Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: Я затварам бургане и турам зеице у бидонье  (Прочетена 31496 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Знам, че има тема за гозбите, ма викам тука да прикааме само за зимнината - туршии, буркани, сушене на жожан, мерудия, сплитане на чирва на рибена кос, нижене на чушки и уеве.

Сеги мене кво ма интересува - сакам да си напраа гювеч у буркани, с бамя, оти ного обичам. Обаче варенето на бурканите ми е мого сложно, голема мъка. Апчета мраза, асперина го изключвам. Дали има начин да си напраа гювечец без да вара бурканете?

Не, че ората не продават кви ли не буркане, ма мене си ми е кеф да си облеча пенуара, да връжа на кръста ена престилчица, да прибера косицата с шарена забрадка и да връта гъзере покрай пекчата.
« Последно редактиранье: Ноември 13, 2011, 02:11:51 от Манарчето »
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

jaio

  • Гостенин
Re:Зимнина
« Reply #1 -: Септември 01, 2011, 10:51:28 »
па се си мисла че нема ка да стане без варене

нема ше ли такава тема от миналата годин ели съм съ збръкал нящо
Активен

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:Зимнина
« Reply #2 -: Септември 01, 2011, 10:54:37 »
Не повна, ку има ша ги маиням таа. Дайте линк.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Оджака

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 21377
  • Кулченин
Re:Зимнина
« Reply #3 -: Септември 01, 2011, 11:06:43 »
ако има има, ако нема, голяма работа, дай да сбираме съчки и да палиме огъня, че тава си сака варене
Активен
не я като да немам, ма би шкял

apostolicia

  • Гостенин
Re:Зимнина
« Reply #4 -: Септември 01, 2011, 11:17:39 »
Начи я, като една спицялиска, не съм чула некой да затвара бургане без да ги вари и без да ги пресича с асперин. Иначе гювечец турах заичера - патлиджан, бамя, зелен бобец, чушка резанка, моркафче на колетия и доматец. И се вари, не се пресича. И на мене ми е незгодно да вара дом, що тенджурата ми сбира сал 4 бургана, ама вара, кво да праа. Иначе има и друг начин - сичко тава без домато, що лично я не обичам замръзвали домате, мое да се осуне у плик и да се замрази длибоко у фризеро.

Кеф ми беше да има такава тема и си а преставах със заглавие "Я затварам бургане", браво че си се сетила!
Активен

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:Зимнина
« Reply #5 -: Септември 01, 2011, 11:25:36 »
Мого убаво заглавие си измислила, Апостолице, сменувам го одма!

Я си праа една универсална подправка у буркане, пущала съм рецептата у гозбите, къде са нарезват на мого ситно пресни зелени подправки, чушка, моркав, кво ти сака душата и за обръква с мого сол, завръта са капачката и нема варене, нема пресичане, солта ги дръжи до другата годин. Таа подправчица е мого убава, що праи манжицата пъстра и букета от заленчуци обогатява вкуса.

И юти чушки си праа без асперини и варене. Ама гювеч не вида и я къ моо стане.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

apostolicia

  • Гостенин
Re:Я затварам бургане
« Reply #6 -: Септември 01, 2011, 11:33:22 »
Я тиа дена се расипа от затваранье бургане и направо ми писна на дедовеца, а още не съм почнала трушиките. Досеги сал с домати се занимавам главно.
Турала съм три бирени щайги доматен сок без семките и юспите, турах кисали крастовици - я и них не вара, сал ги пресичам с асперин - турах печени на грил тиквички, па изпръжвани, па изпръжвани с доматен сос, па апетитка, па паприкаш, па гювеч и тия домати накраа ми се досгади от них. 
А таа пресна вегета и я съм чула за них. Трабва да пробвам - но кво се тураше? Чушка, домат, моркаф, лук и зеленяши? Дали да не турим и пащърнак, па и целина стръгана  ??? Я си целина обичам и особено за чорбици си а ползвам много. Къкто и коренье от мерудия и други коренье.
Активен

Оджака

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 21377
  • Кулченин
Re:Я затварам бургане
« Reply #7 -: Септември 01, 2011, 11:35:01 »
мамо мамице, и тава само домате кааш, добре че измислия ората фризере, че неща да си мисла па колку вида месо затваряш по буркане, тц тц тц, трява серьозно да са замисли частта от форума наречена бадеваджий и слобогясале да ти додеме на госте, да напрайме ревизия на подрума коту за има нема два три дена
Активен
не я като да немам, ма би шкял

