Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 28   Надолу

АФтур Тема: винО, винцЕ, винцОк ...  (Прочетена 39342 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

masok

  • Гостенин
Re:винО
« Reply #105 -: Октомври 25, 2009, 06:07:24 »
Активен

Краси от Дражинци - Геговския

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 27469
Re:винО
« Reply #106 -: Октомври 26, 2009, 10:43:08 »
Абе Пръваче, коги точиш вино вади маркуча от буркана и после па го сложи и оно нема да дръпне водата :D
Активен
У  Наздравето е Силата !!! Кой му требем  те телефоня - 0897 917 900
Човек къде не пие неа мал

Gaspoud

  • Гостенин
Re:винО
« Reply #107 -: Октомври 26, 2009, 10:59:51 »
Та а кажете съга кво да прайм, къ да си точим вино ем да си връви на канелата нормално, ем вътре да са не образува вакум, ем да не са дръпа водата у виното  ??? ??? ???
Па да ти каам къ са го решили тоа проблем у Лефчева ;)
Тураш значи на капака на бидоня един вентил като за гума - без клапана вътре - само цифуняка. Бодеш маркуча на цифуняка и маркуча у бурканя. Като спре да бълбука у бурканя маиняш маркуча и си му тураш капачкята на винтиля. Като требва да точиш - отвръташ капачката и точиш колко ти душа сака - затвараш и не влаза допълнително въздух.
А и за още един адет ми казаха дека не съм го пробвал - за пликове с песък. Значи нали пръщинието плува одозгоре и тама са въдат секви плесени и други сътвери - та като му мине и тихата ферментация изварваш неколко кила песък /за секи случей - ако са скине неко плик/, тураш го у пликове /по-здравички/, претачаш го вернъж та да намокриш пръщинието и с пликовете го натискаш надоле така че да не остане въздух - начи пликовете като са "разтечат" настрани го затварат така да са каа почти херметически. Ниа дома тоа номер го не праиме, ма съм чул други ора да го фалат.
Секи си има адет - теа дека ми фалат метода с пликовете са на мнение че червеното вино требва да преври колко си моа по-бръже. Язе па съм на точно противното мнение. Колко по-бавно преври толко по-добре. Значи миналата годин маврудеца дека го слага на Коледа беше още болничък, ма стана вино да си *бе макята ;)
Та според технологията - при назе тихата а по-дълга и фаида от запечатване нема толко що ша подига - требва му претачане. Ако ти преври бръже - запечатвай да не съане и се не бой ;)
Активен

Gaspoud

  • Гостенин
Re:винО
« Reply #108 -: Октомври 26, 2009, 11:32:43 »
требе си буре - оно ф тиа пласмаси неа рабута
Те тука много нема да съм съгласен с тебе ;)
Начи една от причините за популярността на вината от "новия свет" е точно липсата на "бурета". В момента в който махнеш дървените танини от виното акцента се поставя върху плодовите му нюанси - ефекта е доста добър. И за белите и за червените. Начи зимам си от време на време едно чилииско совиньон бланче - нема такова винце - мене понеже тежичките бели не са ми баш по вкуса, особено "белио отел" /еба таа главорезница/, въпросното леко винце с малко по-висока киселинност ми е толкоз много на душата че не а истина ;)
Ма стига сма приказвале за бели - на всички ни е известно че за да а вино требва да а червено ;)
Червено вино без бъдън - е ли е възможно. Напълно и ефекта а повече от добър.
Миналогодишния маврудец дека го правихме - 26 захарност, здрави гроздове - обиране само на зърната, мъстение с дрелката /с бъркачката за гипс, цимент и други такива/ - тава дава допълнителен ефект, понеже някой от зърната са само пукнати а не изцедени което допълнително забавя ферментацията, никаква захар, никаква вода, НИКАКВА серниста киселина. На Коледа винцето беше още болничко - около Нова Година вече окончателно се изчисти от захарта - както казах вече - нема такова винце.
Като цвят - ми червено - много червено без получващите се понякога при по-крепките вина карамелени нюанси. Като градус - силно без да е прекалено алкохолно. Като аромат - изключително богат и най-важното ЕСТЕСТВЕНО плодов.
Тава винце имаше само един кусурец дека по принцип е отличителна черта на маврудеца - ми летоска коги го бутилирахме си беше още младо - не че а проблем що и язе и бащицата сме любители на по-млади винца. Ма за да са развие по-пълноценно си му требваше минимум поне още една годинка отлежаване. И те тука а избора - да отлежи с дъб или без него. Естествено под дъб немам предвид 30-годишен бъдън. Таа годин сме заредил 2*200 в бидончета - едното 50/50 каберне/мерло с малко сочец от маврудеца, другото 90/10 маврудец/мерло. Значи замислил съм се да остаим поне едни 20-30 килца от маврудеца да поотлежи без дъб за проба. Те паживиом увидем - засега винцето са развива повече от добре ;)
btw - под бидончета разбирам специални такива сертифицирани за хранителни продукти, а но обичйните едновремешни бидони дека умирисват сичко за найлон и смрад. Просто са по-евтиния вариант на съдовете от неръждавейка ;)
Активен

Пръвака

  • Тумбак
  • Публикации връъ му гу: 4276
  • къде е тЕкло па че тЕче
Re:винО
« Reply #109 -: Октомври 26, 2009, 12:39:25 »
Гасподе, Я винитле не съм турал що не съм са сетил а съм приспособил едни дюбели за накраиници на маркучите и съм ги залепил със силикон за капака ама те че измислим нещо да укарвам въздух у бидоня докъде точим винце, сал едно много ма а стрА (кво викаше Бубето за самолетите) - да ми се не укисели винцето що направо че УМРЕМ :( :( :'( :'(
Активен
жената Я  и приятели  

jaio

  • Гостенин
Re:винО
« Reply #110 -: Декември 27, 2009, 10:11:59 »
Цитат
Те съга я пукам асеновградски мавруд.

мене е те тоа ми аресва
http://mavrud.com/bg/products_10.htm
Активен

its

  • Гостенин
Re:винО
« Reply #111 -: Декември 30, 2009, 01:13:37 »
И мавруд се пие като нема отел, ама от отел по убаво нема. Те тава от мене да га знаеш! Я колко съм вино изпила по света, ум че зайде, ама от отел по-убаво не найдо.
Активен

jaio

  • Гостенин
Re:винО
« Reply #112 -: Януари 08, 2010, 12:40:49 »
сакам да са оплача---не направо ми иде да рева кански
наште тъпи клиенти масове почнаа да пиуат червено вино с айрян
де кажете ми тава работа ли  а :o :o :o :'( :'( :'(
Активен

ПЕРГИШИН

  • Гостенин
Re:винО
« Reply #113 -: Януари 08, 2010, 12:41:56 »
 :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o
Активен

Пръвака

  • Тумбак
  • Публикации връъ му гу: 4276
  • къде е тЕкло па че тЕче
Re:винО
« Reply #114 -: Януари 08, 2010, 12:48:46 »
сакам да са оплача---не направо ми иде да рева кански
наште тъпи клиенти масове почнаа да пиуат червено вино с айрян
де кажете ми тава работа ли  а :o :o :o :'( :'( :'(

квоооооооооо  :o :o :o :o, малиййййй тиа летоска че почнат да едът доматите с колците сигур  ??? ???......еба тоа свет ептем са ушашави  ::) ::)
Активен
жената Я  и приятели  

jaio

  • Гостенин
Re:винО
« Reply #115 -: Януари 08, 2010, 12:52:19 »
па ако са един двама ше рече човек че ги а "ударил тока"ма то си стана масове деба тяната мама шашова деба азе  >:(
Активен

Пръвака

  • Тумбак
  • Публикации връъ му гу: 4276
  • къде е тЕкло па че тЕче
Re:винО
« Reply #116 -: Януари 08, 2010, 12:54:47 »
ей се пак тава е идея даа предложиме на Изпадяка що ньеговото вино неможа да прекипи и още блажни деееба  ::) ::)
Активен
жената Я  и приятели  

jaio

  • Гостенин
Re:винО
« Reply #117 -: Януари 08, 2010, 01:09:09 »
бегай бре азе имам чуството  че тава ше ма прокара таа нема да моа да си збера чирвата по нужника после
Активен

Чвора

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 21592
Re:винО
« Reply #118 -: Януари 08, 2010, 08:34:45 »
червено вино с айрян-ми тиа направо да земът да пиат рициново масло нема смисъл да абът убавото вино.
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Самотока

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 23316
  • душманин
Re:винО
« Reply #119 -: Януари 08, 2010, 09:10:57 »
къ с айрян бе - с мръволе блажни ели ребърца печени са пиа ... тцтцтцтцт - изкелеферчи са тоа свет - връъ му гу
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../
Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 28   Нагоре
« назад напред »
 

Страницата е създадена за 0.433 секунди с 25 запитвания.