Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: Особености на славянските народи - общи черти, прилики и разлики  (Прочетена 9659 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ристо Цоцин

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 8442
 • Život brže prolazi
Я не мислим че са били славяните ча роби у тоа хаганат, по скоро сеяни и пехотинци. Фсъщност свободната селска опщина е цивилизационното изобретение, което е разпространило славянстовото - даже и при назе местното население се е придружвало към общините що тава е било н а мода и престижно - да си имаш собствена земица а не да слугуваш на некой манаф-византиец у чифлика. Па като заживеаш със славяните,ставаш и ти такъв, дако деда ти е бил гръколафещ.

Казвал съм и на друго место - не мислим че като се срещнали славяни и *камбиджойци* (по стандартната терминологиа), са се гледали като голем камик или като ендеанци и комбойци. Биологично са били почнали да се мешат и по одрано още у Украйна и Словакия, и със сигурност са говорели на нашенски (прабългарете де) и евентуално донекъде на некакаъв стар техен си език като жаргон. У устройството на източна Европа е имало две прослойки - конните началници и елитни войници и сеяните. Началниците са били от секакъв произход - хуни, авари, българи, ирански народи, славяни. Впрочем казаците са продължение на таа прослойка кажи речи до днеска. У процеса на цивилизоване, таа прослойка се е оказала не на место у уседналите райони и е изчезнала, у Българиа са ги изтрепали или по-големата част за отпердашили за Унгариа, а аварите и другите "евроказаци" са минали на "друга отговорна работа" или се е наложило да орат и копат - еба ли ги.
Активен

Маруца

 • Гостенин
Аварския хаганат не а бил къ кае Крокича територия с общ език и манталитет, ми са си живеле оделни племена включително и славянски и камбиджойски като са имали свобода да ползват езика си и секо племе да си се кланя на своя Бог, но чисто политически са се водели в границите на аварите и не са имали равни права. Я лично като част от наследниците на аварите сметам да са унгарците, които не са и славяне.
Чвора е по-праф - славяните в аварския хаганат са биле безгласни букви, живеещи на онаа територия чисто географски и само знаейки, че имат некво аварско началство одгоре.
А Крум доаждайки нанасам(тука са му викале че е с аварско възпитание, той е "оня мръсен аварин де ше ни забранява пиеньето на назе"  :green:) и поемайки после юздите на Дунавска България си зима поука от аварите като отчита койо им е било плюс и минус у управлнието и едно от пръвите неща дек прави, за да засили стабилността на нашта дръжава е да приравни сички племена на територията на БГ като дава на сички общи права и задължения. У Панония не е имало единство, но българете са живеле по-близо до аварските началства у хрингуса.
Допреди Крум, българските ханове в Плиска също не са отчитале като важен фактор и с право на глас в управлението на страната славянските князе по места.
Той пръф ги кани "да седнат на неговата маса" дет се вика, като равни с равни и постепенно ги укарва у реалната власт на страната.
Активен

Ристо Цоцин

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 8442
 • Život brže prolazi
Дуу :o

Много добро мнение - само 2 забележки
- унгарците нема къ да са наследници на аварите, понеже послкедните са изчезнали като народ или прослойка след като Крум нги разказва играта 800 годин. По тва време маджарите са на Волга, заселват се у Унгариа след билзо 100 годин.
-
Цитат
Аварския хаганат не а бил къ кае Крокича територия с общ език
- според тебе, след като изчезва Аварскиа хаганат, кък така се оказва че сички народи на териториата му са славянски? Да не тврдиш че са го научили с декрет за 2-3 месеца след расипването на аварското царство?
Активен

Маруца

 • Гостенин
От една страна ми харесва липцата на стремеж към власт у славянете. Ако Земятя беше изцело славянска територия, днеска може би щехме да си живеем у неква анархия тип "неагресивен хаос" без граници между дръжавите(то изобщо не би требвало да има отделни дръжави де) и щехме да си спестим много проблеми, които ние самите сме си измислили през вековете трупана дръжавност и законотворчество в желанието си да се делиме един от друг.
От друга страна, пък силата на българете да редат дръжавици също буди симпатии. Се пак света е бил така устроен, секи народ да си е башкъ дръжава, а те просто са следвали тренда, курса на деня.  :green:

Бе на мене ми е интересно тава - къ при едни народи разделението на отделни дръжави и закони е било от първостепенно значение, а при други не е имало никво значение.
Койо е по-праведно и по-природосъобразното?  ???
Активен

Маруца

 • Гостенин
Крокич, като изчезва аварския хаганат от картата, не значи че изчезват и ората, ей така са се дематериализирале.
То и Югославия изчезна, ма ората са си па там.

За втората забелжка односно езика - знааш, че аварския хаганат е бил големо пространство от Азовско море та до Централна Европа, но централната власт така да се каже - хрингуса е бил в Панония, демек днешна Унгария. Затава само казах, че като наследници на "изчезналите авари" са повече унгарците. Другите племена са си пак тама, но като други държави към днешна дата - славянски в най-голема степен.

п.п. Я не каам че маджарите са авари, а че на територията на унгария са си останали и хуно-авари след разпада, нема къде да изчезнат просто ей така сичките вкупом. И що на английски се каа Hungary, именно от huns.
« Последно редактиранье: Март 26, 2013, 07:50:11 от Мариуца »
Активен

Ристо Цоцин

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 8442
 • Život brže prolazi
Бе и тава е интересно, но тогавашните ора едва ли са се водили от такива романтични мотиви и не вервам некой слаянин да а осъзнавал че живеа природосъобразно или българете да са осъзнавали че праат държава - сичко а било на принципа - кой у̀мре пръви, губи и секи се а борил за живот къ го акъл учи  :green:
Активен

Маруца

 • Гостенин
Епа много ясно, че никой тогива не е вкарвал мисъл за "природосъобразен живот". използвах го като метафора само, щото на таково ми мяза - ора близо до земята и природата и опиващи се с медовина, докато некви други тама около тех си играат на царе и дръжави... :green:
Активен

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
Само да отбележа-пръво-много добро вкючване на МАриуца. :punk:
Второ-маджарите-тва е оригиналното име на сегашните унгарци още тогива-некъде около 800годин след Христос праат силно лют набег от къде Волга до териториите на днешна ГЕрмания.Они са угро-финско племе-немат нищо общо с аварите-катоетнос имам предвид иначе са си биле и они конен народ.Германскиа император Отон-ги разбива поголовно у една страшна битка-и за тава му дават прозвището ВЕлики-и унгарците се връщат назаде и уседат у Панония-сегишна унгария.И праат етническо прочистване-тогива неа имало Хелзингски комитет и съд у Страсбург.Не случайно унгарците и японците са най-чистите етнически народи.
Трето-Крум си е бил от камбиджойски род.НЕ е бил аварски военачалник-въпреки тезата на Кро.Бил е един от управителите на гранична област у саракта-къкто са викале на държавата тогива.И е избран за Хан-нещо не много типично за наща-па и за световната историа-от БГ боилитеявно а имал качествата за тава.Което се и даказва от управлението му де.Иначе-он наистина е един от управниците застъпващ за равноправност у управлението на българи и славяни.
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Маруца

 • Гостенин
.....Сакам да отбележа и един тънък момент-мое да е странно-НО-голема част от българите са зимали за жени-славянки.....
Между славянките и българките е имало една особеННа разлика - българките от малки са биле обучавани наравно с мъжовете да са бъщат яката, да яздат коньеве и да борават с оружие. Поради тава са имале нетипично за жена развита мускулатура на телото, по-мъжкаранско некво са изглеждале куто цело. Бойни другарки отсекаде.

п.п. Сигур оттогивана е останало онава прозвище като речът сеги за некоя жена, че е "яка българка", та като ти отпери един шамар, па да та залепи за дувара.   :green:

Активен

Койо

 • Админ
 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 6341
 • Винаги има повече от един начин да са свръши нещо.
  • WWW
Викаш етническа чистка и маджарско племе чисто, а къде 11 век вече кога Хазарскиат хаганат се разпада, голема част от тех не се ли заселва именно у Маджарско? Я затава наричам Шорош хазарин, щото той не е от семитски произход, юдеите от несемитски произход са от хазарски произход, хазарите се пръскат из цела Европа, ама голема част от тех остава у Унгария, не ли? Тава между другото е дръжава, на която секи вика по различен начин - ние им викаме Унгария, унгарец, унгарка, русняците им викат Венгрия, венгр, венгерка (като вещерица звучи), те сами се наричат Магьяр. Унгарец и фин не могат да се разберат, пробвале сме номера, немат почти нищо общо като лексика, само некои граматически и морфологични черти са подобни - прилепването на наставки къде думата вместо предлози, аглутинация иначе речено.

По-големата част от словаците, кои съм срещал, а те са много, са ми казвале, че или са имале или още си имат градинка за копанье, лозенце или местенце къде си садат разни работи, и на мене ми допада славянската "тревопасност", тава де са пасивни и не се натегат да са организирват.

Обаче се дръжът наедно, като племенен съюз са. Тва не е само следствие от куманизма заедно да сбираме вторични суровини и да играеме физзарядка, тва е от старите родови кланове останало.

А Крокич тизе рече, че чехите ти напраиле вчепатление на мрачни и недоволни. Я па от опита си съм установил, че имат невероятно и неповторимо чуство за хумор. Хашек с Швейк не са случайни, иронията, самоиронията и надсмиването са им присъщи.
Активен

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
тава за българките е просто било от начина на живот на целото племе.Тава е характерно за сички конни народи.Иначе хазарите са отделна бира Кептън ;)
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Маруца

 • Гостенин
Бе тия днешните евреи ако и те знаат на чии ора са, ше е добре. Секви други са, ма не и семити у повечето. Е, примерно съм си приказвала с един бг юдеин, де ми обесневаше некви работи за живота, израел и америкс, даже беше одил да учи у израел вишото си. Питам го - имат ли отличителни физически белези евреите в общ план. Та куто видиш некой и да каеш - те тоа е евреин. Он кае - не. Приличат на ората според географския регион, в съответствие у коя държава са родени. Има секви - руси, червени, чърни, китайци...демек мешат се с местното население и дори и да имат 75% и повече други гени, а еврейското да им е най-малкото у кръвта, па си са имат за евреи накраа. я на тава му викам семи-фанатизъм.
А па Шорош по визия има и типични славянски черти ку се загледате - беломуняв, светлоок и широкоочието е една от тех, доколко го дават като антропологична особеност за ора със славянски превес.
Определено не одговара на семитското клише за евреин - чръниляв, с гръбав нос и големи уши. :green:
Активен

Койо

 • Админ
 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 6341
 • Винаги има повече от един начин да са свръши нещо.
  • WWW
Я па на Мара да реча, че тва е друга бира с евреите. Я не тегла нататика, викам им юдеи от хазарски произход. Хаганатът приема юдаизма официално и го изповяда един два века и се разпада благодарение на същия юдаизъм, ма и тава е друга бира. Бе Чворе, що викаш друга бира? Кво са хазарите? Хаганатът им е бил смесица от различни народе, включително и стари българи. Стигнааме до тех, що се заприказвааме за унгарците. Правилна ли е таа теза, че хазарите са се заселиле масово тама?
Активен

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
Според мене-не съвсем.Ма мойто мнение неа най-важното.Юбопитното а друго обаче-че разпада на хаганата е дело именно на славянете-Светослав Рюрикович и Киевска Рус.И сеги съ сетих една юбопитна подробност-Светослав е бил с чръна коса и сини очи-еба ти и варяга,еба ти и славянина.И е одил с чуб-като българете и казаците ;D
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Маруца

 • Гостенин
У Америка има една благотворителна програма де много слъзливо рекламира по телевизора на обикновения американец ако му е жал да земе да прати едни пари у една дарителска сметка и с тиа пари помагат видиш ли на бедни, онеправдани руснаци от еврейски уж произход да емигрирват у Израел. И ги дават после къ слазат от самолета на "родна земя" у Израел де, па къ са цаливат, па ревът, па са пригращат, дече ли са кацнале на Марс, а те кой от кой с по руска физиономия едно към едно. Ма понеже имале некоги некой прадеда у Русия, де са бил писал евреин, щото неговия прадеда бил уж такъв и те сеги са вазползват от какви ли не социални привилегии у сека дръжава. И друго нещо има в таа насока - ако един американец с еврейски произход рече да иде да кара военна служба в Израел, дръжава у която не е роден по принцип и цел живот си е живел в Америка, после онаа дръжава в знак на благодарнос че е отбил 3 годин тама му плаща вишото у кой си посака университет у САЩ. Сделка или не!  :green:
Активен
 

Страницата е създадена за 0.123 секунди с 24 запитвания.