Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА  (Прочетена 123640 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #15 -: Септември 08, 2009, 04:10:42 »
Байчова рибена саламура:

Зема са риба пестръва, да не е много, гозба нее тва!Саламура са прави и с една пестръва! Ако нема пестръва, земаш друга сал да неа неква смръдлива, требе да имаш речен рак-задължително а , препича са рака на жаравата доде почервенее и се фръга цел у водъта - той придава таа убава вкус на саламурата дето си я сръбал! Ако нема от де да си фанеш рак, земаш една лукова глава и я меткаш у жарта да са препече яко, после  у водъта за саламурата да ври и те така иде аромат на рак. Ама чай че са отплесна...Та рибата дето е земаш е препичаш на жарава да почернее, направо връз жаравата демек, намираш си котле, пълниш го с чиста вода и тва а заготовката! Рибата дет си я запекъл я натрошваш на парчета по - големки и я фръгаш у котлето. Требе да имаш домат, копърец, мерудийка и най - важно юта чушка! Сол се слага на вкус като ви аресва! Кокайете от рибата може да се извадат и да се препечът па на жарта или ако нема на гьозо на печката и се турат у саламурата. Джуркаш таа смес 40 минути до час на огъня и си готов! Става си една редка вода, не е за наяждане тва - за замезване е дръжа да Отбележа! Да нема после гладни останале от групата! Ако не моо са оправите ебал съм ви, малко са обръка с обясненията ама тва го пиша на песекулки май два часа!
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #16 -: Септември 08, 2009, 04:14:20 »
Пастръма от зайък (моя рецепта)

Дириш див зайък, ако нема да си сгазиш с колата сакаш на неко авджия. Режат се рибиците от гръбината, само от ньи става и бонфилетата накъде гъзо. Тураш у един кастронь сол, послем мЕсо, послем па сол и най-одозгоре сол. Седи така ели у магазата, ели у хладилника 24ч. Измиваш ги и ги буаш да покиснат у ладка вода 2ч. Сушиш ги с кръпа, пиприш с кво сакаш (чубрица, пипер...) и ги нижеш да съънат на сенкя, та да нема муи да ги посерат. Дивия зайЪк си има друг вкус, неа куто питомния, затова и рецептата изисква такову животно. В краен случай става и с бройлерски.
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #17 -: Септември 08, 2009, 04:16:46 »
Пужовци и гарванье от бако Аврам:

Значи я съм ял гарвань.Ама од тиа чръните,къде кага се оре они кюцат чръвя и буробинци из ораньето.Ониа сивите къде им думаме чавки ,не стават за яденье що са мръшояде!А пужовеца тава а друга работа!Он се мие със сол куту тумбак и преду да го турнеш у врела вода требва един дън да преседи заклопен у кофа ели казань,та да се изсере убово.После му се реже само плъзилото и па се превари у вода и сол.На краа може да се панира,може да се задуши с чръвен лук, а става и с ориз и праз.По моему е убово яденье.Зависи од вкуса на човека.
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #18 -: Септември 08, 2009, 04:19:59 »
Дръмонова рецепта за месо у буркань:

Покръкло-е те горе-доле така са прай,ма моа да има разновидности:
Коги се коли свинята на Коледа - изважда се белия и черния дроб, тънките  чирва, коремната мазнина - сало, бъбрецете, сърцето и сичко тава се дроби с манарчето(балтиата) на ситни парченца. Баба го слагаше целото тава дробило в калайдисан котел да къкри на слаб огън барабар с подправките - червен и чер пипер, дафинов лист, сухи червени чушки, чесън счукан, сол и разни нейни мерудии. Къкри и ври два-три часа, докато всичко омекне яко и остане само на мазнина. След тава, дока е още течно, но не врело го наливаше в гърнета и буркани и - бам в мазето. Там от студа то стяга и се консервира от мазнината, става твърдо като сапун. Куто сакаш да едеш - стръжеш с лъжица и - в тиганя да са стопли.
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #19 -: Септември 08, 2009, 04:21:04 »
Крукмач от Дръмон

цЕдено млЕко, сиренье, клъцани чушки, чесан, копър, ореи.
Млекото моа го изцедиш куто го връжеш у един тензух на чешмъта в кухнята,да има къде а си капе...  Чушките и ореите са клъцат ситно,ама отделно де...
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #20 -: Септември 08, 2009, 04:22:31 »
Бел муж (от Сеянина)

Това го праеше бабичката кога одехме на бачия и туреше да се праи сиренето. Значи слага от мекото сирене още преди да му е турила сол у едно тиганче сипва му малко брашънце и се бърка. Ма вече нема кой да гледа стока така че скоро май нема да го едем тоа белия муж.
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #21 -: Септември 08, 2009, 04:23:37 »
Бръканье от Ломняка

Ей,мойта баба(лека и пръст),к'во мезе правеше. Нареже и склъца 1/2 глава водняк с клъцаниека , тураше 10 тина упечени чушки , убелени и нарезани на едро,1/2 буца сирание. Таа хомогенна смес се клъца през целото време и накрая тураше малко пресно сварено млеко, да не e много сухо. От ЛОМНЯК ЗВЕЗДЕВ наздраве и добър апетит.                                                                                        П.С  заради водняка после не е желателно да комуникирате с ора , каде не са консумирали от мезето
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #22 -: Септември 08, 2009, 04:25:30 »
Пръжени свински бъбречета (от Самотока)

пръжат са самички в нагрят заитин ели олиьо ели са задушават - ольото са не оцежда - дако я блажно , що мое да съ отопва с коръ леб що я благо ...

бъбречетата са леко твръди и леко жилави - ама тикива треа да са - нарязват са на средни до малки парченца и не треа да са препръжват ...

... треа да има на масата и шарена сол /знаате кво я тава да не описвам/, и домашна пита месен леб

особенос - най-добри са бъбречетата от домашно прасе до 1 - 2 годин, имат и аромат и вкус ка си треа - купешките неко път са гадни едни - незнам що ...
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #23 -: Септември 08, 2009, 04:26:30 »
Плънени суи чушки с боб (от мене)

Вари се бобеца, послем се запржва с подправки малко, като кво си се пръжи боб. Пипровете се кинат от поворката, парат се с кипела вода да омекнат, послем се избушват и се плънат с боб, ама така по-гъстък. Одозгоре на плънената пиперка са тура манко брашънце да се заклопи. Имам на предвид тама дето и е отвора, да стане като затисколь на боба. Нареждат се у тавичица с манко водица и зейтинец и се пекат у фурнята.
Сетих се и друга гозба- печени чушки, турнати у землена паница и заяти със склъцан бели лук и оцедец. Тава за летно време са е прибило!
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #24 -: Септември 08, 2009, 04:29:18 »
Вегетарианска шкембе чорба (от Пешко)

Гъба Кладница се нарязва на дребни парчета и се вари в подсолена вода.
Десетина минути преди да се свали от огъня се добавят: масло, мляко, червен пипер, черен пипер, разтворено във вода брашно за сгъстяване.
След това си знаете: чесън, оцет и лют пипер.
Количеството на подправките е според вкуса ви.
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #25 -: Септември 08, 2009, 04:31:00 »
Комбос (от Дръмон)

ПрЪжите1-2 глАви лук,4-5 суи чушки и една шъпа ориз,тава са пръжи до омекванье,и после са тура едно кило лапад,къде на село му викат лападец  Обаче условието е да са еде с топла пита ели пръленка...
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #26 -: Септември 08, 2009, 04:35:06 »
Тръканица (Нерезо)

Зимате перия от лук(стривате ги у една паница тека длибочка)след това слагате домати нарезани като за салата и печена чушка(от пипера)смесвате сичко и овкусявате ебем ти шопска салата!!

Косашко кисело (Пергишин)



Рендосани крастувици, вода, бели лук, сол, копър и оцет. (идялно за жъгата)
« Последно редактиранье: Септември 12, 2009, 01:30:13 от Плъотрепач »
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #27 -: Септември 08, 2009, 04:37:08 »
Яйчена салата (Пръвака)

Вариш един полог яица (твръдо сварени), белиш ги и ги режеш на четири (може и на шес ако а по голема компанията) и леко ги посолваш после режеш на тръкулца една предварително  разцепена на две щафета шпек салам, рониш озгоре сиранце (колку та неа жал) тава сичкото заливаш със зайтинец на око и  ако сакаш моа да го посолиш с чръвен пипер и други подправки кви едеш после добре обръкваш (желателно с дръвена лъжица аку имаш) и е готово за консумациа ... може да са еде и без салфетки .... те това аот мене ако некои знаа нещо по добро да пише тука
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #28 -: Септември 08, 2009, 04:39:24 »
Пржени яйца с маргарин и зайтин (Аврам)

Маргарина прегара на силниа огънь.За тава се тура по манко зийтин и тагава връз ньего една ложица маргарин.Стават мозък. Требва да ги заклопиш до каде се пръжат,ели да ги пойеваш с мазнината с ложица та да се зготви и белтъка озторе,без да се втвръди из нутре жлътъка.Я едем поне еднъш дневно яйца на очи ,сигур сам пристрастен и даже куту ги сфалим од фурнята нги турнем една ложица връшна със студена вода.Ем по бръже да истинат та да не ги чекам,ем они набъбнат.
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА
« Reply #29 -: Септември 08, 2009, 04:41:39 »
"Еца на ратишка" (Класическо СЗ ястие, представено по най-нагледен начин от Дръмоня)


Предварителна подготовка...

 Така требва да стане...

 Тураш на шпора и....


Изедох само 5... ;D

 Със солчица и червен пиперец...
И те така...
Активен
 

Страницата е създадена за 0.063 секунди с 19 запитвания.