мале таа втората снимка, мамо мамо мамице  guru


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Чвора в Ноември 06, 2011, 06:41:40
втората снимка-задължително като учебно помагало guru
между другото тава къде а сллагала мойта именячка киселици,и вишневи листове напълно замества оцета и неа нужно да се слага у трушиата-солта и тиа компоненти са достатъчни..и става благоооо.....


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Ноември 06, 2011, 07:14:16
Оцет у туршия не обичам. Става си идялна и без него.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: masok в Ноември 06, 2011, 07:59:00
Я имам две такива гърнета по около 10 литрови - стават ли за зеле? Мислим, че им е манко по-тесно гърлото, та не знам...

па разрежи зелките на 2........... ;) :)


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Ноември 08, 2011, 03:06:23
Mолим ви са, кажете на невежата защо не ми са получава затварането на буркани  >:(? Сварила съм пюре за бебето, насипала съм го у буркани с винт (понеже бурканчетата са по-големи, та съм ги напълнила до пулвината), затворила съм убаво с капачката, вара 5 минути и послем обръщам надоле бурканчетата. Еми половината ми изтекоа веднага, други след малко, почнаа да бълбукат. Епа нема да са уядам вече, на челна стойка ли да им застана? Къде греша?


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Колеба в Ноември 08, 2011, 03:09:26
най -вероятно тиа капачки не са мал т.е. нестават за таа работа


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Самотока в Ноември 08, 2011, 03:34:27
+10


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Валери61 в Ноември 08, 2011, 06:25:22
Mолим ви са, кажете на невежата защо не ми са получава затварането на буркани  >:(? Сварила съм пюре за бебето, насипала съм го у буркани с винт (понеже бурканчетата са по-големи, та съм ги напълнила до пулвината), затворила съм убаво с капачката, вара 5 минути и послем обръщам надоле бурканчетата. Еми половината ми изтекоа веднага, други след малко, почнаа да бълбукат. Епа нема да са уядам вече, на челна стойка ли да им застана? Къде греша?
Стерилизацията е процес при който се извършва температурна обработка на съдържанието и СЕ ЗАГРЯВА ВЪЗДУХА ВЪТРЕ В БУРКАНА! ТАКА СЕ СЪЗДАВА НАЛЯГАНЕ И ВЪЗДУХА ИЗЛИЗА, А ПРИ ИЗСТИВАНЕ СЕ СЪЗДАВА ВАКУУМ  И УПЛЪТНИТЕЛЯ ЛЯГА ПЛЪТНО ПО РЪБА НА БУРКАНА! Когато има 1 пръст въздух може и да стигнат 5 минути, а при половин буркан си трябва доста повече време за да се създаде необходимото разреждане. НО наличието на толкова въздух, въпреки направено добро овакуумяване дава възможност да тръгнат гнилостни процеси, при които се освобождават газове, от които вакуума пада и срока на съхранение е доста по-малък! По-добре, според мен, е било да съхраниш продуктите от които правиш пюрето във фризера чрез шоково замразяване и да си вадиш торбички с комплект продуктии да приготвяш малки дози когато ще ги консумира! 
  Сигурно съм досаден ама таа вечер ма е избило на философщина! :green:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Чвора в Ноември 08, 2011, 06:31:34
не си досаден,просто у случая си компетентен :punk:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Самотока в Ноември 08, 2011, 06:34:28
+10  guru


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Ноември 08, 2011, 06:39:23
Ами, Валерко, много ти благадара за отговора. Я си съхранявам и у пликчета у фризера, ма по неко път праа по-големо количество и слагам в брукане. Искаше ми са да си напраа 10-ина, да си имам така, ако неко път немам възможност ели време. Ама нема да са занимавам повече.
Сега въпросът е дали тия бурканчета да си ги паза, що сакам да си напраа лютеница, ели по-добре да ги фъргам и да пробвам с други?


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Ноември 08, 2011, 06:44:31
E, кво нги е на бурганчетата? Ако нещо са а скапало, тава а съдържимото и у краен случей капачката, ама бурганчетата що да фръгаш  ???


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Валери61 в Ноември 08, 2011, 06:45:38
Ако им е здрав ръба на бурканете значи са добри, а опипай уплътнитела на капачките, ако е цел и е мек, не би требвало да ти създават проблеми. Номера е да оставиш един пръст въздух най-много. Ако сакаш тествай един буркан само с вода. Стерилизирай го и виж дали ще ти задържи вакуума ден-два.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Ноември 08, 2011, 06:48:02
Значи тава бил проблема, че не са ми били пълни бурканчета до горе. Мого мерси, друг път ша знам.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Ноември 09, 2011, 06:26:57
Ми сакам да са пофала, че днеска си напраих лютеница. 5 средно големи бурканчета ми излезнаа:
(http://inlinethumb14.webshots.com/50253/2576749280100504400S600x600Q85.jpg)

не е кой знае къв кулинарен връх, ма щом детето ги ареса, значи всичко е наред:
(http://inlinethumb39.webshots.com/22182/2825204110100504400S600x600Q85.jpg)

вместо да навирам у гъзовете на пустиняците по 2.70 за бурканче, от мойте ръце говна!


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Юбопитка в Ноември 09, 2011, 07:26:31
.....
вместо да навирам у гъзовете на пустиняците по 2.70 за бурканче, от мойте ръце говна!
:smeeeh: напоследък често го пускам тоя лаф при пазаруване и понеже си ти е запазена марка допълвам "както казва Буба" и с Пачо почваме неудържимо да са кикотим, па ората на избикалят отдалеч

а по темата за бурканите мога да са отчета с няколко бурканчета мармалад от смокини, ма ма мързи да ги снимам. Тази година времето са ошашави нещо и някой смокини почнаха чак сега да зреят, та от две три седмици варя по някое и друго бурканче да има кво да си мажем на мекиците зимъска


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Ноември 09, 2011, 07:40:48
Мани, че не знам дали са ми затворени добре. Варих ги 15 мин. Ако са вкиснат ша прибия Венко.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Валери61 в Ноември 09, 2011, 07:55:07
Я нѐща да давам акъл, ама ми са стори малко и питах жената, та тя рече че лютеница са вари минимум 45 минути да обръща водата. На пипера в семената има белтък дека тръгва да ферментира по некое време и затава са праи дълбока стерилизация. Ако сакаш довари си ги, ама питай и другите спичкиалистки дека са правиле лютеница!


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Юбопитка в Ноември 09, 2011, 08:05:31
аз никога не съм правила, ма съм чувала че верно доста време са варят бурканите и май заради това са ослушвам и не правя домашна лютеница


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: apostolicia в Ноември 09, 2011, 08:08:25
Я ютеница не съм варила никоги повече от 15 минути и тава само що ги забоварим на огина. Па немам рекламации. А тава къде на пипера у нам си кво имало нам си що, може и така да е, ма те тогива им убяснете що трушиите се праат без варенье и кой вари печени чушки примерно повече от 10-15 минути? Нали ако вариш 45 минути бурган с печени чушки, ша вадиш пиперо от вътре с пипетка!


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Ноември 09, 2011, 08:55:26
Ебала съм ги, цел ден седа на тия котлоне. Венко каза, че повече има вкус на кетчуп. Мисла, че ми е малко захарта, киселее ми.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: sasho2412 в Ноември 10, 2011, 02:01:21
и аз съм чувал за ютеница без варене ама не съм пробва досега требе да пробвам други път неко буркан дали ще стане нещо


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: манечкио Кошер в Ноември 12, 2011, 01:35:53
Абе уйо чуда съ дали не приказваш като завит през главъ ели още си неразбрал че затварането на бурканье е женски занаят  ???
Недей ми казва сал че на осемнайсе годин ут софеа , ша седиш летоска и ша вариш бурканье пред блока уместо да идеш да натрътиш неко невеста за дваесе лева ...
Вариантете са два , ели си изгеян , ели си жена под прикритие и у двата случаа връй у курец 

П.П. Обиждам форумен учасник и ша си носъ отговорностъ !!!Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Малък Шемет в Ноември 12, 2011, 01:40:18
Абе уйо чуда съ дали не приказваш като завит през главъ ели още си неразбрал че затварането на бурканье е женски занаят  ???
Недей ми казва сал че на осемнайсе годин ут софеа , ша седиш летоска и ша вариш бурканье пред блока уместо да идеш да натрътиш неко невеста за дваесе лева ...
Вариантете са два , ели си изгеян , ели си жена под прикритие и у двата случаа връй у курец 

П.П. Обиждам форумен учасник и ша си носъ отговорностъ !!!

Мани гу бре . .... .   :pijenje:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: sasho2412 в Ноември 12, 2011, 01:50:28
па като нико друг не може да ги затваря се налага :)


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Самотока в Ноември 12, 2011, 02:12:44
така требе и я затварам


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: jaio в Ноември 12, 2011, 09:49:42
Абе уйо чуда съ дали не приказваш като завит през главъ ели още си неразбрал че затварането на бурканье е женски занаят  ???
Недей ми казва сал че на осемнайсе годин ут софеа , ша седиш летоска и ша вариш бурканье пред блока уместо да идеш да натрътиш неко невеста за дваесе лева ...
Вариантете са два , ели си изгеян , ели си жена под прикритие и у двата случаа връй у курец 

П.П. Обиждам форумен учасник и ша си носъ отговорностъ !!!
па коя а таа каде ше му/и  даде 20 лева бре    маа ама си шашаф и ти деба


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Самотока в Ноември 12, 2011, 04:41:18
къде дават по дваисе лева на офцъ да са пиша и язе на зареда


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Валери61 в Ноември 12, 2011, 04:42:36
Що бе, у СЗ по 10 лева лиса? :smeeeh: :smeeeh: :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Самотока в Ноември 12, 2011, 04:43:59
оффф ка ми требат 10 лева да си стъпна на краката


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Валери61 в Ноември 12, 2011, 04:45:07
оффф ка ми требат 10 лева да си стъпна на краката
:smeeeh: :smeeeh: :smeeeh: Да са почустваш и ти бел човек! :smeeeh: :smeeeh: :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Ноември 12, 2011, 10:34:21
Зимах си неска зеле, карфиол, моркав и целина. Утре ша зареждам бидоня. Въпроса е на литър вода колко сол да турам. Миналата годин ми стана идялна туршията, ма не помна колко сол шибах, са еба у идиотката.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Краси от Дражинци - Геговския в Ноември 13, 2011, 03:02:08
Питай батко си ;D


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: iakim в Ноември 13, 2011, 10:30:50
Зимах си неска зеле, карфиол, моркав и целина. Утре ша зареждам бидоня. Въпроса е на литър вода колко сол да турам. Миналата годин ми стана идялна туршията, ма не помна колко сол шибах, са еба у идиотката.

Ено кам четирисе - ели слагаш на ено кило вода четирисе грама морска сол  ;)


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Aврам в Ноември 13, 2011, 10:32:20
И я турам сол на око и на фкус.Накраа винаги го пресолвам.Ичере узнах 45 кила зейе 5 кила моркове и 15 кила карфиол.Целина не сам зел що мразим да ми бъзди трушиата на ньеа.Турам едно чръвено цвекло разрезано на 3 ,две три дуньи и един кулен кукуруз та да стане убов цвета и фкуса.После че пущим и 6-7 зръна ориз да бъде резлив сока.
   Краси,де кажи ти ква е пропорцията?


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Ноември 13, 2011, 10:33:44
Якимчо,  thanks!

Ша турам, обаче, обикновена сол, що тука морската е мого скъпа.
Неска а голем ден - ша си слагам туршията  :duhovata:.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: iakim в Ноември 13, 2011, 10:39:09
Убово е да ги разтвориш преди да  ги наливаш у бидона За секи случай турай по малко сол и ку ти са струва бесолно - добавяй - ма 380-400 грама на 10 кила вода е нормално


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Aврам в Ноември 13, 2011, 10:40:35
Я лани ми се сми зейето до нова годин.Добре че бех турнал и втори бидон то иззими некак си.Казаа ми че било от готварската сол.Она не ставала за туршиа.Съга си зима морска сол.По 40 стотинки килото.Не ми е скъпо.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: iakim в Ноември 13, 2011, 10:55:38
За претпочитане е морската сол


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Колеба в Ноември 13, 2011, 12:05:50
За претпочитане е морската сол

потвърждавам тва, а е добре да се разтвори ако немоо да е претакаш и сутрин и вечер - като е почти готова манко натриве бензоат и си сседи до края на марта ,

Азе сам друго зафанал, права слтако от попски круши, сага ще е 3ия и оследен опит, и сам му ебал макята  :green: ще чекам да вида Ели моо ли ма научи нещо, ели ще си остана глуповат у тоа занаят с бурканете


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Ноември 13, 2011, 12:27:11
Остана ми зеле и ша праа слънчевата туршия на Ели. Сал да са огаща  :green:. Абе ша връва за чушки и моркави.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Караконджул в Ноември 13, 2011, 12:50:41
Да се включа и азе.

Пропорцията за киселото зеле е 4кг. сол на 100 кг. продукт.

Слагам хрян, зърна царевица и една червена зелка.

Понеже досега от поне 20 години слагаме зеле в къщи и винаги "сагясваше" т.е. хващаше бяла пелена и омекваше миналата година проведох разговор с един технолог ХВП, който смеа да твърдя си разбира от работата.

Той ми препоръча следното:
След като втаса напълно зелето обикновено на третата седмица от слагането
към саламурата се добавя калиев сорбат в пропорция 3гр. калиев сорбат на 2 кг. суров продукт.
претака се още два дена.

Това го пробвах миналата година.

Пелената ,която се беше образувала изчезна и зелето се съхрани вкусово заедно със сока до март месец 2011г.

Калиевия сорбат е безвреден консервант(поне по-безвреден от натриевия бензоат) инхибитор на процесите, водещи до образуване на плесени и гниене, без вкус и мирис (Е202) според кондиките на ЕС. И го ръгат масово по колбасе,  кисели млека, майонези, фабрични туршии и т.н.

Продава се в големите хранителни вериги. Аз лично си го купих от един он-лайн сайт-"Златна бъчва".

Това, което публикувам е лично тествано от мен и в последствие от мои приятели.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Ноември 13, 2011, 12:53:36
Епа я миналата годин си правих зелето без никакви консервиращи говна и с обикновена сол и си стана един път, без никви забележки. Верно, че беше малко, ма си ни стигна за 3 месеца.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Колеба в Ноември 13, 2011, 01:02:12
Бубе, азе сам го лани сложил октомври, и сам си зеле имал и Април, за мене е ценна и водата, азе с нея си готва и несамо, верно два бидонье бе турил ама и мазата е студена и постоянна температура, тва де Караконджула вика е баш така


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Божура в Ноември 13, 2011, 01:07:57
Мойта стоеше на балконя и замръзва зимата и туршията не мръдна. Сока ползвам и я за чорбици и некои манжици.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Aврам в Ноември 13, 2011, 01:12:59
Я че турнем да пробам таа годин от "кали-чорбали" на Караконджула. Тава ме заинтригува живо.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Aврам в Ноември 13, 2011, 01:20:32
Зейе с моркови и лук,
два кастроня сол...На пук
на жената вино у котленка,
цела зима че сам на цепленка.


Титла: Re:Я затварам бургане
Публикувано от: Самотока в Ноември 13, 2011, 02:02:43
я никуги не съм турал е202 ели па други искуствени консерванти и винаги зеьето ми а било на Отличен

но го претакам сека вечер месец и половина по десет кофи , сол морска и вода от убоф бунар вода , миналата годин краа на март тава къде остана го турах у кутиии и у фризерот и едвам ще стигне до каде фтаса новото

но претаканьето го права сека вечер па зиам с мене си и лапатоп , и мп3 плеар и интерминед безжичен и два телефона

лекинко моднах името на темата - да не доде Кою Капетанина и да каа че само спамиме насекъде


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Ноември 13, 2011, 03:23:22
Зейе турам сека годин, ама винаги го турам късно - ноември чък. Що като го тура по-рано, но а жежко времето понекоги и става мазало - смива се демек. Иначе и я не мерим никоги сол, но и никоги не слагам солта направо у бидоня. Винаги разтварам до све и пробвам. Щото има неко сол по-солена, неко да не е много солена и требва да си оцелиш фкусо. И да ви каам тава ме спасява от безкрайното претакане. Залагам си едно маркуче преди да почнем да редим зейето и като ми е разтворена добре солта, секи ден само продухвам да побръбуника 2-3 минути и ми не е зор за претаканье. Я не обичам да се занимавам много-много с работа, къде един път вече съм а праила. Претакам сал червено вино и но не секи път - сал коги цвето ми не аресва. Мене бидоня ми е 30 кила, сбира къде 15 кила зейе - турам около - на око - около полвин кило морска сол. И като префташе или натриев бензоат или калиев сорбат. А забоварих - задлъжително турам исушени съцветиа от копрец - ем дръжат зейето здраво, ем му дават аромат. За газиранко мое да турите един кулян, за цвет - цвекло ели червено зейе - я турам зчервено зейе докъде бойдише водата и после изфръгам таа смрад, що ми е некво гумено и го не обичам.
Верно а, че йодираната готварска сол не е много добра за трушии. Морската си е одлична за зейе и кисала трушия. Ф интерес на истината и водата играа важна роя - напримерно я кво праим - наточим си овда от чешмата дом, кипнем а и кък а врела разтворим солта, после чекам да истине и прецедим през марличка. Ем водата омеква, ем солта се разтвара одлично, ем а чисто. Ние вече изедохме единио трилитров бурган сурва трушия и сме натиснали фторио. Днеска ми се пръжи кисала трушия с месо у бакърнио тигань и мое да не утраам чък до довечера, а да си опръжим още сеги. Ша вида къ ша се устисква.
Кво те мъчи, бе Изпадяче? Кво кака да ти каа?


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Караконджул в Ноември 13, 2011, 03:58:58
Твръдо подкрепям горния пост :nazdrave:

цитат:я никуги не съм турал е202 ели па други искуствени консерванти и винаги зеьето ми а било на Отличен


У нас тука у варната "матрияла" е кофти:
и язе сека вечер го претакам с бутална помпичка-сто броени помпи Х 300 мл. на 100л. бидон
водата е от чешмата-камчийския тръбопровод, с хлор на воля.
зейето е купешко с неясен произход,
солта и тя.

И това през последните 10 години.

Дедото на село(Кортен) сека година слага в каца къде 100 кила, става вкусно(та немога му се наситя) и той не е чувал за е202 и ми се смее на акъла.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: уйна в Ноември 13, 2011, 04:23:56
Много е важно с ква вода са праи зейето. Я не слагам, да са живи и здрави мама и тато на село, они слагат, а ние си зимаме по манко, че мазата ни е топла и става на нищо за един месец.
Мама го праи с вода от гераня и морска сол. Други консерванти не слага, ма мазата им е истинска селска маза и са запазва идеално.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Чвора в Ноември 13, 2011, 05:22:37
По принци у Варна сигурно освен от водата де а гнасна има проблем и от тава ,че въздуха е с висока влажност и тава също има значение.....При мене тука у Велинград си става един път-ма я си слагам сал морска сол и никви други бъзикни-нема копър,нема розави зелки,нема царвичак и хрянове-чисто натюр ,просто до гениалност-зейе ,вода и сол.И го претакам като Самотока-СЕКА вечер докато не стане.Моя бидон е 100кила,4 кофи сека вечер.Междувременно четем дълбокомислено докъ го претакам немски патоанатомичен атлас-за упражняване така да се кае на езика и придобиванье на дзен.Миналата годин забележки къде зейтео никой неа имал.Всъшност имаше-жената каза ,че много бръже а свършило ;D


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Ноември 13, 2011, 05:46:53
Сакам да питам Апостолица за слънчевата туршия дали моо стане без салицилови гомна, по обесними причини...
Ша стане ли да турна зеленчука у бурканите, да залея с врелата марината и да обръна нанадоле с главъта бурканите? И кааш малко захар да са тури, ма колко  малко?


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Ноември 13, 2011, 05:53:43
Без салицил - хм! може сигур, ма требва да се еде бръже. Малко захар а според тава колко ти е зеленчука. На общо 5 кг зеленчуци смесени я турам некъде къди 2 равни лъжици захар само колко да убие естествената кисалина на зарзавата. Но сичко си е на фкус, ти мое и да не туриш.
Оф, и я съм една смотана, една рецепта не моа кажа като ората - помним като бех млада и се учех и мойта кръсница - а онаа, баце, а царица на разните трушии - питам а къ се праи тава, а она - ми тураш сол, захар, оцет... ма колко, ма оу, а она - па на фкус - те тава съм го най-мразила, докъде оцелим кое ми аресва на фкус щу матриял съм съсипала... Та, Бубе, на фкус - некои не обичат захар и не турат, я турам манко, ма като казвам манко верно а манко.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Краси от Дражинци - Геговския в Ноември 13, 2011, 06:20:51
И у Покрайна и у Дражинци зейето става смрът -  у Покрайна водата е ут помпата на двора а у Дражинци ут гераня - те малку снимки от ланшното зейе коги гу слагаме - тъща ми днеска е слагала - ма я ли съм болнаф и не оди- она тъщата тука и куленчче и хрян манку ;)

(http://media.snimka.bg/7496/021248359.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/7496/021248355.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/7496/021248357.jpg?r=0)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Ноември 13, 2011, 08:18:14
практиката показва че дока се претака зейицето требе да са прави сас српска музика, да са попинва винцок , и да са попържват команчите секак - краиниа резултат е зейце рупкаво и ароматно - и зелевица смрт разумеется


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Дръмон в Ноември 13, 2011, 08:30:53
практиката показва че дока се претака зейицето требе да са прави сас српска музика, да са попинва винцок , и да са попържват команчите секак - краиниа резултат е зейце рупкаво и ароматно - и зелевица смрт разумеется
:smeeeh: :smeeeh: :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Ноември 13, 2011, 10:10:34
Те па я кво уработи днеска. Турах трушикя от резано зеице с бели лук и копрец. Начи таа за кой обича кисалко, коджа а препоръчвам. Мене секи път ми остава от зейето къде съм купила за кисалко и фанем та го насецкам, турим обелени скилитки бели лук, копрец пресен и измешам със солчица. Посел негньетем у бургано и сипем оцедец и препечено оливце. Дояам с водица и разкламбичкам. След неколко дена а станало прибиванье - трушикята а добра, та нема до дека.  Гурещо препоръчвам.
 
(http://media.snimka.bg/9671/025597183.jpg?r=0)

За тоа петлитров бурган съм нарезала две средно големи зелчици, турала съм десетина главици обелен бели лук и две шъпи замръзнат пресен копрец. Тава съм претръкала със сол на фкус и съм турила 500 грама оцед винен и къди 250 грама зайтин препечен.
Да са приема  ПЕР ОРАЛНО С РИКИЯ


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Дръмон в Ноември 13, 2011, 10:13:19
 guru guru guru


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Ноември 13, 2011, 10:19:29
 guru guru guru


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Ноември 13, 2011, 10:20:51
Абее, забувари, бее - мале ма съм проста!
 Одих до магазата и си качих неко бурган, па ги измих и като ги качих на сушката, оно ми некво убаво и реко да ги снимам, да ви ги пОкажа:

(http://media.snimka.bg/9671/025597184.jpg?r=0)

Еш кви са убови и благи, мамините бурганчета! Цела зима требва да ми изкарат они! А у събота ша ода да печа рикия и те тогива ша зема и от них, неко наденичка и воден лук и те така...


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Ноември 13, 2011, 10:22:05
 guru guru guru


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: уйна в Ноември 13, 2011, 10:22:56
Да са приема  ПЕР ОРАЛНО С РИКИЯ

Тава е едно много важно пояснение!  :krkanje: :smeeeh: :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Ноември 13, 2011, 10:24:00
Па да, мое некой да не знаа и да убръка нещо, па после ша речат, че нги не аресва рецепката  :green:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Ноември 13, 2011, 10:24:23
Красота, Ели, да сте живи и здрави да си ги изедете и още мооого да праиш   guru!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Оджака в Ноември 14, 2011, 10:44:09
тц, тц, тц жива да та изям!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Ноември 14, 2011, 03:58:37
Алиии, ами сега - азе куто не обичам рекиа ка да ям от тава зеле  :green:

Апостолице, исках да питам за тва ка са вари слатко из грушъй че нещо трети пат вара и све немоо го нагода  ??? /ма па сам  глуповат та са не сетих да подира из нетеца неко ресцептица, ма кат са сета че може да не е от СЗ и ми са отщева/


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Ноември 14, 2011, 04:53:10
Пръво, Изпадяче, кво сакаш да вариш из тия груши? Слатко, мармалат, ели па контифлюр? Да знааш, че тава са оделни рабути. От круши контифлюр нема да стане, така че ич се и не зафащай. Като за начинаещ я ти препоръчвам мармаладо, що не изисква млого да му се префръгаш през пичи косъм. Тава значи да изчистиш крушите от обелки, семенни кутийки, дръшки и така, да ги сфариш на пара до омекванье, да пасираш и добавяш захар - при мармаладете обикновено саотношението а 1,5 кила захар къди 5 кила плод, ма требва да си пробваш.
Слаткото сака повече префръганье, ма става по-убаво и кък викаш тизе - си е нашенско бъш. Къто начало обелените круши ша си рендошеш ели на ренде, ели па ги насецкай на ситно у чопър. През тава време требва да си сварил ретък сироп у саотношение 1 кило захар 3 чаени чаши вода. Требва да напомним, че сладката винаги сакат много захар - значи кило плод-кило захар - тава а правилото, даже има плодове къто дуните напримерно къде а 750 грама плод/кило захар. Сиропо кипи силно и веднъга тураш крушите у него на огина - вари се бръже при непрекъснато бръканье да не загори.Не требва да гу чекаш да се сгъстява, оно като истине, ша си се сгъсти. Слатко се проверява дали е готово като капнеш капка връз суха порцеланова чиния - старите ора викат, че не требва да се разтече, ма я а оставям по-ретичка - да тече, ма трудно. Некъде 5 минути преди да сфалиш от огина, тураш лъжичка лимонтуз да не захаросва. Насипва се истинало и се не стерилизира. Ако те е страх, насипи врело и обърни надоле, ма не вари бурганете. Сладката изопщо са много заврътена рабута. Я карам на мармалайна, че по-лесно.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Ноември 21, 2011, 04:48:44
Значи миналата седмица си турах туршията и вече е готова. ИДялна!
Напраих и 10-ина буркана от слънчевата туршия на Апостолица, обаче не знам колко ша ми изкара, половината ми буркани не са затворени добре. Вече изедооме един буркан, ма или не е готова, или не съм й уцелила пропорциите на сол. Нещо безсолна ми беше и не ми беше кисала. Апостолицо, за колко време горе-доле става готова таа туршия?


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Ноември 21, 2011, 04:58:12
Па мое и на другио ден да аедеш, ма мое и да а почекаш да укисне по-добре. Напримерно я а аресвам най-много като попрестои барем един месец - нема нги нищо на тия бургане, може и с една рътишка промазана и поворка да ги завръжеш, па нищо нги нема.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Ноември 22, 2011, 12:16:08
Балгадарим на Ели щое е писала за слтакото. Азе понеже сам заплес та ча сеги е видех. Начи азе правих нещо кат мармалад, понеже ми изглеждаше по лесно и мръзливо - обелих крушите и ги нарезах на по дребни парченца, поръсих с шекер и ги фрълих да ги вара - нещо немоо да случа баш за гъстотаа, ма треба са натрупа опит  ;D довечерка последен опит с последните останале круши


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Пачо в Ноември 22, 2011, 08:13:29
Ей па тури туке неко бурган да видиме кво слтко си уварил.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Ноември 23, 2011, 08:33:04
Ей па тури туке неко бурган да видиме кво слтко си уварил.

Мисуиш ли че нема туренем за вазе  :) манко тарпение само ;)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Ноември 23, 2011, 08:42:50
Але готово е, поесневам - азе не сам от персонала затваращ готовата проукцеа, азе сам технолгог, капацитет спецалис.
(http://media.snimka.bg/9710/025675949.jpg?r=0)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Ноември 23, 2011, 08:49:00
Дууу, таа жна къ не е потъмнело, бе - еш къф цвет стъклен а извадило. Браво!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Ноември 23, 2011, 08:54:51
Емиии, Ели тва е 4тиа опит, да са еба ша го броа за най-добар  ;D най са режат на млого дребно, що пръвите пати го бе резал кат за свинете, па после видо кво излаза. Е ги и най големата тайна - сега след кат режа убаво узреле плодове, са салага шекера, и вода не !! т.е. азе сложи 100 грама - що мойта обръна очи, ма крушите си пущат млого вода, и те така. Близо 2 часа варенье а и косур.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Маруца в Ноември 23, 2011, 09:02:57
Изпадяк, аз правих наскоро такова същото за мазане на фалии, ма от дули. И па го нарезах на по-дребни парчета, поръсих го със захар обилно и го остаих да пренощува. Беше си пущило сок, но ако добавяш после вода, само колко да покриеш плода, не повече от тава, да не стаа на чорбъ и вариш. Аз като го сварих, леко го пасирах, колко да не е ептем на парчета, ма да не е и на пюре. Само неколко пъти заврътех онаа перка и добавих 1 лъжичка лимонтузу и доварих за печестина минути и те тава а.
(http://storage4.album.bg/c1d/dscf8702_d9be1_28764636.jpg)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Ноември 23, 2011, 09:06:24
Не моо сравняваш дули с круши. Дулите са сух плод, крушите са сочни. Я на круша не бих турила грам вода. Най-лесния начин - режеш на парчета, ръсиш със захар, оставаш да престои и после печеш у фурнята. Префръгаш у бурканчета и те така.

Продават и разни фиксове за консервиране на сладка, на д-р Йоткер до колко знам.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Маруца в Ноември 23, 2011, 09:08:10
Не моо сравняваш дули с круши. Дулите са сух плод, крушите са сочни. ...
да, зависи от плода. но като оставиш да престои и видиш колко сок е пущил самия плод, тогава преценяваш и колко вода да се долее или не. важно е плода да е покрит с течност, ма не повече от нивото му.

п.п. ако ше го печеш, може и да не добавяш нищо. така права сливите примерно.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Ноември 23, 2011, 09:12:09
Извинявам са да са еба у експерта - сложиш и лимонтузо, ма забуарих да напиша. Я Мария, тва го напраих некаси тука у грацките условиа, ма неа тва дека треба да направа. Доно има ка да го права баш ка сам гледал че са прави кога бе манечак. Апа наскоро извадих буркачета от ненам си кога с круши и дули микс :) млого е убово. Деба тоо мудерен свет та немам врем си нагодим едно друго   ???


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Ноември 23, 2011, 09:12:30
Макя ми един път вари мармалад от моркови. Не беше лош.
Да ви каем, я даже ми аресва е така да ми намирисва на прегорело малко. Оф  :-\..


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Маруца в Ноември 23, 2011, 09:20:26
Ааа, от моркуве требва да е добро. Те са вкусни за сладкише. Яла съм една морковена алвъ у индийски ресторант. Начи, тава а десерт-убиец.
А баба ми по майчина линия, едно време правеше сладко от зелени доматчета, ма я му се мръщех.
Иначе от 2 годин си права сладка, що ми а кеф да са занимавам коги има плод за разправия, не че моо ги изам сичките после. Ма е примерно такова сладко от сливи де си печа у назе, не моо го намера на магазина и затава ми е кеф да си го напраа.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Пачо в Ноември 23, 2011, 09:21:55
Браво Кънчо убаво изглежда тава сладко :punk:

А и дуните на Мария са убави  thanks


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Байо Либен в Ноември 24, 2011, 11:22:17
кънчо от мене мекиците от тебе сладкото става ли guru


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: буля Иваница в Ноември 24, 2011, 12:06:34
кънчо от мене мекиците от тебе сладкото става ли guru

Па я ше ви праа конпанеа...  :-[ :green: :green:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Ноември 24, 2011, 12:16:41
Ей, я имам манко пудра-захар, та...


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: iakim в Ноември 24, 2011, 02:20:48
Я моа да принеса неко буца сиремце и две-три глави чрвен пук... :mogosmesenapile:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Ноември 24, 2011, 02:37:36
..и никои не носи кана Вино ?  ;D


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Ноември 24, 2011, 03:16:32
Не, беее - секи носи, затава се не споменва да не спамиме  :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Ноември 24, 2011, 07:37:40
Сакам спицялно да благодара на Якимчо за съвета колко сол да тура на туршията. Станала е и-дял-на!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Краси от Дражинци - Геговския в Ноември 24, 2011, 08:20:38
Таа трушия на тъщата е смръттттт :krkanje:

(http://media.snimka.bg/9715/025684635-big.jpg?r=0)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Ноември 25, 2011, 03:44:41
с юбеничка, такава не съм ял - гледа по тв че у пазарджик турат бустан по туршиите, но явно и у влахондреа е практика  ;D


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Маруца в Ноември 25, 2011, 03:51:37
Абе, Красо таа юбеница еде ли се после или само за красота се тура...???


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Ноември 25, 2011, 03:53:22
Пребуба ми Стояна също тураше лебеничета къде са изостанали накраа у бостана. Еде се и е убава, ама дуните са по-убави. Я съм турала и лимон - ама такъф убав аромат придава на трушикята.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Оджака в Ноември 25, 2011, 03:55:07
бе ако я напрайна мераклийската, ще я блага ако ще и камик да туриш вътре, па даже ще рупа


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Маруца в Ноември 25, 2011, 03:59:02
Мене едни асковлии са ми показвале коги пиа ракия да си турам у чашата едно моркафче ели колелце крастувица от бурканя, що попивали като гъба ако има некъв останал метил в ракията и после фръгаш парчето естествено, не го едеш. Тава верно ли е и праите ли го?


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Ноември 25, 2011, 04:00:59
Пребуба ми Стояна също тураше лебеничета къде са изостанали накраа у бостана. Еде се и е убава, ама дуните са по-убави. Я съм турала и лимон - ама такъф убав аромат придава на трушикята.

Азе и досеги турам от тиа твърдите зелени попски круши, стават  убови, а на вкус са един път.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Краси от Дражинци - Геговския в Ноември 25, 2011, 04:21:06
Абе, Красо таа юбеница еде ли се после или само за красота се тура...???
Едеса ка да се не еде - ябълки - круши - дюли - кво ли не слагаше баба ми у таа солената трушия :green: :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Ноември 25, 2011, 04:34:51
А и пиа рекиа та знаа ли са  :green:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: унучка на Тинджулата в Ноември 25, 2011, 04:47:26
На една студентска бригада у консервен комбинат у Карлово праехме мариновани ябълки за руския пазар  ;D Лааса ша е мезе за водка било, кво друго да е.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: уйна в Ноември 25, 2011, 04:50:08
Абе, Красо таа юбеница еде ли се после или само за красота се тура...???

Еш па ти?  ??? Еде са, разбира са! Голема убавиня са тия трушийки, мама слага и дюли и круши и ябълки и става един път! Само рикийца да има!  ;)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Ноември 25, 2011, 11:02:40
Не наскеда Уйне ги възприемат, но при назе дртите са научиле да турат тоо зеленаш унутре, па после гледай било убаво.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Брутале в Февруари 21, 2012, 04:36:14
така, намерих темата съга да питам :green:

начи бабата каде живеаше срешту назе преди ного години ни беше носила ено такова като пикантна ютеница ли, кво беше с оранжеви чушки - ного обичах тава да го едем със сиренье и топал леб.

и съга кво са сетих за тава, питах наште ма они са не сештат. па я си го спомниам ного смътно че да го опишем по-подробно, та ку некой са сешта за кво говора мое да каже ка са каа па я ше дира ка са прай ???


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Краси от Дражинци - Геговския в Февруари 21, 2012, 05:06:37
Е ютеница с малки чушлета вътре ли е била -кажи по подробно


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Брутале в Февруари 21, 2012, 05:09:01
баш, вътре с цели малки чушленца :green:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: masok в Юли 09, 2012, 06:31:21
Д а питам нещо:Некой не турали тука туршиика от червено цвекло???Требе ми рецептица... thanks


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Юли 09, 2012, 06:42:12
Я не съм турала, ма питах жужело, он вика, че требвало да се вари 4 часа , после се тура у саламура да ферментира. Еба гу, па тава ша а мал ли като а варено толко си време? Но ша се лигави и ша ти се маже на фелия като пастет. Не знам  ???


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: masok в Юли 09, 2012, 06:58:03
ше си го ям така на салатка... :)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Пустиняка в Юли 10, 2012, 02:31:49
Я не съм турала, ма питах жужело, он вика, че требвало да се вари 4 часа , после се тура у саламура да ферментира. Еба гу, па тава ша а мал ли като а варено толко си време? Но ша се лигави и ша ти се маже на фелия като пастет. Не знам  ???

Еба го, знам че най-много (2-2,5 часа) са вари месо, зелен боб и гъби, ама па 4 часа...


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Вая в Юли 10, 2012, 04:06:58
Един път правих мариновано цвекло по тоя начин, но щом не съм повторила, вероятно не ми е харесало:
Целите глави цвекло-1 кг  се слагат в тенджера и се покриват със студена вода. След като заври огънят се намалява и се оставят да къкрят около 25 мин. Запазват се 2 ч.ч. от течността. Когато се поохлади, цвеклото се обелва. Цвеклото се нарязва на тънки кръгчета и се подрежда на пластове в буркан, като се редува с лук-1 глава нарязан на полумесеци и чесън-тънки кръгчета. В тенджера се загряват заедно оцет-1 ч. ч., захар-¼ ч. ч., сол-¼ ч. л. , 1 с. л. кардамон на зърна (това го немах), 1 ч. л. карамфил на зърна и течността от варенето. Щом заври, течността се изсипва върху цвеклото. След като изстине се прибира в хладилника.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: кумичката в Юли 23, 2012, 06:18:49
Предварително се прави захарен сироп, с който ще бъдат напълнени бурканите. Не трябва да е врял като се налива в бурканите. Съотношение ми е трудно да кажа, правя на око. Най - обикновен захарен сироп от количеството приготвена захар и вода за определения брой буркани. Вземат се едри здрави праскови, които се делят от костилката. Трябва да се обелят и да се отделят от костилката. Това, което ги бомбира е месото около костилката ;)(което червенее), затова се изрязва. Слагат се в бурканите половинки, заливат се със захарен сироп, тогава се варят около 20 - 25 мин. Нищо особено, но вкусът е различен. :) Първият път като правих си мислех - и какво толкова? пак е захар и вода!!! - но се оказа различно.  Да ви е сладко! cv :)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: masok в Август 06, 2012, 08:39:24
та стигна и до тва цвекло....свари го и го наложи у студена марината сол,оцет,захар олио..+бел лучец,чер пипер и босилек зелен опааа и копрец....те така изглежда ;)
(http://prikachi.com/images/802/5106802F.jpg)

...след 2-3 дена ше ви кажа къ е на вкус... ;)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Владимир в Август 25, 2012, 08:33:28
Таа годинь съм са подкарал на консерватор :). Затворили сме 80 бурканье кампот - джанки, кайсии и праскови. Днеска съм напраил двайсе и пет кила ютеница. А есенеска съм решил да си турим барем 150 кила вино по северозападна традиция - със се джибрите у бадъня. И куту стане, да сложим вода с захар у джибрите да преври втори път, па да испечем рикия януари месец. Те на тава му викам я природосъобразен живот  :green:.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Чвора в Август 25, 2012, 08:36:50
и ниа свръшиеаме таа работа.Остаих обаче тъсто да се разпраа с рекията и виното-он е признат корифей,а мене мъ не влече-освен консумациата де ;) ;D


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Владимир в Август 25, 2012, 08:45:07
Мене па ма влече - досеги съм правил самичък неколко пъти и вино, и рикия съм пекъл, ма за последно беше преди шес годин, та некък си ми а мерак да са пробвам па. Он деда ми беше звеновод у лозарската бригада едно време, лазда от него съм прифанал  :). А па по нашенски - с джибрите - не съм правил вино от 1997 годин. И така ми са сака да го усетим ония тежкия, таниновия фкус... Що баща ми последните годин дели чепки, пробира само зръна. А я съм мераклия куту пийнем, да ми са стегнат венците от виното  :green:.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Чвора в Август 25, 2012, 08:49:39
червено вино без танин....кво да ти каем ;) ;D


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Владимир в Август 25, 2012, 09:02:15
Забрави да кажем, че таа годин бучнааме и шес коренья домате и четири корнишоне у вътрешния двор на кооперацията. У идеялния център на Варна  :green:.  Даже сеги салатата, дека мезим рикията, а от тия домате  ;D. Кък съм са подкарал, догодина че земем да гледам неко прасе на терасата  :smeeeh:. Колко по- одрътевам, толко по- ма тегли къде село.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Чвора в Август 25, 2012, 09:04:35
нормално.Я таа годин у дворо иам домати като изроде.Требва да зема да ги снимам.Верно ,че тъсто и тъщата се грижат за ни ма нали я спонсорирам производството така да се кае...


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Владимир в Август 25, 2012, 09:07:41
нормално.Я таа годин у дворо иам домати като изроде.
Я такова чудо, като таа годин, не съм виждал у живота си. Куту са приберем у Варна, че ги снимам - стрък над три метра! И тава а поливано горе-доле по веднъж у недията, що нали бех на разкопки. И па дадоа некъде по седъм кила от корень.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: BEKO в Август 25, 2012, 09:16:11
 Пузеленел сам ут завис куту ви четъ кфо съ фалите!Да съ онодъ у главътъ праздна,каде си запущих домецъ и фанах сфетъ,дееба!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Чвора в Август 25, 2012, 09:20:32
Не едосвай съ баце ВЕко-ако не съ тъсто,тъщата и маке ми, дом ша а сал една трева...ората са си свикнале да има градинка ,лозички ,ягоди дръвчета и съ занимават с ньих а я съм по-цел ден на работа а и нищо не отбирам,въпреки ,че съм мераклиа на едно-сакам да се науча къ да си режа лозите и овошките и таа годин вече ще го напраа-иам от кой да се науча....


