Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: Къ да живеаме с орлите или тема за здравословен живот (доколко мое)...  (Прочетена 6874 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Bushman

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 1394
 • Излекуван работохолик
Начи реко да пущим такава тема, секи да сподели кво прай за здраве и дълголетие и да обмениме опит. Ама не кой кво е чул от некой си, ами проверени работи. Що кога човек е на 25 години нищо му не пречи - ни цигари, ни пиенье, ни мазно, ни стрес, ни лежанье по цел ден... Ама кога мине 40-така треба да се замисли. Що ниа кво прайме - продаваме си здравето за пари (они пъ едни пари...) и послем същите тиа пари ги даваме за лекарства.

Я ги глеам мойте колеги - нема грип да ги подмине, секи месец са болнични - оно са бронхити, оно са ангини, оно са усложнениа и секво... И едвам одат, кога нема асансиор - полвин час не моат стигнат етажа, на сека площадка почиват. От колите си не слазат, без месо не седат на маса, по неколко кафета сабаалем, и пиенье сека вечер. Кога идеме на преглед секи реве от нещо - един имал кръвно, друг - холестерол, трети - захар. И я бе същия, ама добре, че я се усети на време, улена у форма съга съм добре.

Та викам - да обмениме опит тука кво мое се напрай по въпроса. Оно номера не е само да се живеа длъго, за кво ти е да влачиш некоа мръсна болес години на ред? Фатката е да бъдеш здраф и да те не ловат болести - това разбирам я под "качествен живот". Да имаш много енергиа и мерак за разни убави работи, да изпитваш радос от живота и секи ден да се будиш със усмивка - те това да постигнеме.« Последно редактиранье: Март 02, 2012, 11:04:57 от Bushman »
Активен
Като му седнем на гарата у Брусарци, като си викнем тройка кибапчета и ена бира... Я ли не знам да живеем?

Колеба

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 12944
 • Лижанин
За тава си абсоютно прав - нормалното тегло е предпоставка за по-здравословен живот, сравнено с извъннорменото било то над или под. А па за начина на живот, тва къде живеаш, с кво са занимаваш, кво ядеш, тва са основни факторе и моо са кажат мого неща.
Активен

Дзверъ Джули

 • Гостенин
Убава темица сте замислили. Браво, момчета.
Активен

Bushman

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 1394
 • Излекуван работохолик
Пъ като е убава и мое да се рече много - пишете бре, кво чекате? Я че ви каем изводи, къде самичък съм стигнал до тех, от личен опит, пъ вие ако сакате - зимайте ги напредвид....

Съга че ви напишем за "предпазваньето" от болести. Що го слагам у кавички - ами що ти нема как от сичко да се предпазиш. Бактерии и вирусе фръчат насекъде покрай тебе, ти ги едеш със раната, дишаш ги със въздуа, пиеш ги със водата. Кога се набуташ у рейса сабалем и сте като сардели у кутиа - как че се препазиш от некой болен, къде кашля срещу тебе? Ами раковите клетки, къде си живеат у секи жиф организъм - а предпази се от тех, да те видим?

Начи предпазванье от болести нема, ами ти треба ИМУННА СИСТЕМА (ИС). Она че следи и че те предпазва от сичко вредно, къде поемаш. Друг начин (за мене) нема. Убавото е, че човек си се ражда със такава система и она си е много добра. Лошото е, що ниа самички си е поразваме имунната система на организма... Три за (според мене) факторите, къде ни съсипват ИС, и ние самички си ги прайме и трите:

1. Стрес - Блокира имунната система и прай така, че секви бактерии и вредни клетки да се развиват на спокойствие, колко си сакат. Това е пръвото и основното. Нали сте чули, що некой преживел силен стрес, и он (стреса) му "отключил" рака, диабета, ревматизма? Нещо таково става - стреса ти блокира ИС и послем е въпрос на време да те налегне некоа мръсна болес. Начи - треба да се избегва стреса на сека цена или да се сведе до минимум. Как на практика да става това - мое да ви напишем моя опит, ама че бъде по-натам. Има начини да се живеа по-спокойно и у нашто шибано време. Дето се вика - Сички болести са от ядове, и баш така си е.

2. Химиа. Ниа зорлем прекаляваме със неа, и вътрешно, и външно. Пиаме секви антибиотици, едеме рана с консерванти, мажеме се със кво ли не. Отделно, дето неаме поредстава кво има у раната и водата ни, и по-добре че не знааме... Треба да се намали химиата до минимум. Я лекарстава съм ги забранил у назе - само аспирин може, ако ти е зле. Антибиотици да не видим. Не е зор постоянно да пръскате из дома дезодоранти, исфрълете миризливката от колата, манете секви ароматизатори от пералнята и миялната машина. Таа химия ужким мирише на цвеке, ама си е отрова, да знаате.

