Резерват СЕВЕРОЗАПАД - нема такова место!

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

АФтур Тема: РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2  (Прочетена 23685 пъти)

0 ЧленЬове, членки и членестоноги и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« -: Ноември 05, 2011, 09:58:10 »
Салати

Салата със скариди - Дръмон
Сливенска салата - Брутале

Чорби и саламури

Чорба от глава на щука - Мариуца
Влашка саламура - Годзила
Картофена крем-супа - Уйна
Чорбица от уеви глави - Джайо
Телешко варено - Момата


Тънки мезета за тежки вина

Пълнени ейчица - Дръмон
Кашкавал пане - бай Владо
Качамак по Мариуцки
Смядовска луканка - Годзила


Основни

Гювечета - Дръмон
Бръкани яйца с гъби - Дръмон
Качамак - Мариуца
Пръжоле с топено сиренье и сос от сметана и бело вино на фурня - Дръмон
Задушен заек - Краси
Комбос - Апостолица
Пиле гньетено с чесън - Дръмон
Пълнена рибица - Годзила
БОХЕМСКА РАПСОДИЯ СЪС СВИНСКИ ВРАТ - Годзила
ДОМАШНО ЗАЙЧЕ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И БЕЛО ВИНЦЕ - Генин
Чесново пиле с картофи - Годзила
Винен кебап - Годзила
Пръжени кюфтета - Годзила
Кекс от кайма - Годзила
Картофено руло - Уйна
Свински гювеч - Годзила
Пиле с лук и сметана - Мариуца
Пилешки рибици с ананас и кашкавал - Бай Владо
Спанак с ейчица - Буба
Спанак с ориз и маслини на фурна - Юбопитка
Мръвки с ориз - Краси
ЦАРЕВИЧНА КАША - Годзила
Крехки мръвки в йена - Годзила
Картофе с мръвки у гювеч - Краси
ПОРК СтроганОФФ - Годзила
Медальон с гъби - Годзила
Пилешки хапки със син домат - Годзила
Заек със заленчуци - Уйна
Руло Стефани - Годзила
Свинско с винско - Годзила
Манастирски гювеч - Годзила
Кюфтаци у сос - Краси

Риба

Риба у фолио - Дръмон
Сьомга с гъби и сметана - Годзила
Рибни филета със зеленчуци и сметана - Годзила
Щука на фурна - Годзила
ФИЛЕТА ОТ ТРЕСКА С ГЪБИ КЛАДНИЦА - Годзила
Пълнена скумрия - Годзила


Тестени

Лучник - Буба
Козуначени кифлички - Годзила
Вита баница - Годзила


Благини

Палачинки с кисало млеко - Буба
Крем-карамел с кузанак - на Валери61 жена му
Ябълков пай - Мариуца
Какаов кекс - бай Владо
Tорта Виена - Годзила
Баклава - Годзила
Кафен сладкиш - Мариуца
Много шеколадов сладкиш - Буба
Сладък салам - Годзила
Торта Гараш - Годзила
Ябълков щрудел - Годзила
Линцери - Годзила

486
« Последно редактиранье: Ноември 11, 2011, 11:36:20 от Бубето »
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #1 -: Ноември 05, 2011, 09:59:26 »
Сливенска салата - Брутале

колко а сливенска само сливенчанье си знаат :smeeeh:

прай са супер бърже и супер елеметарно, кво требва:
1) некаква минина зелка
2) некаква шунка
3) минка консерва царевица
4) майонеза
5) копър, сол и лимонов сок (последното а опционално, я го не турам)

прай са по супер елементарен начин:
зейето са реже на ситно, салама и он/за предпочитанье а на кубчета, поне я така го прайм :green: /, изсипва са царевицата и майонезата и копъра при останалото и са омешва. после моа да са овкуси със солчица, ако некой му са струва безсолно /ма за мене майонезата а достатъчно солена/

Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #2 -: Ноември 05, 2011, 10:01:17 »
ПЪЛНЕНА СКУМРИЯ - Годзила

Спонтанно ми се прияде скумрия и скокнах до магазина, откъде купих тези тричките:


Резнах им главите и ги порнах:


Извадих подръчни "материали" - домат, лук, праз и чушка, които ги наситних:


След това ги задуших в зехтин и напълних рибоците, които преди това бях посолил и ...ъъъ...почернопиперил  ;D, и полимонил  ;)  отвътре:


Не ги ших, а ги завих във фолио и хоп! - в тавата:


Крайният вкусен резултат:
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #3 -: Ноември 05, 2011, 10:04:20 »
Кюфтаци у сос - Краси

сипа зейтинец -  запържи лучец - сипа доматец от шише - сипа и вода - кипна - забърка кюфтаци - У пикадиле имаше сал телешка кайма и я зе полвин кило и още 6 сфински кюфтаци - умеша таа гад с варен ориз - увалях у царевично  брашно и тури у соса - увари съ тава и те
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #4 -: Ноември 05, 2011, 10:07:01 »
МАНАСТИРСКИ ГЮВЕЧ - Годзила!
 
Пък и името на ястието едно такова...като да не е много греховно да се сготви по време на пости...тъй де - "то не е блажно, серсемино!"  ;)

Почистих от тлъстини месото и го нарязах на порции:


Метнах мръвките да се пържат, като прибавих лук, червен и черен пипер, сол, малко соев сос и вино, а след като се позадушиха - добавих гъби и чушки, нарязани на дребно.


После сложих чаша ориз, маслини и нарязани на парчета червени домати, залях с топла вода и оставих да поври още малко под капак до полуомекване на продуктите:


След това пресипах всичко от тенджерата в тавата и я ръгнах във фурната, където се позапече до получаването на това:
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #5 -: Ноември 05, 2011, 10:09:10 »
Свинско с винско - Годзила

По време на грипно време, кв'о му остава друго на човек, освен да вземе мерки за превенция и да убие време на топло около готварската печка.

И така...
Какво да бъде този път?   ???
На принципа "клин, клин избива", рекох да метна едни свински пържолки, надявайки се, че не са кашляли до вчера.   ;D

Направих марина - зехтин, малецко соев сос, сол, пиперец - бял и черен, лимонов сок, мащерка, риган, чесън....около час се мариноват да попият миризмЪта и после а'ре на скарата.....ма най-добре става на надървени въглища де.  ;D
:


Извадих плик замразени зеленчуци от фризера /морковче, чушки, син домат, червен, тиквички, краставица и лук/  и тях също ги мариновах.


..след което заминаха на скарата:


Пържолите ги последваха, като и едни наденички им правеха компания:


Чрез свинско и винско - към пълна победа над свинския грип! Ай, наздраве!  :pijenje:
« Последно редактиранье: Ноември 05, 2011, 10:13:35 от Бубето »
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #6 -: Ноември 05, 2011, 10:12:40 »
СМЯДОВСКА ЛУКАНКА

И такаааа...заколваме едно прасе и едно теле.   ;D
Смесваме мръвките в следните пропорции:
35% телешко месо;
45% свинско /ама най-добре да е от източнобалканска порода/
25% гръдна сланина от прасето

Подправки за 1 кг:
22 гр. сол;
4-5 гр. черен пипер;
1 гр. чесън;
3 гр. кардамоМ...или карадамоН ...май се среща в двата варианта;
2-3 гр. захар;
1гр. чилска селитра...к'вото и да е т'ва   ::)

Месото се реже на парчета, охлажда се, отделните парчета не се допират едно до друго. 
Сланината се мели охладена, от -2 до 4 градуса.
Месото се смила два пъти, с две решетки, първо с едра, после с по-ситна.

