СЕВЕРОЗАПАД > Събития

"Козе Млеко" у Горна Бела Речка

<< < (2/17) > >>

Маруца:
И язе мислех да си одбележа у калиндаро фестивалете у БГ, дек сакам д'ида таа годин. дано ми са не застъпат датите с некои, че ше умра от яд.
много фестивале почнаха да се прават вече и си заслужават да се посетът. тава жеравна фестиваля за народните носии(тама секи е облечен у носия, иначе та не допущат), тава фестиваля на розата дек прават у розовата долина. абе има много. А Фенера ку рече мое да надрънди и да гостува на некой фестивал и извън СЗ умишлено, за популяризиране на СЗ по тоа начин и извън пределите му. Да видат и другите ора, че ниа не едем ора. Сал приказката(говора де) ни прай да сме им толко страшни.  ;)

Маруца:
Малко ше оспама темата, ма сакам да кажа и за едно друго събитие, па мое се премести у темата за фестивалете, имаше такава у културната секция.

Та освен новосъздадения "Бабина душица", може да се гостува и на други места с опознавателна цел и повече ора да разберат за Резервата от пръва ръка дет се вика.

Има един фестивал - каа се от "Тимок До Вит". Прават го у Тетевенско и са еде саламура 3 дена до посиранье. Даждат самодейци от целия северозападен регион и северен до река Вит и е свирня, та се чуе ча у Ботевградско.  :duhovata:

Цитат>>>>"От Тимок до Вита" се нарича фолклорният събор, който всяка последна събота и неделя на август се провежда в село Черни Вит, на 8 км от Тетевен.

Съборът има едва 30-годишна история, но хората тук са широко скроени, държат на традициите във фолклора и постепенно привличат участници от цяла северозападна България, а от няколко години идват танцьори, музиканти и певци на народни песни и от по-далечни краища. Стремежът на всички е да се издирва, популяризира и съхранява както българския фолклор, така и традиционната ни кухня.

...десетките ястия, примамливо разположени на дълга маса в селското училище представяха най-интересното от автентичната кулинария, традиционна най-вече именно за обширния район между Тимок и Вит, тоест северозопадна България: различни лучници, баници, пити, постни чушки и сарми, рибник, лютика, коркмач, каша, местни сирена.

Стремежът на организаторите от Черни Вит е чрез тези ежегодни кулинарни изложби да подтикват към опазване на ценни кулинарни традиции, да възбуждат любопитство към интересни продукти и рецепти от миналото, изобщо да помогнат на хората да осъзнаят, че разнообразната ни кулинарната ни култура е израз на богато културно и духовно наследство.<<<<

Койо:
Маро, на Плевен приееме един мого полезен принцип на действие. Кой предложи - той заложи. Който предлага нещо, праи поне пръвите стъпки, влаза у връзка с организаторе, работи си сам от името на организацията и коги има резултате и вече е нужна намеса от страна на другите, съобщава, а е убаво и до края да работи, не да предлага и да се кута, демек праи предложенеето, ако му изнаса на него да го доведе до краа. Иначе работите се размиват и физически нема изпълнител на убавата идея.

манечкио Кошер:
Те и линкченценце http://novakultura.org/goat-milk/?page_id=41

Койо:
Айре, помогнете, дири се котел бакърен по вазможнос около 10 литра да сбира.

На Гушовски манастир над Чипровци праат курбанье сека година, тама не моо да нема некъде такъв голем котел. Има доста време, ако на некой му доде идея, да помогне, че я се не сещам отде да зема.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница