Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: Гозбите у Северозапада  (Прочетена 590597 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Плъхоубиец

  • Гостенин
Гозбите у Северозапада
« -: Февруари 19, 2009, 11:28:44 »
Я викам, да почнеме да пишеме за яденйета, дека ги нема по дуги краища, ели ги има ама са си характерни за назе. Почвам с пръвото- Варена кокошка с червен пипер и солчица. Без други подправки, без излишности. Семплота и сивмоличност. Следва характерното и вече споменато "еченце печено на ратишка", дека мислим че го нема по останалете краища. Другото е сборянското ягнйе, от койето винаги кога те поканат на сбор, ти притурат една връшна паница с мЕсо, с гарнитура вино и лимоната. Може току-що да си станал от масата и да си пошъл по улицата да се разтъпчеш, некой съсед те вижда, провиква се: "Оооооу, яла вам!" и те смества на масата измежду многобройните ора, като почва да им обяснева: "Знаете ли чиьо а тава момче? Очеш вино?"....и натама го знаете продължението.   :)
« Последно редактиранье: Февруари 19, 2009, 11:39:03 от Плъхоубиец »
Активен

Bushman

  • Тумбак
  • Публикации връъ му гу: 1394
  • Излекуван работохолик
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #1 -: Февруари 19, 2009, 11:47:08 »
Я че каам за просеника. Просеник сас пушена сланина препечена и с лют чревен пипер, малейййй.... Един път случайно ядо такова и МНОГО ми ареса, и после кога идем на сбор у некое село, се сам питал къ се праи, ама редко некой да знаа... И накрая намерих рецептата, жената се научи и съга праи понекогаш. Значи това е като питка от церевично брашно, ама и малко пшенично се слага, що инак че се разпадне. И се пече с малко мазнинка, да не суо сасвем. Интересно, кога е топъл не е много сладък, и колко повече седи - по убав става. Дали верно е така, ели само на мене така ми се види... Еба ли го. Ама сам ял и на една недея просеник и па ми аресва. И послем нанизваш на шиш малки парчеата пушена сланина сас чушки между них и печеш на въгленье. Ръсиш с пипер яко и така... Я сам мислил, от това пушената сланина по-вредно яденье не мое да има, оно е и канцерогенно, и холестеролно, и секво... Ама па много го едем, да са еба. Сигур нема да изкарам до 50 годин, и кво, мигар че се свръши света сас мене?
Активен
Като му седнем на гарата у Брусарци, като си викнем тройка кибапчета и ена бира... Я ли не знам да живеем?

jaio

  • Гостенин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #2 -: Февруари 19, 2009, 11:51:39 »
Абе незнам да ли са само при назе ели несъ ама пустите свински мръвки с лук като на коледа ми не излазат от главътъ
Активен

Самотока

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 23316
  • душманин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #3 -: Февруари 19, 2009, 11:51:54 »
тури на кокошката лучец , и азе ша дода
де бре оня, де обесни за еченцето на ратишка повече , че нЯщо или дека язе съм глъм , ели не моа баш да си го представа ....
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

Оджака

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 21377
  • Кулченин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #4 -: Февруари 19, 2009, 11:52:06 »
Я па най обичам, че яла те вънка вали снег, и нали редно е да се сетиме за зимъска и клане свине и така натам, та млогу ама млогу обичам боб в тиганята, запржен с мръвки и туршия, и чушки от връвта са зимат, попарват са у врела вода и после им са запарват с олиице, оцедец им са тура малко мерудиийка и бял лучец, сичкото тава може да го едеш с повечко мекички със сиренце така маЛго и на човек му стане така мило, така згодно и си личи на тумбак баш ка си трява
Активен
не я като да немам, ма би шкял

Дръмон

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 14170
  • Под прикритие-с разкритие!
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #5 -: Февруари 19, 2009, 12:05:26 »
Значи еченца на книжка-зимаш един весник,сгръчаш му четИрите страни един-два пъти(да стане куто борд)слагаш 3-4-5 яЙца на ратиата,фръляш на гьоза на шпора и печеш,ръснеш малко червен пиперец и солчица и те така...
 Наш ка ми са приядоа,ма жената нема да даде да и "омрЪням" модерната печка,па и сам сигурен че на неа нема а станат куто на баба на шпора-друго си а на дрЪва и какаяшки...
Активен
Дееба тиа връзки-кой ли ги а измислил?!?
(Цитирвам уважаем съфорумец,докъ са опитва да си изуе обущата у крайно нетрезво състояние!!!)

Aврам

  • Тумбак
  • Публикации връъ му гу: 4478
  • я па я да не поверваш
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #6 -: Февруари 19, 2009, 12:06:07 »
Де по полека че си укапем пултулоньете по са ми тиа!А тава еце на рътишка верно е класика!Ма лаз кулегата е расъл у град,ели са им се износиле  плофките та е прупущил таа убавиня.Де разкажете кво се праи,ма на туча на фурня с кюмур и подсилена с кулашки?
Активен
Душата ми жадува полет.
Душата ми е гняв и плам.
Душата ми е сняг на пролет
стопена от угоден срам.

Aврам

  • Тумбак
  • Публикации връъ му гу: 4478
  • я па я да не поверваш
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #7 -: Февруари 19, 2009, 12:08:15 »
Я до къде се накани оно го обяснийте вече.
Активен
Душата ми жадува полет.
Душата ми е гняв и плам.
Душата ми е сняг на пролет
стопена от угоден срам.

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #8 -: Февруари 19, 2009, 12:08:51 »
Баба ми (Бог да е прости) викаше що едно време само просеник са яли и леб, печен у "чирапнйе"- землена съдинка коя се покрива с "връшняк" и се зарева у огена. За еченцето, Дръмоня ме превари и го обЯсни. Може и целИ яйца с чурупките да ги турнеш у фурнята. Стават като варените, ама по-благи. Кога земат да ньги излазат кафеви капчици ели да се пукат, значи са готови. Само не у микровълнова, що че има взрив! Мръвките у тавата с бели лук са класика за студно време, а и пиперките откинати от поворката плъни с бобец....


« Последно редактиранье: Февруари 19, 2009, 12:10:22 от Плъхоубиец »
Активен

jaio

  • Гостенин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #9 -: Февруари 19, 2009, 12:09:14 »
абе да та тура на уя си ка не знаааш кво е тава еченце зимаш парче от весник работническо дело слагаш го на фурнята чукаш ецето слагаш му шарена сол ели пипер ели къв сакаш райграс и те тава е
« Последно редактиранье: Февруари 19, 2009, 12:12:18 от jaio »
Активен

Aврам

  • Тумбак
  • Публикации връъ му гу: 4478
  • я па я да не поверваш
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #10 -: Февруари 19, 2009, 12:18:21 »
ДЖАЙО-БАЙО ГО ОБЯСНИ НАЙ-ОБРАЗНО...
Активен
Душата ми жадува полет.
Душата ми е гняв и плам.
Душата ми е сняг на пролет
стопена от угоден срам.

Оджака

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 21377
  • Кулченин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #11 -: Февруари 19, 2009, 12:19:40 »
Джайо от години си умее да си нагоди да му я мило на душата и на тумбака, тава не я от днеска баш че!
Активен
не я като да немам, ма би шкял

jaio

  • Гостенин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #12 -: Февруари 19, 2009, 12:24:33 »
пъ такаааа и сага съм си нагодил  и ми дреме на уя
Активен

Байчо

  • Гостенин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #13 -: Февруари 19, 2009, 12:42:31 »
Качамаче ми са нрави на мене... С пръжена пестръвка ако може да е балканска, таа с червените точици... Малиии чекайте ма да умрем!:-)
Активен

Aврам

  • Тумбак
  • Публикации връъ му гу: 4478
  • я па я да не поверваш
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #14 -: Февруари 19, 2009, 01:05:10 »
Абе,а знаате ли рецепта за студена чорба,ма да не а таратор?...
Активен
Душата ми жадува полет.
Душата ми е гняв и плам.
Душата ми е сняг на пролет
стопена от угоден срам.
 

Страницата е създадена за 0.061 секунди с 20 запитвания.