Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: За ристиените - споделено с дедо поп  (Прочетена 12714 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Койо

 • Админ
 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 6341
 • Винаги има повече от един начин да са свръши нещо.
  • WWW
Тука сред назе има и ора с богословски знания, а и един свещеник също така. Сеги е времето на великия пост през лето господне 2011. У темата се приемат въпросе за духовния живот и християнския път. Ако некой сака да се бъзика, не е тука местото. Не че у ристиенството нема чувство за хумор, ама засеги сме на сериозните вапросе. Нема да се приемат и глупави въпросе, нито богохулни. Не се приемат и никакви атеистични коментари, молим атеистите да се въздържат от коментиране на тава место.

Добре дошле са практически въпросе за същността на верата ни. Ако некой има некакъв опит, може да го сподели. Ако не знаете кво е изповед, кво е причастие, за кво служат молитвите и така нататика, тука можете да попитате, ама да е по-конкретно. И я също ще се включвам с въпросе, които ме вълнуват. И те така те.

Поради същността на темата, ще се развива по-бавно от обикновеното, нема да гоним турането на повече информация, а ще се стремим към качество на написаното.
« Последно редактиранье: Март 19, 2011, 11:53:20 от Капитаня »
Активен

Aврам

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 4478
 • я па я да не поверваш
Re:За ристиените - споделено с дедо поп
« Reply #1 -: Март 19, 2011, 03:20:42 »
Я мислим че темата требва да започне с неколко уводни думи за същноста на самата църква като институция.Може би некой ще ме контрира и ще каже че видите ли вярата е над сичко.И нема да е далече от истината,но голата слепа вяра спонтанно изникнала и неуповавана на нещо което да я свързва като единно проявление в душите човешки, внася само смут и разединение.Тя в своята първична форма е пагубна за душата точно толкова колкото и неверието.В същност вярата в нещо различно от това което ни учи христовато слово е своего рода неверие. Много от хората не са точно на ясно какво представлява самата църка.Как се ръководи и на какви закони се подчинява.Те гледат на нея като на храм който приемат за дом на Бога.Влизайки там те си мислят че отиват при Христос и с това свършва цялото им познание.Не,там Христос идва при човеците!Те го призовават в молитвине си за да го славят.Това е дома на тези които вярват в него и го търсят.Които имат нужда да са сред себеподобни за да изповядват вярата си,да споделят чувствата си,радостите и тежненията,под вещото Му крило.В същност свещенно-учитетелите и Христови жреци сравнени с остананалите хора, най-малко имат нужда да пребивават в храма.Те са тези които знаят най-точно тънкостите на христовото учение и са там като негови избранници стриктно да следват заветите му.Да напътстват лутащите се и да ги учат на добродетели.В храма всеки от нас може да срещне тогова ,който да го научи на неща недостъпни под открито небе.Да се запознае с тайнствата,ритуалите и каноните които крепят единството на христовата църква.И да се научи да ги цени, обича и тачи.
    Сега след като мимоходом се запознахме с основния источник от който струи вярата и как чрез нея благодатта дейсва в хората,можем да започнем със опознаването на самия символ на вярата.
     Още от древността християните използвали т.н. символи на вярата за да разучат основните истини на християнската вяра.По късно когато се явили различни лъжеучения за Бог,Син и Светия Дух изниква необходимост да се допълнят и конкретизират тези символи.Така на Първия и Втория Вселенски Събори се уточнява Символа на вярата в днешния му вид.

                                                       ***

Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.

И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.

Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.

И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.

И възкръсна в третия ден, според Писанията.

И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.

И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.

И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.

В една света, вселенска и апостолска Църква.

Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.

Чакам възкресение на мъртвите.

И живот в бъдещия век! Амин.

     
Активен
Душата ми жадува полет.
Душата ми е гняв и плам.
Душата ми е сняг на пролет
стопена от угоден срам.

