Сбирки по интереси > Хобита

Невидимия живот на пчелите

(1/198) > >>

Пръвака:
Одавно се каним да а пущим таа тема, но с оглед че зимата немаше кво да се пише  по ньеа све отлагах старта и. Днеска беше първия слънчев и що годе по топъл ден от близо един месец и половина и Я го използвах да направим първия осведомителен преглед за тази година. Интересуваше ме дали всички са живи и  какви са им медените запаси в тях. Есента ги бех зазимил на повече от 12 кг. мед така че немах сериозни притеснения, но се пак като добър стопанин бех длъжен да проверим какво е положенито. Първо обиколих пчелина и се убедих че от всички кошери излизат пчели, което означава че за сега са живи (слава Богу ;)), те излизат на вън не за да събират мед защото сега нема от къде, а за да си изхвърлят натрупаните в тях изпражнения (поради железните си хигиенни навици близо месец и половина не са срали  :o). След това запалих пушалката, сложих булото и бех готов  ;) :

Прегледите ги правеих на случаен принцип не на ред, пръво се пущат неколко струйки дим от пушалката през входа на кошера - това е като све едно отодиш на госкье при некой и пръво му звъниш на звънеца да го предупредиш че идеш  ;D:

после се свалят внимателно капаците :

ако има пчели на горните летви на рамките те се подпушват внимателно докъде се по разбегат :

кошера се завива с платнище да не влиза студ в гнездото и да не се дразнят пчелите от светлината и започва внимателното изваждане и преглеждане на питите - резките движения изобщо не се препоръчват  ;D:





лошото е че когато пчелите са навън и се изморът, кацат на снега и умират  :'( :'(:

те тука и моя оператор  ;D:

от беглия преглед установих че за сега пчелите са добре имат си медец, но ако се задържи времто добро може да ги почерпвам от време на време с малко сиропец  ;).
Те ви тука и един клип : http://vbox7.com/play:feb89e4f

Койо:
Пръвак, я турам клипа на сайта, че ме радва.

nikoia:
Браво, Пръвак!
Възхищавам се на това, което правиш, наистина, правиш го с любов, оно си личи  :)

Я обаче докато гледах снимките леко потрепвах и имах чувството, че нещо ма полазва и ми бръмчи, много ме е страх от тия пчели ;D

Krisy:
Пръвак като гледах снимките и клипа направо ми напълни сърцето...за това което правиш трябва много любов и...търпение...ще чакам медец да знаеш! ;)

Байчовица в клипа къде краа му ми са изправи кичора...една пчеличка се беше засилила към операторката бая отговорно ;D ;)

Ваня от Враца:
Малееее Цекооо! тава голема работа бре!!! къ ги вадиш тиа пити ли са..рамки ли незнам..ама страшно ми стана! па на клипа се чуе и жуженето ....ззззззззззззззз :D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница