Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: Книги  (Прочетена 119616 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Божура

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 11299
 • Бау!
Книги
« -: Юли 06, 2009, 11:57:29 »
Язе отодавна сакам да пуща таа тема, да разискваме туа кви книги сме челе, кво ни е фпечатлило у тех, кво не ни е аресало. Кви жанрове обичате? У различните настроения, кви книги ви са четат? Сака ми са да коментираме, що една и съща книга моо да са възприеме по различен начин от различните ора, на различна възрас.

Начи спицялно за мене сеги, последната книга, къде прочетох и мого ми ареса беше Цар Плъх, на Джеймс Клавел. Ареса ми стила на тоа писател, иронията,  цветущите описания, например коги Царя си пръжеше яйца, а другите гладни пленници преглъщат и им къркорат стомасите. Описанието на туулетните у лагера, къ за по-високопоставени чинове има спицялно напраено седало от дъски, ама па на открито. Рождения ден на Царя, развъждането на плъовете. Царя беше гаден, ама я бех на негова страна. Края ми беше мого тъжен, въпреки че мъките на пленниците свършваа.
Абе тава беше книга, къде прочетох на един дъх и смело моо да кажа, че ми стана любима.
Шогун - почвах да я чета неколко пъти, ама преду доста време, у крехка, пубертетска възрас. Интересна ми беше и то мого, ама друго ми беше тогива у акъла, та я остаих. Чакам да ми доде подходящото настроение, да я почна па.

По неко път ми са четата леки, хумористични книги. Добрият войник Швейк моо да кажа, че ми е любима от тоа жанр. Естествено я прочетох, след като гледах оня прословут скеч у предаването 'Улицата', та коги четех за премеждията на Швейк, се си представях Кръстьо Лафазанов, с неговата невинна физиономия :D.
И Дон Кихот си чета често, за повишаване на настроението  :).

Фантастика също обичам, ама не за фръчащи и стреящи се космически кораби, а фантастика от рода на Денят на трифидите, ЩАмът Андромеда, Какавидите, Планетата на маймуните.

Дразнат ма книги от сорта "Къ да забогатеа за 3 дена", ели па "Къ да отслабна за 86 часа", ели па "Къ да накараме мъжете да ни аресват". Такъв тип книга никогиш не бих си купила.

Давайте сеги виа.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

masok

 • Гостенин
Re:Книги
« Reply #1 -: Юли 07, 2009, 12:04:47 »
поздраф за темата ......и ма варна оти мислех тия дни да пуща нещу подобно...........брао бубе още еднаж................

значи ша почна с 4-логията на димитър талев-от железния светилник та до преспанските камбани...........минем през умберту еко и имету на розата..............и.тн и т.н (чеса могу другите)..................та се спра на христу калчев.......могу уважаван от мен съвременен афтур....................истински с езика си ......и пиеньието си............бог да го прости че подигам кокалите му..... :-X
Активен

Божура

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 11299
 • Бау!
Re:Книги
« Reply #2 -: Юли 07, 2009, 12:08:16 »
Денят на чакала - невероятно интересна книга също, даже писана по действителе случай, за атентат срещу президента на Франция. Гледах и филма, ама има мого несъответствия, абе пълна боза, езък, че у главната роля беа туриле класен актьор като Брус Уилис.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Плъхоубиец

 • Гостенин
Re:Книги
« Reply #3 -: Юли 07, 2009, 12:09:33 »
Е-е-е Бубе, я съм се чудил за таа тема, ма си викам: че пропадне като и другите. Я млого обичам Швейк, като изключиме куманистическата пропаганда у ньего. Тери Пратчет ми аресва също, млого ора го четат само като смешки и лафчета, ма си е серьозен автор. Я лично мислим, че он има много влияние от Дъглас Адамс и Пътеводителя. Един от най-любимите ми автори е нашенец и се казва Людмил Станев. Доктор от Варна. Те едно негово:

Спомените на Омир като мои


Всичко, кoeтo съм написал за Гърция, отдавна е почти , забравено Едва си спомням причините за Троянската воина. Дори започвам леко да се усъмнявам, че е било война. А защо пък точно Tpoянcкa? Та аз чувах само шума от битката, без да мога да я видя.
Не съм сляп, както писа Херодот навремето. Невнимателно си бях оставил очилата на един камък и Ахил седна върху тях. В определени моменти даже си мисля, че съм ирландец заради това О. Мой приятел на име Хенри, когото поздравяваха постоянно с едно радостно О, успя да направи от това име, но не и състояние.
Много неточности има в спомените ми. Защото старогръцкия научих, когато остарях. Това, което със сигурност помня, е, че гърците са дребни, станали известни по-късно след потъмняване на Бъ-то във Въ като древни. От разбърканите ми спомени се натрапват няколко факта - Менелай, брат на Дателай (повече известен като "храни куче..."), беше женен за Елена, но не този от зоологическата градина а за хубавата Елена. Споменатата особа беше куца и за да прикрие недъга си, работеше като сервитьорка в увеселителна галера. Поради постоянното вълнение на кораба куцането не се забелязвало много осезателно. Парис, който също като мен вижда трудно, я объркал с любимото си куче и я взел със себе си в Троя. Както сами можете да прецените, това е един доста нелеп повод за война. Aкo питатe мен, този повод е нелеп и за мир. Но предполагам, че когато четете това, аз отдавна ще съм умрял, така че въпросите са излишни.
Aкo вce пак желаете да питате нещо, просто питайте някого дали ще слиза на следващата спирка.
Но на война като на война. Да ви кажа честно, нищо не видях от нея. Но моята теория е, че това е катарзис. Kaкто и газовете. Всъщност какво е катарзис? Дълго време катарзисът е бил бъркан с псориазиса. Но последният губи спора и става кожна болест. Катарзисът е бил формулиран от гърците като силна, пречистваща страст. Използва се при препиване и запек. При японците той е много по-драстичен. Те не познавали клизмата, затова си правели xapaкири. Та нещо такова e и войната. Това, което със сигурност знам, е, че Одисей, бивш земеделец, съдейки по името му, измислил шоколадовото яйце. Войните му оставили вечерта огромното яйце пред Троя. По-късно троянците го вкарали вътре, а децата изяли шоколада и от изненадите вътре сглобили дървен кон, дървени войници, дървени въглища и това станало причина за трагедията. Целият град лумнал, a наоколо се щурали войни без глави, без крака, защото децата не били сглобили правилно частите. По този начин троянците били измамени за трети път. Първите два пъти някой казал, че всички са равни. Eтo така Троя изгубила войната. Аз - очилата си. А вие, aкo четете тези редове, - вероятно времето си.
Одисей, като най-хитър от всички, извършил ред глупости, най-голямата от които била открадването на Златното руно. То се оказало с два номера по-голямо, поради кoeтo последният го върнал. Прибирайки се у дома, той загинал нелепо. Разбрал от съгражданите си, че е потънал някьде по пътя. Научил къде е точно мястото и се върнал, за да се удави. Taкa всичко си дошло на мястото.
Само един факт леко ме притеснява. Kaк бих могъл да напиша всичко, кoeтo четете, след кaтo нищо не виждам. Утешавам се с това, че може би пък вие не можете да четете.
Активен

Божура

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 11299
 • Бау!
Re:Книги
« Reply #4 -: Юли 07, 2009, 12:17:51 »
Начи ора, я откъ замина за чужбина разбрах кво богатсвто е книгата. Коги не моо си купиш да четеш на родния си език, а ти са чете. Почвала съм да чета книги на английкси, ама моа английски не е ча толко добър, един пасаж чета по 3-4 пъти, да моо го сфана, абе голема мъка е. А толко убави читални имат, къде моо да седнеш да четеш цел ден и да пийваш кафенце. Почнах да си печатам от нета, ама мастилото за принтера ми излаза по-скъпо отколко да си поръчам с доставка  ???.
Дойда ли си у Бг, нема по-голем кеф от тава, да влезна у Хеликона и да избирам книги с часове!
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Ристо Цоцин

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 8442
 • Život brže prolazi
Re:Книги
« Reply #5 -: Юли 07, 2009, 12:25:05 »
Па оно има камара книжарници online къде че ти докарат книгите преспокойно у Оландеа у вазе за 4-5 кинта.
Активен

Божура

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 11299
 • Бау!
Re:Книги
« Reply #6 -: Юли 07, 2009, 12:27:35 »
Тава е, че повечето сакат да са плаща с кредитни карти, па я немам.
Абе не е невъзможно, ама друго си е да влезнеш у неко голема книжарница и да разглеждаш. Тава за мене си е особен ритуал, релаксация един вид.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Gaspoud

 • Гостенин
Re:Книги
« Reply #7 -: Юли 07, 2009, 12:28:04 »
Язе мислех по-скоро да пуща нещо от рода на "Кво четеме у тоа момент?" ;D
Начи принципно - най-тачим Прачет. И покрай него Нил Геймън и Анджей Сапковски - теа двамата са единствените фентъзи автори дека успяват да са по-цинични от Другаря Прачет ;D Което е доста сериозно постижение ;D От мен да мине и зелазни има тук таме добри попадения ;D
Още много други най-тачим, ма трудно за систематизиране ;D
Те например Цар Плъ ми а много юбим, ма съм способен да обърна на Кланница 5 къ го свършим.
А к'во сма чели последно като са на брой управленската програма на Бойко /ако си а немата от сеги - след 20 години у "Избрани съчинения"/ - "Далеч от Москва" и двете части на Вещерът на Сапковски ;D
Едното чрез строежа на петролопровод в Далечния исток през 41-42 показва израстването на новия Съветски човек - Куманис, в другото може да се намери откъс в който Дракон, Вещер и две невести си правят оргия в фентъзи еквивалента на джакузи /дръвена каца/ ;D
Активен

Bushman

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 1394
 • Излекуван работохолик
Re:Книги
« Reply #8 -: Юли 07, 2009, 12:28:40 »
Я сам чел бая на времето, ама съга неам време от бачканье, па и не намирам нещо интересно и стойносно... Сичките книги, къде викате за тех, съм ги чел. Като се замислим, най ми аресват такива, къде са за борба на самичък човек срещу неква репресивна система (въпреки, че тиа обикновено немат хепи-енд). Те от тоа тип мое споменем Полет на кукувиче гнездо, Швейк (къде викате) и Параграф 22 (тиа двете са много подобни според мене), Изкуплението Шоу-Шенк, Зелената миля и много други.

Като писатели са ми аресали О'Хенри, Том Кланси, Виктор Суворов (романите му) и Стивън Кинг донекъде (дако е комерсиален). Не можа да ме грабне Кърт Вонегът, ама мойте приатели го превъзнасат. Хенингуей - същата работа, ебаа тоа пианица... Паулу Коелу - па ич, тоа не мое да бъде писател за мене, никъде го нема. Мое да спориме, ама това е мойто мнение. Умрем да четем исторически книги, почти сичко съм прекарал на Солженицин и други руски автори за тоа период (диктатурата на Сталин), например Варлам Шаламов. Неко път четем една книга по неколко пъти, знам кво става, ама па ми е интересно, откривам нови неща у неа и некак си почивам така...

Да ви каам, повечето книги си има определена възрас, кога треба да ги прочетеш, по-рано - нищо не разбираш, по-късно - вече не са ти интересни. Те например - като ученик прочетох сичко на Ерих Мариа Ремарк, Джек Лондон и Стайнбек, тогава ми аресаа много, ама съга - трудна работа... Тогава четох и Параграф 22 и се смеех на лафовете, след 20 годин е четох па - бре, оно на били само лафове, имало и по-длибок смисъл у таа книга...
Активен
Като му седнем на гарата у Брусарци, като си викнем тройка кибапчета и ена бира... Я ли не знам да живеем?

Gaspoud

 • Гостенин
Re:Книги
« Reply #9 -: Юли 07, 2009, 12:31:03 »
"Един ден на Иван Денисич" - нема такава книга :) :) :)
Активен

Божура

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 11299
 • Бау!
Re:Книги
« Reply #10 -: Юли 07, 2009, 12:32:41 »
Полет на кукувиче гнездо - те на таа книга мого са мъчих. Така и не я прочетох, ама толко фалби четох за неги, че си свалих филма и го гледах. Чесно казано незнам къ да я коментирам  ??? - мого странна книга. Я ли съм проста и не моо я сфана, незнам.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Gaspoud

 • Гостенин
Re:Книги
« Reply #11 -: Юли 07, 2009, 12:38:33 »
Тери Пратчет ми аресва също, млого ора го четат само като смешки и лафчета, ма си е серьозен автор. Я лично мислим, че он има много влияние от Дъглас Адамс и Пътеводителя.
Е къ да обясни на народа, че двете най-добри книги по теология дека съм прочел са "Американски богове" и "Малки богове" ;D
А за пътеводителя не съм съгласен ;D
btw - да спретнеме един "Пътеводител на Северозапада" ....но Пътеводител като Пътеводител а не просто пътеводител ;D
Активен

Божура

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 11299
 • Бау!
Re:Книги
« Reply #12 -: Юли 07, 2009, 12:42:21 »
Изкуплението Шоу-Шенк - тава не беше ли новела  ???, едно тънко книжле, къде са чете за пулвин час. Редко, ама в тоа случай филма не моо са сравни с книгата. Тава е филм, къде съм гледала повече от 10 пъти и па би го гледала с интерес. Велик!
Едно време мого ма впечатли Мъртвата зона, не можа да са запра, доде не я прочетох.
Стивън Кинг е добър, ама малко зе да ма дразни с измишльотините, некакси ми идва еднакво сичко, иначе за по-сериозни книги, като горните, го признавам.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Плъхоубиец

 • Гостенин
Re:Книги
« Reply #13 -: Юли 07, 2009, 01:08:04 »
Мене филмизацията на "Параграф 22" ми не ареса никак книгата е по-арна. Даже го спрех филма йоще из началото че ма изнерви. Млого ми аресва "Тортила Флет" на Стайнбек. От фентазитата имам юбимо- "Донеси ми главата на принца" на Шекли и Зелазни. Префаления Толкин, влъстелини, хобити и прочее плътеници немом да го тръпим! Мъчил съм се преко сили да го четем, ама не иде и не иде. А они па направиа касови филмове из ньего.
« Последно редактиранье: Юли 07, 2009, 01:11:19 от Плъотрепач »
Активен

jaio

 • Гостенин
Re:Книги
« Reply #14 -: Юли 07, 2009, 01:13:29 »
браво Бубе евала за таа тема        ама за съжаление азе книга не съм фаштал от 5-6 години а много обичах да чета Хр.Калчеф още куга излезна нерон вълкът     чел съм и марио пузо и прачет и залазни па и още други каде сага не моа са сета за тя ама сага неам време а и до негде и пустите кампютре са виновни що като заседна и са заюсвам да го еба
Активен
 

Страницата е създадена за 0.122 секунди с 23 запитвания.