дедо поп

 • Гостенин
Re:За ристиените - споделено с дедо поп
« Reply #2 -: Март 19, 2011, 11:40:21 »
Бог да благослови създателите, ползвателите и всички нас, които намираме тук нещо, което да прави разтуха на душите ни!
Макар и плахо, църквата вече прави опити да ползва възможностите на мрежата, за да извършва онова, което е призвана да върши още от времената на Господ Иисус Христос - спасението на човешките души. С тази цел и със скромните си сили споделих идеята с Капитана и с още някои, благодаря им за подкрепата. Макар и форума да е вече достатъчно набъбнал като теми и категории, та даже и включени вече такива като "Християнство , светини , корени..." или пък "ЗА ЦЪРКОВНИТЕ ХРАМОВЕ,МАНАСТИРИ,СВЕТИ МЕСТА..." смятам, че има още доста възможности, най-вече за ония, на които темата е близка. При все че вече на доста места в мрежата търсещият може да намери отговори на въпросите си в областта на вярата и религията, решихме съвсем в "работен план" да дадем възможност за въпроси, съвет, мнение по темата. Разбира се изключваме всякакви свръх-модернистични опити като "изповед онлайн", "разрешителни виртуални молитви" като неприемливи и правим опит да дадем съвсем практически съвет или поне да насочим към място в мрежата, където интересуващият се да почерпи информация, за която, по скромните си възможности, сме сигурни, че не е подвеждаща.
И тъй като вярата в Бог е нещо изключително лично, интимно и съответно деликатно, призива е да сме и ние, според силите си, търпеливи и кротки. Предварително още изповядаме, че няма да влизаме в провокационни дебати от сорта на "Христос ли е по-велик или Мохамед", "Никой не се е върнал от оня свят, че да каже какво е" и подобни. По-скоро ще имаме усърдие да обясним, че православието е нещо, което не се случва само в неделя до обяд, по Рождество и по Великден, а съвсем жив, близък и полезен начин на отношение към самия себе си, близките и света около нас. Че ако наистина (!?!) се броим осемдесет и няколко процента източно-православни християни, именно вярата в Едного ни прави такива, познаването Му, стремежа ни да живеем според повелите Му, събирането ни в храма за обща молитва, за благодарност и хвалебна жертва. Ще полагаме усилия да не повтаряме проповедите си, а да  ги съпреживяваме според нуждите ни.
Надявам се Бог да погледне благосклонно на скромните ни усилия, или по-скоро надежди, да ни вдъхнови чрез благодатта на Светия дух, в Негово име и за Негова слава да принесем добър плод. Бог да пази всинца вас, домовете и чадата ви!
Активен

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
Re:За ристиените - споделено с дедо поп
« Reply #3 -: Март 19, 2011, 11:55:50 »
Благодарим!Амин.Темата е добра и серьозна.И се надявам да е благодатна.Моо да прозвучи манко ...може би не на место ма бих замолил ,ако не Дедо Поп,то Капитаня та да се спази процедурата да бъде представен с две приказки новиа потребител-редно а мисла язе що правилата са еднакви за сички.
И друго са радвам-че вече вида най важното-сякаш и Светата Православна Цръква осъзнава че освен ,че ората требва да одат при ньеа, и она сака да доа при ората.Радващо а тава.Щото коги ората видат ,че свещенника е сред ньи-они разбират че и Цръквата е там.А она е упование и сила........
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

дедо поп

 • Гостенин
Re:За ристиените - споделено с дедо поп
« Reply #4 -: Март 20, 2011, 12:11:33 »
Точно поради уважението към процедурата и реда, молбата ти е уместна и веднага отговарям: Казвам се Георги, живея във Враца, родът и корените от Бреница, служа в Мездренска околия, село Игнатица, храм "Свети Игнатий Богоносец", женен, двама сина, в свещенослужение на църквата от 2005 година, а по-преди... учител, в администрацията, в издателския бранш...
Активен

Койо

 • Админ
 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 6341
 • Винаги има повече от един начин да са свръши нещо.
  • WWW
Re:За ристиените - споделено с дедо поп
« Reply #5 -: Март 20, 2011, 12:36:53 »
Много е трудно да се приказва по сериозни теми, а когато са толкова сериозни, гледам да фнимавам кво пиша, че да не стане резил.

Исках да сподела едно наблюдение, па после да го обсъдим. Западният свет е католически предимно. Най-много у чужбина съм бил у Словакия. Всека неделя всички църкви са пълни, ама пълно кво се казва, и млади, и стари са там.

