СЕВЕРОЗАПАД > Репортажи от Северозапада и туризъм в Северозападна България

Стари къщи, колиби и секви интересни градеже - архитекурни решениеа у снимки

<< < (21/22) > >>

Aнe:
Цитат на: Г@нчо в Юли 07, 2015, 01:47:35 >>>>

С изключителна гордост (че го познавам лично) Ви представям един фотопис на Венци Петров.
Както се казваше в една реклама: Четете! Гледайте! Това е...

СЕВЕРОЗАПАД  --   http://adv-bulgaria.com/forum/main-category/%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B8-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B8-%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B8/9320-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4
<<<<

Къщата с куклите:http://www.vidin-online.com/sgradi/kshtata-s-kuklite

КЪЩАТА С КУКЛИТЕ
Емил МАРИНОВ

Къщата е построена през 1890 г. за жилище на занаятчия. Авторът на проекта е арх. Тодор /Тома/ Върхота. Тя е двуетажна, с мазе и таван. Намира се в края на ул. “Широка”.
Планът на постройката е с правилна форма и застроена площ от 130 кв. м. Има централен и заден вход. Двете стаи откъм улицата в партера са достъпни направо от нея и служат за работилница и склад. Помещенията са декорирани със стенописи. Запазени са само в коридора и в две от стаите – всичките в партера.
Декорацията в коридора е направена с шаблони. По стените има рисувани пана /два вида/, орнаменти-фризове и розети. Единият вид изобразява символа на плодородието, а другият символизира науката. И двата символа представляват женски фигури.
В едната стая е запазен рисувания таван в композиция на кръг, вписан в квадрат. Кръгът е разделен на осем части. Всяка част е орнаментирана, както и ъглите на тавана и центъра на композицията.
Композицията на тавана в другата стая, който е правоъгълен, се състои от квадрат, допълнен с два правоъгълника. В квадрата е вписан кръг, допрян до четири малки кръга. В останалата част преобладават елементи в сиво-кафяво.
Интерес представлява външната архитектура на къщата. Забележително е, че на всичките фасади е приложена скулптурна пластична украса, без степенуване. Главната фасада откъм ул. “Шипка” е решена с партерен етаж – рустицирана мазилка и засводени отвори; първият етаж – гладка мазилка с рустицирано оформяне на ъглите и правоъгълни отвори. Входът е в средата, засводен с полукръгла арка върху импости. Встрани от него има два пиластра с акантови листа и бюст на амурче. Ключовият камък е във вид на конзола с маска на Меркурий. Входът е подчертан и на първия етаж с леко издадения ризалит, железен балкон, засводен с балконска врата. Масивната извита конзола, която служи за ключов камък, е украсена с женска фигура в цял ръст. Над главния корниз следва атика, върху която стоят изправени две статуи – женски фигури. Прозорците на първия етаж са правоъгълни, с профилирана рамка и хоризонтален корниз. Под всеки прозорец има пано с релеф на детска фигура - амурче, люлеещо се на лавров венец. Над прозореца – конзола с лъвска маска или маска на Меркурий и триъгълен фронтон. Главният корниз е профилиран, допълнен с лек фриз от геометрични орнаменти, в който взимат участие и кръглите отвори за тавана. Премахнати са само декоративните подпрозоречни пана.
Задната фасада на сградата е индентична с главната. Свободностоящите фигури върху атиката са по-различни – и двете са женски фигури в антично облекло: едната е с лира, а другата – с лавров венец.
Конструкцията на сградата е масивна. Стените са изградени от тухли. Детайлните елементи са изработени от керамика. Има обикновен покрив с керемиди.
Сградата е реставрирана и адаптирана. Тя е обявена за паметник на културата. /Държавен вестник, № 84, 31 октомври 1975 г./.
Мичи:
Цитат>>>> едната е с лира, а другата – с лавров венец.<<<< Гръцка му работа,да не забравиме...Мерси на гръците,че дават идеи :krkanje:

илюшин:
Превала:Таблото за обявления - лов и некорлози:Къща:Aнe:
таа къща виде преди време у Горна Бела Речка, тава синькьо млого приятно.
нам що све на насрано оранджево-кафево налитаме.
а на таа фтората, къщица ако различавате, са забити с пиронь дочени гащи. тава на кво йъ синвол, не знам  ;D тъва па у Горна Бела РечкаAнe:
Известният английски журналист Берлайн, който посетил Видин през 1919 г., пише в дописката си за пребиваването в града:
„България има един паметник на победите, какъвто никъде в просветена Европа няма. Умиращият гренадир, макар и победител, съжалява за братоубийствената война със сърбите. На това себеотрицание само българинът е способен…

Историята на паметника е не по-малко необичайна от него самия.

Фигурата на войника е изваяна от гипс от големия скулптор Андрей Николов още през 1886 г. Минават години, докато я превозят с влак до Русе, с лодка през Дунава до Гюргево и от там отново с влак до Париж. Отлята е от бронз във фабрика Jaboeuf et Rouard в Париж.

Видинската общественост провежда конкурс за избор на проект и строителство на паметник на победата и героите, паднали във войната през 1885 г.

Журито за избиране и одобряване на проекто-моделите за паметник, заседава на 13.09.1907г. Председателствано от директора на рисувалното училище Ив.Мърквичка и с членове Ан.Митов, подполковник Динолов, Фингов, Ангелов, Нешев и В.Атанасовhttp://www.kmeta.bg/%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D0%B0/Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница