Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: Паразитът  (Прочетена 4121 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

torlak

 • Гостенин
Паразитът
« -: Април 16, 2009, 07:44:04 »
Дойде ми така те да зема да пусна един мой разказ, каде а от поредицата "Писани по действителни случаи", кое ще иде да рече, че тава каде го пишем, а било ка го пишем.

Те го те и разказа:

-----------------

Времето през онзи ден беше облачно, което му придаваше известна мрачност.

Около храм св. Седмочисленици в София, както винаги по това време (обяд), има тълпа. Еднообразието на лицата им, на дрехите им - всичко това издава безличността на тези хора, които минават забързано от там. По пейките също са насядали хора, които очевидно си седят, за да си убиват времето, а не поради някакъв друг мотив. Действие, също толкова обезличаващо, колкото и бързането за никаде, защото и в двата случая възприятието на околната среда е абсолютно изключено и вън от вниманието е сивото небе, играещите наоколо деца, храмът, дърветата с листата им, които се стрелват в танц по своему при всеки повей на вятъра и всичко останало…

На пътя, малко в страни от чешмата, изведнъж сякаш почти от нищото, се появи един крайно странен образ, който следваше да определя като древен. Дядото беше нисичък и се забелязваше в ярко откроение от околния свят заради идеално белелите си коси и брада. Ако не бяха дрехите му, сигурно щях да си помисля, че дядо Мраз е изникнал от някаде за внезапна проверка кое дете слуша и кое не - понеже наоколо играеха деца, та си помислих, че всъщност тази роля много би му подхождала. Но облеклото издаваше друго - избледняла от времето светло - зеленикава връхна дреха, потури и цървули (хм, дядо Мраз утре). В ръцете му - канче, ама така похлупено, че през тесния отвор да не се вижда каквото и да е съдържанието му, т.е. на хората не им е нужно да знаят колко пари има вътре. Но пък исках да знам колко са точно.

И ги засекох тези подробности.Минават хората. А този дядка - поклон, молитва, поклон, молитва и канчето се пълни. Аз броя. В рамките на 10 минути, в които го шпионирах, забелязах как канчето се пълни с главоломна бързина с пари, които като сума малко от инак претрепващите се от работа средностатистически българи едва успяват да изкарат не за 10 минути и не за ден (изкара към 150-200 лева за 10 минути). При това ми наблюдение една особено набожна християнка (която се отчете с 5 лева “помощ”) се завайка на глас над нещастието на този окаяник. Усмихнах се на учудването и.

Така е то, дядото ги изважда от унеса им и хората се размекват при вида на комбинацията от храм и просещ с молитва старец, който така ярко изпъква на фона на тъмните им дрехи, на безизразните им лица, на живота им, живян на автопилот, на тяхната обезличеност… Особено ако дядото по някаква неразбираема причина прилича на дядо Мраз… Дори и у не особено религиозните се събужда някакво дълбоко стаено християнство… И канчето се пълни далеч не със стотинки, а с петолевки и нагоре. Спират се хората, кръстят се редом с дядото…

Може би на тях им прилича повече на светец, отколкото на мен. И аз се изнесох от тайното ми местонаблюдение, като на магия и почти от нищото се озовах до дядото, който за мое удоволствие, се стресна от внезапното осъзнаване на моето присъствие на две педи от неговата особа. Така си ме зяпаше около минута явно не съзнавайки целта на поведението ми - някакъв, дето е целия в бяло (противно на облеклото на всички) му се усмихва (за разлика от всички), само дето не се кръсти (както всички) и пари не дава (особено последното не като всички).

Попитах го от къде е - каза, че е от далече (да бе да, веднага повярвах). После дядото почна да загрява ситуацията и на въпроса ми защо проси, той се направи на глух. Повтарям питанката не повтарям - това е положението, дядото оглуша! Да бе. И за това му повярвах, как ли пък да не му, особено защото първия въпрос го чу много ясно.
Активен

Самотока

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 23316
 • душманин
Re:Паразитът
« Reply #1 -: Април 16, 2009, 08:04:34 »
бе се си мисла че не проси що му а кеф - ма инак просиата е забранена - и тикива къде просат треа а са задръжат , ма къде а таа полицеа етъ - докаде тава е бизнес - ще има -
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

torlak

 • Гостенин
Re:Паразитът
« Reply #2 -: Април 16, 2009, 08:22:56 »
Тоа специално имаше един период, каде секи ден се там беше. Ма неа беден, вервай ми. Висеше по час-два на ден да проси. А сметни си колко изкарваше на онаа стойност пари, дето а имаше преди неколко годин. 150-200 лв ги праи за десет минути просене.

