Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: Свине или ора?  (Прочетена 25050 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

BEKO

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 4744
 • Щур чувек и силен ветар нищо ги не бръка
Re:Свине или ора
« Reply #225 -: Юли 27, 2010, 03:17:03 »
 Ич са не чудете и зъ Бел,стина.Тама утудавнъ е текее-ку не биеш и мачкаш по-слабиа не мож дудрапъ ду по-дубра службицъ,мъ треа а умеаш дъ лижеш и дупетътъ нъ по-яките...
Активен

Маруца

 • Гостенин
Re:Свине или ора
« Reply #226 -: Април 27, 2011, 04:17:21 »
Ич са не чудете и зъ Бел,стина.Тама утудавнъ е текее-ку не биеш и мачкаш по-слабиа не мож дудрапъ ду по-дубра службицъ,мъ треа а умеаш дъ лижеш и дупетътъ нъ по-яките...
Моа са сръдите ма ше копна един матриалец у тая тема от фацебуцето, случайно попаднах, се пак и там са пущат интересни гледни точки и линкове, говори са по разни теми, тематики и прочие коту например болната тема - Е ли са българете омразе на омразете и що?
***
За Българите - бесене на кадърните и чушкопек на терасата

Багдадският летописец и посланик на Багдад във Волжска България, Ибн Фадлан пише за българите:
Ако [те] срещнат или видят човек, притежаващ енергичност и гъвкавост и познание за нещата, [те] казват: “Този има право да служи на нашия Господ.” И така вземат го, слагат му на врата въже, закачват го на дърво, държат го, докато не издъхне.
Преводачът на царя ми разказа, че някакъв чужденец се спрял в страната им и отседнал при владетеля продължително време, като му прислужвал. Той бил много ловък и му сечало пипето. А на една група от жителите на страната й се приискало да тръгне на гурбет. Синдиецът поискал от царя разрешение да се присъедини към тях. Царят му забранил. А синдиецът продължил да настоява, докато накрая царят се съгласил и му дал разрешение. Речено-сторено. Той тръгнал с тях на кораба. Те забелязали, че той е подвижен и пресметлив, договорили се помежду си и рекли: “Този човек превъзходно може да служи на нашия Бог, нека го пратим да му служи.” Продължили пътя си покрай гора и те вкарали синдиеца в нея, надянали му въже на шията, вързали го на върха на едно високо дърво, оставили го там и продължили пътя си.
Писателят Кирил Христов цитира думите на Ибн Фадлан в своите спомени, за да докаже, че за 1000 и повече години нравът на българина не се е променил.
Когато той (българина) се възхищава от някого, инстинктивно си казва: “Абе я! Тоя да не е по-добър от мен!”. И веднага си отговаря – “Не е!”.
А щом не е по-добър от мен, а въпреки това [ e по-богат | e по-известен | има по-хубава жена, кола, къща, работа ] (ненужното да се задраска), следователно трябва да го мразя, защото ако него го нямаше, аз може би щях да съм на негово място!
Нека всеки, четящ тези редове, да си сложи ръка на сърцето и да каже че не е така, ние българите мислим как да премахнем конкурента си, вместо как да станем по-добри от него.

Бай Ганьо никога няма да признае, че някой друг е постигнал нещо благодарение на собствените си способности. Винаги ще отдава чуждите успехи на [ връзки | мръсни пари | мръсни сделки | криминални фактори ], или в краен случай – на късмет. И това е нормално. Другото би породило у него комплекс за малоценност.
Българина не обича онези, които стърчат над него – в прекия или в преносния смисъл. Той намира смисъл повече да не обича, отколкото да обича.

Трябва да престанем да търсим читавите хора, за да ги обесим или да ги накараме да емигрират.
Ако само бесим читавите, никога няма да станем такива. В нормалните страни читавите са онези, които служат за пример; хората сами се стремят да постигнат повече в живота, а не да попречат на някой да постигне повече от тях.

Мнозина си мислеха, че като България стане член на Европейския съюз, това ще промени държавата. Няма как да се случи. Членството на страната в ЕС не означава, че българите са станали европейски граждани. Ние сме европейци – по географски признак – но не сме европейци в онзи смисъл на думата, който съществува в Англия, Германия, Франция или Австрия.
Нашенецът иска да преметне, да изиграе “Европата”. Той не иска да спазва правилата и затова ми е странно учудването на българите, че ЕС не иска България да бъде член на Шенгенската зона. За да станем истински европейци не е достатъчно държавата България да изпълни някакви формални критерии – например да купи осем хеликоптера за охрана на границата. Или да въведе нова компютърна система. Защото ние хеликоптерите сме ги купили, но – нали сме хитри, а? – не сме осигурили бензин, резервни части и пилоти за тях. И сигурно управляващите са си мислели: “А, бе, да дойдат от ЕК да видят, че отговаряме на условията (пък ние ще си я караме както досега)”.
Васил Левски – човекът, който самичък отсрамва един цял народ казва пред турските съдии: “Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия”. Можем да заменим думата “свободата” с каквото поискаме и ще бъде също толкова вярно. Не просто българите желаят разни неща, но – забележете – ги приемат само и единствено, ако те са им поднесени на тепсия, при това в къщите! Ако някой им остави нещото, което те желаят пред къщата, ако им каже: “Трябва да поработиш малко, за да го получиш”, те ще го погледнат в стил “Ей, ало-о, да не си слънчасал, бе?”

Нито един от днешните “лидери” и “водачи”, нито един от политиците не посмя да излезе и да каже:
“Членството в ЕС не означава, че ние сме европейци. Ние, уважаеми сънародници, трябва първо да се научим да работим с онази производителност на труда, каквато има в Германия, пък сетне няма да има нужда да доказваме, че сме европейци не само по география, но и по дух.”
Вместо това всички политици, без изключение ни казваха, че сме по-големи европейци от останалите, защото сме имали писменост по времето, по което “германският император Карл Велики говорел на немски само с конете си”. Че България е люлка на европейската култура (и никой не се досети, че ако е люлка, то тя става само за детската градина, нали?) и т.н., и т.н.
А, да не забравя – и “ние сме четвъртите в света” (футбол).

Има една карикатура, в която Бай Ганьо гледа към портрета на Левски и казва “А бе, Апостоле, нека аз да спечеля, пък ако ще и цял народ да загуби”.
Не знам защо, но винаги, когато видя портрета на Васил Левски, който седи закачен зад бюрото на нашенския политик си мисля, че се изисква особен вид гьон-суратлък, за да сложиш зад себе си точно този портрет да “виси със страшна сила“.

Но имаме ли право да искаме нещо друго, след като ние всички избрахме за най-голямо българско събитие на XX век - чушкопекът!!! По-важно от електричеството, автомобила, телевизията и мобилния телефон.
...
***
/из FB/


Активен

Самотока

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 23316
 • душманин
Re:Свине или ора?
« Reply #227 -: Април 27, 2011, 04:21:24 »
дрън дрън ярина - и чешанье по пръстите и клавиатурата е тава из клефуко  blax

хората съ гъфкави по принцип - до момента ф които номенклатурчиците са на влас и са издигат управленски кадри кои от по некъдър и абень НО послушен - сичко тава е валидно почти

ф момента на промяната на условиата , което промяна нЯма да се случи никуга - качествата като послушание, потчинение, липса на инициативнос,

съгласете се че статуквото сега е продукт на краднене а не на лични заслуги и постижения

тука у таа Териториална Джамахириа , при условията на нулево производтство те тека ще е завинаги
« Последно редактиранье: Април 27, 2011, 04:26:27 от Самотока »
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
Re:Свине или ора?
« Reply #228 -: Април 27, 2011, 04:31:44 »
компилациа от отадвна извесни клишета-липсва анализ,нема алтернатива.Спокойно дръпам верижката и статиата отваа къде и е местото.Не щото а от Фацебукето-самиа факт разбира се ,че а от там е достатъчно красноречив за длибочината на мислата у неа- а просто щото наистина не казва най-важното-кво да се праи?
Винаги на сички мислителе ,а още повече писателе задавам въпроса-що същите българе къде тука нищо не става от ни,като идът на друго место-т.е. у нормално общество съ адаптират без проблеми и не са с нищо по-лоши от останалите членове на тава общество?Смислен отговор до сеги не съм получил........
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Владимир

 • Гостенин
Re:Свине или ора?
« Reply #229 -: Април 27, 2011, 04:32:02 »
Текста а убав и посланието е добро. Написано е баш като да не изпаднеш у самосъжаление ели да почнеш да нареждаш, че от назе нищо не става. Я го усещам така - налегайте си парцалите и натискайте на бачкане, що иначе че а се така. И гледам така да правим де, що тава требва да са промени и я нещем само да седим и да разправям кък да стане таа работа, ми да участвам у процеса.
Активен

Колеба

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 12944
 • Лижанин
Re:Свине или ора?
« Reply #230 -: Април 27, 2011, 04:40:11 »
Владимире, тава де викаш "дайте  да дадеме" ели натискайте яко на работа и че са опрайме, ми напомня за едно време преди 1989 и некакси нее мотивиращо - ниа да нее да сме са опнале да лежиме и непрайме нищо ?? проблема е че на 1 работещ и трудещ се висат по неколко пенцонере и прогресивно увеличаващ се брой мангале ! Мнаглете нещат да работат, а претендират за правата си !   :udri: papa  без да имат некви задължениа каде тва общество Тука като добавиш и политиците де им е през онаа работа за ората а сал гледат да краднат и с гъзъ си ако може, картинката у териториалната джамахириа е оформена.

Стояне, одговора на твоа вапрос тизе го знааш мого добре  ;D ;D
« Последно редактиранье: Април 27, 2011, 04:42:26 от Izpadqk »
Активен

Самотока

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 23316
 • душманин
Re:Свине или ора?
« Reply #231 -: Април 27, 2011, 04:42:49 »
+1
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

Ристо Цоцин

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 8442
 • Život brže prolazi
Re:Свине или ора?
« Reply #232 -: Април 27, 2011, 04:47:01 »
Я съм си казал одавна мнението за измислената у НРБ "наука" народопсихологиа. Тоа текст е у най добрите традиции у тоа стил, като внаса и собствен принос с революционно тъпото си въвдение за баддаскиа посланник у Волжска ългариа (като че ли ониа ора от преди 1000 годин имат нещо общо с назе).
Ако некой сака да напраи анализ на фрагментирано, след тва русифицирано пост-османско общество и да каа да се стегат гащите, има и по лесни начини
Активен

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
Re:Свине или ора?
« Reply #233 -: Април 27, 2011, 05:11:57 »
по + 3 и за Кро и за Къната.Владо принципно и я съм твръдо ,,ЗА" тава да съ работи по германски без мръданье и кръшканье.Като срещу тава да съ получават германски заплати.НО....знааш къ стоат работите у Териториата и 85%-те процента комунист-капиталисте кво мислът по въпросо.
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Владимир

 • Гостенин
Re:Свине или ора?
« Reply #234 -: Април 27, 2011, 05:13:08 »
Владимире, тава де викаш "дайте  да дадеме" ели натискайте яко на работа и че са опрайме, ми напомня за едно време преди 1989 и некакси нее мотивиращо - ниа да нее да сме са опнале да лежиме и непрайме нищо ?? проблема е че на 1 работещ и трудещ се висат по неколко пенцонере и прогресивно увеличаващ се брой мангале ! Мнаглете нещат да работат, а претендират за правата си !   :udri: papa  без да имат некви задължениа каде тва общество Тука като добавиш и политиците де им е през онаа работа за ората а сал гледат да краднат и с гъзъ си ако може, картинката у териториалната джамахириа е оформена.
Я натискам на работа мене си и семейството да оправим. И ако секи си оправи семейството, мислим, че и дръжавата че живне. Ма гледам, че секи разбира оправяне различно - що некои и по пет Бентли-та им не стигат, сакат още да си купуват :). Па едни други гледат да открадната за пиенье, па децата ньги да одат да просат. Затава гледам да оправим тава, койо можем. Койо не можем - ни са опитвам, ни го обсъждам. Що само че си загубим времето да изказвам "некои съображения". Кък е направил тоя от Фейсклефука, дека го цитира Мариуца. За тава време може да постегнем на децата колилетата, ели книжка да почетем, ели нещо дом да свръшим.
А политичарете с гъзъ си от мене само едно нещо моат да откраднат, ма не знам, дали че им ареса  :green:.
Активен

Оджака

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21377
 • Кулченин
Re:Свине или ора?
« Reply #235 -: Април 27, 2011, 05:16:50 »
прочето фнимателно сичко къде написа Владимирчо и ако правилно съм разбрал сакаш да кажеш що че ти земат ую ли  :smeeeh:
Активен
не я като да немам, ма би шкял

Владимир

 • Гостенин
Re:Свине или ора?
« Reply #236 -: Април 27, 2011, 05:19:12 »
прочето фнимателно сичко къде написа Владимирчо и ако правилно съм разбрал сакаш да кажеш що че ти земат ую ли  :smeeeh:
Баш. Ма за временно ползване  :green: :green: :green:
Активен

Оджака

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21377
 • Кулченин
Re:Свине или ора?
« Reply #237 -: Април 27, 2011, 05:19:57 »
прочето фнимателно сичко къде написа Владимирчо и ако правилно съм разбрал сакаш да кажеш що че ти земат ую ли  :smeeeh:
Баш. Ма за временно ползване  :green: :green: :green:

бе и азе така мисли, ама нали съм глуповат, да попитам, що си я важно коту извод
Активен
не я като да немам, ма би шкял

Владимир

 • Гостенин
Re:Свине или ора?
« Reply #238 -: Април 27, 2011, 05:22:46 »
бе и азе така мисли, ама нали съм глуповат, да попитам, що си я важно коту извод
Не си глуповат, хитрец си ти, Андрешко (с)  ;D
Активен
 

Страницата е създадена за 0.673 секунди с 22 запитвания.