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Владимир в Август 25, 2012, 10:42:33
сакам да се науча къ да си режа лозите и овошките и таа годин вече ще го напраа-иам от кой да се науча....
Не стигат ли ти ората, та сакаш и растенията да сакатиш?!  :smeeeh: :smeeeh: :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Чвора в Август 25, 2012, 11:19:01
 :smeeeh: :smeeeh: :smeeeh:
Поздравления за алюзията! :punk: :punk:Изобщо се не усетих  ;D ;D ;D
Иначе серьозно-мераклия съм-па но така се почва-по манко,с упойка,докъ работите съ нагодът :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Чвора в Август 26, 2012, 12:22:43
тава се чудих у коя тема да го пуща ,ма го пущам тук е ,що стана въпрос
(http://media.snimka.bg/s1/0990/028223603.jpg?r=0)
вчера нали писах че иам домате като изроде-тоа е кило и полвина.Къ щете го речете...
Те още манко снимчици тук е,кво а изкарала мойта градинка за сеги:
(http://media.snimka.bg/s1/0990/028223605.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0990/028223607.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0990/028223608.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0990/028223611.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0990/028223612.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0990/028223613.jpg?r=0)
Аре те манко цвекета
(http://media.snimka.bg/s1/0990/028223618.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0990/028223617.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0990/028223619.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0990/028223620.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0990/028223622.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0990/028223624.jpg?r=0)
И те така.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: унучка на Тинджулата в Август 26, 2012, 12:36:21
Дуууууууу, тоа домат за Гинес, бре! Завидох ти на градината, мераклийска работа!  :punk:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Валери61 в Август 26, 2012, 02:07:45
Фала на тъста и тъщата, добре подреден двор! :punk:
Само за протокола да питам: - Тоа разсад да не си го чува̀л у ренгенологичното? ???  :green:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Чвора в Август 26, 2012, 02:09:05
Фала на тъста и тъщата, добре подреден двор! :punk:
Само за протокола да питам: - Тоа разсад да не си го чува̀л у ренгенологичното? ???  :green:
:smeeeh: :smeeeh: :smeeeh:
тцъ-тоа е от Ореово-съответно е под благотворното лъчение на АЕЦ-Козлодуй ;) ;D


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Валери61 в Август 26, 2012, 02:10:17
 :smeeeh: :smeeeh: :smeeeh:Бе усетих благотворното влияние на прогреса!  :green:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: BEKO в Август 26, 2012, 02:34:09
Тукее треа а тъ пофалъ, че си зет нъ место,дофтуре. ;)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Август 30, 2012, 08:03:06
Але я кво уработих днеска - дотука тава, после ша видиме още кво.

Начи пръво исчистих камбичките и ги наредих у тавичици

(http://media.snimka.bg/s1/1012/028268399.jpg?r=0)

Забелезва се надам се, че не са празни - у них съм сипнала по манко оцедец, оливце, солчица и захарчица и ги запекох

(http://media.snimka.bg/s1/1012/028268402.jpg?r=0)

Нагньето тава кък а врело у затоплени бурганчета с бели лук и мерудия и обърнах надоле. Еш кви са убави мамините

(http://media.snimka.bg/s1/1012/028268410.jpg?r=0)

После опръжих манко патлиджан на колетия и го смесих с изпръжвани меляни домати, зайтинец, копрец и бели лук. Те резултато у червенките бурганчета

(http://media.snimka.bg/s1/1012/028268414.jpg?r=0)

Другите бурганчета са плъни с маринован патлиджан с бели лук и мерудия.

Исчистих и сума чушки, них па не знам кво ша ги праа, още не съм решила. Разумева се, немаше а се опраа, ако Мачо ми не помагаше

(http://media.snimka.bg/s1/1012/028268405.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1012/028268408.jpg?r=0)

Къде отидоа тия чушкииии  ???

(http://media.snimka.bg/s1/1012/028268403.jpg?r=0)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: masok в Август 30, 2012, 08:05:42
Ели мама ги пълни и с рендосани морковчета камбите ;)...екстра стават...


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Август 30, 2012, 08:10:49
Абе, я па ли жевия един ден надзаде? Мале, ква съм! Вадих бактериите да ги зареждам и нарочно сферих датата зарад Генин, а оно днеска било 30-ти! Да се еба у главата!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Дзверъ Джули в Август 30, 2012, 08:13:35
Красута си сътворила, Ели. Сигурно е страшно мезе на ракииката. :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Чвора в Август 30, 2012, 08:47:18
Добро я,чъ усетих вкусъ на маринованата капия :punk:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Дръмон в Август 30, 2012, 10:11:55
На майсторката ша и ям.....!!! :punk: ;D Разни работи...! :green: :krkanje: :punk:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Краси от Дражинци - Геговския в Август 30, 2012, 10:21:46
Ли нема да рендосваш мачету ???


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Август 30, 2012, 10:34:05
Ли нема да рендосваш мачету ???

Дейййй, мачето ости! Да не си пипал!  :smeeeh: :smeeeh: :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Краси от Дражинци - Геговския в Август 30, 2012, 10:35:46
Ли нема да рендосваш мачету ???

Дейййй, мачето ости! Да не си пипал!  :smeeeh: :smeeeh: :smeeeh:
(**) (**) (**) (**) (**) (**)маца-маца (**) (**) (**) (**)

СЕРЕШ!!!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: буля Иваница в Август 31, 2012, 10:53:00
Тц, тц, алал ти вера, Апостолице!  :punk:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Ваня от Враца в Септември 15, 2012, 07:31:55
я па да са пофала манко...днеска опеко 10 кила чушки и утре ша праа ютеницата! ма ного сам работнаа брее ;)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Септември 23, 2012, 08:07:36
Да се пофала, я напраих една трушия с маслини, къде свеки а записала от неква комшикя.
Те трушията:

(http://media.snimka.bg/s1/1143/028529177.jpg?r=0)

Иглежда доре и ми се види, че ша бъде и добра, сал некой да беше записал рецепката кво требва - ма моа ли се сръдиш на свекръва, оно си е по дифолт сбръкана работата!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Малък Шемет в Октомври 13, 2012, 02:43:19
(http://prikachi.com/images/823/5372823w.jpg)

Ти да видиш на макя ми туршията :)  C-- C--


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Октомври 14, 2012, 10:28:47
Шемсо, кво ти стана, ма? Що се самоцитираш?


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: masok в Октомври 14, 2012, 10:30:19
що е Шемса... :smeeeh: :smeeeh: :green:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Ноември 09, 2012, 09:59:31
Те па с кво се затрива язе уфчера, ма не работеше снимката, та не може да качим да ви ги показвам на миго. Изедома начи сила трушия къде турих ужким за зимъска, па си рекох: Ама оу, нашта, па като натиснаате таа жна трушията отсеги, уйя ли ша ми гньетете зимъска, та тидох на пазаро и купих продукти, понеже още ги има начи.

Продукти:

(http://media.snimka.bg/s1/1357/028957814.jpg?r=0)

Готов вид

(http://media.snimka.bg/s1/1357/028957815.jpg?r=0)

И след тава се полага (снимката, къде Краси не може да отвори)

(http://media.snimka.bg/s1/1357/028957816.jpg?r=0)

Айде!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Ноември 09, 2012, 10:08:31
Дуу, лимон у туршия не бех виждала. Интересна работа.
Я затворих неко бурканче парени камби, сека годин си ги праа, страшни са. Туршията още не съм турала  :-[, маани.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Ноември 09, 2012, 10:14:50
Па - кисел лимон  :green:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Краси от Дражинци - Геговския в Ноември 09, 2012, 10:19:36
Сега е видох Ели слимката ;D :krkanje: :krkanje: :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: уйна в Ноември 09, 2012, 03:27:56
Ууу, па тва колко рикия пие, не ми са мисли! Браво, Ели!  :punk:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: masok в Ноември 09, 2012, 04:13:00
Ебаго,не сили укъснила?Я вече ги почна на яденье тия туршии... ;)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Краси от Дражинци - Геговския в Ноември 09, 2012, 04:15:36
Малеее - те ка че си земем я сланинка таа вечер :krkanje: Па съ съсещам за онаа от Стакефци :krkanje:

(http://media.snimka.bg/9546/025347130.jpg?r=0)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Ноември 09, 2012, 04:16:13
Е, па я нали затава турам допълнително, що полвината ги изедооме.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: jaio в Ноември 09, 2012, 04:19:22
Ебаго,не сили укъснила?Я вече ги почна на яденье тия туршии... ;)
Изедома начи сила трушия къде турих ужким за зимъска, па си рекох:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Пачо в Ноември 09, 2012, 05:54:23
Малеее - те ка че си земем я сланинка таа вечер :krkanje: Па съ съсещам за онаа от Стакефци :krkanje:

([url]http://media.snimka.bg/9546/025347130.jpg?r=0[/url])

Ква сланинка  ???сънуваш бе,ти нали имаш високо кръвно и тава а вредно за тебе. ;D :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: манечкио Кошер в Ноември 09, 2012, 07:19:34
ми той има и ракиа да си гу свалва  :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Пачо в Ноември 09, 2012, 07:41:05
ми той има и ракиа да си гу свалва  :smeeeh:
Да Жив и здрав байо Къде му я носи.... :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Краси от Дражинци - Геговския в Ноември 10, 2012, 11:08:11
Znam 4e imam kravno ma sa posaklif :green: :green: :green:

мръзяли та да го препрайш тава на блъгарски  :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Марчето в Април 19, 2013, 02:56:41
Компот без варене
Тази рецепта е много подходяща за хора, които произвеждат сами продукцията си и консервират често, но малки количества. Може спокойно да си направите и само един буркан или няколко, според това колко плод имате. Освен това е много просто и не е особено трудоемко.
 
Поставяте в буркан плод, колкото желаете. Допълвате го с вода. След това изсипвате същата тази вода в съд на котлона, а вътре слагате захар или друг подсладител. Пробвала съм го със стевия. Вкусът е малко по-различен, но се получава. Захарта е 5 равни супени лъжици, а вие сами преценявате колко сладко да си го направите според вкуса ви. Щом кипне водата, я връщате в буркана, затваряте с капачката, която през това време е стояла накисната в топла вода, и обръщате буркана с капачката надолу. Така трябва да постои 12 часа, след което компотът е напълно готов!

Айде и таа година на бурканите.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Април 19, 2013, 08:54:27
Компот без варене
Тази рецепта е много подходяща за хора, които произвеждат сами продукцията си и консервират често, но малки количества. Може спокойно да си направите и само един буркан или няколко, според това колко плод имате. Освен това е много просто и не е особено трудоемко.
 
Поставяте в буркан плод, колкото желаете. Допълвате го с вода. След това изсипвате същата тази вода в съд на котлона, а вътре слагате захар или друг подсладител. Пробвала съм го със стевия. Вкусът е малко по-различен, но се получава. Захарта е 5 равни супени лъжици, а вие сами преценявате колко сладко да си го направите според вкуса ви. Щом кипне водата, я връщате в буркана, затваряте с капачката, която през това време е стояла накисната в топла вода, и обръщате буркана с капачката надолу. Така трябва да постои 12 часа, след което компотът е напълно готов!

Айде и таа година на бурканите.

Добре де, те нали компотите от различни плодове се варят различно време. Ти с какъв плод си правила това?


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Април 19, 2013, 09:50:13
Един компот едва ли ша си затвора, ма мисла от извесно време къ да си затвора буркане с месо, обаче да не ги вара на котлона по 5 часа. Четох некъде, че са праат у фурната на водна баня, ма не помна къде. Некой знае ли нещо по въпроса?


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: BEKO в Април 19, 2013, 11:55:54
 Бубо, а ти неа пофракалъ пипкъ кокошките, ели си сфръшилъ зеерето зъ шипаръ тъ шъ затваръш месо у буркане?


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Април 19, 2013, 12:25:23
За удобство Веко. Неко път ма нема цел ден у назе и като са прибера ако имам неко буркан с готово месо, за 5 мин. ша забръкам една чорба, вместо тепърва да слагам да са вари месото. Е за такива случаи ми трева.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Кака Маца в Април 19, 2013, 02:37:02
Бубе за буркане у фурната съм чувала да ги слагат надоле с капачката у тава с вода .Така са вакумирале . Я не съм пробвала,не ми са види сигурну...па за месо още повече. Па и тва месо ако го напраиш така нема да е варено вътре и ти са обесмисля целата история ???


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: кумичката в Април 19, 2013, 06:02:08
Цял живот стерилизирам буркани във фурната. :) В тавичката от печката, хваща ми 11 буркана и само на долна фурна. Следя, след като заври водата, варя минутите, които се изискват. Но месо не съм стерилизирала във фурната, то иска часове.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Април 19, 2013, 06:16:28
Ами месо викам два часа да му стига  ???. Кумичке, опиши точно къ го праиш.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Валери61 в Април 19, 2013, 06:18:10
Жената като са прибере довечера, ше я питам, оти майкя и като изколеше пуйките и месото им го затвареше у буркане.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: кумичката в Април 19, 2013, 06:30:07
Бубе, във фурна съм правила компоти, гювеч, домати на парченца. Стерилизирала съм лютеница и разни салати, печени чушки и печен патладжан, и др.
Правиш си бурканите, както си знаеш. Нареждаш ги в тавичката и после сипваш вода. Моята от печката не е дълбока, така че около 2 - 3 пръста вода има. Включваш само долна фурна (веднъж включих и горна по грешка... :-[ ----). Поглеждаш, и след като заври водата следиш за минутите, които трябва. Компота в зависимост от плода - меките около 25 мин., по - твърдите около 35 мин. После само изключвам и си ги оставям там докато изстинат напълно. Те още си повират. Така правех около 60 - 70 компота, от всеки плод, който се зададе. ;)
П. П. За месо мисля, че 2 часа са малко, особено във фурна. Не съм правила във фурната, но в зависимост от месото и по 3 часа сме варили в казан.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: ДедA ви в Април 19, 2013, 06:54:52
Бубе,каквото и месо да правиш в буркане,пръво го печеш/ниа го печем/ или пържиш почти до готовност с манко черно пиперче на зрънца и водичка-може и повечко да а,що после щи требва бульона.Като гу извадиш ут фурнята си гу редиш у бурканете плътно-колко по-малко въздух остане,по-добре.Като наредиш сичкото месу разпредеяш бульона по бурканете и затвараш.За вреньето не знам къ гу прайте у фурнята,ма според мене а рисковано спецялно за месото.Ниа гу вариме по 2-3 часа и стаа могу убаво и деяни по 2 и повеке годин.А и като а предварително опечено има страхотен фкус.Затварале сме пилешко,пуешко,заешко и ягнешко и а могу згодно ем за бръзо готвене,ем направо за яденье,ем и за мезе.Само,заради бульон вътре,а добре преду да гу извадиш ут бурканья предварително да гу сложиш у топла вода или да гу сложиш да са згреа на котлоня ма па у водица.Те тава а.Дано съм бил изчерпателен и полезен.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: кумичката в Април 19, 2013, 07:02:19
Мисля, че Деда ни ;D ни дава добра идея. :) Сетих се, че съм правила за море така - сварявах месото до пълна готовност, обезкостявам (защото май костите предизвикват бомбирането), слагам в буркани, заливам с врял бульон и затварям. После стерилизирам във фурната около 15 мин. Но това е само за морето, 15 дни :-\. За по - дълъг период не знам дали ще издържи.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Април 19, 2013, 07:12:18
Много полезна информация. Я не сакам да ми издръжа по 2 години месото, месец-два е добре. Ша пробвам я неко път като са накана.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: masok в Април 19, 2013, 07:16:37
Деда ви е прав,наще така правеха заешко ,кара бая време..и е благо... :P


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Дръмон в Април 19, 2013, 07:35:44
Бабичката(Бог да ги прости!) на Лазарово,бъш така обработваше пуешкото-точно къ а казал Деда Ни...! ;) Стааше супер,можеше после и да уготвиш с него и верно караше сумА време...! :punk:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: ДедA ви в Април 19, 2013, 07:52:06
Кумичката а права за кокалете,ма ниа одбираме само убави мръфки,ако може без кокале или колко може да са по-малко,а ягнешкото само от ребрата слагаме с кокале.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Валери61 в Април 19, 2013, 08:58:55
Деда ни го е описал и ка го правеше тъщата, сеги жената го потвърди. Пръво си са пече или пържи и стерилизарането е поне 2 часа.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Април 19, 2013, 09:48:28
При мене проблема е с капачките. Кога беше мънинко детето колко пъти пробвах да му стерилизирам домашно приготвени пюрета и не става и не става. Ем бурканчетата са убави, с капачки с винт.Уж завивам добре, вара и после като обърна буркана, то тече или па след ден два са надуе капачката.
Ама ша пробвам тава с месото, щото е големо улеснение кога немаш много време.

Между другото я така съм пекла пиле, нарезано на порции, у един трилитров буркан. Вътре с подправчици, малко водица, отгоре сал залупих с фолио. Стана на вкус точно като на баба ми бурканите, а на другия ден са желира и беше още по-вкусно.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Марчето в Април 20, 2013, 01:02:05
Не сам го праила само го копирах,оти ми се виде интересно.Па и може неко нещо да знае.Я таа годин че пробам.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Юни 24, 2013, 05:24:55
Другови имам едно питане - ка се прай сироп от вишни ? Набрал кофа вишни, крайнио резултат требе да е сироп който се разрежда и консумира охладен. Тураше се доста шекер, ма не повним ресцептата


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Дръмон в Юни 24, 2013, 06:34:50
Зимаш таа кофа с вишни и мачкаш с рЪце изместо...! Смачканата маса са тура у тенжура и са кипва с вОда като за ошаф...! У случаа с кофата ша а барем на 3 порций,сас съответно количество вОда.Кът ги свАриш,са прецежда,на получения сироп му са тура захар на вкус,сипва са у шишетия от-бира,сокове с капачки и тем подобни! После са стерлизират шишетията(кипват са за 30-40 минути) обръщаш с главъта надоле и си готов! ;)
П.П. ...информация от майкя ми...! ;)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Юни 24, 2013, 06:40:15
Нещо подобно правеше и майка ми ...лека и пръст, но без да кипва накраа, тураше се коджа захар, натриевия бензоат и мн шекер дръжат кат консервант ....


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Юни 24, 2013, 06:54:36
Без да съм нахална, сал да припомна, че натриевио бензоат а канцерогенен, та сечудех кого ша мориш с тава?!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Юни 24, 2013, 07:10:42
Без да съм нахална, сал да припомна, че натриевио бензоат а канцерогенен, та сечудех кого ша мориш с тава?!

КАто копуваш шекер от магазиня ка го маиняш ?? далече съм от мисълта да слагам таково като консервант !


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Юни 24, 2013, 07:14:20
Има натриев бензоат у шикера? Хм!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Дръмон в Юни 24, 2013, 07:20:56
..забрайх да кажа-накраа у целия захаросан сироп са тура полвин лъжичка лимонтозу-да стегне и да не ферментира от захарта...! ;)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Врачански дзвер в Юни 25, 2013, 09:37:48
Па мене преди да тръгнем за " Бабина Душица" ма питаа сакам ли вишни за компот. Реку че немоа са занимавам. Завчера обаче са сети кво моа напраа и одих да си сакам. Те гу и резултата, виа ша каате кво а тва.  ;D
(http://media.snimka.bg/s1/2294/030831241.jpg?r=0)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: буля Иваница в Юни 25, 2013, 09:38:33
Вишновка?


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Врачански дзвер в Юни 25, 2013, 09:39:19
Баш, едната я напрай така, другата неска ша а праа по друг начин.  :)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Kaka Сийка в Юни 25, 2013, 08:30:14
Снао,турай у по-гулем бурган и дослагвай кви  дойдат плодове и така до дюли и после яла весела къща!Става онва питие дека ти дадо лани у гулемия бургань!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Врачански дзвер в Юни 25, 2013, 10:35:50
Щем , ма вишните не беа толку многу. Другия път почвам да пълним оня гулемия буркан.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: буля Иваница в Юни 26, 2013, 09:41:18
Зверо, дай рецепка, че и мойте вишни требе а са берат!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Врачански дзвер в Юни 26, 2013, 09:57:48
Нека майка а ти даде, я прайм за сефте и не знам кво ша стане. Сега сам се огледала у банковата слива, довечера ша пробам да сварим нектар.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Kaka Сийка в Юни 26, 2013, 08:57:11
Тетака!Питай майка! :smeeeh:
Зимаш 3  литов бурган и почваш с пръвите плодове!Оргинала е с ром,ма я баш не арексвам сиганско питие и ползвам думашна рикия!
Тураш манко плод ,засипваш сас захар и заливаш да потъне ,тураш капачка и остаяш на слънце!И до следващия плод!Пофтара се докато се наплъни бурганя!И после-да ви е сладко еде се плода и се пие сока!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Kaka Сийка в Юни 26, 2013, 09:02:50
А само вишньовка се прави като се турат вишните у шише и се заливат с рикия!Престояват пак на слънце и  после плодовете опиват повече от рикиата!Ма това е за друга тема,къ мама наранила патиците с пияните вишни,що на нея и горчели,демек ютели


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Врачански дзвер в Юни 26, 2013, 09:04:39
Така я напрайх, а сабалем пробах и другия начин-с чистене на костилки и 40 дни на тъмно. Ша видим след месец. Неска напрайх и нектар от банковата слива , паничка вишни и манко шекер. Стерилизирах 15мин. На вкус гу догодих, ша чакаме сеги бомби! :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: унучка на Тинджулата в Юни 26, 2013, 10:08:40
Тетака!Питай майка! :smeeeh:
Зимаш 3  литов бурган и почваш с пръвите плодове!Оргинала е с ром,ма я баш не арексвам сиганско питие и ползвам думашна рикия!
Тураш манко плод ,засипваш сас захар и заливаш да потъне ,тураш капачка и остаяш на слънце!И до следващия плод!Пофтара се докато се наплъни бурганя!И после-да ви е сладко еде се плода и се пие сока!
Тава е онова, дека Ванчето ма черпева зимъска у Йоаким Груево. Добро женско питиенце!  :punk:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Баба Краса в Юни 28, 2013, 09:58:41
Може ли некуй да ми каже, къ са турат лозови листа у бурканье и са варът.
Утре имам да чепа едни израстъци у лозето, па они имат убава и гулема шума.
Досегашната ми практика, да ги муам у фризера, нема ефект. Се някуй изфърга зеленяшете да си намуа рибата.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Врачански дзвер в Юни 28, 2013, 10:01:14
 :smeeeh: Турай катанец на фризера, бабо Красе!
И на мене би ми било интересно ка са бурканира тва, що я могу ги обичам.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: буля Иваница в Юни 28, 2013, 10:05:30
Па мойто свеки некоги ги бурканираше коту завиваше неколко листа заедно коту сърмички и ги тъпчеше у бурканите. Доливаше вода и ена чаена лъжичка сол. Коту клопнат у котеля вареше около 10-на минути. После ги вадеше и обръщаше с капачката надоле. 


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Врачански дзвер в Юни 28, 2013, 10:18:16
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8 (http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8)
 Те тоа начин е интересен.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Баба Краса в Юни 28, 2013, 10:24:06
Мерси, Буле! Те така че ги увивам на рулца, по няколко бройки, непопарени, оти са крехки и че редим като копърки с главътъ надоле у бурканье.
И аз много обичам лозови сърми, с многу лук и постни, не с кайма, ама си ги ям само азе.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: буля Иваница в Юни 28, 2013, 10:31:21
[url]http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8[/url] ([url]http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8[/url])
 Те тоа начин е интересен.


Верно!  thanks Ма, я не разбра - вода не са ли долива?  ??? И без сол и варене нема ли а са споразат?


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Врачански дзвер в Юни 28, 2013, 10:34:20
Погледни в коментарите под статията, но аз ще пробвам задължително!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Баба Краса в Юни 28, 2013, 10:37:21
Ааа, Зверче-Врачанче, тава е уникално! И лесно. Че пробам.
Тава май става така: Листата дишат, докато изсмучат от бутилката там каквото си те знаят да дишат и се създава вакуум, той ги консервира. Мале, ама каква теория си измислих, да си оправдая мързела.

Да, прочетох и коментарите. Убедителни са.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Врачански дзвер в Юни 28, 2013, 10:41:46
Я доколко разбра, саму треа са фнимава да са сухи листата и бутилката и да са навити с гладкото навътре.
Направу ма подпали с тия лозови шумки, намери ми занимавка и за неска.  ;D


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: буля Иваница в Юни 28, 2013, 10:47:05
Бе, тава а ногу мръзелива рабута.  ??? Айде, пробвайте и послен да покажете резултато, че я немам асма...


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Юни 28, 2013, 01:42:27
Баща ми така си праи юти чушлета в бутилки, ама слага сол със сигурнос. Я не съм фен на пласмасата като съд за трайно съхранение.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Гривяк в Юни 28, 2013, 02:33:12
Тава май а за излагацийте, ма нека го напиша тукеа, че да нема други сакатлъци като моя. Та преду години една шашува бабичка ми даде акъл да турам смлени домати в пластмасови бутилки. Била пила така у едни ора, много убаво. Носат ми на мене едни чудни селски домати, мела азе и наливам в пластмасови бутилки от олио, турам салицил, отгоре в гърлото и по манко олио и след седмица бачо ви Стефан изрева на умрело: Слез долу в мазето да си видиш скопосията! Малеее, страх! Бутилките от едни такива с приплескана форма беа станали кръгли, та ша гръмнат секи момент, а азе като пръднала: Моля те, мъжо, съвсем внимателно в две кофи ги натурай и право в контейнера...аз...ще ти помогна...  :udri: :udri: :udri:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Юни 28, 2013, 05:09:17
За у пласмасовите шишета - не знам. Я турам лозови листа от ка се помна и турам така: десет шумки една връз друга с изчистени внимателно дръжки - що понекога манкачко да остане от дръжката, провали долнио лист и нищо не става то неги после. Турам стръкче копрец най-отгоре и навивам, връзвам с конец и турам по 4 връзки у бурган - стават демек по 40 сърми. С два бургана ства идялна пропорция за чаша ориз и полвинка кайма и за двама човека да се наедат вечера и обед. Та сипвам чаена лъжичка сол, доливам с вода и затварам. Варим само да се обърне водата - никви десет минути, никви пет лева - ка клокне, свалям от огина. Вадим и обръщам надоле с капачката веднъга. Досеги немам рекламации. Свеки една годин беше ги варила десет минути и после ставаха сал за лозова майонеза - некво като на уйна яденьето от уфчера. Лозовите листа са много крехки и се смиват коги се варат толко си много време.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Врачански дзвер в Юни 28, 2013, 05:29:40
И я така разбра , Ели, че се свалят веднага щом кипнат.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Юли 02, 2013, 01:08:11
Епа Лозанова ако неа с най-верната ресцепта кой да е !  thanks


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Юбопитка в Юли 02, 2013, 04:01:15
гледам затваряте буркани с лозови листа, па рекох да ви реча как ги правят по кипърско. Тука не си играят с буркани и бутилки, ми ги нареждат направо в бидончета, както ние си правим кисело зеле. Слагаш листата във варела, отгоре заливаш със саламура (ма не пилешка!) от 7 части вода и 1 част сол, затискаш с нещо тежко да не плуват и готово. Кога ти потрябват, вадиш колкото искаш, попарваш ги с вряла вода да се обезсолят и завиваш сърмичките. Аз си правя и сушени листа, щото ме кефи вкуса, ма не сички ги харесват, а и стават доста по-тъмни на цвят. Може и във фризера да се приберат - там остават най-зелени. Навиват се по двайсетина листа на рулца, увиват се във фолио и се слагат във фризера, по възможност не на място където често се ровичка, защото са крехки и се трошат като замръзнат.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Врачански дзвер в Юли 15, 2013, 12:30:01
 Те ниа кво уработиаме тиа дена
 (http://media.snimka.bg/s1/2377/030998140.jpg?r=0)
Неку буркан компот от дренки, зелен боп и кисели краставици, па и нектар от банковата слива още манко, за дечурлиата да има за зимъска.

(http://media.snimka.bg/s1/2377/030998146.jpg?r=0)
Па у събота ни закичиа с неко кило праскови и па гу турнааме на нектар.  :)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: унучка на Тинджулата в Юли 15, 2013, 09:30:26
Добра сте я, Ванче свършили!  :punk:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Юли 16, 2013, 07:18:37
Я па съм бесна днеска! Миналата събота одих да си купа кайсии и викам едно-две кила - те така за яденье. Онаа: Оф, на мене днеска ми омръзна по едно, по две кила... Викам, глей сеги, и я сакам да дойде некой и да рече: много са ти убави застаховките, дай десет, ма купуват по една и но не доаждат, ми сак я да ги дира. Така че турай тука едно-две кила и си мирвай, че и тава има.
Таа тупанка ми изсипа четири кила, а па на мене ми дожале за плодовете, че беа много убави и ги зимах, та се наложи а турам компоте. Днеска същата работа - викам кило- кило и половина, она турна 3. Айде викам, ше турна тава у ладилнико, па моа почна неко плодова диета, знаш ли. Добре, ама като се прибрах - они сал за рикия стават. Наточила съм зъбите и заран ша ода да нги прегризвам грълото на пустинячката, ма медувременно вижте кво напраих

(http://media.snimka.bg/s1/2383/031009819.jpg?r=0)

Тамън съм го затворила врело-врело. Има страхотен цвет и е много убав мармалад от кайсийки без кожиците, слънцето направо гледа през него. Ама що па да а така!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Врачански дзвер в Юли 16, 2013, 08:40:02
Що така а намерила! Я така сака 2-3 кила праскови на чувечеца, он турна 5кила и 3 кила нектарини и рече : Сичку 5лв, добре ли а? И мене ма фана срам и ги зе сичките!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Ваня от Враца в Юли 16, 2013, 10:59:49
Мармаладецо от кайсийки кръти мифки! барем къ изглежда, ма съм на 100  процента че и на фкус!!! guru


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Август 04, 2013, 07:37:59
И продължаваме по план:

(http://media.snimka.bg/s1/2452/031148317.jpg?r=0)

Рибки и шипки у бургане на слънце, след неколко дни ша са си променили цвето и ша ги прибирам от слънце.

(http://media.snimka.bg/s1/2452/031148318.jpg?r=0)

А тава а компотец от арония, компотец от къпини и доматен сос с пръжени чушки.
Таа годин - да чукна на дръво и да пювам против крави - пиперо ми е одличен.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Кака Маца в Август 04, 2013, 08:28:07
Браво Апостолице!
Таман се чудих таа Арония дали е за бране ,че за първа година ми ражда.Ка викаш го праиш тоо компот?


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Август 04, 2013, 09:02:20
Па като другия - плод, захар, вода - турам тава у бурган, затварам с капачка и вара къде 10-20 минути.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Кака Маца в Август 04, 2013, 09:06:14
Благодарско,до събота ще чака 


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Август 05, 2013, 02:04:27
Бабина душица! Да има за на зима.  :) :) :) 
(http://media.snimka.bg/s1/2454/031151739.jpg?r=0)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Марчето в Август 11, 2013, 03:08:44
(http://media.snimka.bg/4697/015648467.jpg)
Я те такваа ,,Вегет,,праа-нещо ги недолюбвам тия прашасалите
Домашна подправка
По 2кг.зелени домати,червени чушки,кромид лук,моркови и 4вр.магданоз за една доза.
Мелят се през месомелачката,слага се 1кг.сол.Престоява 24ч.като се разбърква и се насипва в буркани.
Соленото го държи стегнато и не се разваля,но при готвене не слагайте сол преди да сте опитали.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Август 12, 2013, 07:04:29
Я па уфчера да зема да се приия от работа - ма шашава! Обаче те - одихме си до Липен - три недели пофтарам, че сакам да си ида и най-после като надух пърлицата, си отидохме. И те кво си набрах - една щайгя сливи жътварки

(http://media.snimka.bg/s1/2488/031219718.jpg?r=0)

Мамичката нги, ич нещат да нги се делат кощилките, та требваше да напиням с един нож и  с един пръс, та ми се отдлепи нокъкьо, ма те кво напраих с половината

(http://media.snimka.bg/s1/2488/031219728.jpg?r=0)

От тия става най-убаф печен контифлюр. Прибиванье е!

И компотец, разумева се

(http://media.snimka.bg/s1/2488/031219735.jpg?r=0)

Ябълката па се е заласнала таа годин от плод, не умела да се запре - родила, та се забоварила. На дръвото са още зелени, ма има нападали оздоле - килим.

(http://media.snimka.bg/s1/2488/031219722.jpg?r=0)

Видело се е, че ша се пече калвадос, ше се тура компот и сладко и ше се турне па за оцедец домашен.

Разумева се не мина и без тава - от Вереница оно

(http://media.snimka.bg/s1/2488/031219720.jpg?r=0)

И таа вечер ше се печа на кюмбето, докъ увара сичко, да се еба и в намерата.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: ДедA ви в Август 13, 2013, 02:43:21
Ели,могу па късно са узреле тиа жътварки-на село тиа де ги брааме за рикиа вече са превреле и таа недея ша ги вара.Иначе верно съ многу ароматни-повече от Стенлея.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Цвети в Август 21, 2013, 10:11:13
Да се запиша и аз в тая тема.Имаше много назрели домати и реших да врътна една лютеница,излезнаха само 7 бурканчета,ма има време ше се прави още,че е много блага:
(http://prikachi.com/images/426/6471426p.jpg)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Пачо в Август 21, 2013, 10:16:36
Мамоооооууууу я сакам да ми запазиш те тава мининкото да го пробвам :tazz:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Цвети в Август 21, 2013, 10:23:00
Заделям го още сега!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Вени Тети в Август 21, 2013, 10:32:00
Пачкооо не реви,напраѝла съм и лютеничка и сладко и кьопоолу има  :zabrakal:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Пачо в Август 21, 2013, 10:35:52
Жива да си я у тебе са кълнем :punk: :punk: :punk:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Вени Тети в Август 21, 2013, 10:37:05
 :smeeeh: :nazdrave:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Август 24, 2013, 10:55:57
Един въпрос към уважаемите съфорумци:

Кажете някаква рецепта за туршия, да бъде в бидон 20-30 литра, различни зеленчуци вътре и как да се консервира!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Цвети в Август 24, 2013, 03:27:56
Джедо,аз  туршия в такива количества не слагам,но по нашия край се прави "Рустова туршия",а свекърва ми и вика "Проста туршия".Точна рецепта не мога да ти кажа,слагат се зеле,моркови,зелени домати,малко чушки,може и карфиол.Редиш в бидончето, сол на вкус и за цвят червено цвекло.Пълниш с вода да потънат зеленчуците и чакаш да втаса.Това е,дано съм ти била полезна!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: BEKO в Август 24, 2013, 08:51:58
 Джедо,ку не си вече нагмецъл сичко у бидоня,а ти кажъ къ гя праа язе.Нареди сичко,кфо ти а кеф у съдъ и размешай по неко корен хрян.Не знам от кфо а ,мъ хряна прай трушиатъ по-хрупкавъ и по-трайнъ.Шъ нагодиш саотнушението водъ-сол тека,че куту пущиш пресно кокошо еце у саламуратъ,а изпливъ отгоре колко пет стотинки ут старите(емисия 1962 годин).Заливъш наредениа дзардзават а съ скрие и а убове а гу затиснеш сас нещо я дръвено,я пласмасуво а не изпливъ дуде фтасвъ.Паркиръш бидоня у мазътъ и чакаш дуде фтасъ.Дуде гу чакъш а фтасвъ,съ фтурни тъ нагоди рикии,що ку гя едеш една трушиа нъ сухо,моа съ забакнеш и а стане неко сакатлък зъ немъ си нищо.А ти а слатко!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Август 24, 2013, 09:48:11
Джедо,аз  туршия в такива количества не слагам,но по нашия край се прави "Рустова туршия",а свекърва ми и вика "Проста туршия".Точна рецепта не мога да ти кажа,слагат се зеле,моркови,зелени домати,малко чушки,може и карфиол.Редиш в бидончето, сол на вкус и за цвят червено цвекло.Пълниш с вода да потънат зеленчуците и чакаш да втаса.Това е,дано съм ти била полезна!

Благодаря!

що ку гя едеш една трушиа нъ сухо,моа съ забакнеш и а стане неко сакатлък зъ немъ си нищо.А ти а слатко!

Благодаря за съвета. Шъ фнимавам.

А матриала у бидоня трябва ли да се претака? ???


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Kaka Сийка в Август 24, 2013, 10:07:13
Тураш едно тънко маркуче ,единия край да е на дъното и на другия надуваш,ката ден!Така негде къде 20 дена ,ша пробваш,като е гутово,ша разбереш


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: манечкио Кошер в Август 24, 2013, 11:04:04
е за таа рабута няма ли ка да съ нагласи неко помпа за гуми ели еба ли гу


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Kaka Сийка в Август 24, 2013, 11:06:24
Тръпката е у претачането!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Август 24, 2013, 11:10:15
Тръпката е у претачането!

Ти ме не караш да го претакам, а да го бърбоцкам и надувам :duhovata:
 :krkanje: :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Kaka Сийка в Август 24, 2013, 11:13:53
Да!
Запретаканье е сложно!Сака да се точи саламурата секи ден!Я така си права суравта трушия и нема ядове!Бръбаньиканье секи ден!Е може и вечер, до бурето да се проба дали моа се пиа вече! :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: BEKO в Август 25, 2013, 01:25:55
 Малеее...я варно забувари а ти речъ зъ претачаньето!Тава сас маркучъ,каде каа кака Сийкя гу праа,ку ми а гулем и тежак съдъ.Бидонь ут 30 кила и по-леки съдове ги жабъм уръце и изливъм саламуратъ у некъф друг съд.После гя връщам обратно.Тава гу праа три-четри пъти.Целтъ нъ тава занятие а лааса а съ обугати саламуратъ нъ кислурод,щото бактерийте,каде фтасвът трушиатъ гу биле обичале млого.Ку не прайш претачанье,немъ кислород изнътре и тиа женките мрът и засмръдевъ нъ зла гад сичку. ;D
 Глей къ ги разбиръм тиа рабути,дече ли сам онодвал химичкъ ут хранителну-фкусоватъ индустриа,дееба!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Август 25, 2013, 05:46:40
Аз имам един бидон с канела, та ще ми е лесно :)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: манечкио Кошер в Август 25, 2013, 06:22:56
Епа варди гу негу за вино, що иначе за кво ти а туршиа, ако немаш вино къде да гу превариш на рикиа  :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Август 25, 2013, 06:27:12
Епа варди гу негу за вино, що иначе за кво ти а туршиа, ако немаш вино къде да гу превариш на рикиа  :smeeeh:

Той е малък - 30 литра. За виното имам 200 литрови. Перфектни. :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Kaka Сийка в Август 25, 2013, 06:46:57
Аз имам един бидон с канела, та ще ми е лесно :)
е при тоа съд ти не требва маркуче.Точиш и сипваш!Да ти е сладко мезето!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Август 25, 2013, 06:51:54
Аз имам един бидон с канела, та ще ми е лесно :)
е при тоа съд ти не требва маркуче.Точиш и сипваш!Да ти е сладко мезето!


Само да стане :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Август 25, 2013, 11:04:01
Сал да фметна, че за кисалата трушия е доста ранко, ше се умерише додек да видиш. Кишсала трушия за рано се тура у мининки количества за адет, ку неко булкя е фанала да не иде мърцина. Иначе кисала трушщия се тура чък краа на септември. Я така знам. А зейе още по-натам.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Август 30, 2013, 04:00:27
Аз нямам чушки и домати. Затова затварям риба в бурканите ;D ;D ;D
Ето една доза от скобарчета ;D
(http://media.snimka.bg/s1/2575/031393513.jpg?r=0)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: masok в Август 30, 2013, 04:11:18
ропотамо си праиш..ц ц ц ..браво..заварди некое бурканче за годишната сбирка.. :P


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Август 30, 2013, 04:14:58
Ей сега ще ида да скрия едно, но не е ропотамо, само риба е :)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Краси от Дражинци - Геговския в Август 30, 2013, 04:17:41
малее- преди време и я правех-и я сакам буркан с такова- че ти дадем еин с юти шушки покрайненски :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Август 30, 2013, 04:30:04
Съгласен (http://s17.rimg.info/135d02aa35ad75a2cb714a35c35d94ce.gif) (http://smayliki.ru/smilie-979658919.html)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Оджака в Август 30, 2013, 04:31:56
азе си праа свинска кожичка завита с месчинкъ вътре, от покормината

ма не мисла да прайме трампа  :green:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Краси от Дражинци - Геговския в Август 30, 2013, 04:38:59
е що бе- че ти дадем и чушки и мешана туршия :green:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Август 30, 2013, 04:44:30
А аз риба. Ако е малко да слагам още нещо :nazdrave: :nazdrave: :nazdrave:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Оджака в Август 30, 2013, 04:49:07
беше си го мислил азе тава отдавна - дайте на другъта зимна сбирка секи да си донесе гордосттъ от зимовината, може и да я два три вида, да наредиме на една масицъ и да са проба

нали, да не предлагам баш азе къде изпущи сума ти сбирки напоследък, ама би ми било кеф да са пофала примерно с таа кожица, ели рибици ама свински ф буркане, или суджук ф буркане, предимно тикива лютенички прайме


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: jaio в Август 30, 2013, 04:51:27
с коя кожица бе Ники :smeeeh:неа ли та срамота да си вадиш месищата по масите


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Гривяк в Август 31, 2013, 08:17:25
Джайо, а млъкни па ти бе! Ако не друго, барем очи ще оплакнем тава...диетичните. :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: iakim в Август 31, 2013, 06:03:38
Аз нямам чушки и домати. Затова затварям риба в бурканите ;D ;D ;D
Ето една доза от скобарчета ;D
([url]http://media.snimka.bg/s1/2575/031393513.jpg?r=0[/url])
Малииииииии сал да си намера шифиор да ми пристане на акъя - тувара ракиа и бира у багажника тръгъм за Ловеч!!!
 :mogosmesenapile:  :nazdrave:  :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: ДедA ви в Септември 01, 2013, 01:02:53
Аз нямам чушки и домати. Затова затварям риба в бурканите ;D ;D ;D
Ето една доза от скобарчета ;D
([url]http://media.snimka.bg/s1/2575/031393513.jpg?r=0[/url])

Де пущи ресцептата де!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Септември 01, 2013, 06:57:08
Три килограма скобар изчистен от перки, глави и опашки, нарязан на шайби, 3-4 кг. домат - аз меша обикновен с мадара за консерва смлян, без семки и люспи. Домата трябва да покрие рибата. 1 чаена чаша олио, под половината една чаена чаша с оцет, сол (за оцета и солта опитваш), 10-15 зърна бахар, 20 зърна чер пипер, 5-6 листа дафинов лист. Това нещо като заври намалям котлона на къкри и така 3 часа. Вътре не бъркам да не разкашкам материала. После чакам да поизстине, насипвам, затварям и стерилизирам 40-45 минути. Тези девет буркана са от тази доза. Правил съм я много пъти и винаги става. Можеш да слагаш платика, кефал абе каквото имаш.И на зима с :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Септември 01, 2013, 07:07:28
Купих си оня ден 2 стека захар и каква стана тя. Жената се видяла със захар и давай да прави сладка.