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:Я затварам бургане
« Reply #8 -: Септември 01, 2011, 11:40:10 »
Не а, Апостолице, домат са не слага, що ша стане на прокиш. Иначе са слага и целина, я съм слагала и пащърнак и тиквичка, чесън, абе кво ти аресва.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

кумичката

  • Тумбак
  • Публикации връъ му гу: 2570
  • Аз съм ентелегентно проЗта!
Re:Я затварам бургане
« Reply #9 -: Септември 01, 2011, 11:43:38 »
Аз слагам 1 кг червена капия, 1 кг моркови, 1 кг домати, 5 вр/магданоз и толкова керевиз с коренчетата :). Всичко това се мели с машинката за месо, но т. к. зелентията и коренчетата се мелят много трудно, разреждаш от време на време с доматките и чушките. ;) И всичко се смесва с кг сол.
Активен
"Пустиняка в буреняка" има своето място в културно-ландшафтния афиш на съвременната градска поп-културна реалия..."
Источник: Пустиняка в буреняка

Оджака

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 21377
  • Кулченин
Re:Я затварам бургане
« Reply #10 -: Септември 01, 2011, 11:45:33 »
Кумичке ти си нагодила сичко да я по кило, да са не чудиш с пропорцийте - не дважда ли им млогу морковете така, чаа цело кило
Активен
не я като да немам, ма би шкял

apostolicia

  • Гостенин
Re:Я затварам бургане
« Reply #11 -: Септември 01, 2011, 11:47:22 »
Па ялате, като сте па толко па ча слобогясали, работа ша ви намера на сичките. Те тамън се чудех кой ша обръща чушките на танакето. Що но требва да се почват трушиите, аха.
Я затварам една, къде нги викат мръзлива. Она се праи така: Избушваш чървени чушки капия и ги чистиш от семките. У един паар нарезваш целина (керевиз) листенцата и дръглата, у друг паар нарезваш моркафчета на колетия, у трети паар обелваш бел лук на скелитки. Зимаш си оцедо, зайтино, солта и захарта с тебе. Палиш на дворо - респективно на тритоаро - огин, тураш две тугли четворки от двете страни и озгоре една ламарина и почваш да печеш чушкита. Бурганете требва да се жешки, затава си ги тураш на край тенекето и у секи сипваш по 5 супени лъжици оцет и зайтин и по 1 супена лъжица сол и захар. Печеш чушки и гньетеш у бургано, тук-таме наръсваш с бел лук, моркафче и целина, мое с копрец и мерудия - по желание. Като нагньетеш бугано, веднъга затвараш и обръщаш надоле с капачката, да се вакумира сам си без да вариш.
На тава му викат мръзлива трушия, що се не било варело. Мали, я докъде а праа, пливна у вода, що чушките се печът бръже и ти варкаш и даваш зор, а да не приказваме къ се опичаш и тизе покрай тоа огин, дееба. Ама па а много блага таа трушия, ша праа я и таа годин.
Активен

Оджака

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 21377
  • Кулченин
Re:Я затварам бургане
« Reply #12 -: Септември 01, 2011, 11:48:43 »
тава са едни от най благите чушки, тия мръзливите, баш те така ин ги я рецептата, бравус
Активен
не я като да немам, ма би шкял

кумичката

  • Тумбак
  • Публикации връъ му гу: 2570
  • Аз съм ентелегентно проЗта!
Re:Я затварам бургане
« Reply #13 -: Септември 01, 2011, 11:51:38 »
Чесно, Оджаче, не съм се замисляла. Мисля, че всеки може да преработи по собствен вкус. :) На нас така си ни харесва. Просто споделих моите пропорции и правилно си забелязал, че всичко и по кг. ;) Забравих да кажа - задължително с ел. мелачка или комбайн. ;)
Активен
"Пустиняка в буреняка" има своето място в културно-ландшафтния афиш на съвременната градска поп-културна реалия..."
Источник: Пустиняка в буреняка

apostolicia

  • Гостенин
Re:Я затварам бургане
« Reply #14 -: Септември 01, 2011, 11:53:49 »
О, значи нема да турам - горко ми. Я врътим наръка :no:
Активен
 

Страницата е създадена за 0.057 секунди с 21 запитвания.