Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 28   Надолу

АФтур Тема: винО, винцЕ, винцОк ...  (Прочетена 39334 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
Re:винО
« Reply #180 -: Април 27, 2011, 04:25:04 »
Качествата на Винпромските вина де съ продават у найлонови шишета-къ вика тъсто ми,,зеа да праат щищета като презервативе, като речеш да сипеш и оно съ огъне"- от 3 литра-нема да ги коментира,да си ги коментира енолога Цанко.У източна БГ освен Търговишки мускат и Осмарски пелин-аде у лево,Цанко да си праи Шуменското пиво и да си седи на гъзо.Че има ниели тунбаци ,де виното нги не става за без-тава а също факт неоспорим.Ма си има ора мераклии де го праат къкто си пише по книгите и вообще не моо стъпи таа промивка от кисеяш за по 2 и пеесе  шишето къде ни ги рекламират ,на мининкио пръст на виното де си праат ората със знания и мераклии.Примера с власите по Лесковец и на другите от Ореовскиа хинтерланд а добър.Вообще-понеже на БГ винената индустриа матряла у БГ не връви чък дотам и съ почва-акцизе,виното лоше,тава не било къ требва,онава не било къ требва...ма иначе у Англиа го продавате на подбив на цената та да фанете некъв дял,що Чилийското и НовоЗЕландското вино ви крътат зъбите...дееба много съ ядосвам като земът матрялно заинтересовани клясове да ми обесняват кво и кък ,с ясната визиа-не правете виа нищо ,та да си купувате тава къде ниа сме усрале......
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Колеба

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 12944
 • Лижанин
Re:винО
« Reply #181 -: Април 27, 2011, 04:30:40 »
...дееба много съ ядосвам като земът матрялно заинтересовани клясове да ми обесняват кво и кък ,с ясната визиа-не правете виа нищо ,та да си купувате тава къде ниа сме усрале......
+ 1 !     
Активен

Владимир

 • Гостенин
Re:винО
« Reply #182 -: Април 27, 2011, 04:57:12 »
Като пойде лаф за винпромското вино, тоя пример много често обичам да го давам. Знаате виното "Черга". У Територията най-евтината му цена съм виждал 9,50 лева. У Германия го продават у Кауфланд по 3,49 евро. Същото. И там, и тука съм го пил - не е различно. Тука има икономисти, айде да ми обяснат кък става таа работа с цените. И още нещо да кажем, ако че съм родолюбец. Я съм си любител на червеното вино. Таа Черга не струва и 3,49 евра. Що за тия пари може да са земе у същия Кауфланд южноафриканско, австралийско, па и френско вино, къде са по-добри. Не радикално, но доста. Легендата "уникалност и качество на българските вина" умира при дегустацията на разнообразието, което се предлага у цела Европа. Тигива са разбира най-добре къде сме и кви сме.
Още един пример. Не знам дали сте чували еле пробвали вината "Енира". Прават ги у Пазарджишко, у изба Огняново. Засеги по-убаво българско вино я не съм пил. Оно не съм пил и много български вина де, що оно с тия цени вместо три бутилки че купим сто кила грозгье, па сам че си направим  :smeeeh:. Та "Енира" съм си купувал от производителя на място при дегустация. Струваше осем лева шишето. У специализирания магазин за вино (що тава не а масово производство, ората прават от пращината сал едно вино и после пращината продават на Винпром Пещера да си догажда бъркочете на аромат), дека а на сто метра от дом, го продават същото по 22,50. И тава ако може да ми го обяснат икономистите.
Още една случка - преди три-четири годин БиТиВи-то ли беа, Нова ТВ ли беа, правиа експеримент. Сипаа от домашно кисело млеко у една паница и го оставиа два дена на стайна температура. И направиа същото с фабрично (не казаа на коя фирма). Па даваа на различни ора на улицаат да пробват от двете и ги питаа койо а според ньи домашното (ма не казваа, че е престояло). Сички казаа, че е купешкото - естествено, що домашното беше са поразило на оцет. И питаа после у студиото шефа на Асоциацията на млекопреработвателите - кък така, аджеба, са не вкиселва заводското млеко, нали уж го правите без консерванти. Я съм са задавил от смех тигива. Оня клес почна да разправя кък сеги много били напреднали технологиите и контрола, кък хигиената у заводите била на много по-високо ниво от едновремешната, с колку чисти суровини се работило и у ква стерилна обстановка. Та затава, видите ли, са елиминирали различните бактерийни замърсители и киселото млеко било по-трайно. Те и те тоя гусин Станчев така ма агитира за виното  8).
Активен

ШЛЕПЕТАР

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 4591
Re:винО
« Reply #183 -: Април 27, 2011, 04:58:20 »
Тава къде го разпраа тоа чувек може да я верно само на теориа. Практиката у наще винзаводе показва че не стоят баш така нещата.  Тука са слага кво ли не само и само да са подръжа количество . Не съм пиач на вино , но го продавам и имам бегъл поглед на пазаря , той я следния . от неколко години наще винзаводе праат вино баш на тоа принцип - да има количество. Гулема час от боклучака си я за тука , демек за нашиа пазар. Навънка са изнаса малко по-убава продукция. Но и тя не я на тава качество къде я била преди години и за тва сме загубиле неква голема част от външния пазар на вино. Вина като чилииски аржентински африкански са ни заминале по продажби ( говориме у веропейския пазар, не нашия) , от неколко години тава са заражда и тука. Ниа по наща верига имаме на некой вносни вина много по-гулеми продажби отколко на некой марки наши вина  у същия ценови клас.  Друг е момента че тука цените на некой вина са силнио надценени. Значи тоа пример къде ще ви кажа   е дрът и вече не чак толкова актуален за таа марка вино , ма тва не значи че нема други на нашиа пазар на тва положение. Става въпрос за вината Tcherga .  преди неколко години тука тиа вина са продаваа на цени покрай 14-15лв . в същото време у дадена европейска дръжава са се продавали на цени от 3 -4 евро. Сега цените им са свалени на по 9-10 лв.
Друг пример ще ви дам. Сека годин са организира Винариа и са награждават най-добрите производителе след дегустациа на реколтата и дрън дрън тем подобни. Та по-миналата год  от една винарска изба , нема да кажа коя, дойдоа и казаа : Може ли е тиа 3 -4 кашона с вино да го закарате точно у тоа магазин и там ще доведеме да купат едни ора тава вино , що треа да участваме на Винариата и вината за дегустациа треа да са купат от пазара , а не да са занесът от производитела.  Предполагам може секи да си напрай извод кво вино наще производителе пущат на нашиа пазар.
Активен
"Самурай без меч е като самурай с меч , само че без меч " - древна японска мъдрост

ШЛЕПЕТАР

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 4591
Re:винО
« Reply #184 -: Април 27, 2011, 05:00:30 »
ТИ МА ВАРНА С МАЛКО МА БАШ СМЕ НА ЕДНО МНЕНИЕ . та знааш ли ква беше приказката на тиа къде си определят цените. "Като има кой да го купува , що не ?"
Активен
"Самурай без меч е като самурай с меч , само че без меч " - древна японска мъдрост

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
Re:винО
« Reply #185 -: Април 27, 2011, 05:07:16 »
Дигнала нги са а хигиената и производствените умениа-дигнал нги саа а уя като са се нацоцали с парици,ударил ги а по челото с ,,котешката глАва" и съ са се ошашавиле -и почват да прикаат глупос връз глупос с важен вид и убеждението че териториалниа абориген а ДЛЪЖЕН да нги верва щото видиш ли еди кой си бил прецедател на нам си ква камара-илядо разгонени слоньове да нги са накамарът връз гъзо  да нги съ накамарат.......некой тука из форума беше пущал един чвек къ обесняваше точно къ са праи виното у 99% от бБГ винпромете...аде благодарим ,не пуша и кашлям........за тава-ели бирица,за нье поне знам ,че нема да мъ лъжат че а като Баварската,ели домашно вино от проверен чвек.Другото а мижи да те лажем.
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Маруца

 • Гостенин
Re:винО
« Reply #186 -: Април 27, 2011, 05:16:48 »
Баш па "Винариа" се прави заради големите винарски конплексе от ено време и да си са надлъгват тама с некви измислени награди. Тиа не важат.
А иначе да кажа за некои БГ производители де дират количеството - внасат се цистерни с вино-купаж(смес), по-евтино от южна америка и са бутилира тука и са смесва с нашо, за да са догоди, щото наще и да сакат не могат да произведат толко колко им требва.
 
Активен

Колеба

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 12944
 • Лижанин
Re:винО
« Reply #187 -: Април 27, 2011, 05:57:04 »
 А да питам за мнението ви за вината на Магурата ? Азе секи пат кат одиме на езерото Рабиша ели къде Димово си позимвам неколко туби - е текива от презарвативе ка вика Док по 5 литра, досеги сам бил доволен - ма гледам не го продават на други места ???

Азе почти сека годин ода на Винариата, поне тама предлагат по неко пат убави вина, има дегустация  :krkanje: и гурме и секви работи, абе полвин ден требе са отдели ако се оди.
Активен

Самотока

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 23316
 • душманин
Re:винО
« Reply #188 -: Април 27, 2011, 06:58:45 »
колективно одене на Винариа 2011 - некак има смисал у таа идеа да са сбереме па да идеме така
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

Владимир

 • Гостенин
Re:винО
« Reply #189 -: Април 27, 2011, 07:04:27 »
А да питам за мнението ви за вината на Магурата ? Азе секи пат кат одиме на езерото Рабиша ели къде Димово си позимвам неколко туби - е текива от презарвативе ка вика Док по 5 литра, досеги сам бил доволен - ма гледам не го продават на други места ???
Я тука намери у един газимин - беа докарале за Нова годин на Магура от картонените кутии по три литра по една Гъмза, Каберне и Мерло. Гъмзата беше добра, Мерлото не ставаше, а Кабернето и за миенье не става. Иначе у тубите не знам кво ти сипват :).
Активен

Оджака

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21377
 • Кулченин
Re:винО
« Reply #190 -: Април 27, 2011, 07:06:19 »
в тубите я добро тава наливното къде го дават, пиле сме като одиме на Воднянци, той беше докарал винце за мене и за Бундрука, Изпадяка нема да са прецака той така, мани добро я
Активен
не я като да немам, ма би шкял

Маруца

 • Гостенин
Re:винО
« Reply #191 -: Юни 02, 2011, 02:03:44 »
В рая първото дърво е била лозата, а в СЗ у частност - отеловата!
Какво знаем за севернобългарското винарство? Тук великата река Дунав е прекосявана без усилие от винарските каици и гемии с българско вино. Не ниската и блатиста равнина, северно от Дунава, а високият южен бряг от Видин до Тулча е безспорната "Влашка винарна" в продължение на столетия.

Редица от нашите възрожденски автори, сред които и Раковски, пък смятали, че молдовските и бесарабските вина на трапезите на румънските домнулета също са български. При това с абсолютно основание, доколкото голяма част от тамошните лозя са засаждани от български изселници, пристигнали да търсят убежище по тези места.

Според историческите свидетелства пък, от XVII век насетне българските вина започват да изместват даже токайските от пазарите на Централна и Северна Европа. Тоест - дори могъщото течение на Дунав не успяло да спре българското вино, пробиващо си път нагоре по реката. Колкото до самата Турция, а и до Византия преди нея, разположените на три континента империи били фактически гигантски "общ пазар", надминаващ далече днешния Европейски съюз.

Имало българи, лозари и винари, по средиземноморските острови. По оценки на европейски пътешественици от времената на султаните нашенци били много по-големи майстори в лозарството и винарството от прехвалените гърци, които ги бивало повече като мореплаватели и рибари.

В любовта на българина към лозата има някаква особена двойственост, тя е едновременно и бащина и синовна. Твърдейки, че лозата трябва да се отглежда като малко дете, той винаги е живял под клонките й като под майчина прегръдка.

Освен чиста радост от живота и надежда за стопански просперитет, виното е приело през хилядолетията като свои задължения десетки и стотици социални, ритуални и регулативни функции, чиято цел е да слагат ред във взаимоотношенията между хората, в това число и като посредник със света на мъртвите при помени и погребения. Почти до края на ХIХ век то е главният, ако не и единствен гарант и "печат" при сключването на всякакви контракти и договори: от женитбата, като юридически акт, до наемането на аргати и даването на пари на заем.
Кузман Шапкарев казва, че при нарушаването на някаква уговорка или договор, засегнатата страна неизменно изтъквала, че е било пита "кърчма" или клетвено вино. Звучи парадоксално, но това е бил аргумент, валиден дори пред последната възможна инстанция - турския кадия, който поне привидно е трябвало да вярва, че виното е дело на дявола.
За да е сигурно, че ще се раждат мъжки деца, при въвеждането на невестата в новия й дом тя трябвало да се хване за чепа на някоя по-голяма бъчва. Още в пелени, отроците се "запойвали" с вино, а при първото им обредно къпане в коритото също се капвало от него, за да растат здрави, тоест - бели и червени. С помощта на виното се гонели всякакви змейове  и вампири, а болестите се примамвали извън селата.

Малко по малко нашите селяни започват да се учат на винарство "по книга", което да задоволи претенциите на капризните "гражданя" и на чуждестранните търговци, но винаги им се намират и по "едно-две бурилчета вино за своя душа и за приятели". Те, разбира се, са налети при спазването на някакви митични предписания, останали от прадедните времена, когато първото дърво, бучнато в рая, се оказало не ябълката на греха, а винената лоза на живота.
/в-к Дума, Илия Зайков/
« Последно редактиранье: Юни 02, 2011, 02:07:42 от Мариуца »
Активен

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
Re:винО
« Reply #192 -: Юни 02, 2011, 02:16:04 »
 :punk: :punk: :punk:
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Байо Либен

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 2595
Re:винО
« Reply #193 -: Юни 02, 2011, 04:36:59 »
Може секи да сподели къ он сам си прай виното кви сортове тура къ си мие бурето и др.такива работи :krkanje:
Активен
яж пи и се весели.
Библията ни учи да обичаме ближния,а Кама-сутра объяснява, как да го правим.

Маруца

 • Гостенин
Re:винО
« Reply #194 -: Юли 18, 2011, 11:55:28 »
Мене ми а на мисъл къ ша праа виното таа есен като кандидат-майстор, та са зачетвам у текиви истории... :P
"За бъчвите и виното"... :krkanje:
http://www.webcafe.bg/id_1088223066

П.П. "В България най-голям производител на бъчви е с. Врачеш, на 3 км от Ботевград. Там има 30-ина бъчварски работилници и повечето правят между 100 и 500 бъчви годишно. Работят основно с материал от Странджа и някои части на Стара планина. "
Активен
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 28   Нагоре
« назад напред »
 

Страницата е създадена за 0.255 секунди с 23 запитвания.