Знам кви са разликите между Православие и католицизъм. Ма не ми е тама фокусът на изказването. По-скоро си мисла дали както тиа ора са подредени и у вътрешниа си свет, тоест у верата си, тава не им е помогнало и държавата да си подредат по-добре. Щото и при тех е имало куманизъм толкова години. И при тех е имало мутренски период. Обаче некак си успеха да изплуват от мръсотията, у която наща дръжава продължава да тъне. Но да не го обръщам пак на политика, че да не цапам темата, връщам се на същественото.

Дали и това не им помага да се справя с проблемите си по-добре, техната по-голема като процент у народа вера? Щото ние сме само наужким 80 процента православни, у действителност 80 процента е атеизмът, а от там и липсата на правила, и ценностна система нормална, и вътрешни задръжки да се вършат престъпления, и бесове и т. н.
« Последно редактиранье: Март 20, 2011, 12:38:38 от Капитаня »
Активен

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
Re:За ристиените - споделено с дедо поп
« Reply #6 -: Март 20, 2011, 12:53:08 »
Кептън колкото и суховато да звучи ма я мисла ,че а убаво у таа тема по простичък и рАзбрАн начин да съ обеснът некои основни понятиа та ората де не знаат да почнът да разбират-що е то Православна цръква?За какво е била създадена?Ква е разликата с католическата-тава според мене а важно-щото неминуемо ша дойде въпроса?Що е важно да се посещава Храма?Кво дава Верата на човек и кък рани душата му? и ред други въпроси.....щото ясно е-Верата е голема сила-ма още по голема става коги е подкрепена със Знание.А коги има Вера ,Знание и Любов на едно место-е те тогива има сила дето е по голема и от белиа отел ;)
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Владимир

 • Гостенин
Re:За ристиените - споделено с дедо поп
« Reply #7 -: Март 20, 2011, 12:59:14 »
Западният свет е католически предимно.
Я съм у ония 80%, та ич не ми а местото тука, ма сакам да кажем, че за Западния свет католицизма е важен, ма и толку важно е и значението на протестанството. Оно има многу гулемо значение за научния скок след Реформизма. И досеги са усеща гулемата разлика куту нагласа измежду ората у Германия и Англия от една страна, и, да речеме, Франция и Испания. Нема да задлибавам у народпсихологията и религиозните ньи основи, ма опществото у тея опщности си има различен мироглед.
Иначе за плъните църкви и подредбата - у православна Румъния е куту тава, дека пишеш за Словакия - у недия сички са у цръквата. И, щото чъсто съм там, можем да кажем, че сичко при румънците е бая по-подредено, отколку при назе. И они са затънале до ушите, ма такова беззаконие и мътилка, куту при назе, при ньих нема. Не знам дали е тая работа от верата. Ма че тука има нещо сбръкано - има.
Активен

Койо

 • Админ
 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 6341
 • Винаги има повече от един начин да са свръши нещо.
  • WWW
Re:За ристиените - споделено с дедо поп
« Reply #8 -: Март 20, 2011, 01:28:34 »
Док, прав си за белиа отел и за нужната насока, затава ще се радвам отчето да насочи темата накъдето требва.
Активен

Койо

 • Админ
 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 6341
 • Винаги има повече от един начин да са свръши нещо.
  • WWW
Re:За ристиените - споделено с дедо поп
« Reply #9 -: Март 20, 2011, 05:56:49 »
Има една книга, де се нарича "Катехизис", звучи малко сложно, ама тама са обяснени основни неща от Православието. Та тама има обяснение и кво точно означава ред по ред текстът, който бако Аврам цитира - Символа на вярата.

И значи требва да се почне отначало - що е нужен такъв символ и какъв точно му е смисълът? Ама да ни се обясни по-просто, не като у споменатата книга, макар че и тама да не е толко сложно.
Активен

Божура

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 11299
 • Бау!
Re:За ристиените - споделено с дедо поп
« Reply #10 -: Март 20, 2011, 06:21:08 »
Не а верно, че народа ни е обезверен. Я като един средностатистически човек от простолюдието ша си кажа мнението.
 Според мене проблема идва от тама, че църквата не говори на разбираем за обикновените ора език. Затова ората и не одат сека неделя на църква. Другото, което мене лично ме отблъсква е да гледам по Тв разните му Божи служители как не моо са разберат за постовете.
На едно кръщене миналата годин попа непрекъснато "приканваше" дарявайте, дарявайте. И понеже сме дошле с наши си фотоапарати требвало да платим 30 лв., те си имали човек да снима.. Лошо нема, я съм съгласна, че пари требват, ама не по тоо нагъл начин. И тоо същия поп нема да ви споменавам ква кола паркира пред църквата преду тава и с къв номер беше...
Те тава е лошото, че и верата превърнаха в бизнес.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Самотока