Да онагледим нещата дотук:


Част от каймата я смесих със ситно нарязан праз, за да станат някакви наденички:


А това е сместа за луканките:


Срещу 5 кинта от 1 транжорна взех 10 метра говежди черва, които са за около 5 кг. кайма. Преди употреба се накисват в хладка вода:


След това чИрвото се надява, от каймата заформих нещо като говънца   8), за да влиза по-лесно в мелачката и започнах пълненето:


Получи се това:


Ааааа...за каймата да ви кажа, както е по рецепта, първо едро, после ситно:


Луканчици:


Луканчици, наденички с праз и наденички с...ъъъ....подправки разни:


Упс!  : :o
Забравих да ви кажа - след смилането на каймата, сместа се остава ден-два да узрее и да придобие червен цвят!   

След като чИрвата са натъпкани като гньетена чушка  ;D, следва опушване.
Най-добре е сами да си я опушите като за предпочитане е да използвате акация, бук или бял дъб.
Мен ме домързя и занесох мръвките да се пушат в един цех, та ето ги опушени:


След това луканките се валират за първи път.
Следва сушене в продължение на 58 дни  :(  и е готова луканчицата.   :)
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #7 -: Ноември 05, 2011, 10:15:40 »
Линцери - Годзила

Продукти: 2  яйца, 130гр. пудра захар, 270гр. меко масло, 2 ванилии, 500гр. брашно, малко прясно мляко (2-3 с.л.), конфитюр/мармалад и течен шоколад.

Метнах всички продукти в хлебопекарната, тя ги размеси до получаването на меко ронливо тесто, след което го разточих на лист с дебелина около 1 см. и изрязах кръгчета с чаша:


Кръгчетата наредих в тава върху хартия за печене:


След което ги изпекох:


После намазах половината кръгчета с мармалад от сливи:


...а другата половина кръгчета - с течен щоколад и ги слепих:


Подносът с линзери заминава за час-два в хладилника, за да се стегне шоколада:
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #8 -: Ноември 05, 2011, 10:20:58 »
РУЛО "СТЕФАНИ" - Годзила

...като в случая "руло" е леко условно казано.   ;)

И така...

Кайма около кило и нещо, после мяткаме разните му там неща, та да стане като кайма за кюфтета - мокра филийка хляб, подправки, яйце, лук и т.н.


Взех формата за кекс, намазних я, после разстлах половината кайма на дъното, а отгоре бучнах 7-8 варени яйца, смлени морковчета и нарязани кисели краставички.


Похлупих с другата половина от каймата:


...и метнах във фурната, като след около...ъъъ...май   ::) 50 минути, излезна това:


Слушайте сега...т.е. четете внимателно, ще го напиша само веднъж  ;)  - сосче за рулото!!!
Едно гъбено бульонче разтваряте в 50 м.л. вода, добавяте 100 м.л. от соса, който се е получил по време на печенето, една майонеза, чопърирана кисела краставичка - и всичко т'ва бой с миксера, после оставате да изстине и го ливвате  :o върху парче от рулото:
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #9 -: Ноември 05, 2011, 10:24:01 »
Заек със заленчуци - Уйна

Запръжих месцето.

(Еш ква снимка, да са таковам у главата шашова.  ;D)

Нарезах прази лучец/, морковки и една-две чушчци



и  като извадих месцето, ги турих леко да са задушат и они. Подправих с манко червен пиперец.


Подправките:



Обелих картофки.



И извадих от ладилника белото винце:



Към зеленчуците прибавих запръжените мръвки, картофете, подправките, една-две скилидки бел лучец, залях с белото винце, добавих и водица. Посолих, че все забраам таа сол и ма декат.  ;D Турих капако на тенджурата под налеганье и сеги са вари. След 40 минути требва да е готово.
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #10 -: Ноември 05, 2011, 10:26:04 »
Пилешки хапки със син домат - Годзила

Запържват се в масло нарязани на хапки пилешки филета:


Ръсите подправки, каквито ви радват и мяткате печени сини домати отгоре:


Задушавате на воля, докато постигнете това:
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #11 -: Ноември 05, 2011, 10:26:47 »
ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ - Годзила

Настъргва се кило ябълки и се смилат 100 гр. лешници и 100 гр. орехи:


Разтопява се 100 гр. масло, мяткат се вътре горните неща + кората на настърган лимон, сокът от лимона, захар 4-5 с.л. и канела - 1 с.л., и всичко това се задушава 5-6 минути.


Намазва се тава с разтопено масло, мяткат се две кори, после се слага от плънката и се разстила...и така - кора след кора:


Пече се 15 минути на 190 градуса, до това:


Ръсите с пудра захар, режете и си хапвате:


Сигурно обаче се чудите какво да направите с изстъргания и изцеден лимон?   ;)

Взимате чаша, мяткате в нея бучки лед, сипвате един джин Бомбай сафир /задължително е да е такъв, иначе няма да ви стане щрудела  ;D /, доливате си тоник и идва ред на лимона.  :pijenje:

Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #12 -: Ноември 05, 2011, 10:51:23 »
Случвало ли ви се е да ви обхване "особен глад"?   ::)....това е, когато нещо ви се хапва, но не знаете какво точно...  ;)

Tака стана с мен...и отворих хладилника, след бърза инвентаризация, измъкнах следните неща:

+ кофичка кисело мляко, която извадих последствие.

Всички тези продукти крещяха само едно - ВИТА БАНИЦА

И така...

Разбиваме 5 яйца, натрошаваме сирене колкото душа иска, стопяваме едно пакетче масло и го изсипваме при другите неща, като преди това обаче с част от него намазваме дъното на тавата.
Мяткаме и кофичката с кисело мляко + една чаша газирана вода, бой с миксера, после изчакваме една цигара време и след това вадим корите, прегъваме една на около 1/3 и започваме да мажем със силиконова четчица:


След като кората е намазана, я навиваме на руло и после я навиваме - кеф ви по часовниковата стрелка или обратно.  ;D


Продължаваме да мажем и навиваме, тихичко псувайки, че се занимаваме с несвойствени за нас неща, и игнорирайки болката в кръста,  най-после финишираме:


Мацваме намотката с четчицата и хвърляме във фурната докато получим това:


Докато чакате да изстине баницата и преди да си направите айрян, вадите друга тава, хвърляте две кори на дъното, сипвате и размазвате от останалата смес, пак две кори, пак смес, пак кори, мажете ги отгоре и хоп! - във фурната.


Хапвате си от първата баница и вече позиситени, вадите втората тава:
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #13 -: Ноември 05, 2011, 10:53:07 »
 МЕДАЛЬОН С ГЪБИ - Годзила   ;)

Взимате филийки хляб, обрязвате  ;D им кората, топвате ги в разбити яйца /не ваЩе!/ и ги изпържвате.
Така хем ще има за децата за закуска, хем ще се ползват като канапе за мръвките.


Говорейки за мръвките, тях ги нарязвате така:


Поръсвате ги от двете страни със сол и черен пипер и почвате да ги млатите с (на)дървен чук.  ;D


След това ги изпържвате - всяка страна по няколко минути:


После ги оставате захлупени в някоя тенджера, за да си омекват.
Хей, не почвайте да ги ядете! Не са минали 2 часа от зъболекаря!   :P


За да разсеете мисълта си от пържолките, разтопете масълце, метнете гъбите, поръсете ги със сол и черен пипер и ги задушете.


...после запържете малко брашно в масло, сипнете 2-3 чаши гъбен бульон, бъркайте, докато стане соса, върнете обратно гъбите и сложете пържолките в соса....да си покъкрят малко.


Слагате пържена филийка в чинията, отгоре пържолки, гъбки и заливате със соса - да ви е сладко!  :nazdrave:
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...

Божура

  • Пустиняк
  • Публикации връъ му гу: 11299
  • Бау!
Re:РЕЦЕПТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА 2
« Reply #14 -: Ноември 05, 2011, 10:57:28 »
Tелешко варено - Момата

как ма научи Краско,запекох и лука и не сгреших - и доматите и лука стават по-благи!







просто красота!!!



Вино не пих,що ше шофирам  :-[ довечера ше се наваксва
Активен
По неко път седа и си мисла, а по неко път само си седа...
 

Страницата е създадена за 1.06 секунди с 22 запитвания.