Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2  (Прочетена 23715 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #45 -: Ноември 07, 2011, 10:19:41 »
ДОМАШНО ЗАЙЧЕ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И БЕЛО ВИНЦЕ - Генин

продукти:половин или цело зайче,2червени чушки,2зеленки чушки,2глави стар лук,400гр.гъби,100гр пушено бутче,доматки,маслинки неколко,2-3кисели краставички,моркофче,бело винце,чер пипер,дафиновио лист,бабина душица и сол....
те и продуктите:

запръжваме пръво зайчето:

после го вадиме и тураме да запръжим,морково,чушките и лучецо....

..кат поомек ги вадиме и них...и тураме гъбетата:

...за неколко минути ги запръжваме и них и умешваме сичко

..добавяме подпрафки вино и малко водица и го оставам ,да се задушва дорде месцето стане гутово...кат стане почти гутово,тураме доматките киселите краставички маслините и пушеното бутче.за около 10 минути още......те гу тука клокнало и почти гутово...

...ПРИЯТЕН АПЕТИТ..... :krkanje: :nazdrave:
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #46 -: Ноември 07, 2011, 10:32:16 »
БОХЕМСКА РАПСОДИЯ СЪС СВИНСКИ ВРАТ - Годзила   ;D

К'во ни трябва - вратняк (в случая кило и 1/2), както и 3 бири (поне)   ;)


Чесън, моркови и кисели краставички:


В купичка разбъркваме соев сос, подправки, малко зехтин и няколко лъжици горчица:


С нож правим процепчета в месото и завираме скилидките чесън, морковчета и краставички:


След това намазваме мръвката с мазалото от купичката и гледаме първата бира да ни е под ръка:


Взимаме бирата и с чувство, че вършим кощунство, я изливаме в тенджерата   :o:


Слагаме фолио и печем на 170 градуса 3 часа:

...през това време си пием от другите бири....

След 3 часа разопаковаме и хвърляме вътре няколко глави нарязан лук, 1-2 праза и домати (в случая от консерва):


Вдигаме на 250 градуса и печем 1/2 час, след което изваждаме месото:


В отделен съд пресипваме соса със зеленчуците:


Пасираме ги:


След което си режем парченца мръвка (станали са мммммммозък!  ) и заливаме със сосчето:


Тук вече идва реда и на третата бира!  ;)  :nazdrave: 
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #47 -: Ноември 07, 2011, 10:38:12 »
ПЪЛНЕНА РИБИЦА - Годзила

Правим напречни разрези и мажем с "мазало" - соев сос, портокалов сок, подправки, смлян чесън и горчица, след което увиваме във фолио и оставяме да се маринова няколко часа:


После пълним всяко джобче с по 2 резена бекон и кашкавал между тях:


Печем 3 часа на 200 градуса във фолио, след това за около 1/2 час на 250, за да се запече отгоре и хоп:


Междувременно нарязваме мръвки на дребно:


Подготвяме и зеленчуците:



Първо запържваме месото, след това го вадим и задушаваме/запържваме зеленчуците, връщаме месото, добавяме доматено пюре и чаша-две вино, оставяме да си къкри, докато остане на мазнина и се получи компилация между кавърма и винен кебап.

Сваряваме картофи, бой докато станат на пюре, добавяме прясно мляко, масло и черен пипер - и картофеното пюре е готово:



Сваряваме набързо и един ориз "Басмати":


...и сме готови да седнем да похапнем:
  :nazdrave:
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #48 -: Ноември 07, 2011, 11:04:51 »
Торта Виена - Godzila

За блата:
6 яйца
1 ч.ч. захар
5 с.л. галета
3 с.л. какао
1 и 1/2 ч.ч. смлени орехи
щипка канела
щипка сода бикарбонат

Крем:
500 мл. течна сладкарска сметана
конфитюр от вишни

За сиропиране:
сока от компот вишни или захарен сироп

За украса:
вишни от компот
желиран сок от компота /окло 250 мл. сок с 1/2 пакетче желатин/
смлени орехи

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се сухите съставки. Изпича се блат, който се разрязва на две части.
Сиропира се с компота/захарния сироп. Намазва се обилно с разбита сметана. Отгоре се разпределя сладкото от вишни. Поставя се вторият блат, леко сиропиран.
Тортата се намазва цялата със сметана. Отстрани като борд се шприцоват сметанови рози. Излива се сока от компота с желатина, поставят се вишни за украса.
Отстрани тортата се облепя със смлени орехи.

Ето как ми се получи:


Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #49 -: Ноември 07, 2011, 10:39:06 »
Пиле гньетено с чесън - Дръмон


...чесън!

Гъби,нарезват са ситно и са турат покрай пилето... ;)

Чесъня са гньете у пилето...


...турат са гъбите и са залива с бира и са турат подправки...! ;D

Те го и готово... ;)


Отивам да ям...! ;D ;)
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #50 -: Ноември 07, 2011, 10:43:47 »
Кашкавал пане - Бай Владо

Турате шашкавалъ у фризера  да са смръзне малку

прайте панирофка кой къ знаа

увалвате и пръжите

Те:
http://media.snimka.bg/8322/022898880.jpg?r=0


Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #51 -: Ноември 07, 2011, 10:49:13 »
Какаов кекс - бай Владо


Шес яйца ,брашну,захар яку и ванилия и бой с миксера дурде му почервенее ротура

стръжете шуколад

набрашнявате алумина

сипвате пуловината

другата пулвина и сипвате какао

и дуливате

фръгате у шпора и пу неку време завивате с весник


ръчкате с клечкъ от метлъта ут време на време, и кут прецените,вадите и ръсите с пурда захър

Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #52 -: Ноември 07, 2011, 10:54:07 »
Ябълков пай един път! - Мариуца
В тава карамелизираме на котлона 1 чаша захар с около 100гр. краве масло:


Изчистени, нарязани на тънки парченца ябълки, предварително объркани с канела, стафиди и ванилия на око:


Добавяме пълнежа върху карамела, разбъркваме:


След 2-3 минути слагаме отгоре 1 лист бутер тесто, така че да се покрие плънката отдолу:


Сваля се от котлона и в загрята фурна се пече за 10-15 минути докато тестото се надигне и почервенее хубаво. Вади се и се обръща върху поднос или в друга тава.


Сервира се напудрен и лъжица бита сметана. Може и топка ванилов сладолед да се сложи върху парчето да се стопи докато е горещ пая.
За преглъщане - чаша студено прясно мляко или силно горчиво кафе.
ВКУСА Е УБИЙСТВЕН! ;)


П.П. Яде се с нож и вилица!  :P
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #53 -: Ноември 09, 2011, 10:19:18 »
 
Комбос - Апостолица


 И сеги тука те и за последен път турам кък се бъш праи ма щрапка бай щрапка начи! Зъ пуследен път!!! Що ми писна да обеснявам - кой видел-видел! ;D

Пръво си набирате щавляк, умивате го да нема много песък и пужъфчета, изрезвате средната жилкя на листото що а дебела и мое да ви се запречи и турате за 2-3 минути и врела посолена вода. После осцеждате те така:

Отделно опосквате връвата с със суите чушки, маиняте нги семето и коренчеата и ги варите добре па у потсолена вода. Като уврат, нги маиняте шушлянките те така:


И ги склъцвате у земньената паница с клъчнико те така:


Обелвате си лучец и го измивате, после нарезвате те така:


Турате зайтин у едно тиганче:

Леко запръжвате луко и добавяте склъцаните чушки

Пръженьето продлъжава докъде умекне луко - я го не обичам много разварен, обичам да ми рупка и затава пръжим по-манко, кой обича повече, може да си го напраи на пастет - кък ви е кеф. И като стане тава - турате щавляко - имайте предвит, че он като а сфарен много бръже се пръжи и мое да се смие ептен, та затава се тура най-накрайо.

