Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: Операционни системи  (Прочетена 40468 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Койо

 • Админ
 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 6341
 • Винаги има повече от един начин да са свръши нещо.
  • WWW
Операционни системи
« -: Февруари 02, 2010, 09:33:31 »
Като сме са заприказвале добра ли е седмицата на уиндоус, да пуща и една такава тема.

Пръво за незапознатите малко информация. Освен уиндоус на тоа свет има и други неща, с които компютърът може да работи също толкова пълноценно. Уиндоус е платен по принцип. В България все още е много разпространен за без пари. Тава надали ша е вечно и неко ден може да ни се наложи на сички да избираме - плащаме си или минаваме на безплатна система.

Има много добри безплатни системи вече. Уиндоус обаче са хитри. Позволили са ни да пиратстваме и да свикваме с тейната система. И ако ни са наложи да ползваме некоа безплатна, ша ни требва време да й свикнеме.

Преди 2 - 3 години некъде си поръчах от един сайт да ми пратат операционна система Убунту. Без пари ми ги пратиха на адреза. Ча от Африка. Заел са е един богат човек да громи монопола на уиндоус. Затава разработват Убунту и го дават без пари на кой сака.

От тогива на компютъра ми съжителстват Уиндоус и Убунту. Работа повече с уиндоус що съм свикнал с некои екстри - примерно доставчика ми на интернет доставя и неколко телевизионни канала и коги ми са догледа телевизор, пущам и гледам през компютъра. А тава е възможно сал през глупавия браузър интернет експлорер. Има тама некви работи де не позволяват телевизията да се гледа на друг браузър (браузър е програмката, с която влазате у интернеда, препоръчвам мозила файърфокс, експлорера е гаден). Друг проблем са оказа интернет банкирането ми в една банка - изискват сертификат, който се включва пак само през експлорера. Нема друг случай у който да включа таа програма, ма ми са налага да влазам у банкирането и у телевизиата понеко път.

Интересно ми а има ли тука ора на различни от уиндоус операционни системи и кво сметат по въпроса.
« Последно редактиранье: Февруари 23, 2012, 05:35:46 от Капитаня »
Активен

golyam_zum

 • Гостенин
Re:Операционни системи
« Reply #1 -: Февруари 02, 2010, 10:45:31 »
За прв път чувам ,че има и друг вариант! ???
Активен

Оньо-с-коньо

 • Гостенин
Re:Операционни системи
« Reply #2 -: Февруари 02, 2010, 10:55:08 »
Яким е с Линукс .... Питайте него , не че той знаа .... :)
Активен

Койо

 • Админ
 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 6341
 • Винаги има повече от един начин да са свръши нещо.
  • WWW
Re:Операционни системи
« Reply #3 -: Февруари 02, 2010, 11:18:40 »
Има и други освен Яким, я затава питам, да споделат впечатления. Я от Убунту съм доволен и къде май като им излезне и новата версия де ша зарежда бръже, моа да са префръла изцело на такова. Гледаш си филми на него, обработваш си снимки, секви програмчета има. Верно, на некой може да му се сторат странни на външен вид, ма се свиква. Ората са свикнале с уиндоуса. Ама па каам - до време ша е тоа хакнат уиндоус де ползваме. Неко ден ша ни посакат да си го платиме - има нема стотина евра.

Бил Гейтс в едно интервю наскоро рече, че сеги пуща фъндък на китайците да зареждат пиратски уиндоусе, да посвикнат, та един ден да мине да си събере вересиите. Итър е той.
Активен

onufri

 • Гостенин
Re:Операционни системи
« Reply #4 -: Февруари 02, 2010, 11:24:32 »
В последниа университет де учих имаше Убунту, що немат пари. Ич не ми аресваше ка изглежда и некои програми не вървеха. Имаше некъв начин през него да отваряш некъв виртуален Уиндоус (що требваше за некои програме де ползвахме на упражненията, например AMPL), ма не разбрах ква беше точно системата, я съм могу скаран с теа технике. Иначе повечето програмисте де ги познавам са кефат на Линукс и си го ползват.
Активен

Самотока

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 23316
 • душманин
Re:Операционни системи
« Reply #5 -: Февруари 03, 2010, 02:09:59 »
имат и недостатъци имат и предимства - уиндълса колко и да го пцуват нареден от грамотен човек си връви с години
Уиндълс е куто кола - ако фнимаваш да е не юскаш по дупките и ръмодолищата че те слуша поне 2 годин

Убунту е зле - и посоката къде са фанале е още по зле - може би OnenSuse са на верната посока но - линукса е далеко от работните станции на бизинеса много - НО линукса е много близо до Серверите на бизинеса - щото линукса у ръцете на специалис са дръжи доста прилично и показва производителнос и то не лоша никак

така - иде момента къде че трпебе да плащаме за уиндълсе и тоа мумент неа далеко -
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

Койо

 • Админ
 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 6341
 • Винаги има повече от един начин да са свръши нещо.
  • WWW
Re:Операционни системи
« Reply #6 -: Февруари 03, 2010, 04:17:39 »
Самоток, знаех ти мнението и затава нещеях да се намесваш тука, ма свобода е, не моа ти забрана  :D ;) . Ти си пристрАстен, просто се опитвам тука да обясна на ората, че има и алтернатива, с която може и да свикнат, ако имат мерак. Требва да го признаеш. А я от Убунтуто нищо лошо не съм видел. Милиони ора го ползват, любимо е на секакви - и обикновени ора, и програмисти. Не го обичат сал дизайнерите, що нема ка да си заредат фотошоп и корел, а ша требва да се справят с Гимп - алтернативата на тиа у линукс среда.

Сичко, което саках да реча, е уиндоуса има алтернатива. Самоток, не отказвай ората да пробват и нещо друго.

Глупави са ми споровете тава е по-добро от онава. Чел съм такива мого. Тук исках да обсъдим възможността да се смени уина. Тава е реална възможност. Плюс тава линуксовете (безплатните системи като Убунту и ОпенСусе) се развиват. Малко не им достига да настигнат уиндоус по красота. А по сигурност и липса на вирусе отдавна са го задминале.
Активен

Колеба

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 12944
 • Лижанин
Re:Операционни системи
« Reply #7 -: Февруари 03, 2010, 08:45:59 »
Сичко, което саках да реча, е уиндоуса има алтернатива...........
Малко не им достига да настигнат уиндоус по красота.А по сигурност и липса на вирусе отдавна са го задминале.

Винаги има алтернатива ! Азе незнам що не кажем нещо и за Маковете ?? Ели грозгето а кисело ?;) ;D

Убунто Мокеле Мутомбо никак не беше лошо у предните дистрота, даже ми аресваше по едно време - пиша им, ората ми прата дискове по пощата .. имат и лив цд

Ша достигнат виндофса по красота, ма нема да е скоро  ;) графиката му ниела на линукса и кой кво ще да ми разправа. Капетано е прав в едно - за неко непретенцозен путребител дека си върши некви елементарни дейности е чуден - ма за графичен дизайн ели неко по нова игрица ъъъ нЕма ка да стане.
Активен

Байчо

 • Гостенин
Re:Операционни системи
« Reply #8 -: Февруари 03, 2010, 09:22:00 »
да са намеса и азе ако може и без да ми са сръди никой де...
сички са сръдим на майкрософт - продуктете им биле скапани, забивале, осирале са и кво ли още не съм чувал.
тава ич не е така и тука ше уважа мнението на самотока и ше кажа, че ако не са те кампютрете надали щяа скоро да влезат по домовете ни... да не забравяме че освен експи и виста пишат и доста сериозен друг софтуер почти непознат на крайния потребител. бръз пример ше дам за антивирусарката им, за която са твърди че е много арна! сървъските им неща не са за подценяване грам и на фона на линукса трява да ви реча, че са предпочитани от голяма част хора клатещи тежка артилерия...

ше оважа и мнението на капетаня - требе да има алтернатива безспорно и тя е разните видове линукс, които по мое мнение обаче са нелицеприятни и неставащи за краен потребител... купища софтвар не пали под линукс, ората са ловат за главите защо е така, драйвере не са пишат масово за линукс и тава е още по - голям проблем... но азе мисла че рано или късно ше почнат да са съобразяват и с него, защото не моо са отрече, че се развива напред макар и бавно щото знаете че са прави от ентусиасти почти без пари на доброволни начала на фона на милярдите доларе и хилядите назначени програмисти на майкрософт...
ората натегат на линукса що а без пари, лицензии и разни путкимайни и тва ги отървава от монопола и арченето на пари тава е най - важното нещо което тласка линуксите напреде мисла азе.
изпадяка а упоменал ябълките - също силна страна в софтвара безпорно, но с малък дял пазарен и строго специфичен, непознат на крайния потребител. изпедерастяват в последно в последно време...
Активен

