Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Страници: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 24   Надолу

АФтур Тема: Изборете минаа, сеги да му мислим Фаза 2  (Прочетена 23408 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Юбопитка

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 3274
стисках, стисках досега, ма не се устисква..... ще ми се да кажа няколко думи по въпроса за гласуването на българите в чужбина, щото почвам да се чуствам леко засегната от изказаните мнения на Черногледеца и по-рано на Апостолица. И двамата много ви уважавам и сигурно затова зимам така присърце становищата ви и поради тази причина ми се ще да поизясним въпроса :winkiss:
Черногледеца пита
Цитат
кво го бОли ньего кой тук че ме управлява. Тава касае мене и ората, къде че му теглат каиша.
За едно си прав баце Мите и то е че ич ме не бОли кой бъш управлява страната, но пък пряко и косвено ме касае. Все още се водя по документи и по съзнание български гражданин и като такъв силно се интересувам какви права и задължения ми определят властимащите (щото те не се занимават само със строене на магистрали и цената на тока, ми пишат и пренаписват секакви закони и закончета).
Ако погледнем още по-прагматично на нещата - докато в България имаме роднини, които буквално издържаме (не говоря за спорадични финансови инжекции) силно ме засяга каква е цената на тока, водата и хляба. Докато имам имоти в България силно ме засяга как и с колко ще бъдат обложени с данъци, въртят ли се далавери със земеделските земи и т.н. Докато си плащам чинно лептата като български гражданин, ще си отстоявам правото да участвам в избора на кой клес да се гуши с моите пари.
Аз викам да престанем да се делим на "тия-къде-са-избягали-и-са-си-оправили-живота-навън" и "ония-къде-са-останали-да-поемат-четвъртития"!
В ситуацията с изборите ключовият момент е избор - всеки е направил своя. И не виждам абсолютно никакъв смисъл да дъвчем нещата от гледната точка на "какво би станало ако...?". Няма как да промениш минали работи. Всеки си е взел решенията в миналото (та било то и преди два часа) според опита и информацията, с която е разполагал тогава. Не е възможно да вземеш вчерашно решение с днешния си акъл! На нас общо взето грешката ни е, че се опитваме с едни и същи действия да постигнем различни от преди резултати. Е няма как да стане....
Активен
"....животъ иъ прекалено кратак да го прекараме в мразене , борчове , сгибанье , притеснениа и кофти ора" Ям.Тц.

Божура

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 11299
 • Бау!
Важното е, че вече ората са доволни от управлението и са успокоиа. Ето, нема вече протести, обстановката а "яла ми го набутай", къкто си е била винаги и всичко е наред.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Вени Тети

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 886
 • Дай Боже всекиму по много-на мен повече
Подкепям напълно Весела за казаното,само да допълним за мен лично е важно какво става  в България защото сина ми живее и учи там и иска да работи и успява точно в родината ни
Активен
Дай Боже всекиму по много-на мен повече

Kaka Сийка

 • Гостенин
Нда!И сте прави!Благодарение на такива като вазе все още преживявят некои орица,роднини!Ако не са ваще помощи нема да оцелеят!А да му мислиме ния,дака секи ден братята роми се мъчат да оцелеят на наш гръб!Разбиват ни къщите,ограбват ни труда и нема закон и власT да ги тури у ред,що са ньги електорат!Вени, големо  браво на синчето,че се още му се живее и работи за таа територия!
Активен

Валери61

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 12231
И аз подкрепям сичките дека са отишли да работат в Чужбината, защото борбата за насъщния ги е пратила там, а не некво родоотстъпничество, та ча и да ги съдим. Ако до нова годин таа измет у парламента са не разкара, ше набивам канчето на сина да лови пътя за чужбината дока е още здрав и млад, тука оправия нема да настъпи! Не съм егоист и не държа да викам, че мие догледник и ше го тормоза коги остареа, ако случайно доживеем пенсия. И права си Юбопитке, че докато имаш ора на които помагаш финансово, имаш имоти дека им плащаш данъци ше гласуваш и ше правиш избора си!
Активен
Първи закон на термодинамиката в Северозапада- "Пустинящината в едно затворено пространство с времето нараства." Ако имаме 5 пустиняка и 5 грамотни люде, след време ще имаме 10 пустиняка. Поговорката "с какъвто се събереш, такъв ще станеш" важи само за умните ора. - цитат от Великия сенсей Плъо Треп

Вени Тети

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 886
 • Дай Боже всекиму по много-на мен повече
Верно е Валерко ,че от зор сме по странство и в никакъв случаѝ не сме родоостъпници-преди всичко сме родени и живели в България и където и да сме по света винаги всички мечтаем за връщане у дома ,но кога не се знае......
Активен
Дай Боже всекиму по много-на мен повече

Божура

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 11299
 • Бау!
И аз подкрепям сичките дека са отишли да работат в Чужбината, защото борбата за насъщния ги е пратила там, а не некво родоотстъпничество..