Те това са сливи минати през тази джиджафка :)

(http://media.snimka.bg/s1/2583/031409745.jpg?r=0)


Артисали и от сливите и турила една тава да се опече

(http://media.snimka.bg/s1/2583/031409752.jpg?r=0)

Ама пак са и артисали, че нарязала в тенджерата останалите сливи, праскови и ябълки

(http://media.snimka.bg/s1/2583/031409748.jpg?r=0)


И те го резултата

Само сливите

(http://media.snimka.bg/s1/2583/031409769.jpg?r=0)


в ляво печените сливи, а в дясно сборното от сливи, праскови и ябълки

(http://media.snimka.bg/s1/2583/031409772.jpg?r=0)
На зима ще има да мажем на филиите :) :) :)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: masok в Септември 01, 2013, 07:11:45
екстра е/.. :punk:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Дръмон в Септември 01, 2013, 07:15:36
Да ти а жива и здрава булката да ти прай...!!! Верно са екстра! thanks


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: уйна в Септември 01, 2013, 09:28:43
Екстра изглежда!  :) От мене една идея за сливите - кога ги праи на мармалад.
Да сложи 2-3 зрънца карамфил, на начупи манко портокалови корички/я сека зима си суша и турам у бурганчета/ и към края, кога вече мармалада е почти готов, да ръсне една мънинка лъжичка канела. Става убиец!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Септември 15, 2013, 04:38:42


Дойде ред на царската туршия :)


(http://media.snimka.bg/s1/2651/031545632.jpg?r=0)

и малко сладко от ябълки за разкош  ;D ;D ;D

(http://media.snimka.bg/s1/2651/031545633.jpg?r=0)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Марчето в Септември 15, 2013, 07:55:42
Ей златна жена имаш ей.Поздрави (**)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Цвети в Септември 15, 2013, 07:57:59
Царската туршия ми е любима! :punk:
Земете един буркан на Пършевица,да я пробваме!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Октомври 25, 2013, 03:26:09
Вапрос - зеленцето иъ обелено и кочана срязан на кръс - със кочана нагоре ели надоле да бъде ориентирана сека зелка и бидонья , ели по посоките на свътъ , ели кочанете да гледат къде полярната звездъ и новолюние във апогея на Алгол


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Баба Краса в Октомври 25, 2013, 04:18:52
Относно зелево-кочанената ориентация - накъде ти е сгодно. Важно е бидоня да е с дъното надоле и с гръловината нагоре. При обратна гравитация или в близост до черна дупка - плътно затваряне и претакане с помпа. Ама виж откъде ще нагнетяваш кислород и от къде ще излаза излишния.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Октомври 25, 2013, 04:53:34
имало два наУчни потхода къде ориентацеата на кочаньете - ели нагоре ели надоле - ако са нагоре солтъ улаза може би повече и стават по солени , а куги са надоле са оцежда повече и става по несолени може би
ли солтъ неа с еднаква концентрацеа у началото

Вапрос 2 - Цецо иъ бележил сичкътъ вода по Кула че неа годнъ за пианье - имало нитрате и багтерии , ква водъ да купа и да са не спорази


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: BEKO в Октомври 25, 2013, 04:55:22
 Я куги редъ зеьето у кацатъ,срезаните на кръс кочанье ги туръм нагоре,тъ солтъ а съ не слачъ най утдоле.Тека го остаам един ден и после сипвъм водътъ.При наплънен съд и барем веднъш преточено, последно праа корекциа нъ гъстотътъ нъ водно-солениа раствор.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Гривяк в Октомври 25, 2013, 06:02:07
Лани бачо ти Стефан го остай нашто 5 дена със солта. Ча коги го питах преточва ли зелето, са сетИ, че го неа залял таа жна работна! Уж майстор са пише на зелето, ма станА му и таа година. Зелето, де! :)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Октомври 25, 2013, 08:01:09
сага доктрината по вапраса за перфектното зеле казва че подхода към кочаньете неа еднопосочен и сека школа си има сопствени тезиси по вапроса


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Октомври 25, 2013, 08:07:24
Слагай с кочаните нагоре. В дупката дето си а издълбал по щипка сол. От там нататък може да сложиш 1-2 кочана кукуруз - леко го газира, може да му сложиш едно синьо зеле за цвят или червено цвекло, може само с морска сол да го правиш, само още е малко топло времето.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Октомври 25, 2013, 08:10:58
къф е смисала на кочана  ??? сакам научен отговор сас химически формули ако може и нтаучни наблудениа


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Октомври 25, 2013, 08:16:49
Чак химически не знам, но кочана е най-твърдата част от зелето и с помощта на солта и на разрезите дето се правят на кръст  омеква.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Кака Маца в Октомври 25, 2013, 08:17:38
Ти се не разпилеее на листа зелето,че не моо го сбереш.  :green:

Доклат с форнули и снимкоф материал очаквай на имеила си  :green:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Октомври 25, 2013, 08:18:25
тургало са царевица - що - азе за смисала на срезаниа кочан се сетих , ма що царевица да турам  -ка влиаа царевицата сас повръхностната си церавична захар у процеса


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: BEKO в Октомври 25, 2013, 08:56:07
  Виждал сам и други оръ а турът мамуле у зеьето,мъ не знам и я що.Я му туръм корене от хрян и тава гу запазвъ от провлачанье,умерисванье и сасипиа млого длъго време, даже и у не дотам ладна мъзъ.Тава съ Ямамоте мойте набюдениа, чако че не съ научни. ;DЗъ формули треа а дириш май Преоданецъ, що поменуваше, че а бил нещо химик...теково.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Октомври 25, 2013, 09:32:26
добре - хрян и я турям - ма царевица що , и лозова пръчка на обрач


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: BEKO в Октомври 25, 2013, 09:41:11
 Ку немъш сгодъ, ели тъ мръзи а си напрайш дръвенъ скаръ а моа притискъ зеьето а не испливъ и лови съгъ,навивъш лозовинъ нъ обръч и сас негя гу затискъш.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Октомври 25, 2013, 09:41:29
засилва ферментацията царевицата, а за лозова пръчка  не съм чувал


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Октомври 25, 2013, 09:43:35
ка ще я засили - ако ще я засилва от царевичнио шикер по добре да ливна у бидоньа полвин кофа /две три шепи/ смески - ако неам мое да ливна и стартерни смески и кюспе за мининки прасета и ще стане ебати брканината

ако ще я засилвам - да ливна и чашка чис шикер до кило - дорсага рикиа от зеле не съм пекъл ма неа късно


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Октомври 25, 2013, 09:46:03
ти зеле ли ще слагаш или ракия ще вариш ??? ;D


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Октомври 25, 2013, 09:49:01
царевицата нещо участва в процеса на ферментацията и придава малко резлив вкус на зелето


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Октомври 30, 2013, 12:02:21
Але па я с кво се занимва дорсеги

(http://media.snimka.bg/s1/2821/031885265.jpg?r=0)

И у делвицата, дако ми е зле, до неги зреи новата реколта ябълков оцедец

(http://media.snimka.bg/s1/2821/031885263.jpg?r=0)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: regreed в Октомври 30, 2013, 04:30:31
А ютията отозгоре да поддържа температурата на ферментацията ли я?  :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: буля Иваница в Октомври 30, 2013, 11:28:37
А ютията отозгоре да поддържа температурата на ферментацията ли я?  :smeeeh:

Не бе, за дизайн!  ;D


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Октомври 30, 2013, 06:59:06
Цъ, за затисколь! Натиска го дока омекне да ми не дига полупката.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Октомври 31, 2013, 01:48:55
Ямамото, виждам че за ориентацеата на зелевите кочанье сте достигнале истинския дзенъ, но по вапроса за вида на солта/обикновена от 30 ст, йодирана, мерудирана, морска, от крупата за офците отрошено, или просто хималайска сол/ нищо не сте споменале, а премълчале кат пръднал самурай в магазата. Азе сам изправен прет тиа екзестенцялни вапросе, като вида зелице/балакн ели кьосе/, да турам ли червено или чукундур и т.н.,  но масурете ще ползвам за заранка


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Октомври 31, 2013, 01:57:55
я ливна 3 кила морскъ сол от лидало на 75-77 литра кладончова водъ


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Октомври 31, 2013, 06:56:43
Ямамото, виждам че за ориентацеата на зелевите кочанье сте достигнале истинския дзенъ, но по вапроса за вида на солта/обикновена от 30 ст, йодирана, мерудирана, морска, от крупата за офците отрошено, или просто хималайска сол/ нищо не сте споменале, а премълчале кат пръднал самурай в магазата. Азе сам изправен прет тиа екзестенцялни вапросе, като вида зелице/балакн ели кьосе/, да турам ли червено или чукундур и т.н.,  но масурете ще ползвам за заранка

Слагай кьосе и от червеното.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Октомври 31, 2013, 10:06:24
Че видиме що има на пазара сабелен


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Гривяк в Ноември 03, 2013, 12:56:34
Нали съм шашува, отидох в Кауфланд и накупих карфиол за стра! Моркове тоже, зелени доматки и едни месести червени чушки, че опущих камбите таа година. И ша праа царската трушия. Ма седам да почина, че ми са опънаа ръцете дока са довлекох до у нас. И да ви питам - некой прай ли я куто мене? Реда сичко в бурканете, подварявам оцет, сол, захар, вода, пущам в буркана аспирин, черен пипер, скилидки чесън и целинка и заливам. Запечатвам и обръщам. Ако некой прай така, да свирне за дозата на маринатата, че ич не помна де съм я записала.  :ma:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: iakim в Ноември 03, 2013, 01:33:06
Оцет винен до резката + 3 лъжици морска сол+ з лъжици шекер + 6 аспирина - тава за 3 литроф буркан Слет като наредиш сичко са долива с врела вудъ - затваряй и убръщай на дол с капачките! хПосле през ден обръщай по 3-4 пъти буркана за размесване на султъ и шекера!
Приготви си и ракиа!!!  :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Ноември 03, 2013, 01:57:02
КА се праи домашен винен и/или ябълкоф оцедец  ???


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Гривяк в Ноември 03, 2013, 02:59:52
Оцет винен до резката + 3 лъжици морска сол+ з лъжици шекер + 6 аспирина - тава за 3 литроф буркан Слет като наредиш сичко са долива с врела вудъ - затваряй и убръщай на дол с капачките! хПосле през ден обръщай по 3-4 пъти буркана за размесване на султъ и шекера!
Приготви си и ракиа!!!  :krkanje:
Имах съмнения за бройката на аспирина само. Ама не помна по колко слагах аз на буркан. 6 не са ли много? Иначе точно както ти си казал, Якиме, я правя и аз, ма те аспирина не помна.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: уйна в Ноември 03, 2013, 03:35:35
КА се праи домашен винен и/или ябълкоф оцедец  ???

Имах у една книга, ма ше я дира по неко време и ше ти пиша расцептата.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: iakim в Ноември 03, 2013, 04:27:29
Оцет винен до резката + 3 лъжици морска сол+ з лъжици шекер + 6 аспирина - тава за 3 литроф буркан Слет като наредиш сичко са долива с врела вудъ - затваряй и убръщай на дол с капачките! хПосле през ден обръщай по 3-4 пъти буркана за размесване на султъ и шекера!
Приготви си и ракиа!!!  :krkanje:
Имах съмнения за бройката на аспирина само. Ама не помна по колко слагах аз на буркан. 6 не са ли много? Иначе точно както ти си казал, Якиме, я правя и аз, ма те аспирина не помна.


Така ги знам и се таса си ти права - бистра трушиа става и е супер!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Гривяк в Ноември 03, 2013, 05:20:55
Разбрано! Слагам и аз по 6 аспирина на трилитров буркан.  thanks


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Ноември 03, 2013, 05:40:28
http://www.severozapad.org/forum/index.php?topic=919.msg410237#msg410237 (http://www.severozapad.org/forum/index.php?topic=919.msg410237#msg410237)

аспирина го замествам с 3 чаени лъжички салицил на трилитров буркан и без вряла вода, другите пропорции са същите


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Гривяк в Ноември 03, 2013, 05:59:22
Те! Точно такава е и мойта!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Ноември 03, 2013, 06:05:58
не че ви са бркам ама салицил и асперин иъ едно и също


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Ноември 03, 2013, 06:39:18
Още от древни времена кората на някои дървета е била известна с ценните си качества да понижава треската, болката и възпаленията. Специалната съставка, съдържаща се в тази кора е един от най-добрите природни аналгетици – салицила. Треската, мускулните болки, ревматизма, главоболието, менструалните болки, артрита и възпаленията като бурсит и тендонит (възпаления на ставите и сухожилията), както и травми като навяхвания и изкълчвания, могат да бъдат третирани с доза натурален салицил, получен от кората на тези дървета.