------------

Забрана за просене знам че има, ама а смешна и никой не а зима насериозно. В НК навремето четох нещо, каде ма сурина у земи:

 „който системно използва за вършене на просия лице, намиращо се под негови грижи, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба до два лева”.

Я не може да разберем ква а таа глоба до два лева и що са подиграа така с децата, каде родителите нги са ги натирили да просат и крадат. Ни им решиха проблема да ги спрат от просене и кражби, ни нищо.

ИЛИ глоба- ДВА ЛЕВА според Чл. 189. (1) (Изм., ДВ, бр. 10 от 1993 г.)

Е не може да го преживеем. И сега е от 100 до 300 лв и е пак същата подигравка. Просяк толкова пари прави за десет минути, ако е добър в това, което прави.

Па после що са а заринало у деца да крадат и да просат. И куто пораснат, що от теа деца ора неа да станат, а просто ще прават тава, каде от манечки са ги карали да праат. И което а по-лошо... Ще напраат сащото на своите деца. И кръга ша са затвори. Сички че го отнесеме тава накрая.
« Последно редактиранье: Април 16, 2009, 08:28:35 от torlak »
Активен

Самотока

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 23316
 • душманин
Re:Паразитът
« Reply #3 -: Април 16, 2009, 08:26:54 »
вече са по високи глобите , ма нико ги не гони - що нема работа за ората
ма сиа и бизнес
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

torlak

 • Гостенин
Re:Паразитът
« Reply #4 -: Април 16, 2009, 08:30:27 »
И аз тава добави. Ма с закъснение. 100 до 300 лв. Се същото. Според мене трее е повече и такива деца трее се извеждат от такава семейна среда, за да им се даде шанс да са научат на нещо различно. Иначе куто пораснат и нищо  свестно неа стане от тех.
Активен

Самотока

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 23316
 • душманин
Re:Паразитът
« Reply #5 -: Април 16, 2009, 08:36:21 »
къде - ф домове за сираци ли - условеата там са страшни и средъта
не моа да кажа къде е по -дубре

ти не видиш ли че дръжавата е абдикирала от сички дръжавни рабути
тука у форума има по гулема управиа от колко у дръжавата
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

torlak

 • Гостенин
Re:Паразитът
« Reply #6 -: Април 16, 2009, 08:55:36 »
Видим, ма не щем да повервам, що така че останат нещата. Еба ли го. Не мое така да останат. Лошо, ако останат така. За сички.
Активен

Самотока

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 23316
 • душманин
Re:Паразитът
« Reply #7 -: Април 16, 2009, 08:58:47 »
они са така дваесе годин
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

Aврам

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 4478
 • я па я да не поверваш
Re:Паразитът
« Reply #8 -: Април 16, 2009, 10:05:14 »
Срешту тиа стотинки дадени на просека ората си купуват индулгенциа за напраените греове.По некогиш просещиа те разтовара.Мислиш си че праиш дубро дело и ти става душу леко.Ти преду твойта съвес си си свръшил рабутата.Да му мисли тоа къде мами ората.

Я лично пари на просещ не давам ако не го познавам.Мое да се окаже че спонсорирам гявола или Бен Ладен.Ако иам нужда, уленем у црквата,узеем си за 10 лева свечи и ги запалим за здраве на ората.Така ем парите ми отводат за храма,ем светим да ни види Госпат.
Активен
Душата ми жадува полет.
Душата ми е гняв и плам.
Душата ми е сняг на пролет
стопена от угоден срам.

Bushman

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 1394
 • Излекуван работохолик
Re:Паразитът
« Reply #9 -: Април 16, 2009, 10:33:28 »
Я греове неам, затова и индулгенции ми не требат. А и да имам некви греове, я че си ги изкупим, че си платим дълговете със се лихвите (кво пее Анастасиа), а нема да си успокоявам съвеста с 2 лева у канчето на некой измамник, като тоа. Турлака, да беше му изсипал канчето на тротоара, да видат ората, че "просака" е по-богат от сички...

Оня ден у Плевен, таман заключвам служебниа ван на паркинга, и се примъква една циганка, млада такава и нови едно чаве. Ама детето не изглежда да а гладно, напротив, смееше се... И оаа почва с един сърцераздирателен глас, а-а да ревне:  Бате, дай некоя стотинка, да купим млеко за детето. Викам й: Абе що се не фанеш на работа? А она па - Дай да земем за детето! Викам й: Па земи му кво сакаш, я да те не спирам? Работи, изкарай пари и му купи ако сакаш и самолет на цигането, кой ти пречи? Мамка ти циганска и мръзлива дееба... Я сам си малко гръмогласен, минаваа ора и я усети така некво одобрение, усети че са съгласни ората с мене. Ебал сам ги тиа паразите (баш е точно заглавието на разказа), никва жалос за такива.
Активен
Като му седнем на гарата у Брусарци, като си викнем тройка кибапчета и ена бира... Я ли не знам да живеем?

Койо

 • Админ
 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 6341
 • Винаги има повече от един начин да са свръши нещо.
  • WWW
Re:Паразитът
« Reply #10 -: Април 16, 2009, 10:37:13 »
Доколко съм чувал именно тоа човек с белата брада край Свети Седмочисленици със събраните пари е построил църква и за себе си нищо не а остаил, колко и да е "спечелил".

Щом един човек проси, значи е паднал до тама да го праи. И я гледам на кой давам, ма давам, що некои ора имат нужда да им дадеш. Тоа старец е нещо по-различно според мене. Той събира според мене не за лична облага.

И ка така реши, че е "паразит" и го осъди набръже? Тоа живот е шарен, друже, недей да ми го праиш чернобел.
Активен

Плъхоубиец

 • Гостенин
Re:Паразитът
« Reply #11 -: Април 16, 2009, 10:58:12 »
Торлак, ако му завиждаш земи кастроня и иди на негово место преду черковата. Не може така да нахраниш некой без да го познаваш. Чел ли си "Тортила Флет" на Стайнбек? Тама имаше един клошар, дето му викаха Пирата. Он живеше у курник заедно със своите песове и цепеше дръва, които продава на пазара. Другите клошари мислеха, че е много богат и му диреха имането, а он накрая се оказа, че е дал обет на Св. Франциск да купи златен свечник. Паразит мое наречеш некой от наще управници, ама не и тоа човечец.
Активен

Самотока

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 23316
 • душманин
Re:Паразитът
« Reply #12 -: Април 16, 2009, 11:01:29 »
баш са паразите тиа управници - къ ги неа срамота пръво от них си ...
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

Дръмон

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 14170
 • Под прикритие-с разкритие!
Re:Паразитът
« Reply #13 -: Април 16, 2009, 11:27:40 »
Торлак,тоа старец го знаа полвин София от бая време ,я преду малко ,куто са прибирах от работа го видох...Интересно ми е що не си видел организираната просия на 150 метра от "Света Неделя"-секви мангале и клошаре,пред "Шератон"изкарват могу повече от него....И Червенобрежките циганки-джебчийки май не видиш до "Света Неделя",куде са модерно облечени и струват по 500 иляди евра?!?
Могу са ти тенденцьозни обективете, май?!?
Активен
Дееба тиа връзки-кой ли ги а измислил?!?
(Цитирвам уважаем съфорумец,докъ са опитва да си изуе обущата у крайно нетрезво състояние!!!)

Самотока

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 23316
 • душманин
Re:Паразитът
« Reply #14 -: Април 16, 2009, 11:32:11 »
аи с тоа старец немоите да са бъзикате -
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../
 

Страницата е създадена за 0.061 секунди с 21 запитвания.