Да знаате, че тава не тръпи други путпрафки оцвен сол, я съм пробвала - бля - не е убаво. Кой сака, може да си чукне дев еца у вода да си ги забули и като сервира, да тури ецата озгоре - ше стане те така, ма я сношка не праих така.

 Щото праих те тава:

 И те тава

Айде и с акъл!
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #54 -: Ноември 09, 2011, 10:25:26 »
Крем-карамел с кузанак - на Валери61 жена му :)

Те кво сколаса да направи жена ми от останалия козунак! Карамелизира захар и намаза формата за кекс, после наряза козунака на кубчета и го заля със смес за крем-карамел. После опичанье и ваденье от формичката, а накрая иде и моя принос у продукта - плюсканьето!



Една препоръка от личен опит - яжте го в умерени количества (не-повече от 1/4 от формата), вече изстинал и никогиш след обилна вечеря с винен кебап и половин килограм млеко с ориз!!!
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #55 -: Ноември 11, 2011, 09:15:27 »
Задушен заек - Краси

 Нареза гу на парчета - тура у тенджурата олио, вини, бира и вода и го задуши до умекване - па тура лукчета цели, компирчета малки - утвори и един буркан домати -  па и един с моркови и зелени доматчета - па кво видо зелено пу градината на тъщата накина и тура - пудпрафки де - малко вегета също - дафинов лист, чрън и червен пипер , бахарче - абе стана мозък C--

Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #56 -: Ноември 11, 2011, 09:21:21 »
Чорба от глава на щука - Мариуца

Рецепта за чорба от глава на щука отпреди 60 години:
Глава от 2-3 килограмова щука, морков, глава кромид, 2 средно големи картофа, суха люта чушка, 3-4 скилидки чесън, лъжица доматено пюре, фиде, магданоз и сол на вкус. Тука има една тънкост – рибата трябва да е много прясна – уловена не повече от 2 часа. За да бъде вкусна супата, главата трябва да се почисти, измие и изкисне от кръвта много добре.
Сварява се главата на рибата заедно с нарязаните на дребно морков, лук, чушка и картофи. Главата се изважда и се отделя месото от костите, след което се връща отново в бульона. Слага се фидето и размитото доматено пюре. След като чорбата е готова се подправя със счукания чесън и ситно нарязания маганоз. Може да се сервира както топла, така и студена.

Тайната на специалитета – вода от Дунава когато още е ставала за готвене и когато в Дунава е имало чига, вретенар, моруна, и косак, още ви трябва глинено гърне с широко дъно, дървена лъжица от червена върба и дегустация на брега на реката.

Друг добър вариант по нашия край е с 2-3 вида риби в компания и повечко люти чушлета и девесил.

Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #57 -: Ноември 11, 2011, 11:05:02 »
Пълнени ейчица - Дръмон




Уварват са яйца,зимат са жлътъците и са турат отделно...Белтъците са праа на т.нар. "лодки"...

Жлътъците са мачкат с натурална горчица и малко майонеза докъ станат на кашичка(вж.снимката отзгоре!)
...и са тура кашичката у "лодките" от белтъци...


Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #58 -: Ноември 11, 2011, 11:06:49 »
Салата със скариди - Дръмон


...кипват са леко 200 грама белени скариди...

...майонеза и кукуруз от консерва...

сбира са сичко къ а показано на горната снимка и са бръка дока стане е те така:
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #59 -: Ноември 11, 2011, 11:09:13 »
Палачинки с кисело млеко - Буба

2 ейца
1 ч.ч. кисело млеко
1 ч.ч. вода
1 к.л. захар
1 к.л. сол
щипка сода (от содата стават много меки и пуфкави, не смради ич!)
брашно, докато стане гъсто като боза

Тигана са намазва убаво с масълце и печат от двете страни.

« Последно редактиранье: Ноември 11, 2011, 11:11:03 от Бубето »
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...
 

Страницата е създадена за 0.446 секунди с 21 запитвания.