ТУМБАКА

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 157
Re:Операционни системи
« Reply #9 -: Февруари 03, 2010, 09:52:39 »
я мисла че у горните постове е казано почти сичко а го еба,я саках а кайа за яблъките само оти за графика,композиране на музика анимациика са мого добри ама па мого паре за щаигата мого и за софвера (неговата вера) ;D
Повечето по убави програмки са с хардверен кюч и нема крак нема мрак.Я съга имам програмки дет работа за 50 000 лева а ко бе на ябълка требваше а си продам бъбреко ;)Наче относно дизайна копират го и в техниката и абе много от предметите които ни заобикалят,интерфеисо на много от програмите,графичното оформление на интернет саитове са цопи паста от ябълките,ама ка каза баичо нещо у последно време са са поизпедерасиле
Активен
Маанете са с тия подписе!

Дръмон

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 14170
 • Под прикритие-с разкритие!
Re:Операционни системи
« Reply #10 -: Февруари 03, 2010, 10:07:36 »
я лично съм с "нашенски"Виндоус ХР ;D и един палав "Слак"...Само моа да кажа че правилно конфигуриран Линукс(иам предвид за краен потребител,а не да търсиш висока производителност,щото тя е важна предимно за професионалистите!)мое да трае с години...!
Имам туке един вехт хард с инсталирани на него Уин2000 и ЗуЗе8.нещо си...Та ЗуЗе-то още работи а Уина е катастрофа...Нарочно го паза за показно... ;)
Активен
Дееба тиа връзки-кой ли ги а измислил?!?
(Цитирвам уважаем съфорумец,докъ са опитва да си изуе обущата у крайно нетрезво състояние!!!)

Пицигой

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 89
Re:Операционни системи
« Reply #11 -: Февруари 03, 2010, 12:41:20 »
Я пъ съм мноо доволен от Win 2003 цербер, има неколко у фирмата дето имат ъптайм по една и повече години, а са натоварени бая. За Линуксите я аресвам Дебиян и Дебиян базираните (Убунту, Кубунту...), ма според мене са удобни само за сървъри демек немат Х, дето се пускаш некви сървиси и забравяш за тях. Ако требе краен потребител да ръчка по цел ден и да му е сгодно Windows-a нема кои да го бие, наи-малкото щото хората са свикнали с него.
Активен

iakim

 • Гостенин
Re:Операционни системи
« Reply #12 -: Февруари 03, 2010, 08:36:45 »
Те и я да реча - Темата ного ми допадна и си  мисла че секи си а праф за него зи  Универсална система спорет мене нема - секи си избира таа с коя може а са управа  Друг е вапроса и за кво а ползва и ква му а штайгята Аз сам имал и 98 и 2000ме и ХР моа сал да реча че ХР най ми беше на сърце само че ного са бавеше кутиата и затава са фпуснах у приключение с Линук дистрибуциите  Штайгата ми тръгна перфекно и бърже на енао Убунто ама ного често са усираше таа дистрибуциа и даваше грешки Сега като краен потребител ползвам един исчистен Дебиан и ного сам дуволен Верно че графикъта на Линуксите е лоша ама и я не сам претенциозен а и новото КДЕ4.*** е перфекно за мене  Исках да се опознаа и с МАК  Ос ама хардуерно не ставам ;D Поздравевъм Дръмоня за Слака - и я го тача ного и ут 4-5 години не ми са а сривал - сал го убновевам куту Дебиано тава ми а фториа линукс на компо ама ного не влазам у ньега  По вапроса за вирусете - лично я не сам видел какво а тава животно  нито у уиндоса нито у Линуксете  Къто вика един приател най - гулемиа вирус за системата е личноста зад клавитурата ;D ;D ;D  Генаа разбирам на Линукса  ;)  - ели пуне колко за мене си :D :D :D Поздрави и наздраве ;D
Активен

земляк

 • Гостенин
Re:Операционни системи
« Reply #13 -: Февруари 08, 2010, 08:05:48 »
Щом си решил да ограмотяваш хората, Капитане, не е трябвало да започваш от Операционни системи, а да направиш една тема на име "Свободен софтуер" и да запознаеш хората с тази философия.
Ето и първото нещо, което може да се публикува в тази тема - връзка към операционната система GNU (това е онова, на което всички погрешно му казват Linux, а Linux е ядро на операционнна система).
Активен

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
Re:Операционни системи
« Reply #14 -: Февруари 08, 2010, 08:27:34 »
не че нещо ма а кажете кви са предимствата на линукса пред виндоса-че а безплатен,айде дайте  нещо друго да видиме... ;)
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)
 

Страницата е създадена за 0.144 секунди с 25 запитвания.