П. Пенчев: "Тъй като Диман Георгиев, зам.кмет на Монтана, днес е съобщил че възлага на две лаборатории да изследват хвоста, аз го питам дали не вярва на онзи протокол от м. 09.2013 г., или иска да печели време, през което да продължават да тровят монтанчани - днес дишащи прахоляка му във въздуха.
Категорична е Наредба № 11 от 14 май 2007 г. за норми за арсен, кадмий, никел и полициклични ароматни въглеводороди в атмосферния въздух:
- за арсен нормата е 3,6 нанограма в куб. м въздух(един нанограм е 1 милиард пъти по-малко от грама),
- за кадмий е 3 нанограма в куб. м въздух.
И това е когато се натрупват в човешкия организъм в продължение на цяла година, а не така 'залпово', както е днес в Монтана.
В протокола от м. 09.2013 г.(поръчан от фирма на същия днес зам.-кмет), в чипровския хвост:
- арсен има 89 грама(89 000 000 000 нанограма) в тон хвост,
- кадмий 1 грам(1 000 000 000 нанограма) в тон.
Сами можем да преценим прахолякът от този хвост дали съдържа тия наночастици?!!!! Аз знам, че по запрашеност България е първа в ЕС - но това по улиците заради хвоста е нещо съвсем ново, допълнително на онзи прах от иначе 'нормалното' немиене на улиците в областния град."
В Монтана след разкритията, че вместо пясък във 'водния цикъл'(с парите на Европа) се влага отровният хвост от хвостохранилището край Чипровци, по инициатива на гражданите от ул. "Д-р Стамен Илиев"(живеещи преди бившата градска баня) спряхме заедно с кореспондента на западна медия Стоян Лазаров един камион с хвост на 31.10.2013 в 13:00 ч., обадихме се на тел. 112 и след 10 минути на място пристигнаха два екипа на МВР - патрулка с трима полицаи и друга кола с трима следователи, на които Прокуратурата е възложила проверка по сигнала за хвоста.
Населението на гр. Монтана – тровено с тежки метали. Алармиращи за злоупотребите – заплашвани...www.eurochicago.comhttp://www.eurochicago.com/2013/11/naselenieto-na-gr-montana-troveno-s-tezhki-metali-alarmirashti-za-zloupotrebite-zaplashvani-sas-smart/От Министерския съвет разбуждат Областния управител на Монтана - той беше ни отказал среща, макар и двукратно лично да я беше обещал!?