Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: Тайните на Леба/Ляба/!!  (Прочетена 11943 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

masok

  • Гостенин
Тайните на Леба/Ляба/!!
« -: Юни 06, 2013, 09:57:32 »
Имаме слабост към леба сите у форума!
Наскоро четох и у Гозбите за киселото тесто ,има интерсени фотки и описания!
Ше си позвола да почна таа темица за Леба и да вейна пръви опите у направата му!
Божура и Каламутняка се по напреде с материало да дават акълец и да споделят опит..!!
И за рецепти за лебец ...
Те и мене кат за пръф път!!
С едан нова хлебопекарница!!
При разменката на подаръците с кумците я си поръча хлебопекарна!сал такова си немах дом па и се канех от сума време си зема!!
На них зехме портативна съдомиялна ма тва е друга тема....
Те и месачо-печачката на леб... ;)

..и я днеска реши да я пробам...стана едно тугле!ма оно тва е формата деба..хихихи
..пшеничено -ръжено брашно ,плънозърнесто........те туглето... :smeeeh:

..разреза и опита...леко глетаво беше изнетре моеби що е било жешко..па и нема место се ралее ,освен нагоре... ;)

..иначе мирише на убав лебец и беше с добра кора....леко нагарча ма тва е от брашното лаесе...
..тепръва ше се усъвършенствам... ;D
..те ви го от по близко... ;)
Активен

Ристо Цоцин

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 8442
  • Život brže prolazi
Re:Тайните на Леба/Ляба/!!
« Reply #1 -: Юни 06, 2013, 10:47:12 »
Я съм сменил 2 или 3 такива. Връши работа, но не е като пещ - температурата е по ниска и нема въздух, леба остава леко по-влажен. Затва па моа праиш кво си сакаш. Я примерно ми аресва леб с орегано и зейтинец. Предполагам че като начинающ не си си мешал съставките сам, ми си зел от гастрамоня готово забръкано смески, само го меташ и сипваш вода?
Активен

masok

  • Гостенин
Re:Тайните на Леба/Ляба/!!
« Reply #2 -: Юни 06, 2013, 10:49:42 »
Брашното беше забръкано!я тура солта захарта олиото и маята ..оп и водата.. ;D
Активен

Ристо Цоцин

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 8442
  • Život brže prolazi
Re:Тайните на Леба/Ляба/!!
« Reply #3 -: Юни 06, 2013, 11:05:02 »
абе иам фпредвид че е готово забръкано све, и сол и мая и се продава пакетирано
Активен

masok

  • Гостенин
Re:Тайните на Леба/Ляба/!!
« Reply #4 -: Юни 06, 2013, 11:08:05 »
е има и такова ,ма я зима друго и я му помогна малко!!
даже имаше с кисела закваска!!
Ма ше има и да го пробам тия дни!! ;)
Активен

Ристо Цоцин

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 8442
  • Život brže prolazi
Re:Тайните на Леба/Ляба/!!
« Reply #5 -: Юни 06, 2013, 11:12:05 »
ше се отедеш, моа бръкаш и само тѐсто и а праиш пици ...
Активен

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:Тайните на Леба/Ляба/!!
« Reply #6 -: Юни 06, 2013, 11:21:03 »
Не знам ка си месил, но съм чела, че има машини със спицялни програми за леб с натурална закваска. Тоо вид месене, втасване и печене е съвсем различен от познатия ни с мая. Иначе на мене леба ми аресва, надут е, па и с тия брашна е нормално да е по-туглен, така а са каже.
Я последния леб, дека правих ви го показвах, от тогава не съм правила. Сакам да си намера убаво брашно и тогава. Кваса ми е на стенд бай у ладилника.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

masok

  • Гостенин
Re:Тайните на Леба/Ляба/!!
« Reply #7 -: Юни 06, 2013, 11:23:24 »
Е давай Божурче,я и на теб се надам за рецептици... ;)тоя Ляб се прави 2часа и 40 минути...я насипах и извадих гутов!!не съм пипал повече..
Активен

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:Тайните на Леба/Ляба/!!
« Reply #8 -: Юни 06, 2013, 11:30:20 »
Не съм са интересувала, що я немам машина за леб, ма шти кажа кво съм чела. 2 часа му е малко втасването по принцип. Ку ти са не меси, пущи го само да ти омеси и остави да си втасва, доде удвои обема си. Около 8 часа, ама ако е топло може и по-бърже. След това мащаш тестото от контейнерчето и на набрашнена маса го сгъваш като плик за писмо, ако ма разбираш. Префргаш па и оставаш още около 2 часа, ча тогава печеш.
Не съм спец, немам и голем опит, па казвам, знанията ми са повече на теория.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:Тайните на Леба/Ляба/!!
« Reply #9 -: Юни 06, 2013, 11:30:52 »
Виж си на машината нема ли такава програма.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Каламутняк

  • Тумбак
  • Публикации връъ му гу: 631
Re:Тайните на Леба/Ляба/!!
« Reply #10 -: Юни 06, 2013, 11:32:58 »
Честито и да си а изтръкаш от ползване (ама она да даяни на тръканье)!
Я немам хлебопекарница, та за ньеа не моа ти бъда от полза с рецепти и едно-друго. Жената сакаше да ми купува, що праех живо чудо у назе кат са расвихра с брашно. Ама и тава попремина като се отурих на леба без месенье (гугълни no knead bread). Най-убавото според мене на тоа леб не е, че се не меси, а че втасва бавно и дълго. Цели фермани има изписани от разни мраклии и хаховци за тава кво и кък, ферментации и не знам си кво. Я кво знам е, че ми аресва кък мерише и кък е на вкус.

Ама съм намалил лебо много, почти никък, та като си опечем леб и го едем по цела недея. Тава що в момента съм на "кисела" вълна, па жената и децата предпочитат бел и "нормален".

За хлебопекарната - ако ти не аресва формата или кък пече лебо - мое да си а ползваш само за месене (и пръво втасване) па после а си го печеш у кво си сакаш. Иначе чрън и пълно/разно зрънест леб винаги седи по-глетав от белиа и се не надига толко. Некой му сипват допълнително глутен за тава. Става чудно и да си забръкаш тесто за мекици или за пица.

Активен

Каламутняк

  • Тумбак
  • Публикации връъ му гу: 631
Re:Тайните на Леба/Ляба/!!
« Reply #11 -: Юни 06, 2013, 11:34:30 »
Баси колко бавно пишем - 5-6 поста откък го почнах докато го тура...
Активен

Ристо Цоцин

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 8442
  • Život brže prolazi
Re:Тайните на Леба/Ляба/!!
« Reply #12 -: Юни 06, 2013, 11:42:08 »
И да ти кажем нещо от опит - смртната опаснос за тиа машини е да забраиш бръкалото у леба и след некоко дена като се спече да изфрлиш леба заедно с бръкалото - я една машина а изфърли затава, имам още една у магазата къде ѝ немаедното бркало...
Активен

masok

  • Гостенин
Re:Тайните на Леба/Ляба/!!
« Reply #13 -: Юни 06, 2013, 11:48:05 »
Виж си на машината нема ли такава програма.

програмата зададе толко за тоя леб и она си го меси сама!машината де...иначе на пакетчето с бршното пишеше че лебо требе се праи с час повече!!
Активен

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:Тайните на Леба/Ляба/!!
« Reply #14 -: Юни 06, 2013, 11:51:43 »
Епа щом програмата толко е решила, значи така би тревало да е. Ти като напраиш неколко опита, сам ша прецениш. Пробвай и така къ ти написах по-горе.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...
 

Страницата е създадена за 0.085 секунди с 23 запитвания.