Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: Патриарх Неофит.Да ни е честит новия Глава на БПЦ.  (Прочетена 2347 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Маруца

  • Гостенин
Цела заран камбаните на Невски биат като на празник, та се чуе ча усвет.  cv

Неофит е пръвия свободно избран патриарх от 600 годин насам. При предишните такива интронизации винаги сме биле у некъв политически режим или подтисничество и чуждо влияние, включително и на Максим избора не е бил по този открит начин, къкто сеги имахме честта да видим и доживеем.

Активен

Чвора

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 21592
Тава никак неа малко...
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

буля Иваница

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 9464
  • АЙЛЯК!
Честит да ви а новия патриарх, дано да е достоен!
Активен

Маруца

  • Гостенин
Понеже вчера не можах да чуя словото на Патриарха по обесними причини, на и виа да прочетете таа негова встъпителна реч, за кой не е слушал като мене.

СЛОВО на новоизбрания Български патриарх НЕОФИТ при неговата интронизация

Цитат
ВАШИ БЛАЖЕНСТВА,

...
ДРАГИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

   Възнасяме благодарствена молитва в днешния знаменателен ден, когато по изволението на Светия Дух и църковно-народното волеизявление, изразено от членовете на Патриаршеския избирателен църковен събор, аз недостойният бях въздигнат на Българския патриаршески трон, за да поема пътя на високоотговорното първосветителско служение в Българската православна църква.

Начеваме подготвителния период преди светата Четиридесетница, когато разсъждаваме върху изявите на гордостта и смирението в нашия живот. Високият църковен пост предразполага към проявлението на гордостта, но съзнанието за слабите ни човешки сили и необходимостта от следване на Христа ни води към смирената молитва и богатството на добродетелите.

Тежък е кръстът, който Господ и светата ни Църква възлага на скромните ми плещи, но с упование в апостолските слова изпросвам Божията сила, която в немощ напълно се проявява, защото „кога съм немощен, тогава съм силен”.

Патриаршеското служение изисква отричане от всичко, което би препятствало неговата мисия, изява на вярност към Бога и послушание към Неговата света воля, готовност за следване на Христа, Който „смири Себе Си, бидейки послушен дори до смърт, и то смърт кръстна”


В изпълнение на своя подвиг аз съм убеден в молитвената подкрепа и съборната дейност на Високопреосвещените и Преосвещени архиереи, свещенството и монашеството, на църковните служители и сътрудниците в църковно-обществената сфера.

Вдъхновяват ме светлите личности и пламенни родолюбци в нашето историческо минало – патриарси-светци и изповедници, факлоносци на истинската светлина в Господа, постъпвали като чеда на светлината.
Светъл пример ми остава приснопаметният наш патриарх Максим, чийто наследник ставам днес с преклонение пред неговия достоен живот и дейност.


Грижата за свещенството, духовните учебни заведения, храмовете и просветната дейност ще поддържам като важен приоритет, ще подкрепям и насърчавам благотворителността и щедростта.


Със задоволство можем да отбележим добронамереното отношение на гражданските ни ръководители към инициативите в църковния ни живот, съдействието при поддържането на храмовете, съвместното отбелязване на празнични дни и народни традиции.


Вседушевно благодаря за молитвената подкрепа и участие в празничния ден на Предстоятелите и представителите на светите Поместни православни църкви.

Ние свидетелстваме нашето вътрешно църковно единство като събратя и пазители на православната вероизповед и не допускаме лъжеучения, нестроения и разколи, а по апостолския съвет имаме едни мисли, „една и съща любов в единодушие и единомислие”.

Топло благодаря на Св. Синод за отправеното ми приветствие и насърчителни слова; на представителите на българската държавност; на официалните лица и всички гости за участието им в днешния ден на интронизация на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит.
Отправям към Всеблагия ни Отец псаломските молитвени слова: Господи, „милостно погледни към мене и ме помилвай; дай на раба Си Твоята сила”, Ти ни възлагаш бреме, но Ти ни и спасяваш. А м и н!

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ
Активен
 

Страницата е създадена за 0.096 секунди с 24 запитвания.