Я и у София като работех, па са намираа разни, дека намираа поводи да подфъргат, че София са а напълнила с провинциалисти, що не сме си седели по родните места да работиме и т.н... Върви обеснявай на некой, който не знае живота в малкия град или село, тебе какво та е накарало да напуснеш дома си... Никогаш нема да та разбере.
Та с чужбина е същата работа.

Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Черногледец Храбър

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 5342
 • мизерийка и безвремие - и от тава се прай тумбак
Не се чуствам виновен, ма въпреки тава, че поднесем извинения. Момичета и момчета дек сте навънка, самия факт, че сте учасници у тоа форум, е беспрекословно доказателство за българщината ви и в часност, за родолюбието към родното место. С това къде съм го казал, вервам, че не сте помислили, че сакам да ви засегнем. Опитах се само да разграничим представите за реалностите у територията на ората, битуващи в различни места. Знам, че секи от вас е направил своя избор с най-добри патриотични чуства. Но знам и какво е да определяш автентичността на събитията от различни гледни точки. Едно е да желаеш най-доброто за роднините си в бащиния дом, друго е да прецениш, кое ще е по-добро за тях, от гледна точка на собствената им управа. Истинските неща требва да се почустват, да се изживеят, да се изстрадат и кога земеш решение на таа база, даже и да си у грешка е по-верно отколкото да искаш доброто за ближните си и да решаваш на базата на информация, която може и да е верна, но може и да доста изкривена. С риск, да ме не разберете добре, ви казвам, че колкото и да желаете доброто на родината си, не бихте могли да вземете по-верно решение от тия дето са на пангара. Затова, живейте, работете там къде сте, дерзайте за доброто на татковината си и кога дойде време да си дойдете дома, добре дошли - поемете с душите си истинската обстановка и си дайте сметка за разликата между желанието да помогнете и възможностите за това. За сега вашта карма е да сте там, където сте и е по-добра от нашта. Вие и ние сме едно и желаем едно и също - да сме добре. Но засега вие сте там, а ние тук и е съвсем нормално да имаме различия по въпроса, как да е добре тук, където сме ние.
 За който не ме е рабрал-прощавайте, за останалите-наздраве!
Активен
Простотийооо, къ да се разведем с тебе ма?...
http://vbox7.com/play:79b74a6a
 У тоа живот най а неело глуповъ жена и мокар пепелник, оти се шъ намерът начин а ти угасът огъня!

цитат-Веко

masok

 • Гостенин
У най тежките години на война у Сръбеа/1993 -1996годин/..се издръжаа с париците на емигрантите/и днеска е така ,тия от вънка сичко пращат дом../....дали и ние несме така вече...?!
Така са намерили ората така могът..срамно нема ... :)
Активен

Божура

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 11299
 • Бау!
Ами много ясно е, че е така.
Как иначе си обесняваш ората да зимат 300 лв. месечна заплата, а в същото време да плащат 600лв. (примерно) месечен разход..
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

apostolicia

 • Гостенин
Не знам що, ма секи път като стане въпрос, че едни са тука, па други са там, тия къде са там, подскачат до небето и почват да се оправдават, въпреки че никой ги не съди. Нема значение. Надам се, немате нищо против, че имам мнение, а също така и че си го казвам. Не знам що Веси се е засегнала и на кое бъш мое изказване, обикновено не съм враждебно настроена към ората, които работат у странство, ма може и да съм била у кома. Я така се жених и двата пъти, та за едно изказване ша дръжа сеги гарез! Така че извинявам се, ако съм ви засегнала, не е било умишлено. Ако съм сакала да обида некой, вервам ви е ясно, че мога да го направа много по-категорично и недвусмислено, без да се налагат тълкувания. Така че приемете, най-после, че не мисла за вазе като за родоотстъпнции - никак не обичам да повтарам илядо пъти вече казани неща!
Черногледеца е съвършено прав! Не вида достатъчно състоятелен довод против това, къде е казал. И я много обичам Ренесансова Англия, ма нема къ да знам кък бъш а било, що не съм там, нали?!
Активен

Божура

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 11299
 • Бау!
Не знам що, ма секи път като стане въпрос, че едни са тука, па други са там, тия къде са там, подскачат до небето..

Предполагам, защото и на назе самите ни е достатъчно гузно и болезнено, та да ни го напомнят по различни поводи.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Ристо Цоцин

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 8442
 • Život brže prolazi
Ako се апстрахираме от секакви чуства на вина и тем подобни- Юпобитка го рече - додека тиа ора къде живеат "там" къкто викате, имат финансови и други интереси, никой не моа нги каже копче за тава че ги бОли за "тука". Имоти, роднини и други връзки по същество, къкто и такива произтичащи от феодално-крепостниа характер на дръжавното образувание - декларации по член 19в, г, д и т.н. здравни застраховки под формата на рекет и друг феодален произвол.

Цитат
Се едно, съученика ми Сашко, който от 25 годин живеа и работи у Разград, да гласува за вълчедръмски кмет - кво го бОли ньего кой тук че ме управлява. Тава касае мене и ората, къде че му теглат каиша.

Та имам фпредвид че неа се едно, понеже вълчедръмскиа кмет нема ни да асфалтира улицата на сашко, ни моа му сака данъци или да му конфискува неко имотец. Докато мутрофеодалите моат.

Друг е вапроса че ако избора е между лайна, говна и фекалии - я са отказвам. Но има голема разлика между тава да имаш право и да се откажеш и да немаш.

Активен

Юбопитка

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 3274
на свой ред се извинявам за провокираната дискусия, но наистина се афектирах от идеята, че не е правилно бъргарите които живеят в странство да имат право на глас. Както между впрочем преди известно време реагирах и на подхвърления, пак тук във форума, въпрос защо жените изобщо имат право да гласуват ;) Явно не ми харесва да ме слагат в разни категории, особено ако от това произтича ограничаването на известни мои права, които преди категоризацията съм имала ;D
Черногледеца защитава тезата, че човек, които е далеч, няма ясна представа за реалността в България. Да, така е! Научавам какво се случва от избрани медии, приятели и роднини т.е. непряко. Преки впечатления събирам веднъж годишно и то за време крайно недостатъчно да усетя обстановката в цялата и "прелест". Въпросът при избирането на политици обаче не е колко знам, а мога ли да направя съзнателен, неманипулиран избор на хора имащи сходни с моите идеи как се живее по-добре. Твърдо вярвам, че един образован, социално осъзнат, медийно (и по какъвто и да е друг начин) неманипулиран и финансово необременен българин живеещ в чужбина може да направи доста сполучлив избор именно поради факта, че е видял и друга реалност. Ял е и други храни, пътувал е и по други пътища, живял е с други закони. Различните реалности възпитават критичност, която пък е задължителен компонент на осъзнатия избор. Няма как да избираш между две или няколко неща, ако познаваш само едното.
Активен
"....животъ иъ прекалено кратак да го прекараме в мразене , борчове , сгибанье , притеснениа и кофти ора" Ям.Тц.

Юбопитка

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 3274
Считам че е безсмислено да се дърляме кой, как и дали да гласува. Дори и в утопичния сценарий най-умните и осъзнати хора да изберат най-социалноориентираните и отговорни управници присъства заплахата от компрометиране на управлението. Просто в комбинацията човешка природа и власт има нещо сбъркано по начало. Даже и за мене си имам известни съмнения, че ако разполагам с власт, ще бъда изкушена в един момент да злоупотребя с нея (нищо че се имам за честен човек).
Личното ми мнение е, че бихме имали по-добро бъдеще и по-успешно управление, ако имахме механизми за упражняване на контрол. Хипотетично погледнато, няма да има чак толкова драматично значение КОЙ управлява, ако ние като избиратели можехме активно да влияем върху това КАК управлява.
Активен
"....животъ иъ прекалено кратак да го прекараме в мразене , борчове , сгибанье , притеснениа и кофти ора" Ям.Тц.
Страници: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 24   Нагоре
« назад напред »
 

Страницата е създадена за 0.185 секунди с 24 запитвания.