3. Хигиена. Тука я разбирам ПРЕКАЛЕНАТА хигиена. Ниа оставаме ИС да бездейства и она се атрофира, спира да работи. Съга сичко ни е антибактериално или бактерицидно - и ИС става мръзлива. Я й дайте работа, да се поддръжа у форма! Я например никога не си мием ръцете преди яденье, неко път даже ми лепне и ми е гадно, ама тръпим. Плодовете и зенчуците само ги преплакнем набръже на чешмата. За мене не е проблем да едем нещо, къде е паднало на земята, да доедем на друг човек раната, даже със неговата лъжица и без да е мием. Ни прах ме бръка, ни тиня, моем да легнем да спим на земята и да пием вода от Дунава. Чул съм един лаф у Родопите - ако сакаш детето ти да бъде здраво, не му мий абълката, а му е търколи по тревата - помислете що така викат ората. И забележете - у къща, къде има куче или друго животно, къде оди навънка и рови у боклука - по-редко боледуват ората.

Начи я си представам мойта ИС като глутница влъци - они са се гладни и злобни, ръмжът и се зъбат, даже един друг се глеат на криво... Само да им се мерне неко бацил - они го погават и го завират у кучи гъз, гонат го до дупка и нема оставанье... Затова и я ги дръжим малко гладни - да бъдат зли. Аде кажете ми, ако си ракова клетка - къ че се заселиш у тоа организъм и колко време че устискаш да се размножаваш? Че те надушат ония ми ти гладни зъбати дзверове и - дупе да ти е яко...
« Последно редактиранье: Март 02, 2012, 12:23:58 от Bushman »
Активен
Като му седнем на гарата у Брусарци, като си викнем тройка кибапчета и ена бира... Я ли не знам да живеем?

Буба Лида

 • Гостенин
Темата е наистина многу убава, неам много време сега да пишем длъго, но при пръва възможност ще си каам мнението по горните три точки.
Не знам дали е правилно или не, но едно от нещата които правя е да пиа всеки или почти всеки ден аспирин. Не миа а навредило до сега.
Активен

Дзверъ Джули

 • Гостенин
За стреса сам абсолютно съгласна. Обаче кажи начин как да се предпазим от него. То не е стрес да не те блъсне кола, да не останеш без работа, абе стрес има навсякъде. Кога слушаш новините, кво ти казват, еди колко си коли запалени, еди кой си убит. Е, как да избягаме ут тоа стрес. За раковите клетки мое да говорим до второ пришествие. Мое дисертациа да напишем. Да му еб... мамата на тоа рак. Хване ли тъ не пуща. Я си задавам въпроса, защо Бг е на пръвите места у секви класации. То не е за инфаркт, то не е за инсулт, то не е онкологични заболевания. Ако сме нормална дръжава, сичко да ни е поне малко по реда си, мислим, че процентите на теа болести нема да е такъв. За имията кво да кажем, то ние сме вече пълни с какво ли не. Я помна мойта пра баба. Живе до 98 години. Ядеше сичко, на обяд и вечер по чаша вино задължително. Сутрин кафе задължително с цигара. Не връви на сухо тава каве.  На обяд пак каве с цигара. Вечер пак същото. В промеждутъка само цигара, щото така си успокояваме нрвите.
Активен

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
Цигарата и алкохола не решават нито един проблем.Независимо от самовнушението.
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Дзверъ Джули

 • Гостенин
Знам, че е така. Но както при наркотиците, така и при цигарите, се получава зависимост. Трябва воля да си спрат теа цигари, но явно при мене липсва воля. По-точно е съсредоточена в друга посока. Волята да живея.
Активен

Bushman

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 1394
 • Излекуван работохолик
Ами оно си е ясно, що българете сме на пръво место по сички болести - зарди стреса. И що баш СЗ България е с най-висок процент онкологиа - същата работа. Ниа сме изложени на п;овече стрес, зарди икономическата и политическата опстанофка и оно се отразява на здравето ни - кък да бъде иначе... Постоянно сме у криза, постоянно - инфлациа, беднотиа и престъпност, безработица те дебне, набутал си се със заеми от банката и не знааш колко години и праи ква лихва че ги връщаш, като идеш на бензиностанциата се чудиш къ мое нафтата да е 3 лева килото, и те така... И докъде се тюхкаш и се фръгаш като изгорен - току виж те налегнала некоа болес и те загробила за неколко месеца.

Начи я мислим, къде се пак има начин да се пребори стреса, поне донекъде. Треба човек да мое барем да спи спокойно, демек - некой притеснения моат и треба да отпаднат. Например:

1. Притесняваш се за родителите си. Они са вече дръти и живеат на село или у некой малък градец, а ти си фанал по София или чужбина. Начи треба да се подготвиш психически, що тиа ора че идат, един ден. Не е въпроса дали, а кога. Никой го неще това, ама оно че стане и това си е естествен ход на нещата. Ти кво моеш да напрайш реално за тех? Да им помогнеш с некой лев, да се не притесняват за раната и за топлото си. Да им се обаждаш по-често, кога моеш. Да ги не притесняваш и да ги не товариш с твоите си проблеми. Да прикааш с некой близък човек да им помага, да им пазарува кога треба. Да прикааш със некоа жена да ги гледа, ако легнат на легло. И това е, друго не моеш да напрайш за тех. Ако си напрайл горното, другото е Божа работа, и да се притесняваш, и да не спиш по цела нош - файда нема...

2. Притесняваш се за децата си. Как че жиавеат, кво че учат, къде и кво че работат послем? Начи кое ти е дете, че ти бъде се на грижа, ама се замисли - кво реално моеш да напрайш за тех? Докъде са верно деца (до 18 години да речем), те тука им е дома, имат легло и стол на масата, кво за тебе - това и за тех. След това они сатват отделни, самостоятелни ора и ти освен неко съвет, друго не моеш да им каеш. Че праат кво си сакат, че зимат решения, че праат грешки и че си теглат за тех - ти нема как да промениш това. Те дъщера ти - ако сака, че иде да учи у Харвард, ако сака че се ожени у Долно Линьево и тама със мъжъ си че гледат свинье - ти кво моеш да й кажеш, ако неще да те земе акъл от тебе. Та мисилта ми е - остайте ги да се оправат "децата" на 20 и повече години, они си имат глави на раменьете и са вече ора разумни и големи. Иначе кога сбръкат нещо - ти със твоите съвети че изленеш виновен.

3. Притесняваш се от инфлациа, безработица, престъпнос, от кризата и от края на света. Ами нема кво да трепериш, кво за сички - това и за тебе. Важното е да е здрав човек, с другото че с еопрай криво - лево. Докъде работата връви некак - нема да се притеснявам, пъ като се сговняса ептем - тогава че му мислиме. Кво стане, нали така?

4. Притесняваш се за много дребни, ежедневни неща. Ами избегвай причните за тех (да не възникват такиви притеснения). Примерно - не зимай кредити. Ако имаш разни имоти, къде не ги ползваш - продавай за колко пари ти дадът, що това си грижа. Махай лозя, ниви и градини, кво има само да ги мислиш? Ако имаш вещи излишни (стари мебели, дрей, неква железариа) - исфръгай сичко, носи и предвай за вторични. Като си изчистиш дома, таваня, мазето и двора от сичко ненужно - че видиш кво че ти светне. Остави си само една къща и (евентуално) - вила, къде да одиш през почивните дни. Ако имаш стара кола, къде ти създава ядове - маиняй това, давай я на некой да се тръка или изфръгай за скраб. По-добре със колело или с рейса, отколко да се чудиш къде да е прибираш, да й плащаш данък и застраховка сека година и да е разкарваш по сервизите.

5. Създай си време и место само за себе си - за твой кеф и почивка. Кой кво го кефи, важното е да имаш некво хоби, различно от работата. Ако имаш гараж - направи си го по мерак, със музика, ладилник или телевизор. Купи си нещо, къде че те радва, майната им на тия вечни икономии. Да има нещо, къде да бъде само за тебе и да ти създава радос и усоволствие, пъ ако ще на ората да им се види глупаво и смешно.

И други работи моем да напишем, ама аде стига толко за съга...
Активен
Като му седнем на гарата у Брусарци, като си викнем тройка кибапчета и ена бира... Я ли не знам да живеем?

masok

 • Гостенин
тук ше я тура таа иконка нема начин.... :) guru
Активен

Койо

 • Админ
 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 6341
 • Винаги има повече от един начин да са свръши нещо.
  • WWW
Не пиам кафе повече от 10 години. Сестра ми получава все още паник атаки, кой знае кво е тава, нема нужда да казвам. Рекох й да запре кафето и ще й мине. Я запрех кафето и от тогива не съм имал тава ужасно усещанье.

Ту пуша, ту не пуша. От последните компромати от Ком се види, че съм заман с цигара. От тогива не съм палил. Така карам, на периоди. Оняденка си снимах белиа дроб, че пет дена бех със субфебрилна температура. Нищо, чист е. Било грип, мина ми.

У момента съм запрел и алкохол, и цигари, и месо - поради други лични причини. И се едно ще литна. Коги не ям протеини, спъ като заклан. От една страна сърцето си почива и пулсът е спокоен, абе лекота. От друга страна сека молекула тлъстинка се бори за оцеляване и затава метаболизмът ма кара на спанье, за да се не топът тия тлъстинки.

Човек требва да бъде и малко егоист, като става въпрос за собственото му тело. Тия, де не моо се лишат от месо и животински протеини за известен период от време, изобщо не могат да разберат за кво им приказвам. Усещането за спокойствие е уникално.

Стрес извън юли и август не знам кво е.

Колелото ми решава останалите въпроси.
Активен

Буба Лида

 • Гостенин


1. Стрес - Блокира имунната система и прай така, че секви бактерии и вредни клетки да се развиват на спокойствие, колко си сакат. Това е пръвото и основното. Нали сте чули, що некой преживел силен стрес, и он (стреса) му "отключил" рака, диабета, ревматизма? Нещо таково става - стреса ти блокира ИС и послем е въпрос на време да те налегне некоа мръсна болес. Начи - треба да се избегва стреса на сека цена или да се сведе до минимум.


Стресът е широко понятие. Когато е в личния живот вероятно може да се сведе до минимум , не знам дали да се  избегне, това си зависи от съответната нагласа на човека за възприемане на негативите или пък съответните му действия да може да успокоява душевните си мисли и терзания и да се настройва на положителна вълна. Знам, че не винаги е възможно, но дълбоките терзания по даден проблем дръпат повече назад отколкото напред и карат човек да се чувства още по-нещастен отколкото е. Тука може много да се пише и то секи според своята си ситуация. За мен работещ метод е когато съм в такъв стрес е да отхвърлям "черните" мисли и да се опитвам да гледам на нещата малко по-светло, обичам да чета разни книжки за позитивното мислене, опитвам се и да прихващам от тях. Опитвам се да тренирам така мисълта си, че първите неща които да попадат в нея са некакви представи за "слънце","топлина" ,"жълто,"обич" и т.н. и когато се изпълни с такива мисли някак ми става по-леко. Много моа да пиша за това, ма нямам сега време, по-натам ще се включвам.

За стресът в работната среда ми се струва по-сложно, защото трудно може да игнорираш хората с които работиш, да игнорираш преоблемите които възникват на всяко едно работно място и колкото и да си мислиш за слънце, луна и звезди, страничните фактори и взаимоотношения се оказват по-силни. При нас веднъж годишно се правят профилактични прегледи. Един от първите въпроси в анкетната карта е " Работите ли в стресова среда?". Не знам някой да е отговорил с не от колегите ми. И въпреки всичко тука се опитваме да си направим едно спретнато емоционално място на пребиваване, опитваме се да сме толерантни един към друг, да се уважаваме и определено успяваме за тази част от колектива , които сме на едно ниво. Има един човек от офиса, който посещава йога от миналото лято и опрделено въздейства много добре на всички. Постоянно ни зарежда положителна енергия и е някак по-лесно.
Лично аз започнах да смятам, че йогата е един от начините дето човек може да се освободи до някаква степен от стреса.

« Последно редактиранье: Март 02, 2012, 02:42:22 от Буба Лида »
Активен

Bushman

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 1394
 • Излекуван работохолик
Начи оно стресови фактори винаги е имало и че има, въпроса е ти да не им се поддаваш, да реагираш по-спокойно. Да ви каем - мене казармата много ми "помага" у това. Само като се сетим кво беше у Черниа полк у Марица или у Дисципа у Плевен - сичко почва да ми се види убаво, лесно и приатно. Викам си - щом съм минал през ОНОВА, кво мое да ме уплаши или притесни съга? На четврътит да ме врътът у работата, не моат ме уплашат, ама ич...

Има си ора притеснителни и нервни, те една колежка иам тука на площадката - само да е погледне координатора нещо накриво, и она се сбръква. Таа същата се пази от сичко - от ветър и от слънце, от прах и от дъж, от оси и от змии, абе от кво се сетиш. Ябълката пръво е мие със сапун и послем е бели. Не яде и не пие нищо, къде е пипано от друг човек, ако сакаш да е почерпиш, треба пред неа да отвориш кутиата със бисквити или бутилката и она пръва да си земе. Ако е пипал друг човек - не зима. Излишно е да ви казвам, че таа женица е 5 години по-млада от мене, а е се болна и ендзова, ча мъка ми стаа, като е гледам. А още повече ме лови мъка за мъжа й - чудим се как ли се живее със таково...  ??? ??? Толко ми стаа жал за тоа човек (дип че го не познавам...), че земем неко път да го отменим...
Активен
Като му седнем на гарата у Брусарци, като си викнем тройка кибапчета и ена бира... Я ли не знам да живеем?

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
мани недей ,че щи падне докъ го тръка с автосапун преди да го лапне :green:
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Bushman

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 1394
 • Излекуван работохолик
Не бе, я че го отменим по моя си начин, а она - или че мре, или че се оправа... Нали го наета лафа?
Активен
Като му седнем на гарата у Брусарци, като си викнем тройка кибапчета и ена бира... Я ли не знам да живеем?
 

Страницата е създадена за 0.153 секунди с 23 запитвания.