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 23316
 • душманин
Re:За ристиените - споделено с дедо поп
« Reply #11 -: Март 20, 2011, 11:07:01 »
аз мисля че българската православна църква я хвърлиха във разкол със два синода и тн , именно за да не може да бъде опование на народа , част от програмата за съсипване на българия

прави ми впечатление че новите албуми на 90% хеви метъл групи са изпъстрени със сатанински символи и пеят възхвала на долни помисли , а преди  рок музиката пееше за любов и мотори а сега възхваляват рогатия

 

Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

Чвора

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 21592
Re:За ристиените - споделено с дедо поп
« Reply #12 -: Март 21, 2011, 12:01:20 »
Думите на Буба са верни за съжаление,къкто и на Самотока.Ма промената у Църквата моо дойде отоздоле с делата на обкновените отци и на самите верващи.
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

Краси от Дражинци - Геговския

 • Пустиняк
 • Публикации връъ му гу: 27469
Re:За ристиените - споделено с дедо поп
« Reply #13 -: Март 21, 2011, 12:15:32 »
Темата е убава - Я пъ съм доволен от наще духовници от Видинската митрополия - И Сионии и Антим и Максим и Поликарп са се радетелни ора - много нещанапрайха и продължват да прават -  Поне от естеството ми на работа нема начин да ги непознавам и контактувам с тех и съм доволен от сфръшеното - да
Активен
У  Наздравето е Силата !!! Кой му требем  те телефоня - 0897 917 900
Човек къде не пие неа мал

Aврам

 • Тумбак
 • Публикации връъ му гу: 4478
 • я па я да не поверваш
Re:За ристиените - споделено с дедо поп
« Reply #14 -: Март 21, 2011, 10:36:22 »
Припряноста с която действаме е нормална реакция.Дошло е време трудно за човеците,време разделно и повратно.И в тая нова обстановка ясно се разбира че сме испуснали много.И ако искаме да не сме на опашката на духовно бедните,то трябва да наваксаме много.За това е разбираемо бързането което ни е обхванало и яроста с която осъзнаваме нищетата си. Объркването което е създало в съзнанието ни поредицата от блудно и безбожно изжиляно време ни кара да пренебрегваме значението на отъпкания път и напътствията на учителите .Това е така защото всеки под съзнателно е търсил през годините сам пътя към истината,стремял се е към нея,жадувал е и в тази си жажда ненапит е формирал свое "прозрение" за света и духовните ценности.Но това прозрение е възниквало стихийно,то не е следвало точната посока на божията промисъл и се е развивало хаотично и необлагородявано.За това и днес истините които чувстваме и търсим ни се явяват многолики.А човешката гордос и тщеславие е довела  до убеждение в погрешно лично самоформирано лъжепознание и до издигането му в култ на собствената ни самоувереноста и непогрешимост.Така в стремежа си да сме по-напред ние пилеем излишна енергия и страсти за да доказваме отдавна отхвърлени аспекти. Не се доверяваме на изложените за ползване истини и така се самообричаме на вечно лутане в грешния спектър на битието.А пътя е наистина дълъг и сложен.По него има множество бурени и капани които не може по гола интуиция да ги прескочим.За това ни трябва веща ръка и мъдър Водител.Не бързайте братя! Започнете да формирате вярата си от А и Б за да не се разминете с нея.Това че днес сме изпуснали много не значи че утре няма да получим шанса да наваксаме.В божията промисъл е заложено на равновесието,за това е и казано от самия Спасител в Евангелието:"Последните ще станат първи". Вие само го пожелайте.
Активен
Душата ми жадува полет.
Душата ми е гняв и плам.
Душата ми е сняг на пролет
стопена от угоден срам.
 

Страницата е създадена за 0.175 секунди с 22 запитвания.