СЕВЕРОЗАПАД > Репортажи от Северозапада и туризъм в Северозападна България

Камила у Габровница

(1/4) > >>

apostolicia:
Начи днеска мене нещо ме беше стегнала капата и реко дида спонтанно негде да разпуща. Обадих се на наша Рени да ги питам пие ли нги се кафицу с мене, па она вика - Ма язе снимам Камилата у Габровница. Викам, па добре, я ида. Палнах Матю - най-бръзото цукало и право у Габровница при Кака Сийка и при камилата.

Оказа се, че тава било обичай от началото на миналио век. Прецедателката на читалището каза жената, ма я не може бъш да чуам. Ма те кво снимах къ иде камилата Василка чък от Сахара. Тия ора а предвождат.
 


Самата Василка със стопанино си - разумева се арапин от СахараПоигра камилата оро, поиграа и ората, па по ено време Василка се връголиИзглежда нашенскио климат бъш нги не понесе и она се бътна. Дип, че имаше доктор та се спущи да ги прегледа и да постави диагнозаОказа се, че Василка е боса - лаасе да нги е студеншко на папунчетата и сака да бъде подкована, за което требва надлежно да бъде платено. Платиа ората, ковачо доде и поткова таа жна камила - за пръв път язе лично чуам за ковано чифтокопитно ма те - имало глава да пати -И Василка па се изпраи да играа за радост на цело село. После обиколи къщите и игра на стопаните за здраве.И верно - у Габровница са здравички - еш бебетията нги кви са ораненкиА червените бузки сигур ша да са от садържимото у тава лимонатено шишенце с биберонката дек го закръмят тава бебенце с неги.

masok:
па да са и дали неко канче с вино на камилката,мое да е била жъдна та сее връголила..?!Убав обичаец,добре че има ора де го помнат и прааат!!
Тва е най важното... ;D :punk:

Дръмон:
 :punk: Кръти таа камила...!!! :smeeeh: ...то за съжаление у Габровница май само от наще "арапе" са останале...! :udri

sanda:
Аааа, нагодина Кайсиика да обади да дваждаме да видиме и ние Василка ;D
Благодарско че показаате и на назе тоа обичай thanks

унучка на Тинджулата:
 thanks За пръв път чувам за таа камила. Интересни са кукерските обичаи.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница