Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: ХАРТИЯТА КАТО НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ  (Прочетена 5292 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Колеба

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 12944
 • Лижанин
Re:ХАРТИЯТА КАТО НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ
« Reply #60 -: Януари 30, 2015, 10:32:03 »
не се виждат снимките ...
Активен

Краси от Дражинци - Геговския

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 27469
Re:ХАРТИЯТА КАТО НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ
« Reply #61 -: Януари 30, 2015, 10:44:43 »
видат съ вече :krkanje:ма не сички ???
Активен
У  Наздравето е Силата !!! Кой му требем  те телефоня - 0897 917 900
Човек къде не пие неа мал

Веселин

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 35
Re:ХАРТИЯТА КАТО НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ
« Reply #62 -: Януари 30, 2015, 12:54:30 »
ТА.... Едно време пишеше - повредата не е в вашиа талавизор .... Това , че временно не се виждаха некои снимки , а сега са по малко такива невиждащи се ... съм причината аз .. моля за извинение ...: все още се обучавам как да управлявам снимките , които качвам в този хубав сайт! :smeeeh: :krkanje:
Ше внимавам в бъдеще да не допускам същата грешка !!! ... може друга да се появи , знае ли човек ... :smeeeh: guru
Активен

Веселин

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 35
Re:ХАРТИЯТА КАТО НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ
« Reply #63 -: Януари 30, 2015, 01:03:46 »
Още за хартията ...
Тава списание СИГНАЛ е издавано в Германия 1940 -45 г , като пропагандно , на около 20-25 езика . По веднъж на 2 седмици . Страниците варират , от 32 до 56 . Корици меки . Обект на колекционерски мераци . По някои път цените които се плащат за определен брой на определен език , са умопомрачителни ... Тези две снимки са двете корици на едно такова списание на български .

Активен

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
Re:ХАРТИЯТА КАТО НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ
« Reply #64 -: Януари 30, 2015, 01:16:05 »
Знам го тава списание.Не знаех обаче ,че а толко скъпо :).На левата снимка,ми се струва,че на корицата са снимани бойци от руски колаборационистки военни образувания,ма не моа бъш да разбера кви са...некво инфо ?
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Веселин

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 35
Re:ХАРТИЯТА КАТО НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ
« Reply #65 -: Януари 30, 2015, 01:17:05 »
Това снимка/и на българска военна значка , 1885-1890 г , от княз Фердинандово времеАктивен

Веселин

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 35
Re:ХАРТИЯТА КАТО НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ
« Reply #66 -: Януари 30, 2015, 01:18:51 »
Знам го тава списание.Не знаех обаче ,че а толко скъпо :).На левата снимка,ми се струва,че на корицата са снимани бойци от руски колаборационистки военни образувания,ма не моа бъш да разбера кви са...некво инфо ?
.... не мога точно да отговоря ... не ми се рови ...  :)
Активен

Краси от Дражинци - Геговския

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 27469
Re:ХАРТИЯТА КАТО НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ
« Reply #67 -: Януари 30, 2015, 02:03:08 »
яла за видинските юнациСПОРТНИЯТ АТАМАН - ГЕОРГИ ИВАНОВ - ЮНАКА
„Здрави и силни - дружно за отечеството"

