Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 28   Надолу

АФтур Тема: винО, винцЕ, винцОк ...  (Прочетена 39338 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dobbri1

 • Гостенин
Re:винО
« Reply #165 -: Април 10, 2010, 01:29:43 »
Мали орааа оня ден кво вино пих ако знаате.
Един приятел намерил у тех една бутилка ЗАГОРЕ (червено сухо вино) бутилирано далечната 1994 значи до сега 16 годин.
Ей некоги ората са си правиле купешко вино да си ебе макята па и като е седело толкова ереме и е станало не-нор-мал-ноооооо
Активен

Плъхоубиец

 • Гостенин
Re:винО
« Reply #166 -: Септември 03, 2010, 10:25:37 »
Че турате ли вино таа годин? Я съм решил да си купим грозгице и да сгмечим у неко бадънь с канелка. Друго си е домашното винце, купешките гуджеле само вредят организма.
Активен

Самотока

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 23316
 • душманин
Re:винО
« Reply #167 -: Септември 03, 2010, 10:30:52 »
рано я още
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

Оджака

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21377
 • Кулченин
Re:винО
« Reply #168 -: Септември 03, 2010, 02:07:40 »
азе съм решил тврдо да опитам да направа, ама де ще видим, изпрвем да вида ква реколта ще има, що азе си купувам, тава къде я по нашио край не става и от вярата за вино, ще си купа, ще си закарам, ще седна да му мана чепките и да останат само зрънцата и от там натам дедо Господ кво рече, ще преври ли, ще я убово ли, етъ, ама ще турам, не иде иначе
Активен
не я като да немам, ма би шкял

Шашаригавия

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 4379
Re:винО
« Reply #169 -: Септември 03, 2010, 07:15:17 »
Ниа лозе не гледаме що нема кой да са разпраа ама от асмиците дом ша туриме 1 бидонче стотина кила
Активен

Валери61

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 12231
Re:винО
« Reply #170 -: Септември 03, 2010, 07:58:12 »
   То си има и поговорка: "Ахмак лозе копае, юнак вино пие!" ;D
Активен
Първи закон на термодинамиката в Северозапада- "Пустинящината в едно затворено пространство с времето нараства." Ако имаме 5 пустиняка и 5 грамотни люде, след време ще имаме 10 пустиняка. Поговорката "с какъвто се събереш, такъв ще станеш" важи само за умните ора. - цитат от Великия сенсей Плъо Треп

унучка на Тинджулата

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 12596
Re:винО
« Reply #171 -: Септември 03, 2010, 08:30:41 »
Отпускат пари за изкореняване на стари лозя  ???
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=168867
« Последно редактиранье: Септември 04, 2010, 12:33:07 от унучка на Тинджулата »
Активен
Я шси реча, па шси млъча ( баба ми Ценка)

BEKO

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 4744
 • Щур чувек и силен ветар нищо ги не бръка
Re:винО
« Reply #172 -: Септември 04, 2010, 06:10:02 »
 Унучке,еби ин ги маматъ нъ тиа пари.Я нъ Бръкачево имам у дворъ лозе барем на осемдесе годин и ражда та съ цепи.Стара лозъ немъ.Имъ калпави резаче и гледаче.
Активен

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
Re:винО
« Reply #173 -: Септември 04, 2010, 11:49:07 »
След таа приказка на Веко нема кно а се кае повече. ;)
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Маруца

 • Гостенин
Re:винО
« Reply #174 -: Април 27, 2011, 01:58:02 »
Понеже от неколко дена съм на темата за виното и ората, попаднах на едно мнение, с което бих се съгласила:
Защо домашното е по-лошо от заводското
"Домашното вино е като собствената жена - не е хубаво, ама без него не може." Тази сентенция повтаря често Цанко Станчев, един от най-известните наши енолози. Той е бил над 20 години главен технолог на "Винекс Преслав", няколко години и директор, сега е шеф на винпромите в Русе и Шумен.

Оценката на специалиста за домашното вино изглежда преувеличена. За съжаление е точна. Обработката на гроздето и ферментацията е процес, който трябва да се контролира и управлява много прецизно. В домашни условия това не става. Качеството на виното зависи от времето и температурите. Някой път става по-кисело, друг път - по-резливо, и т. н. И най-често трябва да се изпие до пролетта, защото се разваля съвсем. Но хората си го правят и си го пият - мое си е, домашно. Домашното вино може да бъде хубаво само когато е направено от майстор и докато е младо. Останалото са легенди и митове.

Повечето нашенци правят отвратителни домашни вина и ракии. И след това гордо си ги пият. В повечето случаи се тровят целогодишно с ракията. Специалистите от ХЕИ и Центъра по хигиена казват, че всички домашни ракии, които са изследвали, превишават няколко пъти нормите за вредни съставки.

Много разпространено е, особено в Северозападна България, да се прави вино от отел. Това е сорт, който дава много плод, почти не иска грижи, болести не го плашат, а от него става вино със силен, тъмен цвят и плътен вкус. Този сорт обаче е забранен из Европа. Освен че по вкусови качества е далеч от другите сортове, смята се, че виното, произведено от него, има вредни и канцерогенни съставки. Преди 20-ина години е имало случаи наши винпроми да добавят във виното за износ малко отел, за да му засилят цвета. Връщали са им цели партиди. Там използват апаратура, която улавя съставките на отела в концентрация 1 л на 1000. Тук българинът го гледа в двора си и си прави вино 100% отел. По традиция го прави, като пълни бъчвата заедно с гроздето. С майката, както се казва. Понеже е много силно, като преполови бъчвата, долее вода и пак си го пие. Така го поразрежда няколко пъти до пролетта, майката все пуска.

В България има традиция да се пие и т. нар. мечка - вино с лимонада 1 към 1. Прави се най-често с домашно вино, защото то обикновено не става за пиене - киселее и т. н.

У нас има поговорка: "Няма лошо вино, има лоши мезета." Позната е и в друг вариант: "Няма лошо вино, има лоша компания." При такива поговорки не може да се очакват качество и критерии.
...
П.П. От друга страна да реча, че тиа дена пих и влашко вино от Остров.
Е нема кво да приказваме, начи едно и също грозге са чува у сички къщи в района, ма влашкото е по-мераклийско дееба. Нема да киселее, нема да му тураш лимунада, моа пиаш докъ са посереш от пиенье... :pijenje:


Активен

Колеба

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 12944
 • Лижанин
Re:винО
« Reply #175 -: Април 27, 2011, 02:33:56 »
Ндаа, купувайте от нащо заводското, то е най-убаво"  тва разбрах я от тоа клес Цанко
и да, некои сме потомствени винари, и не сме праени у бидонъ - ползваме летаратура, книги, списаниа и други медий, та можебиедвалине и ниа знааме койо кво и как са прай - етъ, бии гарда да ручи, щур човек недей учи !  >:D

Ааа, ще да пропуща да благодаръ за таа претставителна извадка дека обеснева високата заболеваемост от рак у населението, у районете на производство на така канцерогенния отел - а чее канцерогенен нема спор, нали от него са тура и у атомните бонби  :green: :smeeeh:

Активен

Владимир

 • Гостенин
Re:винО
« Reply #176 -: Април 27, 2011, 02:51:59 »
Мариуце, чел съм я таа статия. Некъде преди десетина години я беа пущили у съботния брой на некой от вестниците - Труд, 24 часа, еле Сега. Темата на броя тигива беше виното.
Я само че цитирам още веднъж кво а казал видния спецялис Веко:
Я нъ Бръкачево имам у дворъ лозе барем на осемдесе годин и ражда та съ цепи.Стара лозъ немъ.Имъ калпави резаче и гледаче.
Тава с плъна сила важи и за винарете.
И че си траам по въпроса за качеството на винпромското вино от Русе и Шумен  :). Не, нема да си траам, че замлъчим тактично  :smeeeh:.
Домашното вино е разкошно и когато е старо. След тихата ферментация му се слага натриев бензоат и процеса спира. Оттам нататък пий докъде можеш. По-точно, докоги има  :green:. Точно така спират ферментационния процес и във винзаводите, ако ти кажат нещо друго, гледай дали им плува корабче в окото  ;D. Напоследък вместо натриев бензоат некои почнаа да добавят други химикале, що у EU-то нещо не го щът много-много. Ма ефекта а същия.
Тава с доливането на вода у бадъня немам сили да го коментирам. Сичките сте раснали на село, ако некой помни деда му да а правил така, да са обади  :green:. Я така съм правил с шишетата на баща ми - от двулитрово ударим една чаша, па долеем с вода, да са не усети он  :green: :green:.
Иначе има още един тънък момент с дръжаньето на виното уедно с пращината у бадъня. Тигива съдръжанието на танини а по-високо и они до известна степен играат ролята на консервант, та задръжат ферментацията. Затава и отеловото вино а толко тръпчиво. А и при класическия чрън отел чепките са не маинят. Баш затава му а толко тъмен цвета. Затава и таа легенда за добавянето на отел преди 20 годин (тава требва да а осъмдесетте) да са засили цвета ма разили куту репа  ;D. Кой му са занимава, наронете си есенеска отела без чепките и си направете виното така. Па после сравнете цвета с мавруда ели мерлото да видите, че има ли разлика  ;D. Па и оно отеловите насаждения ги ликвидираа началото на шейсете, да не са одили по дворовете на ората да берат отел, дееба  :smeeeh:. Отела бил забранен у Европа, връщали партиди. Дрън-дрън. Тигива изнасааме с хектолитри у СССР-то, сал Русенския винпром правеше бели вина за Англия.
Като каза Остров, та са сетих за Остров, дека е от другата страна на сухопътната граница срещу Силистра. Не става за нищо. А тава са най-убавите лозя на силистренци. На два срещуположни баира са, ем румънските са на южен баир, и не могат да го догодат като силистренци. Па и Мурфатларското вино - оно му са носила славата надлъж и шир, след Крайовската спогодба българите са са прибрале у България, та тия лозови масиви са останали румънците да ги гледат. И досеги у Румъния са смета, че тава а едно от най-убавите им вина. Бих рекъл, че качеството му а силно надценено  ;).
Та, накратко, виното си зависи от гледаньето на лозето и от майстора. У едно село ако традицията е калпава (що има места, къде берат грозгьето средата на септември да го не изклюцат кьосовете), убаво вино че има само у една-две къщи, къде са баш разбирачете, дека разчитат на ньихния си опит. Има и още нещо - вино са не прави джаста-праста. Бадъня си сака миене, тръканье, запарване, па миене. Не приготвиш ли съдината - че пиеш киселоч. Окисели ли ти са виното една годин - раздънванье на бадъня, тръканье на дъгите отсекъде и ча тигива пробвай па да направиш вино у ньего. Ако па не стане - бадъня са фръга. При назе ората като поостареа, ич им са не тутка с таа пипкава работа. И бадънь им са не фръга, що новия пари струва. Напоследък купуват пластмасови бидонье. Тава а гаранция, че киселото нема да дойде от неизмит съд, ма оно дръвото си дава друг вкус на виното и аромат, дека пластмасата не може да го догоди.
Още един важен момент има при виното - грозгьето требва да са слага топло у бадъня. Ако го оставиш да престои нощеска и на заранта го бунеш у бурето, са забавя първичната ферментация и не чекай високо качество. Ако газиш грозгьето - вкуса а един. Ако го пущаш през пресата - вкуса а друг. Ако го рониш - трети. Що при притисканьето танините и разни други вещества от ципата и семките са освобождават и дават друга химическа реакция. Да правиш вино ем е проста, ем е много сложна работа. За тава съм съгласен с Цанко ти Станчев. Ма винаги при подобни случаи са сещам за една знаменита книга. Подирете я у читалищните библиотеки, она е отпечатана у голем тираж и не може да я нема насекъде. Казва са "Книга за виното". Написана а от етнографи, дека са правиле експедиция из цела България да проучват у различните региони различните традиции кък са гледа лозе, прави вино и, естествено, кък са пие  :green:. Не е научна, научно-популярна е и е много интересна. Та она започва със следната мисъл: "Ако попиташ който и да е българин кое е най-хубавото вино, отговорът ще бъде един и същ - домашното. Ако го попиташ обаче кое е най-лошото вино, то пак ще чуете същия отговор - домашното"  :green: :green: :green:. Та те така те  ;).
За ракиите нема да разправям, ма мисълта ми е същата :). У нашия край горе-доле насекъде делат пръвака, ма патоките я ги фащат, я не. И народа го мръзи да препича после. Ма ако разбираш, правиш си ракия като са тебе си, никой винпром не може да я догоди на твой вкус  ;D.
Лелей, къф роман изписа. Бегай да работим, че съ мръкна  ;D.
« Последно редактиранье: Април 27, 2011, 02:56:52 от Владимир »
Активен

Маруца

 • Гостенин
Re:винО
« Reply #177 -: Април 27, 2011, 02:53:18 »
Той че си защитава бизнеса е така, ма и за другото си е праф - много често домашното вино не става!
Не секи е майстор, ма секи сака и прави. Па домашна рикия да та а стра да лизнеш - убавия алкохол се прави от качествен матриал, а повечето ора слагат кво намерат, турат секви прокише и изгниле плодове да има количество за варенье. Пробвам от ора дек знам, че са табиетлии и прават сичку кък требва без да бръзат.
А домашно вино - само влашко! И по Видин и селата наоколо и около Ореово къде съм пробвала, много, много добро!  ;)
Активен

Колеба

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 12944
 • Лижанин
Re:винО
« Reply #178 -: Април 27, 2011, 03:16:23 »
Значи Владимире за тва де заради наличието на отелов аромат са спирале и забранявале цели цистерни с вино за Германеа е абсеютно верно - тва го знам още отпреди тоа Цанко да е написал таа статия. Немога да са не съгласа и с Мария - мене са ма мого ора каниле "малиййй, ела пробай виното, огин е " - а я като глътнем и ми са надига  blax ели а киселаж, ели блудкаво, ели провлекло са абе домашно  ;D
Я никога не пиа виното с лимонада щото му прецаква вкуса. Пил съм и убави домашни вина - те у Мелник (Мелник, не Хърсово  ;D)  на един съученик баща му тва си му беше занаят, за съжаление почина лани. Мого важен фактоер и тва че всеки си го нагажда ка си му е него кеф - на по неговия вкус, и виното и рекиата ....нали за тва е домашно, нее подчинено на никъв стандарт.
Активен

Владимир

 • Гостенин
Re:винО
« Reply #179 -: Април 27, 2011, 03:58:15 »
Те, по въпроса за отела - http://www.wineforum-bg.net/viewtopic.php?f=5&t=42
Активен
Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 28   Нагоре
« назад напред »
 

Страницата е създадена за 0.376 секунди с 22 запитвания.