Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА  (Прочетена 122650 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jaio

  • Гостенин
РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« -: Септември 02, 2009, 11:47:23 »
Основни ястия

Пълнена рибица - Годзила
Гньетени суи ланшни чушки с боб (от Стубел)
Плънени суи чушки с боб, Плъотрепачовски
Сърми с три вида месо
Капама, Орданец
Телешки жолан, бако Аварам
Пужовци и гарванье от бако Аврам
Дръмонова рецепта за месо у буркань
Пръжени свински бъбречета (от Самотока)
Комбос (от Дръмон) или ориз с лападец
Пржени яйца с маргарин и зайтин (Аврам)
Еца на ратишка (Класическо СЗ ястие, представено по най-нагледен начин от Дръмоня)
Шницели от Бубето
Пълнени пилешки рулца
Печени мръволе (класическо ястие от Пръвака)
Пржен бобец (Краси от Дражинци)
Плънени тиквички (Краси от Дражинци)
Бутчета у тава (Дръмон)
Китайска гозба (Краси от Дражинци)
Рулца от пилешко месце и тиквички, с бел сос (Бубето)
Картофени кюфтета (Дръмон)
Плънени тиквички (Верчето)
Чушчици с кайма (Дръмон)
Северняшка яхнийка с пилешко месце (Уйна)
Дробчета по селски (Дръмон)
Тиквички със сирене и еца (Бубето)
Пилешки пръжоле (Краси от Дражинци)
Крила (Дръмон)
Шницел с кайма (Бубето)
Кюфтета с доматен сос (Бубето)
Дробове (Дръмон)
Пиле у ратия (Пергишин)
КрИла (Дръмон)
Телешки джолан (Аврам)
Пиле с гъбе (Дръмон)
Котлети (Гас)
Цела трапеза (Дръмон) - карантии, пръжена риба  и картофени кюфтаци
Омлет с кайма (Бубето)
Ярешко бутче на фурня (Краси от Дражинци)
Гнйезда (Бубето)
Черпнята на Краси (Краси Дражинци)
Сандвич Паоло (син Генин Стубел)
Пиле фрикасе (Бубето)
Пилешки пръжолки с гарнитура (Бубето)
Винен кебап (Краси)
Винен кебап на Уйна
Воденички (Дръмон)
Телешки ребърца (Генин)
гньетени чушки с кайма (Краси)
Некво пръженко с ейчица (Бубето)
Заек дивак по брусненски (Брусненин)
Ярешко с ориз, Краско
Запечени зеленчуци с разни екстри (Краси)
Плофка със зеленчуци (Краси)
Месо на фурна с чесън и гарнитура "надупени" картфе, Буба
Наденичките на Генин с прибавки от Краско
Дроб-сърма (Краско)
Поетично пилешко със зеленчуци (Краси)
Бобеца на Краси (от Краси)
Гивеч по брусенски
Месо у гръне (Жайо)
Пиле с картофи, Краско
Ребърца с бел ориз, Краско
Компир по селски и печено пиле, Краско
Чушки бюрек и други вкусни изненади от Краско
Клъки и крила от Жайо
Бабина каша (Уйна)
Кръжав ориз (Буба)
Зейе (Дръмон)
Пиле с гъбе и картофе, Дръмон
Телешки Дроб на фурна, Дръмон
Боб с наденица (Краси)
Запканка с каймъ и картофено пюре, Брус
Кюфтета със сос, Краско
Гюведжета (Бисерчок)
Греяна рикийца (Краси)
Пуешко бръканье у плик (Буба)
Мусака по дръмонски
Телешко варено (Генин)
телешко с грах, Генин
Плофка със зейе (Краси)
Панирано патешко месце, Краско
Боб със салам и туршия, КРаско
Баджаци по Дръмонски
Белоруска манжа от Оньо с коньо
Гювечета по рецпета на Орданеца
Ютичка на МЕЗДРАНСКИЯ ПУЩИНЯК
Свински мръвки с лук и гарнитура, Краско
Пилешки бутчета с гъби, майонеза и топено сиранце, Краско
Бубено пиле у плик
Бубенски гювеч с пилешко месце
Яйца по панагюрски, Краси
Пийе със зейе по Дръмонски
Свинско с прясно зеле от GODzillata