В началото на 50-те години на миналия век, като ученик в последните класове на Мъжката гимназия, всеки ден след училище, към 12.30 ч., като по разписание, настигах по пътя за дома един възрастен човек със зелена фуражка с бяла козирка. Той носеше три тасчета с храна и бавно, на почивки се прибираше вкъщи. Тогава ние, учениците ходехме с униформа - куртки и фуражки. Винаги, когато го настигах или срещах на улицата, свалях фуражката и уважително го поздравявах с .Добър ден!". Този човек беше бай Георги Юнака. Така го знаеше целия град. Дългогодишен учител по гимнастика и физическо възпитание, през неговата школа, бяха преминали няколко поколения момчета от Видинската мъжка гимназия. За него слушах още като ученик в отделенията, от баща ми и по-големия с осем години от мен брат Пенчо, на който е бил учител и за когото разказваха много интересни неща. Понякога го виждахме до оградата на гимназията, как мълчаливо наблюдаваше часът по физическо възпитание, провеждан от учителя Кирил Лазаров - негов бивш възпитаник ...
Когато през 1959 г. се завърнах във Видин след студентството си, бай Георги - Юнака беше напуснал вече този свят, за да потъне името и делото му до днес в пълно забвение.
Кой е все пак Георги Иванов Ненков и какво е направил за Видин, за града на завоя. Съдейки от многото архивни документи и от спомените на все още живи негови възпитаници, мога да дадем една сравнително скромна оценка за неговата огромна дейност. С пълно основание бай Георги - Юнака можем да наречем „спортен атаман" и родоначалник на физическото възпитание и спорта във Видин и Видинския край.
Роден на 20 април 1877 г. в с. Раковица, Кулско, Георги Ненков учи отделенията в селското училище. Завършва прогимназията в Кула и след това Скобелевата мъжка гимназия във Видин. Тук се пристрастява към музиката, народните песни и танци и към спорта, под влиянието на любимия му учител по музика Руси Коджаманов.
Завършвайки гимназията, постъпва в Ломското педагогическо училище, където швейцарският учител по гимнастика Рудолф Айер предопределил целия му жизнен път. Усвоявайки ловката акробатична игра на своя възпитател, Георги Иванов бил запле-нен от възможностите за изява, на успоредката, лоста, висилките, трамплина и гимнастическите пирамиди.
След завършването на педагогическото училище постъпва като учител във Видин, от където започва неговият звезден път за развитието на физическата култура и спорта във Видин и региона.
През 1893 г в България било основано, по подобие на много европейски страни, гимнастическото дружество „Юнак". Основната цел на това дружество била, да организира подрастващите поколения в масова физкултура и организиране на спортни игри и състезания.
Централното ръководство на дружеството „Юнак", но в провинцията едно от дружества с най-интензивна дейност било „Бдински юнак" - Видин. Основният девиз на тази патриотична организация бил: „Здрави и силни - дружно за Отечеството". В цялата страна начело на организацията по принцип стояли учителите, които по онова време били най-авторитетните и уважавани хора в обществото.
През 1900 г. Георги Иванов Ненков постъпва учител по физическо възпитание в Скобелевата гимназия. Неговата пословична упоритост и трудолюбие били като заразителен пример за последователите му - учители и ученици включили се масово в дружество „Юнак". Още същата година Георги Иванов бил изпратен в София, където завършва с пълно отличие 1-вия главатарски курс организиран от съюза „Юнак". През 1902 г. и 1903 г. Георги Иванов участва в курсове за усъвършенстване по линията на съюза „Юнак" в Краков и Берн. Освен физкултурата и гимнастиката, той живо се интересувал от музиката, хореографията и народното творчество. Затова през 1906 г. проф. Иван Шишманов (тогава министър на просветата - б.а.) го изпраща да следва хореография в Париж. В продължение на 40 години Георги Иванов е несменяем главатар на „Бдински юнак" и в града и окръга става известен с прозвището - „Бай Георги Юнака"! Още през 1901 г. Георги Иванов е организатор на първия в България юнашки оркестър, съставен от членове на дружеството.
Под негово ръководство са изнесени десетки гимнастически вечеринки, пирамидални продукции, юнашки неделни утра и фолклорни упражнения. Участниците били облечени в екипи извезани с красиви български шевици, а на главите си носели традиционния бял калпак. Всички изпълнения на гимнастиците били съпровождани от музиката на юнашкия оркестър.
Юнашките униформи на дружество „Бдински юнак" били уникални. Те събуждали асоциации за Ботевите четници, за хвърко-ватата чета на Бенковски, за двете легии на Раковски и за лъвския скок на Апостола - Васил Левски. В цялата организация и в нейните изпълнения, витаел патриотичния дух за възвеличаване и преклонение пред националните ни герои и преклонение пред славната ни история. Ентусиазмът на дружество „Бдински юнак" от участниците се прехвърлял и върху зрителите, култивирайки в обществото безпределна обич и апостолска готовност за защита на Отечеството!
