Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: Други видове расказе  (Прочетена 98805 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Цони

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 4519
Re:Други видове расказе
« Reply #1605 -: Ноември 10, 2016, 09:59:53 »
    Опит за фентъзи
  Започна сезона на дъждовете у Лудата гора и те така - дъъъжд,  дъъъжд, дъжд и влага, и си ебало майкята. Таксито мицубиши грандис се подлезна леко у десно на глината и спря пред един стар цер с гулема хралупа. Унутре бе тевница и немаше изгледи некакоф клиент да излезе. От извесно време усещаше некакъв лек дисконфорт по педалите, та това бе причината таксистът трол да светне плафона и да погледне у краката си. От миничък тренираше стоицизъм, та и сега - ни едно мускулче не трепна на лицето му при вида на кладниците, поникнали между пръстите на краката. Резна колонката между палеца и показалеца, нацепи ги с ножлето и ги пъна из решетките на парното. След сто километра горско с манко солчица, щяха да са таман.
Активен
Животът с назе се ебава.

Черногледец Храбър

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 5342
 • мизерийка и безвремие - и от тава се прай тумбак
Re:Други видове расказе
« Reply #1606 -: Януари 09, 2017, 05:09:21 »
                             Снежа лудата


   Сигур на секи се а случвало да се пита по неко път: "Тоа па за к'во го държи още Господ?". Става дума за разни така по-различни от повечето ора индивиде. Предимно нги викаме "луди". Ама луди ли са наистина или просто различни? У къф свет живеат, сал они си знаат. А ниа, нормалните демек, само ги коментираме, подиграваме нги се, отпъждаме ги, ако ни приближът ели глеаме да ги не срещаме и не стигаме. За назе, "нормалните", явно е нормално да ги одбегваме и колко се може повече да ги изолираме от нашто битие. Донекаде сме прави. Ама... само докъденекъде. И почти се не замисяме, тиа ора кък преживеват земните си дни, особено у трудни, като таа зла зима дни и нощи. Толко ниела зима скоро ни не а навестявала. И секи се а утурил у собственото си оцелеване и ич му не дреме другите къ се опраат. Тава си е типично по вълчедръмски де. Най-малко па некой би се замислил, кък аджиба, Снежа лудата, още влачи съдраните галоши по навеищата, къ така съумева да се мантери из село с тиа дрипи, къде а наденала, кък се събужда заран, без да се а удървила у тиа минусе, като не а помирисвала огин от памти века. И като улене у неко магазин, секи глеа по-бръже да а изгони, що като се позагрее, почва да смърди на пикоч. А всъшнос, таа жена некогиш си е била свесна. Даже съм чул, че била даскалица. К'во и що се а случило, та днеска е на тава дередже, незнам. Просто днеска си е част от нашиа интериор ели екстериор - кой къ го погледне и никой е не сефери за две стотинки. Сал и глеат сеира, коги превръти и почне да се кара с неко виртуален събеседник, ели почва да бие с едно гумено шише по неко дръво и да кълне, ели почне да се връти на едно место и да клека, и да се плези. Отстрани е цирк. Отстрани е грозно. Отстрани е жалко. Отстрани! А откъде ньеа?
  Та, у тиа тврде неприятни зимни дни, и я, като сички останали, гледах да праим неща, къде да са ми згода на мене, па послем евентуално и на другите. Така и днеска. След поредното риненье, чистенье и зареждане на печка, одреване на камиона изподи снега и т.н., успех та отворих барем за манко магазина. Явиа се три-четирма зевзеци, да ми разнообразат студъ и да помине време и по едно време се усуна и един местен пияндурник. Като го видо, че пристъпа ту на единиа, ту на другиа крак, разбрах, че а дошъл за вересия. И понеже винаги ми плаща "утре", реко си, че тоа път че го сиктерошем, да оди зАглав. Ама он извади два лева и рече:
 - Абе, не стигат ми 40 стотинки за едно вино...
Пръво ми идеше да го шибнем, па послем ми стана смешно и къкто обикновено, маанах с ръка и му реко:
 - Епа я че отпиам за 40 стотинки и другото ти го давам.
Дип, че се знааме от камара гОдин, па и вече сЕ по-манко остааме тука. Иначе би го заритал нагде ньи си, що не а за жаленье. Сички го знаат като кадърен майстор по разни техники, ама работи, коги на ньего му отърва. Та такъв с чиста съвес би го побил манко. Ама он па и на бой не носи таа жната.
Реко си, щом почнаа вересиите, време е да затварам. И затвори я. Таман седам у колата, една позната ми кима отдалече и се опитва да се забръзи, ама у тоа снег, не става. Зачека а я и отвори па магазина. Нищо кой знаа к'во - едни ръкавици си зе. Ама таман излаза она и подир ньеа, отвънка напира Снежа лудата. "Гей - реко си - що ми требваше да се връщам?!" Ама онаа дръжи пет лева у ръката и дЕ ли ми ги поднаса.
 - Кажи к'во сакаш? - викам я.
 - Нищо. - каа онаа и пак ми дава парите.
 - Е,като а нищо, за кво ми даваш тиа пари?
 - Па ти ми даде два лева и я ти вращам.
 - Ти си се обръкала. Не съм ти давал. Да не а неко друг ?
 - Не! Ти ми даде. - и де ли бута парите.
С тава нема оправия. Зех я парите, върна и три лева, да се укроти работата и тръгнах да закючам. А онаа, къде ме върна, стои отвънка, гледа и се чуди. Понеже се почуствах неудобно, я и реко, че че дедем парите на една ньойна рода, да си ги  върне, що тука нема друг вариант. А она рече:
 - Бе нема значение тиа два лева. Ама глей! Моа да а луда, ама знаа, че е зела от некой пари, зела е пенсиата и първо търчи да върне. Е-е, да беха барем половината ора като ньеа честни!...
И така, минути по-късно споделям случката с познати у магазина на центъра, а магазинерката, като ме изслуша, каза:
 - Давал си и.
 - Кога, ма? - учуди се язе.
 - На Коледа. Тука, у магазина. Сака ти два лева, да си купи тиквеник. Ти и даде и послем рече, че на Мато не си дал пиенье на вересия и ич те не а жал за ньего, ама на таа жена би и дал,  без да ти се свиди.
Я затрЕпа като пъъл у брашно, па се сети. Верно! Така беше. Само, че въобще не съм го имал като заем ели вересия, а просто, като коледна добрина. Да, обаче тава е мойта гледна точка. Ми от другата страна?
Та, днеска почти си одговорих на оня въпрос, с който почнах случката. Сигур има що, да дръжи Господ такива индивиде. Един път - да разграничаваме различното от общоприетото. Друг път - да са нещо като коректив за така наречените "нормални" ора. Трето - абе трето, да проумеаме, доколко можеме, че още има к'во да научиме, нищо, че според назе, сичко ни е ясно. Мигар ни е ясно на назе "нормалните", че ако телом некой може да оцелева у пълна мизерия, то е щото душата му не понаса мизерията, у която са затънале отношенията на т. нар. "нормални" ора? Мигар днеска може да има по-добър урок по съвест, от тоа, къде ни го предаде Снежа лудата? Мигар, па ако го разбереме, че станеме по-добри? Кой знаа...
« Последно редактиранье: Януари 09, 2017, 07:23:14 от Черногледец Храбър »
Активен
Простотийооо, къ да се разведем с тебе ма?...
http://vbox7.com/play:79b74a6a
 У тоа живот най а неело глуповъ жена и мокар пепелник, оти се шъ намерът начин а ти угасът огъня!