Още в началото на 19-ти век учените са успели да извлекат от кората на определени дървета салицила, и да разпознаят в него мощен аналгетик (обезболяващо). След това са се опитали да разработят и пуснат в продажба негова синтетична версия, наречена ацетил-салицилова киселина, която става по-известна като „Аспирин“.


Как да си направим Аспирин те тук.

http://xenos-bushcraft.com/blog/2009/03/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%BD/ (http://xenos-bushcraft.com/blog/2009/03/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%BD/)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Пачо в Ноември 03, 2013, 07:10:55
КА се праи домашен винен и/или ябълкоф оцедец  ???

Мисла че Апостолица беше писала че си е турила ябълков оцет,она требва да знаа.И я сакам да знам.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: iakim в Ноември 03, 2013, 07:18:08
И снимки бе пускала негде...Те ут нета


http://gotvach.bg/n5-25050-%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2_%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%82_%D0%B2_%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8_%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F (http://gotvach.bg/n5-25050-%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2_%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%82_%D0%B2_%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8_%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Ноември 03, 2013, 07:23:57
Ето ви още няколко линка по въпроса, но не съм ги пробвал.

http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?t=595 (http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?t=595)

http://gotvach.bg/n5-26095-%D0%94%D0%B0_%D1%81%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC_%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2_%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%82 (http://gotvach.bg/n5-26095-%D0%94%D0%B0_%D1%81%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC_%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2_%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%82)

http://gotvach.bg/n5-26367-%D0%9A%D0%B0%D0%BA_%D1%81%D0%B5_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8_%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD_%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%82_%D0%B2_%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8_%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F (http://gotvach.bg/n5-26367-%D0%9A%D0%B0%D0%BA_%D1%81%D0%B5_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8_%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD_%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%82_%D0%B2_%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8_%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: masok в Ноември 03, 2013, 07:24:20
с ябълков оцет ме немое вчепетлите!тва мирише ниьело..
иначе ви е здраве си го ползвате..


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Ноември 03, 2013, 07:42:44
мирише на ньело на бабати трътката
същото като винения оцет си мирише - е почти същото


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: iakim в Ноември 03, 2013, 07:51:43
Станко - не е същото...
Абе винениа сие бъш за салатка!!!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Ноември 04, 2013, 09:20:19
да са врънеме на темата за зеьето  :)

По аналогия с френското сирене и вино, оценката на дегустаторите за една българска кисела зелка би звучала ето как:

"Тази изключителна зелка, расла в най-рохкавите лехи на югозападното Софийско поле, е съчетала богатия аромат на шопските култури с крехкостта на най-отбраните тракийски сортове. Ферментационният процес е изведен докрай, протекъл при условията на софийската зима, благоприятно смекчена от локалните влияния на късноесенната подуянска мъгла. Оттук и подчертаната, но ненатрапчива киселина, започваща с деликатни бодежи от върха на езика, преминаваща в тръпки през небцето и разливаща се към гърлото.
Ароматът е изключителен, напомнящ букет от отлежали камамбери, с неочакван свеж нюанс на бамя. Сокът, ръчно претакан на равни интервали, е бистър и искрящ. Предизвиква приятен сърбеж в устната кухина, който издава изненадваща ментова прохлада. Листата са бели, с благороден восъчен оттенък. Нетрошливи, но не и жилави, идеални за сарми. При дегустация листната периферия издава допълнителен фин аромат с предчувствие за пушен бекон. Секрет на производителя е използването на дъбови качета от осолена сланина. Придружено с един отлежал "Бержерак", това кисело зеле е идеалният компаньон за Вашите свински гърди."


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Оджака в Ноември 04, 2013, 09:31:01
але ти Ванке кво знаа наш Кънчо  :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Ноември 04, 2013, 11:47:44
 guru guru guru


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Пачо в Ноември 04, 2013, 07:10:51
Те тава си е профеционално преставяне на киселото зеье. thanks guru guru


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Гривяк в Ноември 04, 2013, 07:47:06
 guru guru guruСандокааан, Сандокааан - ГОЛЕМ!!!  :smeeeh: :smeeeh: :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Kaka Сийка в Ноември 04, 2013, 09:25:13
Къне,збръкал си си професията!Требвало е да станеш рекламен производител,оф,незнам мудерната дума на ора дека праат рекламите,сещай се! (**)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Ноември 04, 2013, 10:28:18
аве виа у Кипар турате ли зеиье  ???
обмислял врло доходен бизинес сас извоз на србски бидонье за грозгье и зейье за кипар


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Пачо в Ноември 04, 2013, 10:31:53
турат тиа къде го едът,я не съм от тех
тука па сатаа за норматив,като го преточиш два -трипати и е готово.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: уйна в Ноември 04, 2013, 10:54:40
КА се праи домашен винен и/или ябълкоф оцедец  ???

Мисла че Апостолица беше писала че си е турила ябълков оцет,она требва да знаа.И я сакам да знам.

Оф, заран ше дира у една книжка на моя мъж и ше ви напиша рецептата, че днеска имах едно извънредно оденье до КозлодУй и немах време да са разпраам с друго.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Ноември 05, 2013, 03:53:51
Азе па виждах негде, не повна в кой газимин оцет - ,,Оцет от горски ябълки" викам си, ебаси маркетинговия трик, та това требе да са чисти кисалици - даа оцет от кисалици, само кой е пробал, само той знае за що иде реч  :smeeeh:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: уйна в Ноември 05, 2013, 04:18:20
"Погрешно е да се смята, че оцет може да се приготви от каквито и да било вина. В никакъв случай за тая цел не бива да се използват пресечени, болни или с неприятен вкус и миризма вина.
Приготовление:
В малко буре с обем 25-40 литра, снабдено с дървена канелка за източване на готовия оцет. На двете дъна на бурето се пробива по една дупка с диаметър 5-6 см. и се покрива с мрежа, за да не влизат оцетни мушици. Дупката на предното дъно се пробива на около 5см. над центъра, а на задното - високо, няколко сантиметра под вътора/тва не знам кво значи, ма не са въторе, лазда ;D/.
На враната се поставя стъклена или пласмасова фуния, опашката на която е удължена със стъклена тръба, достигаща почти до дъното на съда.
Бурето се поставя в помещение с температура 25 градуса/Целзий/ В него се налива 4-6 литра винен оцет, затоплен до 30 градуса, след което се добавя 2-3 литра вино.На всеки 7-8 дни чрез бавно наливане през фунията се добавят  нови 2-3 литра вино, докато бурето се напълни до половината.
Когато оцетът е готов, от него се източва 1/5 от общото количество, след което се налива толкова вино. Чрез такова периодично отточване и доливане с вино може да се получава оцет доста дълго време. Не се допуска приготвяне на оцет в помещение, където се съхранява вино. За да се запази по-дълго време силен оцетът, то трябва да съдържа  0,5 - 1% алкохол. В противен случай, бактериите атакуват оцетната киселина, като я разграждат на вода и въглероден двуокис. Ето защо готовият оцет се сулфитира с по 15-20 грама серен двуокис на 100л. и се съхранява на хладно в добре запушени бутилки или други стъклени съдове."

Те тва преписах от книгата "Напитки от грозде и плодове" Изд. Земиздат, София, 1989


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Ноември 05, 2013, 05:41:09
ниа сакаме да праиме оцет а не да истрелваме совалки с толко нагоде


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: уйна в Ноември 05, 2013, 05:46:41
оф!  :gnjasanje: :gnjasanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Пачо в Ноември 05, 2013, 07:22:45
Ниа с жената, заложиеме днеска от нар да прайме оцет,като зимахме по неко тежнология от за ябълков и за наров оцет.Ако стане нещо ше пиша туке.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Ноември 05, 2013, 08:20:14
Уйна ма изгуби у таа ресепта на пасажа дека терба си дупча бурето , етъ иначе е правилна ресцептата, Горе доле същото прочетох и форома за рекиата де беше дал линка Джедо ма па ча толко нагоде си мисла че нема сми -

НО, най важното е да е продукта доашен и природосъобразен, иначе на газимина химията е добра.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: уйна в Ноември 05, 2013, 11:05:34
мола ти са, не употребявай уйниното име с повод и без повод, цитирала съм от къде съм преписала рецептата, и можеше едно благодаръ да речете само за усилията ми, че съм седнала да го преписвам
ооо, дееба  :gnjasanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: masok в Ноември 12, 2013, 03:54:22
Абе невестици ви питам нещо?!
Варим едно червенко цвекло,сакам после го натурам у бурканца с копър и чесън .Маринатата ше я с оцед сол зетин и захар.Ма да питам имали пропорции или да карам на вкус?И тва жешко ли го праа или ме и студено/маринатата  де/..?


Доде ви чекам я свръши работа ;)
Свари тва с подправки:мента босилек и дафинов лист..+50 грама рикия ;D
Тва го нпраи така да спре да мирише на земя.. ;)и мисла успех ...

Извари кило вода със оцет и сол и захар ..
Редих цвекло с чесън и копрец и залях.... :PМалееееее забувари чрънио пипррец на зърна ... :udri:

Айде бегам му го тура... :D


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: apostolicia в Ноември 12, 2013, 06:45:12
При тоа "букет" от путпрафки оставаше и още да мерише на земя. Не моа си престава бъш на кво мерише вече, ма кунбинацията босилк-дафинов лист направо ме изкръти съ се мифкта!


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: masok в Ноември 12, 2013, 06:49:30
 :green: вкус на варен кулян :Pкат укисне заран ше вида кък е.. ;D


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Ноември 14, 2013, 10:11:26
Забравих да се пофаля, тази вечер залях зеицето :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Ноември 14, 2013, 10:21:01
обръна ли кочаньете къде изгрева на Алгол ???


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Ноември 14, 2013, 10:27:31
Днес мъгла ни натисна, но утре ще завъртя бидона ако трябва с дветри секунди :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: masok в Ноември 14, 2013, 10:28:34
абе па закоги тураш тва зеьйе?нее ли къснечко?


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Ноември 14, 2013, 10:29:46
и каде Сатурн става - ма си требе ритуал - докаде се настроива бидоньиъ желаещия требе да щипе млада невестъ за гъзеца

неа късно - ще стане зъ средътъ на декенври


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: astrafan в Ноември 14, 2013, 10:31:08
Не е, на Коледа заповядай с твоето шипарче да го нагласим с кисело зеиеце :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Дръмон в Септември 30, 2014, 09:25:36
(http://media.snimka.bg/s1/3939/034122066.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/3939/034122067.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/3939/034122069.jpg?r=0)
...от рижинките става страхотна трушия и мезе за ракия...! ...ако случайно има заинтересовани,ша напиша и рецепта,щото сеги ма мръзи...! :green:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Септември 30, 2014, 09:27:10
тва ониа гъбета


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Дръмон в Септември 30, 2014, 09:29:57
...ониа... :green:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Ноември 26, 2014, 04:18:29
Дръмоне, много дразниш напоследък. Суджуце, гъбе, а запри са малко.

Я влезна да питам що преду 3 дена си заредих бидончето със зейе, тава коги ша стане, че ми са реве вече за кисало зейе със свински ребра  :'(? Е така да а доволно мазно, да ми са стича по брадъта и да попивам с  леб. Дееба тоо живот деебааа......


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Ноември 26, 2014, 04:53:17
требе да претакаш зеьето 30 дена сека вечер и да галиш бидоня


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: илюшин в Ноември 26, 2014, 04:54:10
Претакай на секи два часа и му пей нежни песнички и след три дена е готово


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Ноември 26, 2014, 08:08:09
gluposte na trkaleta tervele

оо о деба кривилица


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Ноември 26, 2014, 08:11:15
30 дена  :o! Станчоо, кво ма напраи тизе бе. 30 дена да са влача по тунбак...


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: BEKO в Ноември 26, 2014, 08:30:16
 Турай пресното зеье и куту уври му сипи малко оцет. Фкусъ неа баш същиа, мъ щъ залъже дуде фтасъ другото. И женатъ тека прай куги а нъ зор.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Божура в Ноември 26, 2014, 08:36:09
Ако требе и боските ша си утркам у бидоня, само и само да стане по-брже.. Оцедено зеле не ща да чуа.


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Колеба в Ноември 26, 2014, 08:42:56
не боските, ами ако са подмияш ша стане най-бръже, вервай ми

па друга годин го турай навреме зейето


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Юбопитка в Ноември 26, 2014, 10:18:30
ебагу и креативните методи къде обсъждате тука, сега ма фаща страх да питам как да си осоля сланината и с какво да затегна канелката на бурето, че е почнала да сълзи  ;D


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Генчо в Ноември 26, 2014, 10:26:17
Тава тураньето на зейе си било чисто женска рабута. Я не знам що повним от дете че баща ми са распрааше с него... Сигур и там има некаква методика...


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Пачо в Ноември 26, 2014, 10:28:10
Методиката а ясна,кацата с зеьето е винаги до бурето с виното и сичко а ясно ...... :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Генчо в Ноември 26, 2014, 10:30:17
Тва а така, ама некак са губи еротиката...


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Пачо в Ноември 26, 2014, 10:33:54
Е ква по гулема еротика сакаш,да за засмучеш канелката,като набъбнало клиторче ....  :smeeeh: :smeeeh: :smeeeh: и да са разлее онаа животворна течност по пресъаналото ти гръло. :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Генчо в Ноември 26, 2014, 10:42:15
Е съга вече, като ми го бясни , та разбрах...
Наздраве! :krkanje: (нема иконка с к...анелка)


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Пачо в Ноември 26, 2014, 11:03:24
Наздсраве  :krkanje: :krkanje:


Титла: Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
Публикувано от: Самотока в Ноември 26, 2014, 11:18:15
таа методика на Пачо и кипърскио потхот требе да залегне у учебниците - сеги ми стана ясно що новите бидонье са с подвижни канелки къде са врътът