Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: Я затварам бургане и турам зеице у бидонье  (Прочетена 31464 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Оджака

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 21377
  • Кулченин
Re:Я затварам бургане
« Reply #30 -: Септември 01, 2011, 02:47:58 »
Активен
не я като да немам, ма би шкял

masok

  • Гостенин
Re:Я затварам бургане
« Reply #31 -: Септември 01, 2011, 02:48:27 »
Стига, ма! И къ готвиш боб? :green:

Къ си са готви, само че без жожан.  :green:
и азе не слагам

но и нее задължително...... ;)
Активен

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:Я затварам бургане
« Reply #32 -: Септември 01, 2011, 03:37:50 »
Дейй, за неколко часа темата набъбна като уй на младо жребче. Има кво да са научи, за кой го интересува, де.
На Уйна рецептата за сладко от сливи ми ареса и ша си я запиша.
Сега ша дира рецептата за универсалната подправка.
Е ги
http://www.severozapad.org/forum/index.php?topic=30.1590
« Последно редактиранье: Септември 01, 2011, 03:41:07 от Бубето »
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Оджака

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 21377
  • Кулченин
Re:Я затварам бургане
« Reply #33 -: Септември 01, 2011, 03:42:47 »
има ли някфа възможност да ми са изясни процеса кък набъбва уйот на младо жребче  :smeeeh:
Активен
не я като да немам, ма би шкял

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:Я затварам бургане
« Reply #34 -: Септември 01, 2011, 03:46:43 »
Оти са отклоняваш от темата сега  :green:?
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

apostolicia

  • Гостенин
Re:Я затварам бургане
« Reply #35 -: Септември 01, 2011, 03:47:05 »
има ли някфа възможност да ми са изясни процеса кък набъбва уйот на младо жребче  :smeeeh:

Нема!
Активен

Самотока

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 23316
  • душманин
Re:Я затварам бургане
« Reply #36 -: Септември 01, 2011, 03:53:59 »
я като виден мрънкач лично надзиравам праенето на бурканете с домат дома - по принуда и участвам , напраих три пъти по 19 буркана - БЕЛЕН слънчев домат резан сас резани слънчеви чушки , слънчеви моркове , сол и слънчева мерудиа . - тава иам тава слагам , надзиравам чистота на бурканьете , чистотата и на матриала и лично миа бурканье и шишета - да нема после къгъ мъкъ - матриал са влага - не мом да ям небелен домат и тава е , лепи ми са коръ на грлото и ма дави - пустиняк

сеги праа планове къ да турам юти чушлета и сбирам предложениа

асперин не турам що ма боли мешината после , варъ ги на газоф котлон з0 мин

нагодин ще дира и докторски ръкавичи за по гуляма хигиеннос - таа година немах и белих домата по кожа

слънчевиа домат е два сорта  - червен и розаф 
« Последно редактиранье: Септември 01, 2011, 04:00:04 от Самотока »
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:Я затварам бургане
« Reply #37 -: Септември 01, 2011, 04:00:18 »
Кво ша вариш бе, откачен ли си.
Я праа ютите чушлета по мръзливата рецепта, дека Апостолица ели Уйна беше написала по-напреде.
Сипвам до ръба на бурканчето оцет, 1лъж. сол. пулвин захар и 1лъж. оливие. Чушките печа сал от едната страна, да са полусурави (така после остават рупкави). Тъпча в бурканьете, още докато са горещи, като са старая да не им оставам въздух. Между тех турам неко моркавче, целина, чесън. Тъпча до горе, турам капачката, заврътам и обръщам. После неколко ден обръщам бурканчетата и те така.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Самотока

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 23316
  • душманин
Re:Я затварам бургане
« Reply #38 -: Септември 01, 2011, 04:02:21 »
стерилизирам домата много ясно - сеги чета те тава къде го пишеш за юти чушлета да турам събутата ели недеята
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

apostolicia

  • Гостенин
Re:Я затварам бургане
« Reply #39 -: Септември 01, 2011, 04:22:16 »
Юти чушки мое да се турат по сто различни начина. Я съм си намерила три -ченири къде си ми аредват и турам така:

Пръви начин за бела шипка ели па кви ще да са кисали чушлета:

Зимам бурганче и налявам у него до ръбчето оцедец, турам колко солчица, толко и захарчица ели мед, ако пиперките са много юти) и нареждам чушленцата, ма предварително им отрезвам длъжките така, че да не стръчът, ама и да мое да ги фанеш коги отапваш от них, и ги провалям с игла, та да не швръка соста и да ти умие очите коги отапеш. После долявам вода, затварам и добре разклащам, та да се разтворат солта и захарта. И оставам на слънце за неколко дни, докъде добре си променат цвето и водата нги се избистри убаво. Ни вара, ни гявол!

Фтори начин:

Зимам крастовички (може и тиквички) от тия къде са попораснали и не стават за кисали и нарезвам на тръкулца, посипвам с оцедец и солчица да омекнат. Пиперчиците напуквам леко само колко да се препърлат. После ги разбръквам с крастовичките, копрец и нарезан чесан и прибавям солчица, захарчица (може и мед), оцет и зайтин сичко тава на фкус - я обикновено не мера, що има некоа сол по-солена, друга не е толко, има по-кисал оцет и такъв къде по не е кисал. Тъпчем у бурганчета, затварам и сал кипвам, колко да се обърне водата и да се вакумира капачката. Веднъга вадим и обръщам надоле докъде истинат.

Трети начин:

Офъфрам пиперките леко, обелвам домати - най-подходящи са черито, що са мининки и фкусо нги а много приятен за таа цел. На дното на бурганчето - напримерно бурганче от слатко от 180 грама - лъжица оцет, три лъжици зайтин, солчица, захарчица, неколко зърна чрън пипер и манко мерудия и тъпчем доматчета и пиперчици, завръшвам пак с манко мерудия. Затварам и пак кипвам колко да се обърне водата, вадим веднъга и оръщам докъде истинат. Тава а много профирно.

Четвръти начин

У миничък, ама длибок съд - напримерно тенджурка 1 кило - турам зайтин да заври, без да се пръжи. Пушам пиперките само да се обърнат - за тава чорбаджийските са най-добри - вадим и тъпчем у бургане, размешани с бел лук, копрец и мерудия и залявам с марината от сол, захар и оцет на фкус. Не варим, само обръщам надоле.
Активен

Чвора

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 21592
Re:Я затварам бургане
« Reply #40 -: Септември 01, 2011, 06:17:55 »
 guru
Активен
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите...".
,,познанието минава през етапете - чел съм , учил съм го , практикувал съм го , правил съм го 15 годин, не ми аресва"
цитат по форумниа класик Самотока ;)

apostolicia

  • Гостенин
Re:Я затварам бургане
« Reply #41 -: Септември 05, 2011, 12:32:04 »
Чекайте я да ви покажа кво праих днеска цел следобед. Понеже очевидно се налага да се равняваме по средновековните порядки по германски - демек да спазваме традицията на трите К - Kinder, Kirche, Küche, местото ми е у таа тема, евентуално у гозбите и бебетата, за които ми е време минало, а пък за църковните въпроси не се водим достатъчно компетентна - та да си пишем, къде ми разбира глава-
Те кво праих днеска следобед:





Вервам сички сте познали кво има и у тенджурата и у последствие у бурганчетата. Ютеничка за мазанье на фелийки. Бъш кък си требва - опечени и обелени червени чушки от месестите, два опечени и обелени патлиджана, манко доматено пюре, два-три моркова - тава се смила и се тура да се загрее на котлоно. Посолва се, може да се тури манко бели лук, ма я не обичам варе бел лук, затава турам манко мелян чрън пипер, ма верно манко. После загревам до завиранье зайтин и поливам ютеничката. Бръкам, докъде зарзавато поемне зайтино и после насипвам у бурганчета, кипвам и обръщам веднъго надоле с глава.
Тапнете, де, остана манко за проба   :zabrakal:.
Активен

манечкио Кошер

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 9664
Re:Я затварам бургане
« Reply #42 -: Септември 05, 2011, 01:07:55 »
Maлииии ....дояде ми са филиа с със сиренье и ютеница  ..... Браво Ели , добре си напраилъ на мъжъ ти Кольо да има да има дзарани да си маже на лебеца  :punk: :punk: :punk:
Активен
Дрът уй и дръто куче са не прескачат, що са не знае кога моа са дигнат и да те уапат ! - източник Плъотрепач

Валери61

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 12231
Re:Я затварам бургане
« Reply #43 -: Септември 05, 2011, 08:14:01 »
Па що е толкова жлътакаво бе Ели? Тава да неа ядено вече веднъж? ??? :green: :green: :green:
Активен
Първи закон на термодинамиката в Северозапада- "Пустинящината в едно затворено пространство с времето нараства." Ако имаме 5 пустиняка и 5 грамотни люде, след време ще имаме 10 пустиняка. Поговорката "с какъвто се събереш, такъв ще станеш" важи само за умните ора. - цитат от Великия сенсей Плъо Треп

калафаченин

  • Тумбак
  • Публикации връъ му гу: 925
  • Я съм си прос човек ...
Re:Я затварам бургане
« Reply #44 -: Септември 05, 2011, 09:41:31 »
И я затварам, цело лето затварам :)
В4ера муанахме с мама 10-ина бурканье с Ропотамо. Много го тача тва гозбе.
Активен
Карай да връви, она са а видело, че край му са не види.
 

Страницата е създадена за 0.238 секунди с 21 запитвания.