цитат-Веко

Пачо

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 9230
Re:Други видове расказе
« Reply #1607 -: Януари 09, 2017, 06:28:24 »
Мдаааа неведоми са пътищата божий!  thanks
Активен
Ебагуу свинята са испрай на дувару и изеде мотичето!

унучка на Тинджулата

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 12596
Re:Други видове расказе
« Reply #1608 -: Януари 09, 2017, 07:06:43 »
 thanks
Активен
Я шси реча, па шси млъча ( баба ми Ценка)

Бай Еван Астрилецо

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 5639
 • беркофчънин
Re:Други видове расказе
« Reply #1609 -: Януари 09, 2017, 07:11:40 »
 thanks Ного дубър раскас баце Мите, ти че да излееш нешто къто северозападнио Кен Киси...брава!
Активен
Като лежим - лежим, па като станем, та седим

Краси от Дражинци - Геговския

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 27469
Re:Други видове расказе
« Reply #1610 -: Януари 09, 2017, 07:13:30 »
фен съм баце Мите..скоро че го зачетеш у Неделника..даже и фенове си имаш къде ми звънът да питат къде мое си купат книжка от тебе и за бай Еван важи същото :krkanje:
Активен
У  Наздравето е Силата !!! Кой му требем  те телефоня - 0897 917 900
Човек къде не пие неа мал

Мичи

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 7959
 • DECET IMPARATOREM STANTEM MORI
Re:Други видове расказе
« Reply #1611 -: Януари 09, 2017, 07:15:06 »
 thanks thanks thanks
Активен

Владо

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 1472
Re:Други видове расказе
« Reply #1612 -: Януари 09, 2017, 10:10:35 »
 guru Одрътеваш баце!Къ па може да забрааш от Коледа до Бабин ден.Цъ ,цъ, цъ!Ше ти прата гинкобилоба по един човек от Рачините.Он ща намери. :nazdrave:
Активен
нулаосемосемшесчетиричетирипетдеветосемшес

Самотока

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 23316
 • душманин
Re:Други видове расказе
« Reply #1613 -: Януари 09, 2017, 10:15:15 »
 guru  guru guru
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

Даца

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 2389
 • Светът е оцелял, защото се е смял.
Re:Други видове расказе
« Reply #1614 -: Януари 10, 2017, 01:19:25 »
 guru thanks guru thanks
Активен

буля Иваница

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 9464
 • АЙЛЯК!
Re:Други видове расказе
« Reply #1615 -: Януари 10, 2017, 06:09:57 »
Митак, у нашия квартал има една момче, Яворчо. Колко моя син е. Мръсен, опърпан, с вечната кирлива шапка на главата у студ и пек, но винаги нахилен до уши, незлоблив. И със знамето. Вечно на рамото го носи. Българския байряк. По националните празници непрекъснато обикаля улиците и го развява. С неописуема гордост и светещо лице. През останалите дни го носи като пушка на рамо. Колко пъти го вида, толко пъти се замислям, че Господ иска нещо да ни каже чрез него. На нас, мишоците, дето сме се скрили у панелните капани и съжаляваме Яворчо...   
Активен

Цони

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 4519
Re:Други видове расказе
« Reply #1616 -: Януари 28, 2017, 05:47:16 »
              Marina Kostadinova:
           "Из дневник на един обикновен руснак:
"Днес станах както обикновено, сипах си двеста грама водка за закуска и пуснах телевизора да видя Путин. Вместо него обаче даваха Алла Пугачова. „Тоже неплохо“, помислих си аз, допих водката, намигнах на портрета на Сталин на стената, облякох се и тръгнах за работа.
Във входа срещнах съседа Серьога. „Крым наш!“, поздравих го аз. „Воистина наш!“, отговори той и извади една бутилка водка да полеем събитието.На улицата беше минус 50 градуса и ладата запали едва от втория опит. Подкарах я внимателно между дупките и мечките. Особено досадни бяха последните – като видят кола, тичат да си изпросят нещо за ядене. Уж кметът все обещава да направи нещо с бездомните мечки, но нищо не се случва и те все така си обикалят около кофите за боклук.
После минах покрай най-голямата дупка, където на дъното лежи предишната ми кола. Впрочем, вероятно и двадесетина други. Местните власти чакат да паднат още пет-шест и като се напълни, после да асфалтират отгоре.Малко по-нататък ме чакаше полицейски патрул. По навик посегнах към калашника, но видях в ръцете на единия лека картечница и се отказах.
Полицаите ми взеха десет долара, но почерпиха по една водка с кисели краставички, а служебната им мечка ми изтанцува ламбада. Разделихме се като приятели.
На работа бригадирът беше купил пет бутилки водка и кило сельодка. Изпихме всичко, като пяхме песни за войната и за победата. После съм заспал.Привечер се събудих и тръгнах за вкъщи. На улицата беше минус 70 градуса и дори мечките бяха с шапки и шалове. Помислих си, че е време да сложа зимните гуми.
Вечерта най-после дадоха Путин по телевизията и аз отворих една бутилка водка по този случай. Стана ми малко студено, та слязох до мазето да поусиля малко ядрения реактор. Навремето го свих от военния завод, в който работех и сега не давам пари за отопление. Вярно, на няколко години трябва да му се сменя урана, но иначе си работи.Малко преди да заспя, си напомних, че вече цял месец не съм ходил в мавзолея на Ленин"...
Активен
Животът с назе се ебава.

Генчо

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 8830
 • Стерео сват
Re:Други видове расказе
« Reply #1617 -: Януари 28, 2017, 05:54:09 »
 :smeeeh: :smeeeh:

Сега ще те налазаат русофилете...
Активен
__________________________________
Най-добриа ром е студениа ром!

Рошковец

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 623
Re:Други видове расказе
« Reply #1618 -: Януари 28, 2017, 08:22:09 »
Абе ич не смешно... И неа само на руснак, ми на секи жител на бившиа източен блок. Ку са понамали малко мащаба спокойно мое да е разказ на българин. Па ку не беа ни придръпале в ЕС спокойно моеше да си а на българин. Важното а, че квото и да става, сички са приателе  :green:
Наздраве!  :krkanje:
Активен
"Между преди и след е целият живот. Всичко. Между преди и след е нищото, в което увисваш и разбираш колко си се скапал." Николай Фенерски, "1994".
 

Страницата е създадена за 0.068 секунди с 25 запитвания.