Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: Я затварам бургане и турам зеице у бидонье  (Прочетена 31468 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Самотока

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 23316
  • душманин
Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
« Reply #390 -: Ноември 03, 2013, 07:42:44 »
мирише на ньело на бабати трътката
същото като винения оцет си мирише - е почти същото
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

iakim

  • Гостенин
Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
« Reply #391 -: Ноември 03, 2013, 07:51:43 »
Станко - не е същото...
Абе винениа сие бъш за салатка!!!
Активен

Колеба

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 12944
  • Лижанин
Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
« Reply #392 -: Ноември 04, 2013, 09:20:19 »
да са врънеме на темата за зеьето  :)

По аналогия с френското сирене и вино, оценката на дегустаторите за една българска кисела зелка би звучала ето как:

"Тази изключителна зелка, расла в най-рохкавите лехи на югозападното Софийско поле, е съчетала богатия аромат на шопските култури с крехкостта на най-отбраните тракийски сортове. Ферментационният процес е изведен докрай, протекъл при условията на софийската зима, благоприятно смекчена от локалните влияния на късноесенната подуянска мъгла. Оттук и подчертаната, но ненатрапчива киселина, започваща с деликатни бодежи от върха на езика, преминаваща в тръпки през небцето и разливаща се към гърлото.
Ароматът е изключителен, напомнящ букет от отлежали камамбери, с неочакван свеж нюанс на бамя. Сокът, ръчно претакан на равни интервали, е бистър и искрящ. Предизвиква приятен сърбеж в устната кухина, който издава изненадваща ментова прохлада. Листата са бели, с благороден восъчен оттенък. Нетрошливи, но не и жилави, идеални за сарми. При дегустация листната периферия издава допълнителен фин аромат с предчувствие за пушен бекон. Секрет на производителя е използването на дъбови качета от осолена сланина. Придружено с един отлежал "Бержерак", това кисело зеле е идеалният компаньон за Вашите свински гърди."
Активен

Оджака

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 21377
  • Кулченин
Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
« Reply #393 -: Ноември 04, 2013, 09:31:01 »
але ти Ванке кво знаа наш Кънчо  :smeeeh:
Активен
не я като да немам, ма би шкял

Самотока

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 23316
  • душманин
Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
« Reply #394 -: Ноември 04, 2013, 11:47:44 »
 guru guru guru
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

Пачо

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 9230
Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
« Reply #395 -: Ноември 04, 2013, 07:10:51 »
Те тава си е профеционално преставяне на киселото зеье. thanks guru guru
Активен
Ебагуу свинята са испрай на дувару и изеде мотичето!

Гривяк

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 5715
  • Чака, бега, мЪчи ма!
Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
« Reply #396 -: Ноември 04, 2013, 07:47:06 »
 guru guru guruСандокааан, Сандокааан - ГОЛЕМ!!!  :smeeeh: :smeeeh: :smeeeh:
Активен
"Северозападът е консервативен, а аз съм северозападен." колегата Фенерски :)

Kaka Сийка

  • Гостенин
Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
« Reply #397 -: Ноември 04, 2013, 09:25:13 »
Къне,збръкал си си професията!Требвало е да станеш рекламен производител,оф,незнам мудерната дума на ора дека праат рекламите,сещай се! (**)
Активен

Самотока

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 23316
  • душманин
Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
« Reply #398 -: Ноември 04, 2013, 10:28:18 »
аве виа у Кипар турате ли зеиье  ???
обмислял врло доходен бизинес сас извоз на србски бидонье за грозгье и зейье за кипар
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

Пачо

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 9230
Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
« Reply #399 -: Ноември 04, 2013, 10:31:53 »
турат тиа къде го едът,я не съм от тех
тука па сатаа за норматив,като го преточиш два -трипати и е готово.
Активен
Ебагуу свинята са испрай на дувару и изеде мотичето!

уйна

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 17601
  • гньетена с култура
Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
« Reply #400 -: Ноември 04, 2013, 10:54:40 »
КА се праи домашен винен и/или ябълкоф оцедец  ???

Мисла че Апостолица беше писала че си е турила ябълков оцет,она требва да знаа.И я сакам да знам.

Оф, заран ше дира у една книжка на моя мъж и ше ви напиша рецептата, че днеска имах едно извънредно оденье до КозлодУй и немах време да са разпраам с друго.
Активен
Ние сме ора естете.

Секи шут отзад е крачка напред.

Северозападният език спрямо книжовния, е това, което е офроуд трасето спрямо магистралата - непредвидимо и много по-интересно. Казах!  yn

Колеба

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 12944
  • Лижанин
Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
« Reply #401 -: Ноември 05, 2013, 03:53:51 »
Азе па виждах негде, не повна в кой газимин оцет - ,,Оцет от горски ябълки" викам си, ебаси маркетинговия трик, та това требе да са чисти кисалици - даа оцет от кисалици, само кой е пробал, само той знае за що иде реч  :smeeeh:
Активен

уйна

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 17601
  • гньетена с култура
Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
« Reply #402 -: Ноември 05, 2013, 04:18:20 »
"Погрешно е да се смята, че оцет може да се приготви от каквито и да било вина. В никакъв случай за тая цел не бива да се използват пресечени, болни или с неприятен вкус и миризма вина.
Приготовление:
В малко буре с обем 25-40 литра, снабдено с дървена канелка за източване на готовия оцет. На двете дъна на бурето се пробива по една дупка с диаметър 5-6 см. и се покрива с мрежа, за да не влизат оцетни мушици. Дупката на предното дъно се пробива на около 5см. над центъра, а на задното - високо, няколко сантиметра под вътора/тва не знам кво значи, ма не са въторе, лазда ;D/.
На враната се поставя стъклена или пласмасова фуния, опашката на която е удължена със стъклена тръба, достигаща почти до дъното на съда.
Бурето се поставя в помещение с температура 25 градуса/Целзий/ В него се налива 4-6 литра винен оцет, затоплен до 30 градуса, след което се добавя 2-3 литра вино.На всеки 7-8 дни чрез бавно наливане през фунията се добавят  нови 2-3 литра вино, докато бурето се напълни до половината.
Когато оцетът е готов, от него се източва 1/5 от общото количество, след което се налива толкова вино. Чрез такова периодично отточване и доливане с вино може да се получава оцет доста дълго време. Не се допуска приготвяне на оцет в помещение, където се съхранява вино. За да се запази по-дълго време силен оцетът, то трябва да съдържа  0,5 - 1% алкохол. В противен случай, бактериите атакуват оцетната киселина, като я разграждат на вода и въглероден двуокис. Ето защо готовият оцет се сулфитира с по 15-20 грама серен двуокис на 100л. и се съхранява на хладно в добре запушени бутилки или други стъклени съдове."

Те тва преписах от книгата "Напитки от грозде и плодове" Изд. Земиздат, София, 1989
Активен
Ние сме ора естете.

Секи шут отзад е крачка напред.

Северозападният език спрямо книжовния, е това, което е офроуд трасето спрямо магистралата - непредвидимо и много по-интересно. Казах!  yn

Самотока

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 23316
  • душманин
Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
« Reply #403 -: Ноември 05, 2013, 05:41:09 »
ниа сакаме да праиме оцет а не да истрелваме совалки с толко нагоде
Активен
There is no end, only new beginnings ... /Там отвъд няма край, само ново начало.../

уйна

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 17601
  • гньетена с култура
Re:Я затварам бургане и турам зеице у бидонье
« Reply #404 -: Ноември 05, 2013, 05:46:41 »
оф!  :gnjasanje: :gnjasanje:
Активен
Ние сме ора естете.

Секи шут отзад е крачка напред.

Северозападният език спрямо книжовния, е това, което е офроуд трасето спрямо магистралата - непредвидимо и много по-интересно. Казах!  yn
 

Страницата е създадена за 0.101 секунди с 21 запитвания.