Ястия, къде са топат с лебец
[url=http://www.severozapad.org/forum/index.php?topic=265.0]Масошко ястие от Генин

Крукмач от Дръмон
Бел муж (от Сеянина)
Бръканье от Ломняка
Сиранява ютика (Дръмон)
Бурания (Бубето)
Безименна северозападна манджа (Дръмон), нещо като миш-маш
Ютика с шарен фасул отДрагалец


Риба
Пълнен толстолоб - Годзила
Скумрийка на скара (Краси от Дражинци)
Солен паламуд, Плъотрепач
Чистенье и прженье на бубой
Пръжен амур (Краси от Дражинци)
Хек и още нещо (Дръмон)
Риба у фурня (Дръмон)
Картофени кюфтета със сьомга (Бубето)
Кюфтета от таранки (Изпадяк)
Слободийски миди (Жайо)
Яренце с подправки, Краско
Ребра (Уйна)
Бръканье с чушки (Орданецо)
Пълнена пъстърва, Ломняка





Чорби и саламури

Шкембе чорба .. от карфиол – Краси
Байчова рибена саламура
Вегетарианска шкембе чорба (от Пешко)
Косашко кисело (Пергишин)
Рибена чорбъ (Бубето)
Саламура (Цуци)
Саламура от риба (Аврам)
Чорбица от ярешки дроболинки (Краси)
Шкембе чорба от ....карфиол (Краси)
Мерлуза на фурня "Ала Дръмон"
Рибена чорба (Жайо)
Патешка чорба, Краско



Тестени

Содена питка (Генин)
Пица с бръкано тесто(Бубето)




Туршии
Маринован патладжан
Маринован син домат у бурканье (Буба)
Домашна универсална подправка

Салати
Салата от червено цвекло
Тръканица (Нерезо)
Яйчена салата (Пръвака)
Салата от тиквички (Уйна)
Салата от репички и моркови, Краси
Салата от доматен сок и лук, Буба
Салатка от зеье, моркови, прази лук и царевичка, Уйна


Гарнитури
Паниран карфиол
Шугави чушки (Дръмон)
Гарнитура зелен боб (Бубето и Краси от Дражинци)


Мезета
Пастръма от зайък, Плъотрепач
Мезе за рикия (Краси от Дражинци)
Подобно мезе (Аврам)
Неопределено ордьовърче (Орданецо)
Мезето на Краси (мали, страотия!)
Цяр против грип (Жайо)
Мезета за мач (Краси)
Свински ушички по Дръмонски
Пръжена пушена сланинка, Краси
Разядка с праз лук
Разядка от черевен лук, водняк, чесън, моркоф, мерудия и копрец, Краси

Благини

Бисквитена торта - Годзила
Лесен сладкиш с ябълки - Уйна
Обикновен кекс със сладко (Бубето)
млечна баница (Краско)
Tиквена баница (Бубето)
Леко десертче за ценители (Генин)
Крем карамел с КУРусане (Магарица)
Щрудел, Краско
Крем карамел (Буба)
Стубленска баница от тикви, с готови кори (Генин)
Блага баница


419!


« Последно редактиранье: Октомври 16, 2012, 08:34:02 от ДЖАЙО »
Активен

masok

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #1 -: Септември 02, 2009, 11:59:07 »
ГНЬИЕТЕНИ СУИ ЛАНШНИ ЧУШКИ С БОБ(ОТ СТУБЕЛ)
уварва се бобецо.
у тиганче запръжваме 1-2 глави кромид ели праз лук,тураш 1 лъжица червен пипрец.кат се запръжи изсипваме лучецо при изцеденио боб.тураш чубричка и сминдух и разбръкваш.суй те чушки се чистат от семките и се заливат с жешка вода да омекнат.гньиетем  чушките  и ги тураме у тавичка намазана със заетинь да се печът.....да ви е сладко ;) връват в комбинация с буца овче сиреньие(след опичането) ;)
« Последно редактиранье: Септември 03, 2009, 12:33:12 от генин-стубел »
Активен

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #2 -: Септември 03, 2009, 05:53:59 »
Ей, я тоа патладжан съм го яла, не съм го правила, ама те да не спама темата, намерих една рецепта и ша я копирам тука:


Маринован патладжан

    * 6 кг патладжан
    * 700 мл олио
    * 700 мл оцет 6%
    * 500 г захар
    * 200 г сол
    * 3-4 глави чесън
    * черен пипер на зърна
    * копър
    * магданоз

Патладжанът се нарязва на дебели шайби около 1 см и се бланшира в кипналата марина - приготвена от оцета, олиото, захарта и солта за 4-5 минути. Изваждат се и се нареждат в буркани, като между тях се поставят скилидки чесън, зърна черен пипер и нарязани на ситно магданоз и копър. Заливат се с изстиналата марина, затварят се с капачки и се стерилизират 10 минути.
Източник: http://www.receptite.com/recepta.php?r=3901

Я тоа, къде го ядох имаше и червени чушки, нарезани на лентички. Патладжана беше нарезан на по-едри кубчета. Технологията, предполагам, е същата като гореописаната рецепта.
Я мисла да пробвам с по-малко количество, да видиме кво говно ша стане.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Bushman

  • Тумбак
  • Публикации връъ му гу: 1394
  • Излекуван работохолик
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #3 -: Септември 04, 2009, 11:43:43 »
Те и я че се фключим със една рецепта за салата, баш е подходяща за есенеска. Начи я сам е ял у стола на централата и много ми ареса, готвачките казаа, що била по неква руска рецепта и е много проста. Послем сам карал жената да прай и она е догоди без грешка:

Червено цвекло се нарезва на кубчета и се задушава (мое и на пара) и това е. Послем се слага у чиния (заедно със соса от цвеклото), солиш и заливаш със олио и оцет. Мое да се нареже червен (кромид) лук, магданос, копрец или кво друго сакаш. Мене много ми аресва.

Да помолим тука неко разбирач да каа паниран карфиол (или броколи) кво се праат. Я за такова умрем, жената е обещала да ми напрай, ама я треба да й намерим рецептата...
« Последно редактиранье: Септември 04, 2009, 02:06:04 от Bushman »
Активен
Като му седнем на гарата у Брусарци, като си викнем тройка кибапчета и ена бира... Я ли не знам да живеем?

jaio

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #4 -: Септември 04, 2009, 12:24:46 »
Па брокулете трява да ги вариш
Панировка-з яйца делиш жьлтьк от белтька  разбиваш белтька на сняг             сипваш при жьлеька 250 гр.бира почваш да разбиваш и  да слагаш по малко брашно докаде са сгьсти трява да е по гьсто от смес за палачинки ама не като тесто тава сичко го праиш с миксер мож и  малко сол   после слагаш и белтька в таа смес и разбрькваш с льжица и панираш ама в повечко олио
Активен

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #5 -: Септември 04, 2009, 12:55:42 »
Те и я че се фключим със една рецепта за салата, баш е подходяща за есенеска. Начи я сам е ял у стола на централата и много ми ареса, готвачките казаа, що била по неква руска рецепта и е много проста. Послем сам карал жената да прай и она е догоди без грешка:

Червено цвекло се нарезва на кубчета (мое и на пара) и това е. Послем се слага у чиния (заедно със соса от цвеклото), солиш и заливаш със олио и оцет. Мое да се нареже червен (кромид) лук, магданос, копрец или кво друго сакаш. Мене много ми аресва.

Да помолим тука неко разбирач да каа паниран карфиол (или броколи) кво се праат. Я за такова умрем, жената е обещала да ми напрай, ама я треба да й намерим рецептата...

Таа салата верно е мого убава. Ма я ги праа по манко друг начин.
Цвеклото на кубчете и една кисала ябълка па на кубчета. Заливам с марината от олюво, сол, лимон, пресован чесън и неко друга лъжица майонеза.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #6 -: Септември 04, 2009, 01:34:16 »
С бира убава панировка става  ;D.

Срааме и у таа тема.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Чвора

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 21592
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #7 -: Септември 04, 2009, 06:45:28 »
Цитат
Срааме и у таа тема.
Па но Бубе има ли некоа тема къде да не сме а омазали? ;D ;D ;D
Начи я ич не съм фен на цвеклото,ма съм ял салата от сураво настръгано цвекло,моркови и зейе!Слага си се сол,оцет и зейтинец и си а много добро.Моа да се добави и пресна ябълчица ,па настръгана.И се поднаса украсена с магданозец,така много оди за студена рекийка! ;D
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

кърпето

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #8 -: Септември 04, 2009, 06:48:15 »
Па брокулете трява да ги вариш
Панировка-з яйца делиш жьлтьк от белтька  разбиваш белтька на сняг             сипваш при жьлеька 250 гр.бира почваш да разбиваш и  да слагаш по малко брашно докаде са сгьсти трява да е по гьсто от смес за палачинки ама не като тесто тава сичко го праиш с миксер мож и  малко сол   после слагаш и белтька в таа смес и разбрькваш с льжица и панираш ама в повечко олио

Нема ги вариш, само ги попарваш за 2-3 мин. в кипела подсолена вода.
што иначе стаат на пюре ;)
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #9 -: Септември 04, 2009, 07:25:55 »
Ора, временно турам катанеца на темата, пишете си у Гозбите, а оттама че вадиме рецептите и че ги тураме тука. Що така кво е пошло че стане една голема гозба и у таа тема.
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #10 -: Септември 04, 2009, 07:38:07 »
Рецепта "Бубени изкушения"
*Три вида месо (пилешко, телешко и шаренко свинско) нарезах на по-едри кубчета, увръгаях ги у разни подправки.
*Разгъвам един зейев лис (от кисало зейе естествено) и турам от трите вида месо, завивам и нареждам у едно гърненце.
*Залех с колко имах зейева чорба и още манко водица и остаих да къкри
*Коги станаа готови сърмичките напраих сосче:
 2 желтъка + 1 кофичка кисало млеко + 2-3 лъж. брашно разбръквам убаво,
към таа смес сипа манко от чорбицата, къде са врели сърмичките и разбръках, посленка врънах сичко у гърненцето за още 10-ина минутки.
Нема да ви каам после кво стана  .
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #11 -: Септември 07, 2009, 02:47:43 »
Капамата на Орданецо


Подходяща за дългите студени зимни вечери, коги буа шпора и има ракия и вино и най-важното нема работа.
Продукти за капамата: сланина, кайма, пилешки пържоли, свински пържоли, ориз, кисело зеле, лук, суй чушки за гньетене, суй юти чушлета, наденица( язе съм правил само със сурава наденица. Мое да кажете после идей за наденицата. Таа годин сметам да напраа аксперимент със сръбска наденица,онаа като нашио петрохан ама малко по сурава), подправки – кво имата у шкафо.

Обработка на пръжолите: Убаво е пръжолите да ги обработите от предната вечер. Я кво праа – земам една чаша за кафе, ама от тия дека сега има много – рекламни по-големи. Абе ползвайте кво сакате. Та у таа чаша слагам – оливо, соев сос, сол, чрън пипер, чубрица и секаква подправка каква ви е на присърце. Слагам у един съд и пилешките и свинските пръжоли и ги заливам с таа гняс дека съм я сътворил. Значи они не требва да плуват а да са облажени от секъде и така да престоят една нощ.

Приготвяне на сърмите:  сърми секи си е правил, я само ще кажа моя технология. Първо за ориза има два варианта – пръвия ориза го миеш и вариш отделно и после го фръгаш у запръжката. Втория – дека я го предпочитам е – не миеш ориза и пръжиш и после слагаш вода. Та за сърмите я ги праа по тоа ред у тиганя – кайма, лук, режа люти сухи чушлета (верно че мое сложиш лют червен пипер, ама некакси нарезаните чушлета по подлютват), а за мене ако една манджа ако не е люта значи е постна, слагам подправки, слагам ориза, после слагам вода и къкри докато стане полуготов ориза.

Зимате гювеч. Нарезвате сланината на тънки листове и облебвате гювеча (мое да ги не наредите като тапети, ама да стане блажно), после на дъното мое сложите един два зелеви листа, после редите сърми, гньетените чушки, наденицата – с нея попълвате дупките, после редите пилешките пръжоли и най отгоре свинските. Така като си редите мое заврете тук таме по некой дафинов лист и тоа път цели люти чушки. Отгоре па турате по некой зелев лист.

Гювеча е като йенския съд (студен съд у студена фурна или топъл съд у топла фурна) – слагаш гювеча у фурната пускаш я на 170-190 градуса и на 3,5 часа го гледаш кво е станало. По мой разчети става за около 4,5 часа.
Сервираш от всичко по едно на човек.
Продукти за гарнитурата: ебем ти да ям украса при толкова месо.

А наздраве на всички.
Активен

Дръмон

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 14170
  • Под прикритие-с разкритие!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #12 -: Септември 07, 2009, 10:07:56 »
Телешки джолан от бако ви Аварам:
Цитат
Турам джолана у тенджура поди налеганье да се вари до каде се одели од коста.После нарезвам свареното месо на едрички парлаци и ги турам настрани у една чиниа.У бульона слагам един два нарезани домата,нарезвам на кубчета два средно големи моркова,три-четири картофа също нарезани на едро и една глава чървен лук запечена на туча на фурнята и после нарезана на ситно.Сичко тава се вари до каде картофа и моркова омекнат като се добавят 5-6 зрна чрн пипер и манко индийско орехче.Накраа се слага сварениа джолан и не много олио.След 5-6 минути вареното се свая од печката и се еде жешко.
    Да ви е сладко!
Активен
Дееба тиа връзки-кой ли ги а измислил?!?
(Цитирвам уважаем съфорумец,докъ са опитва да си изуе обущата у крайно нетрезво състояние!!!)

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #13 -: Септември 08, 2009, 04:03:25 »
На Бубето зимнината:

А глейте па я ква универсална подправка си праа, вместо да купувам готовите боклуци на прах, къде са сал химия.
Нарезвам наситно кво ми душа сака:
*лук
*чесън
*праз
*чушка - жълта, червена, зелена
*морков
*тиквичка
*мерудия
*копър
*целина
*цвекло
*репа
Омешвам с мого сол и сипвам у буркане. Нема варене, нема затваране на капачки. Те тоа буркан ми е от миналата годин и нищо му нема. Турам у секакви гозби, аромата е прекрасен, особено па за супи. Турам по 1-2 суп. лъж., сал требе да са внимава със солта, що у подправката си има бая.



Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #14 -: Септември 08, 2009, 04:09:18 »
Масошко ястие от Генин:

Клъцана лютеница у землена паница с еце..... та къ се праии:печени червени чушки,печен домат,печена глава кромит,сиренье и едно варено еце.сичко тва се клъца у паницата и да видиш къ се топи с комат лебец...........
п.с.да поясня кадее масошко.......у центаро на северозапад с.стубел дирете си го ви ева
Активен
 

Страницата е създадена за 0.98 секунди с 22 запитвания.