СЕВЕРОЗАПАД > Събития

Свидня

(1/136) > >>

apostolicia:
Има една легенда, къде разпраа още за римско време по поречието на Дългоделска Огоста. Она таа бара открай време си е златоносна и римляните добре са знаяли тава. Месното население разумева се, е било "стимулирано" да копа камъняк и да промива златото, щото тава си е се пак работа бъш като за плебса. Обаче въпроснио плебс бил разделен на мъжки и женски лагер и имали право в един-единствен ден от годината - единственио нги почивен ден - да се срещат. Тава бил деньо за свидня.

Такава а легендата за тоа ден. И до днеска се праи сбор у местността Попов мост близо до село Говежда (община Лопушна или Георги Дамяново). Сборо се праи краа на април или началото на май у зависимост кво а времето - дъждевно ели па слънчево.

Сдружение Резерват Северозапад таа годин ша се вкючи у организацията на Свидня с три инициативи. Идеята ни беше да направиме фестивал на северозапада. Тъй като общините обикновено сами си организират гостуванията на самодейни и не толко самодейни изпълнители - певци, танцьори и прочие, ние ще се включим с организацията на две изложби-базар - на приложни изкуства и народни занаяти и на местни домашно произведени храни и напитки. Третата инициатива е кулинарен конкурс - традиционна нашенска гозба, приготвена на огън - спицялно жури ще оценява майсторлъка на готвачите, а премиираните гозби може да се разиграят на търг - това последното подлежи на обмисляне.

Що пущам таа тема тука? - се питате вие и имате право да се питате, ма тава а друга бира и нема да а опсъждаме още у началото, та да не тръгаме с фалстарт.

Пущам темата, щото дирим помош на пръво место - помош финансова, помош организационна и дори информационна. Който знаа ора къде праат нещо убаво за рана на телото и душата - да ми сигнализира, да покана тоа човек. Който знаа некой добър готвач - да ми сигнализира, да покана тоа човек. Който може да намери спонсори, ели па сам да стане такъв - да заповеда - парите никоги не са излишни.

Къде ни куца организацията - немаме майстори от видинско, а от врачанско имаме само едни -  децата, къде Валери каза за них, но требва да събереме парици, та да нги платиме транспорто на тия дечица.
Немаме готвачи - който сака да се включи, да заповеда, я дирим интензивно и съм намерила неколко, но си требва повече.

И не на последно место, сакам да знам колко ора ша доаждат, та да дира възможности за преспиванье, ели па може да си организираме пикник на палатки. Най-близката голема база а Копрен, но сигурно че требва да се организират резервации, та да не стане у последнио момент да дириме къде да спиме.

Междувпрочем, деньо не е точно определен още - опщината требва да каже коги ша а  - ели ша а крао на април - ма я гледах едни прогнози - тогива се очакват бури и дъждеве - ели ша а началото на май, куето а по-вероятно. Когито има яснота, веднъга ша ви саопща. При сички пуложения ша а у почивен ден, де.

Така че чекам да вида кво ша кажете по поставените въпроси!

Чвора:
я съм категорично казал,че за дечицата ,,на Валери" ще съдействам финансово-до колко мом.Мисла,че у форума ще има още ора които да го напрат.За останалите неща нема къ да съдействам.Ако може се нещо де ми е по силите и сметате че ще съм полезен-на драго сърце.

Койо:
Като се уточни деня, ще знам дали ще може да дода. На 6 май съм на Бела Слатина, ако не изникне нещо извънредно. Около таа дата ще се нагода некак да дода и до тама.

Викам да сметаме вече, че парите за транспорта на децата са събрани, остава организация - да се намери транспорт и да се уговори с транспорта и с участниците от по-раничко, що са деца и сичко требва да е изрядно като документация по пътуването.

буля Иваница:
Майстор, па и готвач, па и от Видинско - те ти Краско Дражинскио!  ;) Па и ше отрази събитието - 2 в 1!  :)

Сега сериозно - както вече споменах негде, аз и Слави се включваме в събирането на средствата, необходими за децата. Давайте сметка за превод. Сигурна съм, че и други хора от форума ще се включат.

onufri:
Цитат на: Чвора в Април 06, 2012, 09:15:52 >>>>я съм категорично казал,че за дечицата ,,на Валери" ще съдействам финансово-до колко мом.Мисла,че у форума ще има още ора които да го напрат.За останалите неща нема къ да съдействам.Ако може се нещо де ми е по силите и сметате че ще съм полезен-на драго сърце.
<<<<+1

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница