СЕВЕРОЗАПАД > Репортажи от Северозапада и туризъм в Северозападна България

Преди и след. Статиа за народните работи (Храмов празник на черковата в Брегаре)

(1/3) > >>

Рошковец:
Добра вечер, оважаеми пустиняци, омразе, тумбаци ели па обикновени кияци.
Колко а добра то шса види, де, ма не миа а тва мисълтъ. В тиа изпълени с разни очакваниа времена реко да разнообразъ пейзажа и да ви занимаа с по-народни работи.
Лани по тава време пущи' един репортаж за 100 годишнинъта на черковата „Св. Архангел Михаил“ в с. Брегаре. За кой не знаа – тава село а на левиа брег на Искъра, на сами границата на Резервата, ГКПП един вид. Ма тава, че а гранично не пречи да а сиромашиа и тегло, да го еба. Къ и дае. Таа годин празнувааме 101 годин' на черковата, та реко да споделъ с вазе некои работи, къде ма развълнуваа.

Горд съм да ви представа музеа на с. Брегаре.

Тава а една постройка до черковата, викат и „Килиата“. Не знам за кво а строена и изполвана, ма те на кво приличаше до пОлани:


Благодарение на ората и трудъ, къде съм ги описал в предниа репортаж, лани килиата вече беше придобила вид на изглед:


Сиги вече килиата а станала за чудо и приказ. Без опществена поръчка с осеманесе подизпълнителе и фалирале фирми веднага след краа, е глейте, къ става, еба ли го:


Та мисълтъ ми а – ич не вервайте на тава, къде ви облъчват деноношно по секвите медии – СИЧКО МОЖЕ!!! И Торлака ша ма прощава, ма не май, ми ша си ни бъде. Тука сме биле, тука сме и тука ша бъдем!

В таа работа с ремонтите на черковата, праенето на музей, чистенето и поддръжката на парковете и пр. нема никъв интерес, освен тоа на селото. Има сал доброволен труд и помош – кой кво може и кво обича. Магиа. Работата с музеа си връви, ша стане. Сеги са сбират експонате и информация. Особено за ората, къде са измреле по фронтовете за България. Памет.

Да ви реча нещо и за празника:

Тава а истински празник, традициа. Усеща са във въздуха, в очите на ората са види, че а истина. И даже текива недорасле и недоучиле кашмере кат мене, къде си мислат, че сичко вече им е ясно, разбраа, че нищо знаат и тава, къде ни дръжи, са нее скъсАло и немое да са скъса. Ората, къде додоа на празника са радваа, зафаяа и признаваа на организаторете трудъ. Душите им са беа отпуснале, и въпреки, че прес комунизъма по ред съображениа сбора на селото а изместен от Архангеловден на друг ден, викаа – днеска а празника на селото! 45 годин куманизъм и 27 годин крадене немоо съсипат народ на (поне) иляда и четристотин годин'. И традиции на иляда и двеста. Нема къ а стане. Я лично го видех с невъоръжено око (що са назлъндисивам и още не съм си купил очила де, не че не одих на очен доктор да ми ги предпише).

Организаторете беа обявиле празника предварително, е обявата:


Къто си му а редъ, отначало имаше литургиа, попа са види най-отдесно на снимката:


На следващите кадри мое да видите час от подготовката, пржи са риба. Главниа а дошъл да види кво става:


И хигиената а на ниво, нема таа, нема онаа, организациата а битон. Пушияка а от ниското атмосферно налегане. Викат, че тоа, къде потъкиня на огъня, не бил барвал циганка в живота си, затава:


Масите в летната градина са подрЕдени, заслани с амбалажна ратиа, къ му а редъ, и чакат. Къ пишеше в поканите за свадби и новобрански ено време - "Носете си прибори".Додоа ора от секви възрасти – дечурлиа, младеже, средна възрас, дръти и много дръти ора. И сичките са радваа, ядоа, пиа и играа хора и ръченици, валсове и танга и кой кво му са играе. На таа снимка Главниа организатор води орото.Таа па снимка показва, че Главниа а последователен и разсейва секви съмнениа относно извора на енегиата за танците:Ку не вервате, че имаше танго, е глейте. Кавалера в тоа момент е у прека връзка с Аржентина, да му каат къ са баш стъпките  :krkanje::Патриотете не издръжаа на некви романтики и фокстроте и брже земаа работите у ръце. С байрак, ного ясно!В десната час на следващата патриотическа фотграфиа са види нещо много важно - майстора на овнешката чорбъ баче Владе таа годин са а пременил с нова жълтА престилкя и си а турнал капела, баш къ си му а редъ. Ку не сте яле от овчата чорбъ на баче Владе, начи нищо не знаете.Сиги следва една голема гордос. Таланте! Момата а од нашто село, мунчето а зет, ма а бил солис на ансамбъл "Тракиа". Тиа наште моми не зимат кого и дае, къ а мислите виа таа работа. Сиги са алосват за пари завалиите, нема времет а са засмеат. Ма поиграа де. Па и попииме. Мисла, че и сами ша разберете за кои двама от четиримата танцуващи ви прикаам.  :green:

http://youtu.be/U56bwe_ZGYc

Тука са види по-големо оро, па и панорама на целото събитие - има ли ора, нема ли, пиат ли, дремат ли и кой а най-големиа :)

http://youtu.be/qJTxfjmBcdo

Айде едно финално наздраве от конпаниата! Да сте живи и здрави!
Нема да разправам подробности за незначителни проблеме, то винаги има недоволни и текива, къде глеат некъв кокошкарски интерес, ели па на празникa седът в кьошето и мърморат че инги неа интересно ели па кво муа толко убавото. Тава неа важно. Важното а, че ша ни бъде!
Наздраве!  :krkanje:

илюшин:
Добре бе оня, браво за сичко къде правите

Рошковец:
 thanks
Я сал популяризирам делото такее, ма благодаръ от името на организаторете.  :krkanje:

Генчо:
Сполай ви за усърдеето! На тебе за убовиа репортаж!

унучка на Тинджулата:
Такиви добри новини да са чуат.  thanks

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница