Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: Гозбите у Северозапада  (Прочетена 591284 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #1530 -: Септември 02, 2009, 05:10:56 »
Таа годин сакам да си напраа кисало зейе, ма незнам къ. Неко разбирач да даде акъл, коги са тура, кво праи ???.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Колеба

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 12944
  • Лижанин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #1531 -: Септември 02, 2009, 05:23:47 »
Има сто рецепти .. секи си го праи кък знае, наи-обшо нафръгваш у един бъдън зелките, предварително леко зарезани на кръс откъде корена - така ги и редиш, отгоре по манко морска сол, плъниш с вода. Претакането е по сложно ..
Активен

Чвора

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 21592
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #1532 -: Септември 02, 2009, 08:24:08 »
Мое се сложи манко кукурузец вътре у бидоня-1 ,2 куленчета за газировка лека на зейевиа сок,и една ,две  сини зелки де се оцвети,ма тва са екстри ;).Иначе Изпадячето а прав-требе мале претаканье-у началото по 2 пъти дневно,после-секи ден.Ма като стане-малииии,ша се просунеш от гньетенье кисело зейе!
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #1533 -: Септември 02, 2009, 08:35:04 »
Бе баш претакянето не ми а ясно, ма аде като реша да го праа ша ви питам по-подробно.
Па са сетих у Бачково кво ядох тава лето - маринован син домат, ама страшно! С червена чушка вътре и чесън, ма го беа догодиле на вкус един път. Неко път ша ма фанат лудите и ша напраа неко буркан те така за проба.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #1534 -: Септември 02, 2009, 10:12:17 »
Убово направеното кисело зейе е голема магия. Зейевия сок има целебни св-ва, гони махморлук, дига болни на нозе. Докарва и дрисък при неправилна употреба. Знам, че се тура ябълка и хрян, а и претакането е важно много. Един съсед беше направил направо елексир, можеше да го пущи у алуминиеви кутишки като енергийна напитка и да прибие пазара. Търговската марка е ясна- "ЗС от СЗ" (Зейев сок от Северозапада). Апа един друг си беше направил изобретение- машина за претакане на зейе от помпата на една пералня. Ама вика- много мощен дебит, като пущим да работи и оно фрчат едни парцалаци, прави го на дреб. Една сърма вика не мое да свиеш од ньего. :) Тоже и да се увари сланинка у зейев сок преди да се пипероса знам че е тънкост, присъща на големите майстори и гастрономи.
Активен

Чвора

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 21592
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #1535 -: Септември 02, 2009, 10:43:49 »
Я съм ял едно яденье къде му викат клин чорба,праат го там по троянско и тетевенско,Байчо го знаа сигур-чорба със зейев сок,сланинка и разни други благинки вътре-направо кръти зъби.
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

masok

  • Гостенин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #1536 -: Септември 02, 2009, 10:51:09 »
абе знам че кат преседи малко у шише(дори у ладилник)кат го отвориш мирише на гофна деба ма здраво......................личен опит зимаска така отвара едно шишенце,...бе мани ;Dза хряна и ябълката,за червено цвекло за цвет та дори и дуня(тез неща на по късен етап се вадатот съдо) се тура зависи от рецептата..........накрая некой го засичат с натриев бензоат......................претакането нее трудно зависи от съдо колку е голем...за по гулемте с маркуче опкаш и у една две кофи пълниш и после ги връщаш обратно и така 2-3 пъти ако ти е малък съдо мое и се подигне и па така................тава знам я ;D
« Последно редактиранье: Септември 02, 2009, 10:57:09 от генин-стубел »
Активен

Плъхоубиец

  • Гостенин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #1537 -: Септември 02, 2009, 10:56:06 »
Лошо е кога зейето са смие и фане "цвет" (съга). А че смрди на пръдоч е верно, сигур метанье се отделят.
Активен

Gaspoud

  • Гостенин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #1538 -: Септември 02, 2009, 11:29:20 »
Добре сте подфанале тоа млого убов продукт ;)
Бубе, я само едно нещо са чудим - повним че Кук навремето откраднал от холандците адета а зимат на корабите кисело зейе против скорбут. Да не са забраили а го праат или а като с киселите крастувици - уж са кисели ма не са :)

Та да са пофала - обикновенно коги експериментирам с манджите се нещо им не а наред - ма днеска са прояви кату Майстор ;)
Начи пръво фана две котлетчета със кокал, па им маана кокалете с манко мръволе по них а останалото нареза на дребно. Кокалете с манко зехтинец а са запръжат и доля с бирица за бульонец. Га стана тава мезе си сипа една бирица и пристъпи към останалото готвение ;)
Начи дребно нарезаните мръволе беа мариновани за 20-тина минуте у тайландска червена къри паста, сусамов ют сос, теряки, горчица на зърна, бел и пипер меланж. Доля на сосеца от кокайете манко зехтинец и фръли и мръволете вътре. Кат са запръжия доля с водица че реши че бира повече нема а ягмосвам ;) Та като поизвреа добави къде 200 грама обезкостени маслини каламата + една кутия мини царевички нарезани на ситни тръкулца. Като и тава са позапръжи фукна полвин буркан сос Чай-Чй-чУан + полвин буркан некъв за спагети Арабиака или нещо от рода. И двата приятно лютички. Остаи го тава да къкри и през тава време фукна полвин пакет оризови спагети а са намократ, изкиснат и запръжат. Като поомекнаа - фукание у сосецо и тех. Доля една чаша вода а са поразварат спагетите че нещо ги не нацели като ората - та на котлона още 15-20 минути с бръкание...
....та сега след две копани от таа тайлансдско-китайско-арабско-средиземноморска манджица полята с две бирици съм са издул като попско дете на задушница ;D
А наздраве ;)
Активен

masok

  • Гостенин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #1539 -: Септември 02, 2009, 11:33:23 »
е брао, сал ми е интересно от тава юто заран на митницата ,къ ша се отчетеш ;D ;D ;Dназдраве
Активен

Gaspoud

  • Гостенин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #1540 -: Септември 02, 2009, 11:35:05 »
....е они спагетите излезнаа повече отколко ги мислех та поомешаа консистенциата ;)
Активен

ЛОМНЯК

  • Тумбак
  • Публикации връъ му гу: 2037
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #1541 -: Септември 02, 2009, 11:36:52 »
Цитат
брао, сал ми е интересно от тава юто заран на митницата ,къ ша се отчетеш ;D ;D ;Dназдраве
Те съга разбра ква е формулата на ракетното гориво ;) ;D ;D

muci

  • Гостенин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #1542 -: Септември 02, 2009, 11:49:52 »
а яли ли сте саламура
Активен

masok

  • Гостенин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #1543 -: Септември 02, 2009, 11:50:24 »
мммммда ;D
Активен

Gaspoud

  • Гостенин
Re:Гозбите у Северозапада
« Reply #1544 -: Септември 02, 2009, 11:52:51 »
а яли ли сте саламура
Муци, язе таа събота или неделя ша съм за пъдпъдък - от ебем ти време съм обещал а пущим рецептата - чеках само подходящите консумативе ;)
И оно не ква и да е саламура а Кикерек - Лефчевска Саламура ;)
Активен
 

Страницата е създадена за 0.129 секунди с 24 запитвания.