За своята неуморна и упорита работа, бай Георги - Юнака получил признанието не само на видинските граждани, но и на целия Видински край. В много селища на региона били сформирани юнашки дружества с пряката помощ и ръководство от Георги Иванов. Особено интензивна дейност развивали дружествата в Ново село, Гъмзово, Видбол, Белоградчик и др. По подобие на Видин и селските дружества изнасяли битови и фолклорни представления, с което разпалвали родолюбивите чувства сред населението.
Специално на Георги Иванов - Юнака, за неговия юбилей бил посветен специален брой на вестник „Просвета", отбелязвайки 35-годишна работа на колоездачното дружество „Стрела" и 30-годишна учителска практика.
Ето какво пише по този повод вестника, ангажирал вниманието на цялата видинска общественост:
Настоятелството на „Бдински юнак" и юбилейният комитет под патронажа на Видинския митрополит Неофит, началника на гарнизона, полк. Ст. Георгиев от Генералния щаб, видинския околийски управител Г. Михайлов, кмета на Видин - Ст. Тотев, пограничния училищен инспектор Борис Марков, директора на Мъжката гимназия Христо Зог-рафов и при участие и съдействието на колоездачното дружество „Стрела", Девическата гимназия, прогимназиите и основните училища организира юбилейното тържество на Георги Иванов.
Дружеството на бойците от фронта, федерацията на запасното войнство, „Морски сговор", музикалното дружество „Китара", читалище „Цвят", Видинската спортна област, ловно дружество „Сокол", благотворително дружество „Развитие", търговското дружество, Комитета за културното повдигане на Видинския край и др. организации и дружества.
На 10 юни 1936 г. е изнесена богата литературно - музикална - гимнастическа продукция на сцената на театър „Вида", а след обяд на 11 юни с. г. е проведена юбилейна околийска юнашка гимнастическа сбирка с богата програма от гимнастически упражнения и спортни състезания. В юбилейния брой на вестник „Просвета" са поместени вълнуващи материали, посветени на живота и благородното дело на бай Георги. Вестникът подчертава заслугите на видинския учител и го сочи като пръв уредник на първата безопасна дунавска къпалия във Видин, първите плувни и гребни състезания, първите колоездачни състезания през 1907 г. и първия футболен мач в град Видин през 1907 г. са пак дело на Георги Иванов." (Р. Б. -Видин, Цит. вестник „Просвета", бр. 157/1939 г. във „Видински общински вестник", бр. 54/93 г, Лишков, Хр.).
Само от тези редове, написани преди 70 години в чест на юбилея на Георги Иванов- Юнака и ангажирали вниманието на най-отговорните институции в града, всеки непредубеден човек може да съди за огромната организаторска, учебно - възпитателна и национално - патриотична дейност на пионера във физическото възпитание и спорта във Видин и региона.
На този юбилей, бай Георги - Юнака е бил само на 62 години, но макар и пенсиониран, той продължил да работи за делото на „Бдински юнак" до 1945 г. За да има приемственост в изграденото от него, той подготвил свои достойни заместници в лицето на Кирил Лазаров, Борис Димитров, Велко Найденов, Стефка Антонова и др.
Нормално възниква въпроса - защо тази родолюбива и изключително полезна за страната организация, чийто светъл девиз бил: „здрави и силни - дружно за Отечеството", беше разформирована?
За да изключим спекулации за обвинение от някого в манипу-лативност и тенденциозност, ще цитираме дословно един авторитетен видински публицист, по повод закриването на обичаното от гражданите дружество „Бдински юнак": „В духът на нашата действителност мнозина ще кажат, че това е остаряла и ненужна днес подобна организация. Така ще кажат и тези, които са виновници за ликвидирането на организацията. Беше наречена шовинистическа и профашистка организация и сложиха кръст на нея. Тя в действителност беше една родолюбива и истинска българска организация." (Р. Б. - Видин, Лишков, Хр., „Видински общински вестник", бр. 79/1993 г.).
За примитивните идеолози на дехуманизираното общество обаче, всяка организация, дейност, сдружение и обществена изява на повече от двама души, които не са подчинени на партийно ръководство и контрол, се обявяваха за „профашистки, антинародни и опасни ...", за съществуването на държавата ... ! Ликвидирането на „Бдински юнак", тази високо патриотична и национално - отговорна организация е провокирала недоволството дори на ерудирания г-н Лишков, който беше твърдо убеден в „... правилния път към сияйните върхове"!
Със закриването на гимнастическото дружество „Юнак" в цялата страна и специално на неговото регионално поделение „Бдински юнак", името Георги Иванов - Юнака беше безславно предадено на забрава. Само онези, които са познавали съзидателната сила и огромната духовна мощ на „главатар № 1" в дружество „Юнак", знаят какво крушение е преживял бай Георги -Юнака в края на 50-те години, напускайки този свят и виждайки, как цялата му 60-годишна съзидателна дейност е безвъзвратно пропиляна...

от книгата "Градът на завоя" на Йоцо Йоцов
Активен
У  Наздравето е Силата !!! Кой му требем  те телефоня - 0897 917 900
Човек къде не пие неа мал

Веселин

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 35
Re:ХАРТИЯТА КАТО НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ
« Reply #68 -: Януари 30, 2015, 02:19:25 »
 Следващата организация в България след Юнак е Бранник . В другите държави са се казвали скаути , в Бг юнаци . В Сърбия с друго име , в Чехия СОКОЛ .
Юнак си е имало своите униформи , както и при Бранник , включвайки вече и нож .
Активен

Веселин

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 35
Re:ХАРТИЯТА КАТО НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ
« Reply #69 -: Февруари 12, 2015, 04:50:46 »
 Ето няколко снимки от книгата " ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВО "1894 г автор Петър Оджаков , отпечатана във Видин , печатницата на Д. Мирчев , 114 стр ...

Активен

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
Re:ХАРТИЯТА КАТО НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ
« Reply #70 -: Февруари 12, 2015, 04:58:31 »
 thanks thanks thanks
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Веселин

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 35
Re:ХАРТИЯТА КАТО НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ
« Reply #71 -: Февруари 12, 2015, 06:08:35 »
Радвам се , че мога да доставя удоволствие на душата на някои форумници ....  :) , с няколко снимки от славното минало ... на СЗ БЪЛГАРИЯ!
Активен

Краси от Дражинци - Геговския

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 27469
Re:ХАРТИЯТА КАТО НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ
« Reply #72 -: Февруари 12, 2015, 06:21:03 »
невероятно...аз пък в София държах в ръце тези книги
Активен
У  Наздравето е Силата !!! Кой му требем  те телефоня - 0897 917 900
Човек къде не пие неа мал

Ристо Цоцин

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 8442
 • Život brže prolazi
Re:ХАРТИЯТА КАТО НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ
« Reply #73 -: Февруари 24, 2015, 01:38:01 »
Ето няколко снимки от книгата " ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВО "1894 г автор Петър Оджаков , отпечатана във Видин , печатницата на Д. Мирчев , 114 стр ...

Я като буквен фетишист и буквалист не моо да не забележим, че поди заглавието пише "Изданіе и притежаніе на Ѳ. С. Оджаковѫ"

Значи лаас по онава време още са ползвали буковите ѳ, ы и і, а сигурно и ѭ. Освен тава, ползали са падежи, но не са ги знаяли, що книгата е написа от Петра Оджакова, но е издание на Ѳ. Оджаковѫ, освен ако последното неа опит за дателен падеж, също грешен (що има "на" преди тава).

Активен
 

Страницата е създадена за 0.202 секунди с 25 запитвания.