СЕВЕРОЗАПАД > Думи, изрази и изречения от родния северозападен край

Радичкови думи

(1/40) > >>

Viktoria:
Здравейте съфорумници! Както ще си дадете сметка, не съм от вашия край, но напоследък духом се посближих с него. Превеждам едни разкази на Йордан Радичков и за някои думи никъде не намирам обяснение, така че много се нуждая от вашата помощ! Конкретно става дума за т. нар. "червива вода", с която се поливали раните на добитъка. Някаква идея що е то? И също, дали "щроката" по свинете е вид краста? Това е във връзка с разказа "Циганско петле". Надявам се някой да се отзове!

masok:
Да те не посрещам баш юрбалешката!Но ако си дошла само за едни 5-6 думи от нашио краи си имаме речници..Тва кат пръво...
Кат второ имаме си и тема за представянето де мое речеш 3 приказки за тебе...коя си ,от къде си и на чиии ора си...
http://www.severozapad.org/forum/index.php?topic=32.0

И идеята Резерват Северозапад нее да влезне секи да по приучи и ли извлече 5 изречения на диалект преведени и да бега!!!
Кой ска влезне вкарва Северозапада у сръцето си... ;)


Та с две думи разбери за кво си влезнала ....Що иначе темата е без смисъл и я тръкам заран...

Гривяк:
Генин! Прекаляваш! По същия начин ме посрещнахте и мен. Не беше особено приятно. И аз, както и Виктория, не съм била наясно нито с форума, нито с хората и причината, поради която са събрани тук. А пък може и точно за тия 5-6 думи да е влязла - толкова ли е престъпно?! (Напомнете ми в Берковица да го ощипа зверски, че много му се насъбра на Валерко!) :)

masok:
Напротиф обяснил съм съвсем обикнвенно за кво иде  реч...так че мое ме ущипеш ма негде насаме... :green:

..има си ред у форума..

Черногледец Храбър:
Стууу, жено шутА! :green: Гълъбинке, мани го, он вечер е накокържен, ма заран че мекне. Валерко, не бръзай с действията, момето не пречи за съга, па и ни не знаа нрава. Ама щом се интересува от Радичков, позачекай да видиме, а?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница